Ethereum Dapps: 10 gedecentraliseerde apps die u nu kunt gebruiken

Gedecentraliseerde applicaties (dApps) zijn een van de belangrijkste use-cases voor het Ethereum-netwerk. Er zijn er al een aantal en ze groeien.

Met slimme contracten als het hart van het protocol, kunt u gedecentraliseerde applicaties (dApps) vinden die zijn gebouwd met slimme contracten die variëren van gamen en gokken tot het uitwisselen van activa en financiën tot media en sociale dApps en meer.

In dit bericht ga ik je alles geven wat je moet weten over Ethereum dApps. Ik zal ook 8 van de beste dApps bekijken die momenteel volledig functioneel zijn en klaar voor gebruik.

Wat zijn Ethereum Dapps?

Hoewel de blockchain een onveranderlijk grootboek is, heeft Ethereum de blockchain verder gebracht door slimme contracten te creëren waarmee ontwikkelaars open-source software kunnen maken die op de achterkant van de blockchain is gebouwd om de vele voordelen ervan te benutten..

Basis dApp-structuur

Typische structuur van een eenvoudige dApp. Beeld Bron.

Omdat de blockchain gedecentraliseerd is, zijn de applicaties die bovenop een blockchain zijn gebouwd ook gedecentraliseerd, wat betekent dat ze geen centrale autoriteit of eigendom hebben. Zodra een dApp is geïmplementeerd, hebben zelfs de ontwikkelaars er geen controle meer over.

Gemeenschappelijke Ethereum dApp-functies:

  • Open source – Dapps zouden idealiter open-source software moeten zijn waarvan de code kan worden onderzocht en bewezen vrij van schadelijke code is.
  • Gedecentraliseerd – Ethereum dApps zijn gebouwd op een gedecentraliseerde blockchain en eventuele wijzigingen moeten worden bepaald door de consensus van gebruikersstemmen.
  • Gestimuleerd – Gebruikers die optreden als validators van transacties op de blockchain, moeten prikkels krijgen in de vorm van digitale tokens voor hun activiteit.
  • Protocol – De gemeenschap van applicatieontwikkelaars en gebruikers moet het eens zijn over het cryptografische algoritme dat wordt gebruikt om het bewijs van waarde te tonen. In het geval van Ethereum is dit momenteel Proof-of-Work (PoW).

Gebaseerd op gegevens verzameld door StateoftheDapps.com er zijn momenteel (5 juni 2019) 1.876 dApps gebouwd op de Ethereum-blockchain. Concurrerende site DappRadar.com geeft slechts 1.503 Ethereum dApps weer, maar hoe dan ook, het universum van Ethereum dApps groeit snel, aangezien er eind 2017 ongeveer 400 dApps waren en eind 2018 1.400 dApps.

De soorten Ethereum dApps

Hoewel de categorisering van dApps breder is, heeft de Ethereum-whitepaper drie soorten dApps geïdentificeerd en gedefinieerd:

dApps om geld te beheren

Dit is het meest voorkomende type dApp en bestaat uit een applicatie waarvoor één gebruiker Ether moet betalen om een ​​slim contract af te sluiten en wat goed, service of gegevens te ontvangen.

dApps om geld te beheren waarbij externe informatie betrokken is

Dit type dApp vereist betaling in Ether en vereist ook de invoer van wat externe informatie. Een goed voorbeeld hiervan zijn Augur en andere dApps voor voorspellingsmarkten. In elke voorspellingsmarkt zal er een externe gebeurtenis plaatsvinden en de uitkomst van die gebeurtenis is vereist om het contract af te wikkelen.

dApps Stemmen en bestuur beheren

Bij het beheren van governance of stemmen maken de meeste dApps gebruik van gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s). Door dit te doen, kunnen ze echt gedecentraliseerde apps maken zonder afhankelijk te zijn van een gecentraliseerde hiërarchie van leiderschap. Regels met betrekking tot stemmen en consensus, evenals de verdeling van fondsen zijn allemaal vastgesteld wanneer de DAO wordt geïnitialiseerd, en de dApps kunnen dan voor altijd blijven draaien.

Top 10 Ethereum Dapps

Met die achtergrond met betrekking tot de functies en soorten dApps, kunnen we hier een lijst verwachten van 8 uitstekende Ethereum dApps die u nu kunt gebruiken. Ik heb geprobeerd een goede dwarsdoorsnede van typen en categorieën te geven, en de meeste hiervan zijn populaire dApps die al hoge gebruikersacceptatiecijfers hebben gezien.

IDEX

IDEX is een gedecentraliseerde centrale en een van de meest populaire Ethereum dApps. Hiermee kan de gebruiker eenvoudig Ethereum en andere ERC-20-paren verhandelen.

Gebruikersinterface IDEX

De gebruikersinterface van de Idex Marketplace

De IDEX-uitwisseling gebruikt slimme contracten om gebruikstransacties te beheren. Het stelt gebruikers ook in staat ICO-tokens te kopen voordat ze worden vermeld op grote beurzen. Dit betekent vaak dat gebruikers deze tokens met korting kunnen krijgen. Omdat IDEX een gedecentraliseerde beurs is, kan het kosten in rekening brengen van slechts 0,1% voor verkopers en 0,2% voor kopers.

IDEX is pas sinds oktober 2018 live, maar heeft al meer dan 200.000 geregistreerde gebruikers. Het is de hoogste Ethereum-uitwisselingsapp en is dat al een tijdje. Het ziet momenteel meestal ergens tussen de 800-1000 dagelijkse gebruikers en staat volgens CoinMarketCap.com op de 150e grootste beurs..

Mijn cryptohelden

Dit is momenteel de grootste en meest populaire Ethereum dApp-game, met meer dan 2500 gebruikers. Na de livegang in september 2018 heeft de game een gestage groei gekend, voornamelijk uit Japan.

Mijn cryptohelden is een op blockchain gebaseerde casual RPG die op zowel mobiele apparaten als pc’s kan worden gespeeld. De game is als een digitaal uitzendbureau voor helden, waarmee je verschillende helden uit de geschiedenis kunt verzamelen en trainen.

MyCryptoHeros Ecosysteem

Het MyCryptoHeros-ecosysteem

Met de game kunnen gebruikers hun helden uitrusten met speciale vaardigheden en wapens, en omdat deze items allemaal digitale tokens zijn, kunnen ze zelfs worden doorverkocht. Natuurlijk zijn alle helden ook verkoopbaar op het Ethereum-netwerk, daarom gebruikt de game de slogan “Jouw tijd en passie worden troef”.

Als je genoeg tijd over hebt, van RPG-games houdt en wilt proberen die tijd in geld te veranderen, dan wordt My Crypto Heroes misschien ook binnenkort je favoriete Ethereum dApp.

0xUniversum

0xUniversum is een andere extreem populaire Ethereum dApp. Het is een ruimtevaartsimulatie waarmee spelers op blockchain gebaseerde planeten kunnen vinden en verzamelen. Deze planeten kunnen ook worden gekoloniseerd en er kunnen nieuwe bronnen worden gevonden. Laat je beschaving groeien en ze kunnen ruimteschepen bouwen om het universum te verkennen en nieuwe planeten te vinden. Al deze planeten, ruimteschepen en bronnen zijn verzamelbaar en kunnen worden verhandeld, gekocht en verkocht binnen de dApp.

De game werd gelanceerd in juni 2018, en hoewel het even duurde voordat hij aansloeg, is hij nu gestegen tot een van de 20 beste dApps met meer dan 500 dagelijkse gebruikers die de game spelen..

Planeten om 0xUniverse te verzamelen

Enkele van de planeten om te verzamelen op 0x Universum

Het spel is ontwikkeld met een eindig aantal planeten, wat betekent dat de waarde van planeten in de loop van de tijd zou moeten toenemen naarmate er meer worden ontdekt en er minder te ontdekken valt. De game bevat ook specials in de vorm van buitenaardse artefacten die kunnen worden ontdekt.

Toestand

Status is een uiterst ambitieus project dat werkt als een Ethereum Light-clientknooppunt. Hierdoor is het gecategoriseerd als een portemonnee, maar het is veel meer dan dat. Het kan worden gebruikt om via een mobiele browser toegang te krijgen tot elke andere dApp. En het functioneert als een mobiel besturingssysteem, waardoor dApp-ontwikkeling voor iedereen toegankelijker wordt.

Status mobiele app

Screenshots van de Staus mobiele app

Het doel van Status is om een ​​beter web te maken, en ze bieden de tools die nodig zijn voor individuen om alles te bouwen dat nodig is om dat betere web mogelijk te maken.

Het project werd gelanceerd in februari 2016 en is een van de oudste dApps. Hoewel er enkele vragen waren over de levensduur van het project, hebben ze zichzelf bewezen en hebben ze Status tot een van de top tien van populairste Ethereum dApps gemaakt. Met een groeiende acceptatie en gebruik zou het in 2019 een van de grote namen in dApps kunnen zijn.

Augur

Augur is een gedecentraliseerde voorspellingsmarkt waarmee gebruikers een markt kunnen creëren op basis van de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen. Dit maakt het mogelijk om in te zetten op de uitkomst van sportevenementen, verkiezingen, wedstrijden en elk evenement dat je maar kunt bedenken.

Wedden met Augur op Platform

Versterk de gebruikersinterface op het platform

Omdat Augur crowdsourcing gebruikt in zijn voorspellingsmodel, kan het bedrijf het gebruiken om zaken te voorspellen als toekomstige verkoopvolumes, budgetten voor onderzoeksprojecten en doorlooptijden voor projecten. Het is aangetoond dat crowdsourcing nauwkeuriger is dan zelfs de mening van experts.

Augur is niet alleen een van de meest populaire Ethereum dApps, het staat ook in de top tien van Ethereum dApps, het is ook een van de oudste en is uitgebracht in augustus 2015.

Kettingschakel

Chainlink is een snelgroeiende dApp waarmee slimme contracten verbinding kunnen maken met externe bronnen zoals API’s of noodzakelijke off-chain data. Het doet dit via een gedecentraliseerd orakelnetwerk en onderhoudt veilige en betrouwbare verbindingen. Voorafgaand aan Chainlink was het buitengewoon moeilijk voor slimme contracten om toegang te krijgen tot off-chain data, wat de reikwijdte van dApps beperkte. Met Chainlink kunnen slimme contracten echter verbinding maken met betalingen, evenementen en gegevens uit de echte wereld.

Chainlink Ethereum Dapp

Overzicht van het Chainlink-ecosysteem & Orakel

Chainlink is relatief nieuw, gelanceerd in augustus 2018, maar groeit ook snel, wat niet verwonderlijk is gezien het nut van een dApp waarmee andere dApps verbinding kunnen maken met off-chain informatie.

Chainlink ziet meer dan 250 dagelijkse gebruikers, en dat aantal groeit gestaag. Als je nadenkt over alle mogelijke toepassingen van blockchain-orakels zoals Chainlink, wordt het duidelijk dat dit nog jarenlang een van de beste dApps kan blijven.

Ethlance

Dit is een interessante Ethereum dApp die de manier wil veranderen waarop we freelancers inhuren. Je kunt het zien als een gedecentraliseerde versie van een Upwork of Fiverr, waar degenen die een freelancer willen inhuren hun vacature-eisen kunnen posten.

Aangezien dit gedecentraliseerd is, is er geen entiteit die plaats zal nemen tussen degenen die aannemen en de freelancer. Dit betekent dat er geen kosten in rekening worden gebracht aan de werkgeverskant om een ​​baan te vermelden of aan de freelancerskant wanneer ze hun commissies verdienen..

Ethereum Ethlance Dapp

Afbeelding via Ethlance

Aangezien er niemand is die de soorten vacatures controleert die u kunt plaatsen, is deze volledig open en gratis. U kunt een onbeperkt aantal plaatsen dat zo breed kan zijn als u definieert. Het enige dat u hoeft te doen, is dat u de Ethereum Gas-kosten betaalt die aan de plaatsing zijn gekoppeld.

Om met deze dApp te kunnen werken, heb je waarschijnlijk een applicatie zoals Metamask nodig. Hierdoor kun je communiceren met de Ethereum-blockchain. Zij hebben een handige gids over vacatures plaatsen, betalen voor werk en werk aanvragen.

Ethlance is eigenlijk een van de eerste “districten” op het district0x netwerk. Dit is een blockchain-project dat probeert een collectief van gedecentraliseerde marktplaatsen en gemeenschappen te ontwikkelen.

Er zijn ook een aantal andere dApps die proberen de druk te verlichten waarmee freelancers worden geconfronteerd bij het gebruik van grote gecentraliseerde marktplaatsen. Er is bijvoorbeeld Jobchain  wat het voor werkgevers gemakkelijker maakt om freelancers in te huren met cryptocurrencies en zonder kosten.

Decentraland

Het Decentraland-project is zowel ambitieus als vrij uniek onder dApps. Het team bouwt een open virtuele wereld op de Ethereum-blockchain die draait op open standaarden. In Decentraland kunnen gebruikers nieuwe applicaties en content creëren, ervaren en er geld mee verdienen. En aangezien het gebaseerd is op eigendom, zelfs op virtueel eigendom, kan het buitengewoon waardevol worden.

Decentraal en Dapp

Enkele percelen te koop op het Decentraland-netwerk. Afbeelding via Decentraland

Naast het unieke karakter van het creëren van een virtuele wereld vertegenwoordigd door digitale tokens, heeft Decentraland de extra unieke eigenschap dat het door zijn gebruikers wordt gecreëerd. Dat betekent dat creativiteit onbeperkt is en dat het zeer beloond kan worden voor degenen die items bouwen waar veel vraag naar is.

Gebruikers hebben ook toegang tot de Decentraland Marketplace, een volledig gedecentraliseerde en open markt waar u uw percelen LAND kunt ontdekken, kopen, verkopen en beheren.

Uiteindelijk kun je de creaties en landen in Decentraland verkennen met een VR-headset. De belangstelling voor het project is gegroeid en de gemiddelde dagelijkse gebruikers zijn gestegen tot boven de 100.

Storj

Je kunt niet genoeg gegevensopslag hebben en Storj is een dApp die alle beschikbare overtollige opslagcapaciteit over de hele wereld beschikbaar zal maken. Niet alleen opslag op de harde schijf, maar ook ongebruikte bandbreedte is toegankelijk via Storj.

Toen Storj in mei 2017 begon, twijfelden de meeste mensen eraan of ze de grote gecentraliseerde opslagoplossingen zoals Dropbox en de Google-cloud konden aannemen. Snel vooruit naar juni 2019 en het lijkt erop dat ze precies dat doen. Hoewel het project in alfatesten blijft, wordt verwacht dat het tegen het einde van 2019 door bèta en in productie zal kunnen gaan. En naarmate dat dichterbij komt, neemt ook de belangstelling toe nu Storj nu bijna 100 dagelijkse gebruikers ziet.

Storj dApp Ethereum

Voordelen van het gebruik van Storj gedecentraliseerde applicatie

Gebruikers kunnen niet alleen betalen om overtollige opslag en bandbreedte te ontvangen, maar ze kunnen ook hun eigen opslag en bandbreedte aanbieden aan het netwerk en betaald krijgen in STORJ-tokens. Als u bedenkt dat bijna iedereen met een computer vrije opslagruimte heeft, kan dit een manier worden om de lopende kosten van uw pc te betalen.

Ik draaide de inkomensschatter op de Storj-website en ontdekte dat met een glasvezelinternetverbinding (>200 Mbps upload en download) en 2 TB opslagruimte zou u momenteel bijna $ 200 / maand kunnen verdienen. Niet slecht voor het verhuren van iets dat je toch niet gebruikt.

CryptoKitties

Dit is weer een van de gaming-dApps die in 2017 enorm populair was. Het was zelfs zo populair dat het daadwerkelijk leidde tot een enorme vertraging in de Ethereum-blockchain..

In wezen is CryptoKitties een op blockchain gebaseerd spel waarin je digitale kittens op de Ethereum Blockchain kunt fokken, kopen / verkopen en uiteindelijk kunt behouden. Aangezien deze niet kunnen worden gerepliceerd en onveranderlijk worden opgeslagen, kunnen ze interessante verzamelobjecten maken. Deze katten zullen tenslotte nooit doodgaan (geen 9 levens nodig).

Cryptokitties kunnen een behoorlijk indrukwekkende som crypto ophalen. U kunt doorgaan naar hun website nu en bekijk de verzameling poesjes die in de uitverkoop zijn. Er zijn tal van activa die worden vermeld voor meer dan 2.000 ETH.

CryptoKitties Ethereum Dapp

Enkele van de prijzige kleine Kitties op CryptoKitties

Of deze cryptokits de moeite waard zijn, hangt af van waar u de cryptomarkt ziet bewegen, aangezien zij deze ongetwijfeld zullen volgen. Als je een bijzonder zeldzame kat hebt, kan deze natuurlijk over een paar jaar veel meer waard zijn (en niet alleen om nieuwe redenen).

Cryptokitties spoorden ook een hele reeks andere interessante crypto-verzamelreplica’s aan. Dit zijn onder meer Crypto-puppy’s en zelfs crypto-beroemdheden – dat klopt. Je kunt beroemdheden kopen en verzamelen op de Ethereum-blockchain!

Gevolgtrekking

In de afgelopen twee jaar is het aantal dApps op de Ethereum-blockchain met bijna 400% geëxplodeerd, ondanks het feit dat cryptocurrencies, waaronder Ethereum, het grootste deel van 2018 en begin 2019 in een bearmarkt bleven..

Naarmate het ecosysteem groeit en Ethereum schaalt, zal het aantal dApps waarschijnlijk exploderen. Omdat de blockchain en slimme contracten kunnen worden gebruikt om dApps te maken rond vrijwel alles met een gecentraliseerde applicatie of infrastructuur.

Die centralisatie zal de komende jaren plaats maken voor een transparantere en vrijere gedecentraliseerde wereld, en als dat gebeurt, zullen dApps eerder de norm dan de uitzondering zijn..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me