Exchange Volume Faking: hoe ze het nep maken tot ze het halen

Sinds 2017 zijn er berichten dat cryptocurrency-uitwisselingen hun volume vervalsen, en meest recentelijk in maart 2019 een verslag van Bitwise Asset Management gaf hier het meest gedetailleerde bewijs van, wat aantoont dat 95% van het Bitcoin-volume vervalst wordt door beurzen.

Op het moment van het rapport was het handelsvolume van Bitcoin ongeveer $ 6 miljard per dag, maar de beurzen die het grootste volume rapporteerden, worden niet herkend door de meeste beleggers in cryptocurrency..

Het rapport beweert en toont aan dat bijna al dit volume vervalst is of het resultaat is van niet-economische wash-trading. Hoewel de gegevens van deze uitwisselingen op grote schaal worden gerapporteerd, zelfs door de reguliere media, is aangetoond dat deze volkomen onjuist zijn.

De gegevens in kwestie zijn die gerapporteerd door CoinMarketCap.com, algemeen beschouwd als de bron voor Bitcoin-volume en prijzen. Gegevens van deze site worden gebruikt door alle grote mediakanalen ter wereld, waaronder The Wall Street Journal, The New York Times, Forbes, CNBC en Barron’s.

En toch zijn de gegevens buitengewoon verkeerd, waaronder een aanzienlijke hoeveelheid vervalst handelsvolume, wat een verkeerd beeld schetst van de omvang en aard van de Bitcoin-markt..

Wat is Exchange Volume Faking?

Exchange volume faking, ook wel wash trading genoemd, is wanneer een handelaar op bijna hetzelfde moment koopt en verkoopt, met als doel de markt te voeden met valse informatie. Wash-trades kunnen worden gedaan door een handelaar en een beurs die samenwerken, of door twee handelaars die met elkaar samenspannen op traditionele markten.

De handel op de Bitcoin-markt is vooral alomtegenwoordig omdat het kan worden gedaan door dezelfde persoon die hetzelfde account gebruikt. Op aandelenmarkten in de VS is wash-handel illegaal, maar omdat cryptocurrency-markten niet gereguleerd zijn, geldt hetzelfde niet voor hen.

OkEx-nepvolume

Enkele vrij duidelijke Exchange Faking op OkEX. Beeld Bron

Wash-handel was voor het laatst in de krantenkoppen in 2013 toen de toenmalige commissaris van de Commodity Futures Trading Commission een onderzoek gestart naar mogelijke schendingen van de washandelswetten in de hoogfrequente handelssector. Bij hoogfrequente handel wordt handelssoftware gebruikt om duizenden of tienduizenden transacties per seconde uit te voeren.

De toenmalige commissaris was van mening dat het uitvoeren van wash-trades met behulp van dit soort technologie buitengewoon eenvoudig zou zijn. Hij had gelijk en raad eens welke andere industrie de afgelopen jaren hoogfrequente handelssoftware heeft gebruikt? Ja, de Bitcoin- en cryptocurrency-handelaren gebruiken dergelijke software.

Waarom wordt volumevervalsing gebruikt?

De grootste crypto-uitwisselingen ter wereld beslissen welke tokens liquiditeit krijgen en welke niet. Dit is van cruciaal belang voor token-projecten, met name die in de ICO- of IEO-fase, omdat er zonder liquiditeit weinig kans is dat de token-prijs zal stijgen.

Dit geeft deze projecten een stimulans om enorme bedragen te betalen om op een beurs genoteerd te worden, en natuurlijk is een van de criteria die ze gebruiken bij het beslissen op welke beurzen ze zullen betalen om genoteerd te worden, handelsvolumes..

Dit soort volumevervalsing is gebruikelijk in zelfgerapporteerde ranglijsten, maar voor crypto-uitwisselingen zijn de prikkels om het volume op te blazen enorm. De beurzen die het meeste handelsvolume laten zien, kunnen noteringskosten van ICO’s vragen die naar verluidt in de miljoenen dollars bedragen.

Het lijkt misschien alsof dit soort overeenkomst geen probleem zou moeten zijn, aangezien het tussen de ICO en de beurs is, maar wat is de impact wanneer uitwisselingen volume vervalsen om de noteringskosten te verhogen? Dat is het subtiele gevaar in vervalst ruilvolume.

Een andere mogelijke reden om het volume te vervalsen, is van nieuwe beurzen die traders naar hun platform proberen te lokken.

Waarom is vervalsing van volumes riskant voor gebruikers?

Het maakt niet uit of het om wash-trades gaat of iets anders, het vervalsen van ruilvolume heeft ernstige gevolgen voor traders. Degenen die in grote bedragen handelen, hebben het meeste te verliezen en nemen de grootste risico’s.

Er was een studie gedaan in maart 2018 door handelaar Sylvain Ribes waarin hij de impact van volumevervalsing onderzocht bij de verkoop van $ 50.000 aan cryptocurrencies in verschillende paren op de toen grootste volumebeurs OKEx.

Slippage Faking OkEX

Slippage als een functie van het volume met Log Scale. Afbeelding via Sylvain Ribes

Zijn studie toonde aan dat zelfs paren die zogenaamd een volume van $ 5 miljoen hadden, er een kans was op ontsporing (het verschil tussen de genoteerde prijs en de werkelijke handelsprijs) van 10%.

Dat is enorm en het maakt het buitengewoon moeilijk om effectief op markten te handelen. Het maakt het ook onmogelijk voor grote accounts om efficiënt in en uit crypto te handelen.

Voorbeelden van Real Exchange Volume

Coinbase is een van de meest bekende cryptocurrency-uitwisselingen, althans in de VS.Het is gevestigd in San Francisco en heeft de nodige stappen doorlopen om een ​​BitLicense te verkrijgen om in de staat New York te opereren. Op het moment van de Bitwise-studie rapporteerde het $ 27 miljoen per dag in Bitcoin-volume.

Hier is een screenshot van hun Coinbase Pro-handelsplatform.

Coinbase Pro Faking

Screenshot van Coinbase Pro Platform. Afbeelding via Bitwise Report

Aan de rechterkant is de handelsgeschiedenis, met handelsomvang, prijs en tijd. De handelsprijs wordt ofwel in het groen weergegeven voor kooporders die de prijs hebben verhoogd, of in rood, voor verkooporders die de prijs hebben verlaagd. U zult merken dat er geen patroon is en dat de groene prijzen veel hoger zijn dan de rode. Als u op een ander tijdstip een screenshot maakt, kan het tegenovergestelde waar zijn.

De kolom handelsgrootte laat ook geen patroon zien. Handelsgroottes variëren willekeurig. Een opmerkelijk niet-willekeurig kenmerk van handelsomvang is de prevalentie van handelsgroottes met ronde getallen, zoals 0,10 BTC, 0,50 BTC, enz. Dit wordt verwacht omdat mensen de neiging hebben om in ronde getallen te handelen.

In het midden van de afbeelding staat de handelsgrafiek, waarbij elke kaars een tijdsperiode van vijf minuten vertegenwoordigt. Je kunt gemakkelijk zien dat de grootte van de kaarsen in de loop van de tijd verandert. In sommige perioden van vijf minuten zijn de prijsveranderingen groter dan in andere. En onder de prijskaarsen zitten grijze volumekaarsen die ook willekeurig variëren.

Als u ten slotte naar de linkerkant van de grafiek kijkt, ziet u het orderboek. Dat zijn alle openstaande bestellingen die wachten om te worden aangepast. Verkooporders staan ​​bovenaan in het rood en kooporders staan ​​onderaan in het groen.

Daartussenin zit de spread of het verschil tussen de hoogste koopprijs en de laagste verkoopprijs. In dit geval is het $ 0,01 op een handelsprijs van $ 3.419,60. In procenten uitgedrukt is dat een spread van 0,0003%, verreweg de kleinste spread die u in elk financieel instrument ter wereld zult vinden.

Voorbeeld van een Exchange Faking Volume

Op het moment dat Bitwise zijn onderzoek deed, was CoinBene de grootste beurs ter wereld, met een gerapporteerd dagelijks volume van $ 480 miljoen of 18 keer het Coinbase Pro-volume.

Coinbene Volume Faking

CoinBene Exchange-vervalsing

De handelsinterface voor Coinbene toont vrijwel dezelfde informatie als die voor Coinbase Pro. Aan de rechterkant is de handelsgeschiedenis. Merk op dat de rode en groene handelsprijzen gelijkmatig verdeeld en afwisselend zijn. Het is bijna onmogelijk dat transacties op zo’n gelijkmatige manier zouden wisselen.

Als je naar de tijdstempelkolom kijkt, zie je dat bestellingen in paren binnenkomen, met één kooporder en een compenserende verkooporder. En de handelsgroottes komen ook bijna overeen, waardoor koop- en verkooporders elkaar in de loop van de tijd in feite compenseren. Klinkt verdacht als een reeks wasbeurten.

Handelsmaten volgen ook een heel ander patroon. U zult merken dat er geen ronde getallen worden verhandeld, ondanks de menselijke neiging om in ronde getallen te handelen. En de kleinste transactie is 0,43 BTC, of ​​ongeveer $ 1.400. Coinbase Pro had transacties zo laag als 0,0017 BTC of $ 5.

Als je naar het orderboek kijkt, kun je zien dat de hoogste kooporder $ 3239,59 is en de laagste verkooporder $ 3274,33. Dit is een spread van $ 34,74, wat 3400 keer zo groot is als de Coinbase Pro-spread! Dat is zeer ongebruikelijk, aangezien een groter volume altijd leidt tot krappere spreads op elke andere financiële markt.

Nog een voorbeeld van faken …

Er zijn andere manieren om het vervalste volume op crypto-uitwisselingen te zien, en een daarvan wordt duidelijk aangetoond door RightBTC, dat ten tijde van de Bitwise-studie vier keer het volume van Coinbase Pro of meer dan $ 100 miljoen per dag claimde..

RightBTC nepvolume

RightBTC nepvolume

Wat hier opvalt, is dat ondanks het naar verluidt grote handelsvolume, de grafiek uren en zelfs dagen laat zien waarop er helemaal geen transacties plaatsvinden. De rode en groene kaarsen onder aan de grafiek vertegenwoordigen het volume, maar er zijn grote hiaten als er geen handelsvolume is. Er is geen verband met het tijdstip van de dag of uptime of enige andere factor.

Als u naar links naar het orderboek kijkt, ziet u dat de spread bij RightBTC $ 371,99 is. Dat is absoluut krankzinnig. Het is meer dan 10% versus de spread van 0,00003% bij Coinbase Pro, ondanks de claims van RightBTC over een groter volume.

Nog een – Faken tot je het haalt

De exchange ChaoEx beweert meer dan het dubbele van Coinbase Pro te hebben voor $ 70 miljoen per dag.

ChaoEx nepvolume

ChaoEX Exchange-schermafbeelding met nepvolume

Zoals je kunt zien aan de afbeelding van het ChaoEx-handelsplatform hierboven, is dit volume soms monotoon. Dat wil zeggen, het verandert helemaal niet van uur tot uur. Het is ondenkbaar dat het volume uur na uur hetzelfde blijft, zonder rekening te houden met gebeurtenissen uit de echte wereld, nieuws, tijd van de dag en prijsbewegingen.

De bovenstaande grafiek laat zien dat het handelsvolume elk uur exact hetzelfde blijft gedurende drie opeenvolgende dagen. Dat is bijna onmogelijk.

Het probleem van nep handelsvolume oplossen

Naar aanleiding van dit rapport van Bitwise zijn er verschillende voorgestelde oplossingen voor het probleem van cryptocurrency-uitwisselingen die handelsvolumes vervalsen. CoinMarketCap zou het eerste deel van de oplossing zijn door de manier waarop ze marktgegevens presenteren te verbeteren.

Dat is echter niet waarschijnlijk, aangezien het bedrijf achter CoinMarketCap heeft gezegd dat het hun beleid is om te veel gegevens te verstrekken en gebruikers hun eigen conclusies te laten trekken op basis van de gegevens.

CoinMarketCap heeft gezegd dat ze hun statistieken zullen bijwerken om gebruikers meer inzicht te geven in het werkelijke handelsvolume, maar tot nu toe was dat niet het geval en is er geen tijdlijn voorzien voor wanneer de gegevensstatistieken zouden kunnen veranderen.

In de tussentijd, degenen die alleen ruilvolume willen zien van de uitwisselingen waarvan is vastgesteld dat ze hun volume op de site niet vervalsen OpenMarketCap heeft die gegevens. De open-source EDGAR-database Messari heeft ook gegevens die specifiek zijn voor de uitwisselingen en niet voor het nepvolume, wat het het ‘Real 10 Volume’ noemt.

OpenMarketCap vertrouwde uitwisselingen

De Top 10-ranglijst op basis van “Trusted Exchanges”, zoals bepaald door BitWise Report

De echte oplossing moet natuurlijk bij de uitwisselingen zelf liggen, niet bij de dataproviders. Er is meer transparantie nodig in de hele branche om dit soort problemen te helpen oplossen. Bovendien is het mogelijk dat sites zoals CoinMarketCap hun invloed in het cryptocurrency-ecosysteem kunnen gebruiken om ethisch gedrag bij de cryptocurrency-uitwisselingen te bevorderen..

Een suggestie die wordt gedaan, is dat CoinMarketCap overweegt boetes op te leggen of de lijst met uitwisselingen waarvan is vastgesteld dat ze onethisch gedrag vertonen, op te schorten. De vraag is dan natuurlijk wie bepaalt welke uitwisselingen moeten worden opgeschort en hoe hoog de boetes kunnen zijn.

Uiteindelijk, en hoezeer voorstanders van decentralisatie het idee ook haten, zullen uitwisselingen moeten worden gereguleerd. Op die manier is er onpartijdige controle door derden van het gedrag van deze platforms om ervoor te zorgen dat ze zich niet inlaten met marktmanipulerende tactieken.

Gevolgtrekking

Als het Bitwise-rapport correct is en 95% van het gerapporteerde Bitcoin-volume wordt vervalst, dan hebben de cryptocurrency-markten een serieus probleem dat eerder dan later een oplossing vereist. Als claims van namaak echte handelaren en investeerders zijn die te maken hebben met marktmanipulatie die verhindert dat het marktsentiment bepaalt wat de echte prijs van Bitcoin zou moeten zijn.

Men kan hopen dat de negatieve impact zal afnemen naarmate de markt volwassener wordt en meer handelaren verhuizen naar gerenommeerde beurzen, en naarmate meer gerenommeerde beurzen zich bij het ecosysteem voegen..

Tot nu toe is het niet zeker dat alle nep-washandel een significante invloed heeft gehad op de prijs van Bitcoin, maar nogmaals, er is geen manier om te bewijzen of dit wel of niet zo is. Door echter alleen te focussen op de tien beurzen die geacht worden echte marktgegevens te verstrekken, lijkt het erop dat de Bitcoin- en cryptocurrency-markten eigenlijk stabieler zijn dan eerder werd gedacht..

Op basis van onderzoek tot dusver is bijna alle feitelijke marktliquiditeit afkomstig van de 10 “eerlijke” crypto-uitwisselingen, ook al zijn er letterlijk honderden beurzen die handelsdiensten aanbieden. Het is gemakkelijk in te zien dat de prijs van Bitcoin vrij gelijkaardig en consistent is tussen de tien beurzen die geacht worden getrouw handelsvolume te rapporteren. Misschien wel belangrijk voor de toekomst van de branche is dat negen van die tien beurzen gereguleerd zijn.

Zolang de bredere markt ongereguleerd blijft, zal dit soort volumevervalsing doorgaan. Er is geen belemmering voor uitwisselingen, en alle reden waarom ze zich zouden moeten bezighouden met vervalsing, van hogere noteringskosten tot een groter klantenbestand tot de bewering dat “iedereen het doet”.

Door het handelsvolume op te drijven, ziet een beurs er belangrijker uit en wordt de zichtbaarheid ervan vergroot. Dat trekt op zijn beurt meer handelaren naar het platform, terwijl het ook meer ICO’s aantrekt en hogere noteringskosten mogelijk maakt. Het is een cyclus die waarschijnlijk niet binnen de branche zal worden opgelost.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me