Ethereum 2.0: compleet overzicht van het nieuwe formulier van ETH

Op 1 december 2020 ging Ethereum 2.0 live. Super goed! Maar wat betekent het? Wat is Ethereum 2.0 eigenlijk? Waar kun je 2.0 ETH-tokens krijgen? Is het het zelfs waard? En hoe komt het dat “Ethereum 1.0” nog steeds live is? Hoe zal Ethereum 2.0 de prijs van Ethereum beïnvloeden??

Ethereum 2.0

Afbeelding via Toestand

Dit zijn slechts enkele van de vele vragen die mensen hebben gesteld sinds de lancering van Ethereum 2.0. Hier bij het Coin Bureau houden we deze vragen in de gaten. Terwijl u enkele van de antwoorden vindt in onze recente video over Ethereum 2.0, anderen zullen wat meer aandacht nodig hebben.

Aan het einde van dit artikel zul je Ethereum 2.0 goed begrijpen en ook de antwoorden hebben op zowat elke vraag die je erover zou kunnen hebben.

Wat is Ethereum?

Als dit de eerste vraag is die in je opkwam toen je een van de vele krantenkoppen over Ethereum 2.0 zag, raden we je aan eerst ons diepgaande artikel over Ethereum te lezen. Kortom, Ethereum is een cryptocurrency die ook dienst doet als platform waarop u applicaties kunt bouwen.

EthereumDapps

Een paar van de applicaties gebouwd op Ethereum.

Toepassingen die op Ethereum zijn gebouwd, zijn vergelijkbaar met die op uw computer of op internet. Het verschil is dat applicaties die op Ethereum zijn gebouwd, gedecentraliseerd zijn – ze worden niet op één computer of server bewaard.

Ethereum Blockchain

Een meer technisch overzicht van de Ethereum-blockchain. Afbeelding via Researchgate

In plaats daarvan worden applicaties op Ethereum opgeslagen op de meerdere computers die ermee zijn verbonden blockchain-netwerk. Dit betekent dat het vrijwel onmogelijk is dat applicaties die op Ethereum zijn gemaakt, downtime ervaren. Het maakt het ook moeilijk voor toezichthouders om de toegang ertoe te beperken of ze af te sluiten.

EthereumERC-20

Het Ethereum-script dat nodig is om een ​​ERC-20-token te maken, is ongelooflijk eenvoudig. Afbeelding via Medium

Naast applicaties kunt u met Ethereum eenvoudig digitale tokens maken. In plaats van uw eigen cryptocurrency helemaal opnieuw te moeten bouwen, kunt u een soort “sjabloon” gebruiken die wordt geleverd door Ethereum.

Deze sjabloon wordt de ERC-20-standaard genoemd en tot nu toe zijn er meer dan 200.000 verschillende tokens op Ethereum gemaakt. Sommige hebben zeer unieke kwaliteiten die erin zijn geprogrammeerd (bekijk Ampleforth).

Waarom is Ethereum belangrijk??

Er is een reden waarom Ethereum de op een na grootste cryptocurrency is qua marktkapitalisatie. Het ondersteunt het grootste ecosysteem van applicaties in de cryptocurrency-ruimte, en meer dan de helft van de top 100 cryptocurrencies is gebouwd op de Ethereum-blockchain als ERC-20-tokens.

Ethereum Ecosysteem

Een groot deel van het ecosysteem van Ethereum (uiteraard exclusief de 200.000 tokens). Afbeelding via TheBlockCrypto

Het belangrijkste is dat bijna de hele gedecentraliseerde financiële ruimte is gebouwd op Ethereum. De DeFi-ruimte bestaat uit een paar dozijn applicaties waarmee u dingen kunt doen zoals het verhandelen, uitlenen en lenen van ERC-20-tokens zonder een gecentraliseerde entiteit zoals een cryptocurrency-exchange of bank.

EthereumDeFi

DeFi heeft in 2020 een aanzienlijke groei gekend.

Het blijkt dat het uitschakelen van de tussenpersoon behoorlijk lucratief is. Jaarlijkse rentetarieven in Ethereum DeFi-protocollen kunnen overal zijn tussen 3-10 000%+ (hoewel de extreme APY’s zeldzaam zijn en van korte duur). Dit heeft bijna 15 miljard dollar aan cryptocurrency naar de DeFi-ruimte getrokken, die met de dag groeit.

EthereumGas

Afbeelding via Ethgas

Het ETH-token wordt gebruikt om te betalen voor de netwerkkosten van Ethereum, bekend als gas-, en dit wordt gemeten in een eenheid genaamd gwei. Naarmate de vraag naar tokens en applicaties groeit, neemt ook de vraag naar ETH toe. Dit is waarom sommigen geloven dat Ethereum op een dag Bitcoin zal inhalen om de grootste cryptocurrency te worden.

Ethereum-transacties

Het aantal transacties op het Ethereum-netwerk stijgt gestaag sinds de release.

Er is slechts één probleem: het Ethereum-netwerk kan slechts ongeveer 15 transacties per seconde verwerken. Dit betekent dat het steeds groter wordende aantal mensen dat Ethereum-applicaties gebruikt, niet duurzaam is. Ethereum kan niet worden geschaald en het is slechts een kwestie van tijd voordat er te veel gebruikers zijn om door het netwerk te worden ondersteund. Hoge netwerkkosten op Ethereum zijn al in het nieuws geweest maandenlang.

Dit is waar Ethereum 2.0 van pas komt.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is de oplossing van Ethereum voor zijn schaalprobleem. Het is in de maak sinds de oprichting van Ethereum in 2015, toen het bekend was onder de naam Kalmte. U kunt Ethereum 2.0 beschouwen als de volgende fase in de evolutie van Ethereum als een cryptocurrency-platform.

Hoe werkt Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 bestaat uit een geheel nieuwe blockchain genaamd de bakenketting. De Beacon Chain gebruikt iets dat sharding wordt genoemd om de prestaties van Ethereum te verbeteren. Dit omvat in wezen het maken van extra blockchains genaamd shards die hechten aan de hoofdketen (in dit geval de Beacon Chain).

EthereumBeaconChain

Een technisch overzicht van de Beacon Chain van Ethereum 2.0. Afbeelding via Medium

Omdat u niet langer afhankelijk bent van één enkele blockchain om transacties te verwerken, kunt u bepaalde applicaties aan specifieke shards toewijzen. U kunt bijvoorbeeld een sharded chaid hebben voor alle virtuele werelden die op Ethereum zijn gebouwd, zoals Decentraland, en een andere shard die exclusief is voor DeFi-protocollen zoals yEarn.

EthereumRoadmap

De roadmap voor Ethereum 2.0 en waar we zijn.

De uitrol Ethereum 2.0 is verdeeld in meerdere fasen. Hoewel het Ethereum 2.0-netwerk technisch live ging op 1 december, is er nog een lange weg te gaan voordat het volledig operationeel is. Met andere woorden, u zult binnenkort geen applicaties of DeFi-protocollen op Ethereum zien.

De volledige uitrol van Ethereum 2.0 zal naar verwachting plaatsvinden ongeveer 2-3 jaar (vanaf het moment van schrijven). Totdat het voltooid is, zullen Ethereum en Ethereum 2.0 parallel bestaan. Dit zal een aantal interessante effecten hebben op de prijs en economie van de ETH-cryptocurrency. Deze zullen later in het artikel uitvoerig worden besproken.

Verschillen tussen ETH 1.0 & ETH 2.0?

Er zijn twee grote verschillen tussen Ethereum en Ethereum 2.0: netwerksnelheid en hoe ETH-cryptocurrency wordt gedolven. Waar Ethereum slechts 15 transacties per seconde kan verwerken, kan Ethereum 2.0 theoretisch ongeveer 100 00 transacties per seconde.

ProofOfWork

Afbeelding via Grootboek.

In Ethereum wordt nieuwe ETH gegeven als beloning aan miners die hun rekenkracht inzetten (meestal in de vorm van gespecialiseerde cryptocurrency mining-apparatuur) om transacties te verifiëren door cryptografische puzzels op de Ethereum-blockchain op te lossen. Dit wordt proof of work mining genoemd en het is hetzelfde mining-proces dat in Bitcoin wordt gebruikt.

ProofOfStake

Afbeelding via Grootboek

In plaats van bewijs van werk, gebruikt Ethereum 2.0 bewijs van inzet. Dit houdt in dat een grote hoeveelheid ETH wordt neergezet om als een knooppunt te fungeren (met behulp van een gewone computer) die transacties op de Ethereum-blockchain valideert in ruil voor meer ETH. De twist is dat als je te lang offline blijft of het netwerk probeert te manipuleren, je een deel of zelfs al je ingezette ETH kunt verliezen.

Ethereum 2.0 Staking Veelgestelde vragen

Na jarenlang Ethereum 2.0 te hebben getest, het officiële staking contract voor Ethereum 2.0 gelanceerd op 4 november 2020. Dit was een soort ‘accumulatiefase’ waarin minimaal iets meer dan 525.000 ETH door meer dan 16400 unieke validators moest worden ingezet om de volgende fase te laten beginnen.

Ethereum Uitzetten Lancering

De deelname was vrij laag aan het begin van de Ethereum 2.0-lanceringsfase.

Deze accumulatiefase is nodig om ervoor te zorgen dat het netwerk voldoende gedecentraliseerd is voordat het wordt gelanceerd. Ethereum had het aanvankelijk moeilijk om deze drempel te bereiken, maar het minimale aantal deelnemers werd net op tijd bereikt voor de lancering van 1 december.

Ethereum 2.0 Staking-beloningen

Beloningen inzetten op Ethereum 2.0 variëren van rond 22% tot 5% per jaar (betaald in ETH) afhankelijk van de hoeveelheid ETH die op het netwerk wordt ingezet.

EthereumStakingRewards

Huidig ​​jaarlijks rendement voor uitzetten op Ethereum 2.0.

Zoals u kunt zien, hoe meer ETH er op Ethereum 2.0 wordt ingezet, hoe lager het jaarlijkse rendement. Dit beloningsschema is bedoeld om een ​​delicaat evenwicht te vinden tussen het stimuleren van mensen om in te zetten en het beschermen van de ETH-cryptocurrency tegen te hoge inflatie..

Hoe zet ik Ethereum 2.0 in?

U kunt op twee manieren inzetten op Ethereum 2.0. De eerste manier is om uw eigen validatorknooppunt te draaien, waarvoor 32 ETH, een solide internetverbinding en een redelijk krachtige computer nodig zijn. Je kunt alle details lezen over wat je nodig hebt als je een validatorknooppunt op Ethereum 2.0 wilt draaien door hier klikken.

EthereumStakingPools

Een paar van de vele uitzetpools voor Ethereum 2.0

De tweede manier om op Ethereum 2.0 in te zetten, is door sluit je aan bij een uitzetpool. Op het moment van schrijven zijn er tientallen uitzetpools voor Ethereum 2.0. De meeste grote beurzen hebben ook ondersteuning toegevoegd voor Ethereum-uitzetten. Als je een exchange zoals Binance, Coinbase of Kraken gebruikt, kun je daar je ETH inzetten.

Maar voordat u dat doet, zijn er enkele kleine lettertjes die u moet weten.

Ethereum 2.0 uitzetvoorwaarden

Er zijn een paar belangrijke dingen die u in gedachten moet houden voordat u inzet op Ethereum 2.0. De eerste is dat het voorlopig zo is een enkele reis. Met andere woorden, zodra u uw ETH aan het Ethereum 2.0-netwerk vastlegt, is er geen weg meer terug – u kunt het niet terug converteren naar 1.0 ETH.

Ethereum-uitzetvoorwaarden

Ten tweede, als u besluit om uw eigen validatorknooppunt op Ethereum 2.0 te draaien, kan elke downtime die u ervaart (bijvoorbeeld uw internet valt uit) ertoe leiden dat u een deel van uw ingezette ETH verliest. Dit wordt slashing genoemd en het kan zelfs per ongeluk gebeuren als er een fout in het netwerk optreedt, en u wordt niet vergoed.

Ethereum Staking Lockup

Ten derde, jij zal niet kunnen bewegen uw ingezette ETH tot de volgende fase van Ethereum 2.0, die in de komende 1-2 jaar zal plaatsvinden. Dit betekent dat u zich niet kunt terugtrekken, handelen of iets kunt doen met die ingezette ETH. Dat is tenzij u natuurlijk besluit om uw ETH in te zetten in een pool die tokenized ETH 2.0 biedt.

Wat is tokenized Ethereum 2.0?

Ook wel aangeduid als ETH 2.0 of Beacon Chain ETH, is tokenized Ethereum 2.0 een ERC-20 op de originele Ethereum-blockchain die ETH vertegenwoordigt die is ingezet op het 2.0-netwerk. Je kunt het beschouwen als een slimme oplossing voor de blokkeerperiode van 1-2 jaar voor uitzetten op Ethereum 2.0.

UniswapDEX

De gedecentraliseerde Uniswap-centrale, een van de meest populaire applicaties gebouwd op Ethereum.

Deze tokenized ETH is in feite een soort IOU – je zet je ETH op Ethereum 2.0 in een speciale uitzetpool, en een aangepaste Ethereum-applicatie gemaakt door de staking pool-provider zal een ERC-20-versie van de ETH die je hebt uitgezet munt (maken) in de 2.0 pool. U kunt deze tokenized Ethereum 2.0 vrij verhandelen als u dat wilt (hoewel u waarschijnlijk een gedecentraliseerde uitwisseling zoals Uniswap om dit te doen).

AaveaTokens

Zogenaamde “rentedragende tokens” zoals aTokens uitgegeven door Aave zijn populair in de DeFi-ruimte.

Het handige is dat deze tokenized Ethereum 2.0 in realtime een deel van de rente zal genereren die wordt verdiend door uw ingezette ETH! Ook kan degene die de tokenized Ethereum 2.0 bezit, de ingezette ETH die het vertegenwoordigt inwisselen wanneer het mogelijk wordt om het in de komende 1-2 jaar te verplaatsen.

Het voordeel voor de staking pool-exploitant voor het aanbieden van deze tokenized Ethereum 2.0 is dat het waarschijnlijk meer stakers naar hun pool zal trekken, waardoor de staking-beloningen van de poolaanbieder toenemen. Het voordeel voor u is dat u nog steeds toegang heeft tot uw ingezette ETH.

Hoe kan ik Ethereum 2.0 krijgen?

Hoewel je Ethereum 2.0 nog niet echt kunt kopen, kun je binnenkort een tokenized versie van ETH krijgen die wordt ingezet op Ethereum 2.0 (zoals besproken in de vorige subkop).

TokenizedEthereum

Rocket Pool’s recente aankondiging met betrekking tot hun ontwikkeling van tokenized Ethereum 2.0.

Rocket Pool is momenteel in ontwikkeling de technologie om precies dat te doen en verwacht dat tokenized Ethereum 2.0 ergens begin 2021 werkelijkheid zal worden. De FTX cryptocurrency exchange overweegt ook het lanceren van een uitgezet ETH-token.

Moet ik Ethereum 2.0 inzetten??

Dit hangt ervan af of u er voor de lange termijn in zit of niet. Als u gewoon snel geld wilt verdienen met uw ETH, is het waarschijnlijk beter om niet te staken. We staan ​​aan het begin van een nieuwe cryptocurrency-markt stier rennen, en u zou een goede verkoopkans kunnen missen als uw ETH is vergrendeld op het Ethereum 2.0-netwerk.

BitcoinStockToFlow

Het stock-to-flow-model van Bitcoin zou de markttrends van cryptocurrency beïnvloeden. Afbeelding via Kijk inobitcoin

Als het echter mogelijk wordt om de ETH die is ingezet op Ethereum 2.0 te tokeniseren, kunt u uw ingezette ETH bij proxy verkopen wanneer de prijs goed is. Het is duidelijk dat als je er voor de lange termijn in zit, de kwestie van uitzetten of niet een goed idee moet zijn. Merk op dat dit geen financieel advies is, en de beslissing om in te zetten is uiteindelijk de jouwe.

Als er vragen over Ethereum 2.0-uitzetten hier niet zijn beantwoord, bekijk dan de Ethereum Launchpad.

Heeft Ethereum 2.0 invloed op de Ethereum-prijs?

Het korte antwoord is ja. Hoe Ethereum 2.0 precies de prijs van Ethereum zal beïnvloeden, is echter iets gecompliceerder. Hier zijn een paar scenario’s om te overwegen. Het is waarschijnlijk dat we in de nabije toekomst een combinatie van al deze factoren zullen zien.

Scenario 1: verminderde ETH-levering verhoogt de prijs van ETH

Zoals je hebt gelezen, wordt elke ETH die op Ethereum 2.0 wordt ingezet, 1-2 jaar vergrendeld. Dit betekent dat elke ETH die wordt ingezet, effectief niet in omloop is. Dit zou een positief effect hebben op de prijs van Ethereum, want aangenomen dat de vraag gelijk blijft, betekent een beperkt aanbod een prijsstijging.

Ethereum Uitzetten Lancering

De deelname was vrij laag aan het begin van de Ethereum 2.0-lanceringsfase.

Op het moment van schrijven, iets meer dan 1 miljoen ETH wordt ingezet op het Ethereum 2.0-netwerk. Dit is iets minder dan 1% van het totale aanbod van Ethereum. Hoewel dit misschien geen erg beperkende invloed heeft op het aanbod, zal dit zeker het geval zijn als de hoeveelheid ingezette ETH zou stijgen, bijvoorbeeld 10-20% van het totale aanbod van ETH.

Scenario 2: Tokenized Ethereum 2.0 leidt tot onhoudbare prijsgroei

Het wordt een beetje ingewikkelder als je tokenized Ethereum 2.0 in de mix gooit. Het hebben van een tokenized versie van ETH die rente oproept en vrij verhandeld kan worden, zou ongelooflijk waardevol zijn, vooral voor degenen die DeFi-applicaties gebruiken.

TokenizedETH

Velen hebben gespeculeerd dat tokenized Ethereum 2.0 zeer gewild zal zijn als het wordt vrijgegeven.

De vraag naar tokenized Ethereum 2.0 zou ongelooflijk hoog zijn en zou zelfs zo hoog kunnen zijn dat tokenized Ethereum 2.0 meer waard zou zijn dan Ethereum. Deze prijsonbalans zou waarschijnlijk tijdelijk zijn, omdat het mensen zou motiveren om hun ETH in te zetten om tokenized Ethereum 2.0 te creëren dat ze tegen een premie kunnen verkopen.

Dit is waar dingen echter rommelig kunnen worden, want als de vraag naar tokenized Ethereum 2.0 te hoog wordt, kan dit uiteindelijk leiden tot een crash van het Ethereum-netwerk en de prijs van ETH.

Vicieuze cirkel

Hogere prijzen die leiden tot een grotere vraag en tot hogere prijzen leiden, is een vicieuze cirkel. Afbeelding via Financiële tijden

EEN hoge vraag voor tokenized Ethereum 2.0 motiveert mensen om meer ETH in te zetten op het Ethereum 2.0-netwerk. Dit vermindert de circulerende toevoer van ETH, waardoor ETH waardevoller wordt. Dit maakt tokenized Ethereum 2.0 nog waardevoller, wat leidt tot een nog hogere vraag en dus meer uitzetten.

Kortom, tokenized Ethereum 2.0 zou de prijs van ETH hoger dan ooit kunnen maken, maar het zou dit kunnen doen op een manier die niet duurzaam is en zelfs het netwerk zou kunnen laten crashen.

DeFiUsers

Er zijn slechts ongeveer 200.000 DeFi-gebruikers. Afbeelding via Medium

Gelukkig zal er waarschijnlijk niet genoeg vraag zijn naar tokenized Ethereum 2.0 om dit te laten gebeuren, simpelweg omdat dat zo is niet genoeg mensen die DeFi begrijpen.

Scenario 3: ETH-prijzen crashen tijdelijk nadat Ethereum 2.0 kan worden verhandeld

Terwijl je dit leest, zijn er tienduizenden validators op Ethereum 2.0 die interesse in ETH verdienen. Ze kunnen de ETH die ze hebben verdiend nog niet verkopen. Als het voor hen mogelijk wordt om dat te doen, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze dat zullen doen gewoon blijven zitten op die ETH.

BitcoinMinersSelling

Mijnwerkers hebben de neiging om hun crypto eerder te verkopen dan wij.

Zie je, veel van de validators op Ethereum 2.0 zijn of waren Ethereum-mijnwerkers. Ze zijn er om winst te maken, en ze verkopen regelmatig elke ETH die ze hebben verdiend om die winst te maken. Na twee jaar zonder winst te hebben gemaakt, zouden ze jeuken om de meeste, zo niet alle ETH die ze hebben verzameld te verkopen.

SolanaTokenEmission

Token-emissieschema’s zoals deze voor Solana’s SOL-token kunnen een negatieve invloed hebben op de prijs. Afbeelding via Binance

Basiseconomie dicteert dat deze enorme voorraad ETH die in één keer wordt verkocht, de prijs kan doen crashen. Dit zou echter waarschijnlijk tijdelijk zijn en ontwikkelaars bij Ethereum zouden ook een soort afkoelperiode kunnen verplichten waarin deze validators niet meer dan een bepaalde hoeveelheid ETH in één keer kunnen verplaatsen.

Scenario 4: Ethereum 2.0 mislukt en ETH-prijzen crashen

Dit is waarschijnlijk het minst waarschijnlijke scenario, maar het is zeker een om in gedachten te houden. Als er iets vreselijk mis gaat met Ethereum 2.0, kan dat een verwoestende impact hebben op de prijs van ETH. Voorlopig heeft Ethereum in wezen geen concurrentie – ze zijn veruit de grootste cryptocurrency in hun genre.

Ethereum Concurrenten

Enkele concurrenten van Ethereum. Afbeelding via Medium

Dat gezegd hebbende, is er technisch gezien concurrentie, namelijk van projecten als Polkadot en Cardano die beide zijn gemaakt door voormalige mede-oprichters van Ethereum. Als er iets mis zou gaan met Ethereum 2.0 of tijdens de overgang van Ethereum naar Ethereum 2.0, zou het vertrouwen in het netwerk vrij snel schakelen, samen met het geld dat er momenteel in wordt geïnvesteerd.

Dit roept de vraag op, als Ethereum zo traag is, hoe zal het overleven totdat Ethereum 2.0 is voltooid?

Wat gebeurt er met Ethereum?

Ethereum gaat de komende jaren nergens heen. Dit is grotendeels te wijten aan het plan van Vitalik Buterin en andere Ethereum-ontwikkelaars om schaal-2-schaaloplossingen op het netwerk te implementeren. Ze geloven dat dit Ethereum in staat zal stellen concurrerend te blijven met andere vergelijkbare cryptocurrencies totdat Ethereum 2.0 is voltooid.

EthereumScaling

De tijdlijn voor Ethereum-schaalvergroting zoals uiteengezet door Vitalik Buterin.

De meeste schaaloplossingen voor laag 2 omvatten in feite het verwerken van een deel van de transacties op een afzonderlijke blockchain en deze vervolgens in een batch op de Ethereum-blockchain vast te leggen als een enkele transactie. Dit soort schaaloplossingen wordt rollups, zkrollups of zksnarks genoemd.

EthereumLayer2

Een overzicht van enkele schaaloplossingen voor Ethereum. Afbeelding via Twitter

Layer-2-schaaloplossingen zullen de transacties van Ethereum per seconde verhogen van 15 naar ergens tussen 1-4000. Als je nieuwsgierig bent om te weten hoe dit wordt bereikt of als je meer wilt weten over enkele laag 2-projecten, ga dan naar OMG-netwerk en Loopring.

Zodra Ethereum 2.0 is voltooid, moet alles wat op Ethereum is gebouwd, worden gemigreerd naar Ethereum 2.0. Dit proces zal waarschijnlijk beginnen lang voordat Ethereum 2.0 open is voor zaken en zal waarschijnlijk het moment van maken of breken zijn voor het project.

Als deze migratie te turbulent is of als er significante problemen zijn met het 2.0-netwerk, kan Ethereum mogelijk een deel of al zijn terrein verliezen aan zijn concurrenten. Als alles echter goed gaat, zou Ethereum misschien wel overtreffen Bitcoin als de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me