Factom Review: Blockchain-protocol voor het bijhouden van bedrijfsgegevens

Factom (FCT) is een uniek en interessant blockchain-protocol dat is ontwikkeld voor bedrijven om hun eigen recordsystemen te creëren.

Het is een open source en gedecentraliseerd data-integriteitsprotocol dat is gebouwd door een verzameling bedrijven. Het protocol is ontwikkeld als een eenvoudige oplossing die op een kosteneffectieve manier kan worden geïntegreerd met elk intern archiveringssysteem.

Factom is echter nog steeds een levensvatbaar project?

In deze Factom-recensie zal ik je alles geven wat je moet weten over het project, inclusief technologie, roadmap en ontwikkeling. Ik zal ook kijken naar de use-cases en het acceptatiepotentieel van FCT-tokens.

Wat is Factom?

Factom maakt het voor bedrijven goedkoper en gemakkelijker om de blockchain te gebruiken voor gegevensopslag door de onveranderlijkheid ervan te scheiden van de digitale activa die aan blockchains zijn gekoppeld. Het doet dit op het Bitcoin-netwerk en probeert de drie belangrijkste problemen van het Bitcoin-netwerk op te lossen:

  1. Transactiesnelheid – Omdat het creëren van blokken 10 minuten duurt en de communitystandaard is dat zes netwerkbevestigingen een transactie volledig valideren, kan het meer dan een uur duren voordat een transactie is bevestigd, en sommige duren veel langer.
  2. Transactiekosten – Aangezien het netwerk een toenemend aantal transacties afhandelt, blijven de mijnvergoedingen voor die transacties stijgen.
  3. Network Bloat – Het aantal transacties per seconde op het Bitcoin-netwerk wordt beperkt door de blokgrootte van 1 MB. En de huidige visies van Segregated Witness en het Lightning Network zijn waarschijnlijk niet genoeg verbetering om een ​​langetermijnoplossing te bieden voor een opgeblazen netwerk.

Factom voegt ook eenvoudige controle toe van alle gegevens die het opslaat, waardoor de veilige en nauwkeurige gegevensopslag die het biedt nog goedkoper en aantrekkelijker wordt voor bedrijven en andere organisaties..

Factom-protocol Bitcoin

Toepassingen bouwen op de Bitcoin Blockchain via Factom. Bron: Wit papier

Factom is vooral handig voor bedrijven die regelmatig belangrijke gegevens moeten overdragen en ervoor moeten zorgen dat ze nauwkeurig blijven en er niet mee wordt geknoeid. Enkele goede voorbeelden zijn medische documenten of landakten en titels.

Het opslaan van deze gegevens op de blockchain maakt het onveranderlijk en biedt enorme waarde voor bedrijven die afhankelijk zijn van nauwkeurige gegevens. Het is veel goedkoper en veel duurzamer in vergelijking met de huidige digitale opslag of papieren documenten.


De Factom-keten

De Factom-opslagketen wordt complex genoemd, maar je kunt het in eenvoudige bewoordingen zien. In feite slaat de Factom-winkelketen hashes op, of koppelingen naar uw documenten. Dit vermindert de bloat aanzienlijk. Er zijn ketens en er zijn items, waarbij de ketens vergelijkbaar zijn met een map en de items vergelijkbaar zijn met bestanden.

Dit is nodig omdat inzendingen een maximale grootte hebben van 10 KB. Door ketens te gebruiken, kunt u meerdere inzendingen koppelen die uit grote bestanden bestaan. En de ketens bevatten de ID van elk bestand om controle te vergemakkelijken.

Er zijn dan toegangsblokken die bestaan ​​uit alle hashes in een bepaalde keten-ID. Elke minuut halen de federatieve servers alle gemaakte toegangsblokken bij elkaar en plaatsen ze in een directoryblok.

Factom-netwerk

Hoe gegevensinvoer is georganiseerd op de Factom Blockchain. Afbeelding via RewardChain

Vervolgens worden elke 10 minuten de 10 gemaakte Directory Blocks verankerd aan de Bitcoin blockchain door een willekeurig gekozen Authority-knooppunt.

Dit ontwerp maakt het zowel goedkoop als gemakkelijk om records op te slaan die later kunnen worden gecontroleerd. Dit komt omdat in tegenstelling tot Bitcoin en andere blockchains, waar de hele keten nodig is voor validatie, Factom de Directory Blocks en Chain ID’s gebruikt voor validatie, waardoor de bandbreedte die nodig is voor het controleren van opgeslagen records aanzienlijk wordt verminderd..

De drie consensusservers van Factom

Het consensusalgoritme dat door Factom wordt gebruikt, is vergelijkbaar met het Vlot-algoritme. Het Factom-netwerk bereikt consensus door de willekeurige verkiezing van een leider uit de pool van Federatieve servers.

Deze federatieve servers zijn de primaire servers en zijn de enigen die gegevens naar de blockchain kunnen schrijven en mijnbeloningen kunnen ontvangen.

Er is een vast aantal federatieve servers en ze blijven hun bestaan ​​op het netwerk uitzenden door een ‘hartslagbericht’ te produceren. Als dat hartslagbericht niet door de volgers wordt gehoord, zullen ze onmiddellijk een nieuwe Federated Server kiezen om deze te vervangen.

De Federated Servers laten hun werk dubbel controleren door Audit Servers, en elke keer dat een Audit Server een fout ontdekt, wordt de Federated Server gedowngraded om zelf een Audit Server te worden, terwijl een van de Audit Servers upgradet om de plaats van de Federated Server in te nemen. Audit Servers ontvangen geen beloningen.

Ten slotte zijn er Follower Servers die transactieverzoeken kunnen indienen. Ze ontvangen toegangsverzoeken en sturen deze door naar de Federated Server voor verwerking. Volger-servers ontvangen ook geen beloningen.

Gebruik cases voor Factom

Als een cryptocurrency waarde wil hebben, moet de onderliggende blockchain enig gebruik in de echte wereld bieden. Factom doet het zeker, want er zijn meerdere industrieën die kunnen profiteren van veilige en efficiënte gegevensopslag, met goedkope controlemogelijkheden.

Factom Protocol-oplossing

Oplossingen die het Factom-protocol kan bieden

Hieronder staan ​​slechts enkele voorbeelden van praktijkgevallen van Factom:

  • Gezondheidszorgrecords – Dit is een uitstekende gelegenheid voor Factom om te gebruiken, aangezien medische dossiers opslag, bevestiging en gegevensvalidatie vereisen. Deze sector bevat ook enorme hoeveelheden gegevens die regelmatig moeten worden verzonden en bijgewerkt.
  • Hypotheekgegevens – Banken creëren en bewaren hypotheekgegevens voor tientallen miljoenen klanten, en Factom kan deze opslag efficiënter en goedkoper maken. De huidige opslagmethoden zijn duur en vatbaar voor fouten of manipulaties, maar Factom is goedkoop en onveranderlijk.
  • Legale documenten – Er zijn bepaalde documenten waarvoor een notaris vereist is, maar er is geen manier om te bewijzen wie de documenten heeft ondertekend. Met Factom kunnen alle ondertekende documenten later niet worden gemanipuleerd en kunnen ze authentiek worden bewezen.

Zoals u kunt zien, zijn er veel toepassingen voor Factom, verspreid over het hele scala van industrieën die gegevens moeten opslaan.

Het Factom-team

Factom is een van de oudere blockchain-projecten, gestart in 2014. Sindsdien heeft het gestaag vooruitgang geboekt, waardoor het een van de betere blockchain-projecten is.

De allereerste versie van Factom werd begin 2015 uitgebracht en werd gevolgd door de ICO van het project. Later dat jaar werden ze toegelaten tot de Plug & Speel FinTech-accelerator en in 2016 werden ze gekozen als een van de A-List-startups in Austin, Texas, waar het project is gebaseerd.

Factom-team

Leden van het Factom-team

De CEO van Factom is Paul Sneeuw, die ook de oprichter is van het project. Hij was ook de oprichter van de Texas Bitcoin Conference en is de oprichter en Chief Architect van DTRules, een open source-project dat hij in 2004 oprichtte om op Decision Table-gebaseerde Rules Engines beschikbaar te maken voor allerlei projecten..

Het Factom-platform heeft al meer dan 11 miljoen inzendingen en heeft een aantal opmerkelijke partnerschappen gesmeed. Ze werken met de Gates Foundation om de medische dossiers van mensen in ontwikkelingslanden op te slaan, en hebben gewerkt met het Amerikaanse ministerie van Homeland Security bij het verstrekken van audit trails voor gegevens van de Amerikaanse grenzen.

De Factom-gemeenschap

Zoals we allemaal weten, kan een levendige community buitengewoon behulpzaam zijn in het groeitraject van een blockchain en zijn cryptocurrency. Gezien het feit dat Factom meer gericht is op bedrijven dan op individuen, kan het zijn dat het niet al te geïnteresseerd is in het laten groeien van zijn community op sociale media.

Eigenlijk is dat helemaal niet het geval. De Factom Twitter account heeft 75.400 volgers, ook al tweeten ze doorgaans niet meer dan een paar keer per week. En de subreddit voor Factom, wat vaak een goede maatstaf is voor de populariteit van blockchain-projecten, blijkt uit bijna 8700 lezers.

Het project heeft ook bijna 6.000 Facebook-volgers en meer dan 2.300 leden van zijn Discord-kanaal. De aanwezigheid op sociale media is niet zo groot als sommige projecten, maar het is groot genoeg om te laten zien dat de cryptocurrency-gemeenschap gelooft in het Factom-project.

Factom-tokens

In tegenstelling tot de meeste andere blockchain-oplossingen, gebruikt Factom twee verschillende tokens op zijn netwerk:

  • Factoïden (FCT): Factoïden zijn munten die worden gebruikt om het netwerk te decentraliseren en om gebruikersspam te voorkomen. Net als andere cryptocurrencies kunnen ze vrij worden verhandeld en worden ze vermeld op cryptocurrency-beurzen. Ze worden ook gebruikt als stimulans voor het onderhouden van het netwerk en worden uitbetaald aan de federatieve servers tegen een tarief van ongeveer 73.000 FCT per maand..
  • Entry Credits (EC’s): Entry Credits worden gebruikt om te betalen voor Entries of om te stemmen op Authority nodes. Ze hebben van zichzelf weinig intrinsieke waarde en kunnen worden gekocht met Factoids of met de valuta van uw keuze, maar alleen via het Factoid-platform.

Factom Entry Credits

Instapkredieten kopen met Factoid Tokens op Factom Wallet. Afbeelding via Docs

Wanneer Entry Credits worden uitgegeven om gegevens aan de blockchain van Factom toe te voegen, wordt het overeenkomstige aantal Factoids verbrand, d.w.z. permanent uit het systeem verwijderd.

Omdat Entry Credits met elke valuta kunnen worden gekocht, wordt het Factom-platform geopend voor diegenen die cryptocurrency niet begrijpen, of het simpelweg niet willen gebruiken. Ze kopen gewoon hun Entry Credits met elke gewenste valuta, en Factom koopt en verbrandt vervolgens het overeenkomstige aantal Factoids op de open markt..

FCT-prijsprestaties

Factom hield zijn ICO helemaal terug in 2015, gedurende een periode van 45 dagen van 31 maart tot 15 mei. Gedurende die tijd was het in staat om $ 541.000 op te halen, wat nu klein lijkt, maar redelijk goed was in 2015.

FCT debuteerde op $ 0,21 en daalde gedurende de eerste zes weken van zijn bestaan, en bereikte een dieptepunt rond $ 0,07 in december 2015. Het sprong daar enorm op en handelde in januari 2016 boven $ 1..

De munt boekte een langzame en gestage opmars tot 2017, toen hij verstrikt raakte in de vurigheid rond de hele cryptocurrency-markt. In tegenstelling tot sommige munten die pas het einde van de rally haalden, pompte FCT in 2017 zelfs drie keer. De eerste was in juni en de munt bereikte een hoogtepunt van $ 33,72 voordat hij terugviel..

Het piekte vervolgens weer in augustus en stopte net voor het $ 30-niveau. Het viel weer terug en maakte zijn sterkste stap van november 2017 tot januari 2018, en bereikte op 7 januari 2018 een recordhoogte van $ 87,16..

FCT-prijsprestaties

Prijsprestaties van FCT sinds tokenuitgave. Afbeelding via CoinCodex

Na die ongelooflijke hoogte viel de munt samen met de rest van de cryptocurrency-markten voor het grootste deel van 2018 en kwam uiteindelijk uit op ongeveer $ 4 in oktober 2018. Het was eigenlijk een van de eerste cryptocurrencies die een dieptepunt vond in de bearmarkt van 2018, en het begon te stijgen in November 2018. Het handelde boven de $ 10 in december 2018 trok zich enkele weken terug en klom weer naar zijn recente prijs van $ 8,60 vanaf 21 mei 2019..

Omdat de prijs van FCT rechtstreeks verband houdt met het netwerkgebruik, kan de vroege bodem duiden op een toegenomen zakelijke acceptatie van het platform.

FCT profiteert van verbranden, en zodra het verbrandingspercentage hoger is dan de maandelijkse aanmaaksnelheid van 73.000, zal de FCT-valuta deflatoir worden. Dit zou de prijs nog verder moeten opdrijven.

FCT-handel & Opslag

Degenen die geïnteresseerd zijn in het kopen van wat FCT, kunnen dit doen op een beperkt aantal beurzen, waaronder Bittrex, Poloniex en UpBit.

Bittrex controleert 60% van het tokenvolume, gevolgd door Poloniex op ongeveer 27%. Het volume op deze beurzen is vrij laag als we het vergelijken met de marktkapitalisatie van de munt. Dit kan een uitdaging blijken te zijn voor de liquiditeit als u ooit een grote verzameling munten wilt kopen / verkopen.

Er zijn alternatieve methoden om FCT te bemachtigen. U kunt een niet-bewaarplichtige beurs gebruiken, zoals Changelly. Deze uitwisselingen bevatten geen munten en vergemakkelijken alleen de overdracht van de portemonnee van de koper naar die van de verkoper.

Als het gaat om het opslaan van FCT, heb je niet veel keus. De eerste aanbevolen keuze is het downloaden en installeren van de Factom Enterprise Wallet. Het kan worden gedownload van Github en installatie-instructies zijn hier.

Als u van plan bent uw munten voor langere tijd in een offline omgeving te bewaren, kunt u FCT ook opslaan in de Ledger Nano-hardware wallet. Dit is misschien wel de veiligste optie, aangezien de privésleutels veilig op het apparaat worden bewaard, buiten het bereik van hackers.

Factom-ontwikkeling & Routekaart

Aangezien Factom een ​​open source-project is, is hun code gemakkelijk beschikbaar voor het algemene project in openbare repositories. Het is ook een geweldige manier om precies te zien hoeveel code er wordt gepusht en dus hoeveel werk er wordt verzet.

Daarom besloot ik erin te springen GitHub van Factom om te zien hoeveel activiteit er in hun repositories is. Er zijn meer dan honderd repositories, maar hieronder staan ​​de code commits voor de top 3 van meest actieve repos.

Code Commits over de afgelopen 12 maanden voor de 3 meest actieve opslagplaatsen

Dit zijn een redelijk aantal commits en het laat zien dat de ontwikkelaars nog steeds hard aan het werk zijn om het protocol bij te werken. Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat er nog eens 105 repo’s in hun GitHub zijn, maar het grootste deel hiervan is het afgelopen jaar inactief geweest.

Als we deze code-commits vergelijken met andere projecten, staat Factom op nummer 80 CryptoMiso en nummer 78 op CoinCodeCap. Ze zijn dus niet zo actief als sommige van de nieuwere projecten, maar zijn nog steeds goed vertegenwoordigd in de top 100-lijst. Natuurlijk kan het meten van projecten puur op code-commits nogal willekeurig zijn, maar het is een goede vuistregel.

Iets dat je misschien wilt bekijken vanuit een ontwikkelingsperspectief is hun aanstaande “Bond” -release. Dit zal een aantal fixes bevatten voor het protocol dat opdook met een recente release van v 6.2.2 op het Factom main-net. U kunt meer lezen over deze fixes en de update hier.

Gevolgtrekking

De Factom-oplossing voor gegevensopslag en controle van records is bedoeld om hele industrieën te veranderen. Met het toenemende aantal en de omvang van inbreuken op de gegevensbeveiliging, is het duidelijk dat een veilige en onveranderlijke blockchain-gebaseerde oplossing nodig is, en Factom werkt eraan om een ​​dergelijke oplossing te leveren..

Afstappen van de huidige gecentraliseerde databases is een logische stap bij het beveiligen van gegevens, waardoor opslag efficiënter en goedkoper wordt. Het gebruik van een blockchain-oplossing geeft bedrijven volledige controle en beveiliging over hun gegevens.

Ja, dit is een revolutionaire methode voor het opslaan, ophalen en controleren van gegevens, en Factom streeft ernaar bedrijven te laten begrijpen hoe waardevol de overstap van gecentraliseerd naar gedecentraliseerd kan zijn..

Tot dusver is Factom in een beperkt aantal gevallen gebruikt voor medische dossiers en landakten, maar in de toekomst zou het kunnen worden gebruikt om onze digitale en financiële dossiers te beveiligen en ze te beschermen tegen hackers. En door deze gegevens onveranderlijk te maken op de blockchain, zullen we een aanzienlijke vermindering van fraude, gegevensmanipulatie en corruptie zien.

Factom heeft een goed trackrecord en is gestaag vooruitgang blijven boeken door nieuwe klanten en partners te verwerven. Als dat trackrecord voortduurt, is Factom misschien wel een van de beste blockchain-investeringen op lange termijn die momenteel beschikbaar zijn.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me