Dock Coin Review: Digital Credential Blockchain-protocol

Dock.io (DOCK) is een interessant project dat probeert gebruikers controle te geven over hun eigen digitale referenties en professionele prestaties.

Het is een gedecentraliseerd uitwisselingsprotocol dat gebruikmaakt van blockchain-technologie om een ​​transparant en veilig ecosysteem voor het delen van referenties te creëren. Zie het als een gedecentraliseerde versie van Linkedin die de controle over de gegevens volledig in handen van de gebruiker houdt.

Klinkt interessant, maar kan Dock dit echt bereiken?

In deze Dock review zal ik je alles geven wat je moet weten over het project inclusief de technologie, use cases en roadmap. Ik zal ook het acceptatiepotentieel van de DOCK-tokens analyseren.

Hoe Dock werkt

Gegevens delen op het Dock.io platform is een eenvoudig concept. Gebruikers uploaden welke gegevens ze maar willen naar het platform en beslissen wie toegang heeft tot die gegevens.

Ze kunnen verbinding maken met bedrijven of applicaties op het platform en elk van deze relaties wordt vastgelegd op de blockchain via een slim contract op de Ethereum-blockchain. Dit is een cruciaal verschil met de huidige gecentraliseerde platforms, waar gebruikers kunnen bepalen wie hun gegevens bekijkt, maar geen controle hebben over de toegang van het platform tot hun gegevens.

Gebruiksvoorbeelden Dock-technologie

Gebruik cases voor Dock-technologie

Met Dock kunnen gebruikers hun gegevens op een openbare, niet-versleutelde manier delen, zodat iedereen op het platform de gegevens kan zien. Dit zijn gegevens die door de gebruiker niet als gevoelig worden beschouwd, zoals hun naam, opleiding, werkgeschiedenis, enzovoort. Het is cruciaal om te weten dat gegevens die eenmaal openbaar zijn gepubliceerd, voor altijd openbaar blijven. Er is geen manier om de gegevens uit de openbare ruimte te verwijderen.

Het is ook mogelijk voor gebruikers om hun gegevens te versleutelen om deze privé te houden. Gegevens worden standaard versleuteld op Dock. Eenmaal versleuteld kan alleen de gebruiker een applicatie ontsleutelen of toegang verlenen om de gegevens te ontsleutelen. Dit betekent dat gebruikersgegevens volledig in controle blijven van de individuele gebruiker.

De gegevens zelf kunnen verschillende indelingen hebben en de gebruikersgemeenschap kan de gegevensindelingen kiezen volgens het wit papier. Sommige critici hebben zich afgevraagd hoe goed dit zal werken, en hebben gesuggereerd dat standaardisatie van de gegevensformaten nodig zal zijn. Het platform heeft aangegeven met de gegevensformaten voor cv en werkgeschiedenis.

De oplossing die door Dock wordt gebruikt, staat bekend als signalering van gegevensindelingen, waarbij de toepassing aangeeft welke gegevensindelingen ze accepteren. Het team is van mening dat consensus over geaccepteerde gegevensformaten kan worden bereikt door natuurlijk marktevenwicht.

De technische kant van Dock

Het Dock-platform is gebouwd op de Ethereum-blockchain en gezien de netwerkcongestie die al op Ethereum is waargenomen, kan Dock geen cv-gegevens opslaan en ophalen en de andere gegevens waarvoor het is gebouwd..

Het Dock-team gebruikt dus de IPLD-specificatie, die is gemaakt om het open-source peer-to-peer Interplanetary File System (IPFS) te helpen bij het uitvoeren van naar inhoud adresseerbare gegevensuitwisseling.

IPLD-functies

Kenmerken van IPLD. Afbeeldingen via IPLD.io

Het IPFS-netwerk lijkt op een torrent-netwerk, maar het slaat gehashte bestanden op in plaats van torrent-bestanden. Deze gehashte bestanden worden opgeslagen in de verzameling IPFS-knooppunten en elke keer dat een gebruiker een bestand moet ophalen, doen ze dit door de bijbehorende hash uit de blockchain aan te roepen. Dit verlaagt de overhead voor de blockchain, omdat deze de gegevens niet hoeft op te slaan, alleen een bijbehorende hash.

Hoewel het platform zich inzet voor de Ethereum-blockchain, heeft het team voorlopig gezegd dat ze zullen overwegen om in de toekomst hun eigen native, stand-alone blockchain te maken als dat nodig wordt..

Het Dock Data Sharing Model

Het delen van dockgegevens wordt beheerd door het tokenomics-model van het platform, dat vrij uniek is in de wereld van decentralisatie en stimulering.

Het eerste verschil is de DOCK-token-denominatie, waarvan het team heeft gezegd dat deze in fiat moet worden gedaan in plaats van Ethereum zoals de meeste projecten. In feite werd de ICO gewaardeerd in USD in plaats van Ethereum.

Verspreiding van gebruikersgegevens in het dock

Gebruikersgegevens verspreid over apps. Afbeelding via Dock officiële blog

De reden hiervoor is het stimuleren van prijsstabiliteit. Het is bekend hoe volatiel cryptocurrency-prijzen kunnen zijn en het team is van mening dat ze extreme prijsschommelingen kunnen vermijden door fiat te gebruiken om het DOCK-token aan te duiden..

Het andere verschil is de manier waarop Dock prikkels creëert, die gericht is op applicaties in plaats van op gebruikers.

Incentives voor docktoepassingen

Het Dock-systeem heeft prikkels gecreëerd voor applicaties om gegevens met elkaar te delen via de DOCK-tokens. Kortom, als een applicatie gegevens wil verkrijgen van een andere applicatie, moet deze voor die gegevens betalen.

Dit systeem voorkomt ook dat applicaties gegevens verzamelen omdat het delen van gegevens onvrijwillig is. Een applicatie kan op geen enkele manier voorkomen dat een andere applicatie voor zijn gegevens betaalt. Alleen de gebruiker kan regels maken die voorkomen dat gegevens worden gedeeld. Op deze manier voorkomt Dock dat het hamsteren van gegevens op het platform plaatsvindt.

Incentives voor gebruikers van dockingstations

In tegenstelling tot bijna elk ander gedecentraliseerd platform met tokens, stimuleert het Dock-platform gebruikers niet om hun gegevens te delen. Dit is met opzet en bewust gedaan. Het Dock-team wil dat mensen tot het besef komen dat hun gegevens veel waardevoller zijn dan ze denken, en dat elk bedrag dat voor hun persoonlijke gegevens wordt betaald niet voldoende is. In plaats daarvan willen ze dat gebruikers hun gegevens waarderen omwille van zichzelf.

Er is nog een reden om gebruikers niet te stimuleren om gegevens te verstrekken, en dat is om te voorkomen dat een stroom mensen het platform spamt met valse informatie, alleen om beloningen te verzamelen. Dock realiseert zich dat dit de snelste manier zou zijn om het platform te doden, en ze vermijden het op elke mogelijke manier.

Incentives voor gebruikers van dockingstations

Voorkomen van gebruikersprikkels in het Dock-protocol. Bron: Dock Whitepaper

Bovendien maakt het gebrek aan prikkels de zaken juist duidelijker voor gebruikers, die zich geen zorgen hoeven te maken over het bijhouden van microtransacties en betalingen. Het enige waar ze zich op hoeven te concentreren, is ervoor te zorgen dat hun persoonlijke informatie up-to-date is.

In plaats van kleine betalingen aan te bieden voor waardevolle gegevens, geeft Dock gebruikers volledige controle over hun gegevens en gemak. Door gegevens allemaal op één plaats te bewaren, kunnen gebruikers gemakkelijk bepalen wie toegang heeft tot hun gegevens en kunnen ze de gegevens onderhouden zonder de moeite te hoeven doen om alle verschillende sites te onthouden die een profiel voor hen hebben. Hierdoor blijven gegevens altijd up-to-date op internet en worden scenario’s vermeden waarin mensen gegevens zien die niet langer up-to-date zijn.

Dock Team & Investeerders

Het Dock-team bestaat uit 16 leden die over de hele wereld zijn gevestigd, hoewel het hoofdkantoor van het project is gevestigd in San Francisco, Californië. Het kernteam heeft in het verleden samen aan projecten gewerkt, waarvan er vele afkomstig waren van Remote.com.

De CEO en mede-oprichter van het project is Nick Macario, die naar Dock kwamen met meer dan 10 jaar ervaring in web- en mobiele applicatiemarketing. Meest recent was hij de mede-oprichter en CEO van Remote.com.

Dock-teamleden

Enkele leden van het dok. Team

De andere mede-oprichter en COO van het project is Elina Cadouri, die ook mede-oprichter en CEO was van Outsource.com. Ze heeft meer dan 8 jaar ervaring in marketingonderzoek.

Dock heeft ook investeringen ontvangen van een aantal traditionele en blockchain-gerichte durfkapitaalfondsen. Deze omvatten onder meer Passport Capital, het Digital Asset Fund, Blockwater Capital en Connect Capital.

De Dock-gemeenschap

Als het gaat om het vergroten van de acceptatie en bekendheid van een project, is een grote en enthousiaste community essentieel. Dit is vooral het geval bij Dock, waar het ecosysteem erop vertrouwt dat deze gebruikers hun gegevens delen.

Dock heeft een vrij grote aanhang op sociale media, wat meestal een goed teken is voor een blockchain-project. Hun Telegram groep heeft bijna 25.000 leden, en hun Twitter heeft 45.800 volgers. Ze zijn zelfs goed vertegenwoordigd op Facebook, met bijna 35.000 volgers.

Een loskoppeling is die van het project subreddit. Hoewel ze meer dan 15.000 volgers hebben, is er bijna geen interactie. Het Dock-team is vrijwel de enigen die daar berichten plaatsen, en de berichten hebben zeer weinig en vaak geen opmerkingen.

Het DOCK-teken

Dock hield hun ICO in februari 2018 en verkocht 30% van de 1 miljard totale voorraad voor $ 0,08329 elk, waarmee $ 20 miljoen werd opgehaald. De tokens werden pas in april 2018 vrijgegeven en kort daarna bereikte het DOCK-token een recordhoogte van $ 0,242743 op 4 mei 2018.

Vanaf daar nam de bearmarkt het over en het token zonk gedurende de rest van 2018 en bereikte uiteindelijk een dieptepunt op 10 januari 2019, toen het token $ 0,007543 bereikte. Het bereikte het vervolgens zo hoog als 0,020441 in april 2019, maar vanaf 13 mei 2019 is het teruggevallen naar $ 0,011445 en is het ongeveer 90% korting op de ICO-prijs.

Binance DOCK

Registreer bij Binance en koop DOCK-tokens

Het DOCK-token wordt niet op te veel beurzen vermeld, maar het staat op Binance en dat is waar bijna alle handel in het token plaatsvindt. Er is ook een kleine hoeveelheid handel op Huobi Global, KuCoin en Gate.io.

Dit zou een probleem kunnen veroorzaken vanuit het perspectief van afhankelijkheid op de beurs. Aangezien het grootste deel van het BTC-volume van DOCK wordt verhandeld op Binance, zou de liquiditeit van een klif kunnen vallen als er ooit een schrapping van de notering zou plaatsvinden. Hoewel dit niet waarschijnlijk is, is het een zorg waar potentiële handelaren rekening mee moeten houden.

Als je eenmaal je DOCK hebt gekocht, wil je hem van de beurs halen als je van plan bent ze te hollen. Omdat DOCK een ERC-20-token is, kan het in elke ERC-20-compatibele portemonnee worden bewaard, zoals MetaMask of MyEtherWallet.

Dock ontwikkeling & Routekaart

Bepalen hoeveel werk er precies aan een blockchain-project wordt gedaan, is soms lastig. Een van de snelste methoden om dit in te schatten, is door de codeeractiviteit in hun openbare codebronnen te bekijken..

Daarom besloot ik om in het publiek te springen GitHub voor Dock.io en kijk hoeveel code-commits de ontwikkelaars erdoorheen drongen. Er zijn in totaal 12 repo’s in hun GitHub, maar hieronder staan ​​de commits voor twee van hun meest actieve.

Dock GitHub Commits

GitHub Commits in de afgelopen 12 maanden

Zoals u kunt zien, is er niet zo veel activiteit in deze opslagplaatsen. Het laatste publiek committeert zich aan hun plasma Cash repo was terug in februari. De rest van de 12 overgebleven repo’s zijn eveneens onvruchtbaar.

Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid dat de ontwikkelaars in privé-opslagplaatsen aan het project coderen. Toch is dit vanuit het oogpunt van transparantie niet optimaal, aangezien hun gemeenschap de voortgang van het project niet kan volgen.

Dit gezegd hebbende, houdt het team de gemeenschap op de hoogte van de ontwikkelingen via hun officiële blog. Ze brengen maandelijkse updates uit met een overzicht van wat het team de afgelopen maand heeft bereikt.

In hun update van april hebben ze bijvoorbeeld wat werk aan hun portemonnee doorgenomen, evenals de voortgang die is geboekt op het platform. Ze gaven ook een overzicht van wat we de komende maanden konden verwachten.

Er was geen tijdlijn opgegeven voor deze updates, dus het zal interessant zijn om te zien hoe lang het duurt voordat de volgende grote technologie wordt uitgerold.

Gevolgtrekking

Dock heeft een indrukwekkende langetermijnvisie voor de vorm van de gebruikersdata-economie die exponentieel zal groeien nu blockchain-technologie beschikbaar komt. Het succes of falen van het platform hangt af van hoe snel het grote partners kan aantrekken en hoe snel het kan groeien.

Wat de groei betreft, claimt het platform al meer dan 1 miljoen geregistreerde gebruikers in iets meer dan een jaar, wat behoorlijk indrukwekkend is als je bedenkt dat gebruikers geen enkele stimulans krijgen om gegevens te delen.

Het is duidelijk dat de trage ontwikkeling in de GitHub van het project een punt van zorg kan zijn. Daarom zullen we de komende maanden projectaankondigingen en code commits naar hun repo’s met aandacht in de gaten houden.

We hebben ook gesproken over de risico’s die samenhangen met het gebrek aan standaardisatie in gegevensindelingen. Dit zou ook de groei van Dock kunnen belemmeren, hoewel het team van mening is dat naarmate het gebruikersbestand groeit, het probleem met de gegevensindeling voor zichzelf zal zorgen door een natuurlijk marktevenwicht. Als dit niet gebeurt, kunnen gebruikers het platform verlaten vanwege een gebrek aan gemak.

En natuurlijk zijn er bij het bespreken van persoonlijke privacyproblemen altijd gerelateerde regelgevingsrisico’s. In de Europese Unie hebben we al de GPDR, dat is tot dusver de strengste regelgeving inzake gegevensbescherming. Het is mogelijk dat andere landen de leiding van de EU volgen.

Dock heeft gezegd dat zijn platform volledig voldoet aan de principes van GPDR, maar dat is niet wettelijk bindend en toezichthouders zouden problemen kunnen krijgen met het platform naarmate het in omvang en invloed groeit.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me