Filecoin Review: gedecentraliseerd op blockchain gebaseerd opslagnetwerk

Het kan je worden vergeven dat je Filecoin vergeet, de mega ICO van $ 257 miljoen van 2017. Dit project maakt echter stilletjes vorderingen in de ontwikkeling.

Deze gedecentraliseerde blockchain voor bestandsopslag wil de status quo van gecentraliseerde webservers en opslagproviders vormgeven. Het heeft onlangs ook zijn langverwachte testnet uitgebracht en maakt zich op voor een mainnet-lancering in 2020.

Dus, zal Filecoin echt aan zijn verwachtingen voldoen?

In deze Filecoin-recensie zal ik proberen daar antwoord op te geven. Ik zal dieper ingaan op de use cases, technologie en het potentieel van langetermijnprojecten.

Wat is Filecoin?

Filecoin is een gedecentraliseerd gegevensopslagprotocol waarmee iedereen ter wereld zijn of haar vrije opslagruimte op de harde schijf kan verhuren. En natuurlijk kan iedereen ter wereld de benodigde opslagruimte via het netwerk kopen.

Dit zal een immense pool van wereldwijde gegevensopslag creëren, die volgens de oprichters van Filecoin nodig is voor de komende decennia naarmate steeds meer systemen geautomatiseerd worden en de opslagbehoeften exponentieel toenemen..

Wat is Filecoin

Voordelen van Filecoin. Afbeeldingen via Filecoin-website

Het project was het geesteskind van Protocol Labs en zijn oprichter Juan Benet. Dit is hetzelfde bedrijf en dezelfde persoon die achter de Interplanetair bestandssysteem (IPFS). Het is niet verwonderlijk dat dit dezelfde technologie is waarop de Filecoin Blockchain is gebouwd.

Aangezien de gegevens op een blockchain worden opgeslagen, worden ze niet alleen gedistribueerd, maar zijn ze ook onveranderlijk. Dit betekent dat niemand aan de gegevens kan knoeien en Proof-of-Storage is onmiddellijk verifieerbaar voor iedereen om te zien in het transparante grootboek.

Filecoin staat ook bekend om een ​​ander heel belangrijk record: het was een van de grootste ICO’s ooit. Het project slaagde erin om in totaal $ 204 miljoen op te halen van bijdragers die SAFT-overeenkomsten kochten in de verhoging van 2017 – ik zal dit hieronder wat meer bespreken.

Nu u een basiskennis heeft van wat Filecoin is, gaan we eens kijken naar de redenen waarom we gedecentraliseerde alternatieven nodig hebben.

Behoefte aan gedecentraliseerde opslag

Er zijn veel verschillende ideeën die aanleiding hebben gegeven tot blockchain-projecten. Om de een of andere reden heeft het gebruik van blockchain-technologie voor cloud computing en gegevensopslag niet zoveel aandacht gekregen als ze verdienen.

De waarschijnlijke reden is dat gegevensopslag gewoon saai lijkt, en projecten met meer hype hebben de aandacht getrokken van hulpprogramma’s zoals Filecoin en zijn concurrenten Storj en Siacoin. Toch heeft gedecentraliseerde opslag veel voordelen ten opzichte van zijn gecentraliseerde tegenhangers.

Een van de meest genoemde voordelen is de veilige opslag van privégegevens die wordt geboden door gedecentraliseerde blockchain-opslagoplossingen. De populaire gecentraliseerde opslagoplossingen van bijvoorbeeld Dropbox en Google zijn kwetsbaar voor aanvallen.

Dropbox-hack

Dropbox gehackt. Bron: Voogd

Als een hacker de beveiligingsperimeter van een van deze gecentraliseerde netwerken kan doorbreken, hebben ze toegang tot alle gegevens die daar zijn opgeslagen. Veel van die gegevens kunnen gevoelig en privé van aard zijn, inclusief financiële gegevens, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens. Omdat diefstal van deze gegevens gevaarlijk kan worden, is het van cruciaal belang om deze zo goed mogelijk te beschermen.

En de best mogelijke manier is door dergelijke gegevens op te slaan op een gedecentraliseerde blockchain-oplossing zoals Filecoin. Er zijn opgeslagen gegevens nodig en deze worden eerst gecodeerd voordat deze in kleinere stukjes worden opgesplitst en in meerdere knooppunten worden opgeslagen.

Alleen de persoon die de privésleutel bezit, kan alle onderdelen weer samenvoegen om de gegevens in hun geheel te bekijken. Eventuele fouten bij het opslaan en opnieuw samenstellen van de stukken worden afgehandeld door redundantie van opslag op de knooppunten.

Ongebruikte bronnen

Tikken op de enorme ongebruikte bronnen. Afbeelding via: Filecoin Primer

Gedecentraliseerde gegevensopslag zal ook de efficiëntie van opslag verhogen, wat zal leiden tot lagere opslagkosten. Bedenk dat Amazon S3 rekent $ 25 per terabyte per maand aan, maar Filecoin zou dat moeten kunnen terugbrengen tot ongeveer $ 2 per terbyte per maand. Gedecentraliseerde netwerken kunnen de kosten zo drastisch verlagen omdat ze niet de exploitatiekosten van gecentraliseerde netwerken hebben.

Andere voordelen zijn dat de gegevensoverdracht zowel soepeler als sneller verloopt. En tot slot bevat Filecoin zijn valutalaag, die prikkels biedt voor opslagknooppunten en het ophalen van gegevens.

Filecoin-technologie

Filecoin was een van de eerste blockchain-projecten die het concept van een gedecentraliseerd opslagnetwerk (DSN) introduceerde. Een DSN is een gegevensopslagschema dat een netwerk van onafhankelijke opslagknooppunten en clients omvat. De DSN aggregeert de opslag die wordt aangeboden door de onafhankelijke knooppuntoperatoren en coördineert de opslag en het ophalen van de gegevens.

De aggregatie en coördinatie is gedecentraliseerd, waardoor er geen vertrouwde derde partijen nodig zijn. In plaats daarvan wordt beveiliging bereikt door de operationele protocollen die bewerkingen coördineren en de gegevensopslag en -herstel verifiëren.

Consensusmechanismen

Filecoin heeft twee nieuwe consensusalgoritmen ontwikkeld om hun opslagsysteem openbaar verifieerbaar te maken. Dit zijn Proof-of-Replication (PoRep) en Proof-of-Spacetime (PoSt).

Proof-of-Replication (PoRep): dit is een nieuw Proof-of-Storage-algoritme waarmee een server (of knooppunt) een gebruiker ervan kan overtuigen dat het bepaalde gegevens in zijn fysieke opslag heeft gerepliceerd.

In het Filecoin-systeem verbindt de server zich er ook toe om x aantal replica’s van de gegevens op te slaan en overtuigt de gebruiker er vervolgens van dat hij elke replica van de gegevens opslaat via een challenge / response-protocol. PoRep verbetert eerdere schema’s door Sybil-aanvallen, Generation-aanvallen en Outsourcing-aanvallen te voorkomen.

Proof-of-Replication Filecoin

Robuustheid van de Proof-of-Replication-consensus. Afbeelding via Filecoin Primer

Proof-of-Spacetime: in een Proof-of-Storage-schema kan een gebruiker controleren of de opslagprovider de verwachte gegevens daadwerkelijk opslaat op het moment dat een challenge wordt uitgegeven. Het verifieert echter niet dat de gegevens gedurende een bepaalde periode bewaard blijven.

Een manier om dit te bereiken, is door de opslagprovider herhaaldelijk uit te dagen. Dit introduceert natuurlijk een enorme hoeveelheid complexiteit en communicatie en zou een bottleneck worden voor het Filecoin-systeem, aangezien opslagproviders hun bewijzen moeten indienen bij het blockchain-netwerk.

Proof-of-Spacetime omzeilt dit door een verificateur te laten controleren of een opslagprovider de gevraagde gegevens gedurende een bepaalde tijd opslaat. Dit wordt bereikt door de opslagprovider te verplichten:

  • opeenvolgende Proofs-of-Storage genereren (in ons geval Proof-of-Replication), als een manier om de tijd te bepalen;
  • stel de executies recursief samen om een ​​kort bewijs te genereren.

PoSt en PoRep gebruiken beide zk-SNARKS, waardoor proeven erg kort en gemakkelijk te verifiëren zijn.

IPFS

Zoals gezegd zitten protocollabs ook achter IPFS. Dit is een gedecentraliseerd peer-to-peer-opslagprotocol dat in 2015 werd gelanceerd. IPFS stelt gebruikers in staat om hun bestanden op een netwerk van computers op te slaan op vrijwel dezelfde manier als BitTorrent dat doet.

In principe indexeert IPFS elk bestand op het netwerk met een vingerafdruk of “cryptografische hash”. Dit betekent dat de bestanden uniek zijn en alleen effectief in staat zijn om ze op te splitsen en te distribueren op een manier dat ze het best in staat zijn om te latency – bestanden sneller aanbieden dan gecentraliseerde systemen.

Vraag IPFS Filecoin

Vraag naar IPFS-bronnen sinds lancering. Afbeelding via Filecoin Primer

IPFS is niet zomaar een concept en er is wereldwijd veel gebruik gemaakt van de technologie. Er zijn meer dan 5 miljard bestanden toegevoegd aan IPFS en dit omvat een aantal bedrijfstakken. Er zijn ook een aantal blockchain-bedrijven die deze technologie gebruiken, waaronder Wings, AdEx en DigixDAO.

Slimme contracten

Smartcontracts zijn opgenomen om gebruikers toegang te geven tot stateful-programma’s waarmee opslagbewijzen kunnen worden gevalideerd, opslag kan worden aangevraagd en gegevens kunnen worden opgehaald en tokens kunnen worden uitgegeven.

De slimme contracten worden geactiveerd door bepaalde transacties die naar het grootboek worden verzonden. Filecoin heeft het slimme contractsysteem uitgebreid met zijn eigen blockchain-specifieke operaties, zoals bewijs van verificatie en marktoperaties.

Cross-chain interacties

Hoewel ze nog niet volledig zijn geïmplementeerd, werken de ontwikkelaars van Filecoin aan ondersteuning voor cross chain-interactie door het gebruik van bruggen. Hierdoor kunnen andere blockchains het Filecoin-opslagsysteem gebruiken, terwijl Filecoin ook kan profiteren van de functionaliteiten van andere blockchain-platforms.

Mijnbouw op Filecoin

Zodra het Filecoin-mainnet live is, hebben gebruikers de mogelijkheid om FIL-tokens te verdienen door gegevensopslag- en ophaalservices te bieden aan gebruikers over het wereldwijde netwerk.

Hoe meer gegevens een mijnwerker opslaat, hoe groter zijn opslagvermogen wordt. Door het opslagvermogen te vergroten, vergroot de mijnwerker de kans op het genereren van nieuwe blokken en het winnen van blokbeloningen. Mijnwerkers kunnen kiezen of ze willen deelnemen aan storage mining, retrieval mining, consensus over opslagvermogen of alle drie.

Mijnbouw op Filecoin verschilt van mijnbouw op een Proof-of-Work-blockchain omdat Filecoin-mijnbouw is gebaseerd op consensus over opslagvermogen in plaats van op onbewerkte rekenkracht. Dat betekent dat hoe meer bewezen opslag u op het netwerk heeft, hoe groter de kans dat u blokbeloningen wint.

Filecoin Mijnbouw

Manieren om Filecoin op het netwerk te mijnen

Het opslagvermogen is lineair ten opzichte van de hoeveelheid opslag die door elke mijnwerker aan het netwerk wordt toegevoegd. Het aantal GPU’s bepaalt niet de kans op het winnen van blokbeloningen. Dit is in tegenstelling tot een Proof-of-Work-blockchain waar mijnwerkers allemaal strijden op GPU-kracht om blokbeloningen te winnen.

De mijnwerkers van Filecoin gebruiken alleen GPU-stroom tijdens de ElectionPoSt, en alleen als ze winnende verkiezingskaartjes hebben. Kortom, de goedkoopste manier voor een mijnwerker om stroom te krijgen op het Filecoin-netwerk, is door meer nuttige opslag aan het netwerk toe te voegen.

Het is mogelijk om mijnbouw te testen op het testnet, dat live ging in december 2019. Je kunt meer leren over het testen van Filecoin-mijnbouw hier.

Voor kleine miners die zich zorgen maken over GPU-kracht voor de ElectionPoSt, onderzoekt het Filecoin-team manieren om de SNARK-berekening uit te besteden om de GPU-kosten voor miners te minimaliseren.

Filecoin Team

In tegenstelling tot de meeste blockchain-projecten, is Filecoin niet opgericht door een individu of een groep individuen. In plaats daarvan is het afkomstig van een Amerikaans bedrijf genaamd Protocol Labs. Protocol Labs is in 2014 opgericht door Juan Benet en lang voordat het betrokken raakte bij Filecoin, was het betrokken bij het creëren van fundamentele internetinfrastructuurtechnologie.

Een van de meest bekende en gebruikte uitvindingen is het interplanetaire bestandssysteem (IPFS), een gedecentraliseerd webprotocol dat HTTP hoopt te vervangen. Het bedrijf blijft netwerkprotocollen onderzoeken, ontwikkelen en implementeren.

Juan Bennet Filecoin

Juan Bennet & Protocol Labs

Naast IPFS Protocol Labs ontwikkelde ook libp2p, een modulaire netwerkstack voor peer-to-peer apps en systemen. Het lanceerde ook CoinList, een platform voor symbolische investeringen en verkoop. Protocol Labs doet al zijn ontwikkeling op een open en transparante manier en streeft ernaar enorme waarde voor de wereld te creëren.

Het kernteam van Protocol Labs bestaat uit leden met een diep begrip en expertise op de volgende gebieden: fintech, open source software-ontwikkeling, open source community-ontwikkeling, cryptografie en gedistribueerde systemen.

De Filecoin Crowdsale

De ICO van Filecoin was de grootste in de geschiedenis toen het ten onder ging, met de verkoop die een oogstrelende $ 257 miljoen opleverde.

Een probleem met de ICO was dat het alleen in de VS openstond voor geaccrediteerde investeerders, dat wil zeggen degenen met meer dan $ 1 miljoen aan kapitaal, of een inkomen van meer dan $ 200.000 per jaar.

Filecoin deed dit in een poging om aan alle wettelijke vereisten te voldoen om hun verkoop beschikbaar te maken in de VS, maar veel leden van de gemeenschap bleven achter met een vieze smaak in hun mond vanwege het afkeurend optreden van de kleinere belegger.

Verkoop van Filecoin-token

Verkoopdetails van Filecoin Token. Afbeelding via Token-verkooppapier

De voorverkoop veroorzaakte ook enige verontwaardiging onder de gemeenschap, waarbij tokens werden aangeboden aan hedgefondsen en andere grote investeerders voor minder dan de helft van de prijs van de openbare tokenverkoop. De voorverkoop omvatte onder meer Sequoia Capital, Andreessen Horowitz en Union Square Ventures.

De ICO was anders dan de meeste omdat Filecoin het structureerde als een Simple Agreement for Future Tokens (SAFT). Als zodanig zijn er nog geen echte FIL-tokens. Investeerders betaalden voor het recht om de tokens te verzamelen zodra Filecoin zijn mainnet lanceert en het genesisblok ontgint.

Vanaf januari 2020 zijn de Filecoin-tokens natuurlijk niet vrijgegeven. Dat gezegd hebbende, er zijn Filecoin Futures-markten op LBank en BitForex, maar ik zou deze vermijden aangezien deze beurzen niet zo goed bekend zijn.

Ontwikkeling

Een van de beste manieren om een ​​idee te krijgen van de hoeveelheid werk die wordt verzet aan de Filecoin-blockchain, is door een kijkje te nemen in hun open source codebronnen..

De totale code die het project het afgelopen jaar heeft gepusht, is een goede indicatie van de totale ontwikkelingsactiviteit. Ik dook in de Filecoin GitHub en hieronder staan ​​de totale commits voor de top 3 repositories.

Filecoin GitHub

Totaal Commits aan gekozen repo’s in de afgelopen 12 maanden

Zoals u kunt zien, is er de afgelopen 12 maanden veel werk verzet. Terwijl andere projecten halfbakken producten op de markt brachten en uitdoven, heeft Filecoin stilaan code gepusht.

Ik moet er ook op wijzen dat er nog 64 andere repositories zijn met verschillende niveaus van commits. Er zijn ook meer dan 18 mensen die dagelijks aan de code werken.

Het merendeel van dit werk heeft uiteraard betrekking op de lancering van het testnet die in december 2019 werd aangekondigd. Ook voor de uitrol van het mainnet dit jaar vindt veel voorbereiding plaats..

Roadmap en Testnet

Voorafgaand aan de ICO was er in 2017 een gedetailleerde routekaart opgesteld door het Filecoin-team. Sindsdien hebben ze geen updates meer geleverd tot de lancering van het testnet in december 2019.

Nu hebben ze ook een Gannt grafiek dat in realtime wordt bijgewerkt en kan worden geopend om te zien waar het team in ontwikkeling is. Let op: de huidige roadmap toont het hoofdmenu voor de lancering van het project in maart of april 2020.

Het testnet maakt live testen van het Filecoin-protocol mogelijk. Op dit moment gebruikt de tam het om het netwerk te testen, benchmarken en optimaliseren. Het hele doel achter het testnet is om het netwerk op schaal te evalueren om eventuele problemen te identificeren en op te lossen voordat het mainnet wordt gelanceerd.

Filecoin Testnet

Filecoin Testnet wordt gelanceerd!

Het testnet wordt beschouwd als de meest realistische implementatie van het komende Filecoin-mainnet, maar is nog steeds onderhevig aan aanzienlijke veranderingen op basis van wat is ontdekt tijdens de testperiode. Ondertussen is iedereen vrij om toegang te krijgen tot en lid te worden van het testnet, en de codebase blijft ook volledig open source voor iedereen die het wil onderzoeken.

Voordelen van het hebben van het testnet zijn onder meer:

  • Potentiële opslagminers kunnen realistischere afdichtingsprestaties en hardwarevereisten ervaren dankzij het gebruik van bijna definitieve proefconstructies en parameters.
  • Potentiële opslagclients kunnen echte gegevens op het testnet opslaan en ophalen. Klanten kunnen deelnemen aan workflows voor het maken van deals en functionaliteit voor opslag en ophalen.
  • Ontwikkelaars kunnen beginnen met het bouwen van applicaties bovenop testnet-compatibele implementatie-API’s.

Momenteel werkt het Filecoin-testnet met één Filecoin-implementatie: lotus. In de toekomst zullen extra implementaties zich bij het netwerk voegen, aangezien het netwerk is gebouwd om implementatie-agnostisch te zijn.

Het Filecoin-team heeft deze BELANGRIJKE OPMERKING geplaatst:

Het Filecoin-protocol is nog niet 100% compleet of stabiel. Testnet zal geen stabiel netwerk zijn; het hele doel van testnet is dat we bugs vinden en oplossen, dus dit wordt verwacht! Het netwerk wordt minstens één keer en mogelijk meerdere keren opnieuw opgestart tussen nu en de lancering van mainnet.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Filecoin-team dan zijn er een aantal plaatsen waar de developers actief zijn. Je zou hun kunnen volgen discussieforum, chat op slack of volg hun Twitter. Meer formele aankondigingen zullen worden gedaan op de Filecoin Blog.

Filecoin Vs Siacoin en Storj

Hoewel Filecoin zich nog in de testnet-fase bevindt, zijn er andere projecten met vergelijkbare doelen als Filecoin die hun netwerken al hebben gelanceerd. De bekendste en meest opvallende hiervan zijn Siacoin en Storj.

Siacoin heeft meer dan 300 opslagproviders met een totale capaciteit van 2 petabytes en een momenteel gebruikte opslag van bijna 700 terabytes. De software is 1,2 miljoen keer gedownload en het is de 71e grootste cryptocurrency (SC) met een marktkapitalisatie van meer dan $ 52 miljoen.

Filecoin-concurrenten

Filecoin versus Siacoin versus Storj

Storj heeft onlangs hun openbare bèta-netwerk gelanceerd en verwacht dat hun mainnet in de eerste weken van 2020 live gaat. Ze hebben sinds 2017 een functionerende cryptocurrency (STORJ), die op de 170e plaats staat met een marktkapitalisatie van meer dan $ 12 miljoen..

Bedenk ook dat de gecentraliseerde spelers in cloud computing niet snel zullen opgeven. Amazon S3 is momenteel het grootste platform voor bestandsopslag ter wereld, maar anderen, zoals Microsoft en Alphabet, werken ook hard om marktaandeel te claimen.

Het kan buitengewoon moeilijk zijn voor gedecentraliseerde opties zoals Filecoin om deze gecentraliseerde reuzen in te halen die sterke zakelijke verbindingen hebben, betrouwbare service bieden en gemakkelijk schaalbaar zijn. Het is ook een uitstekende keuze voor ontwikkelaars die integratie met andere Amazon-services willen (of Microsoft of Alphabet, afhankelijk van het gebruikte platform).

Gevolgtrekking

Onmiskenbaar is bestandsopslag een van de sterke use-cases voor blockchain-technologie, ook al is het niet zo glamoureus als de DeFi-applicaties die momenteel zo populair zijn. Toch geloof ik dat dit een van de meer succesvolle toepassingen van blockchain kan zijn, vooral als het eenmaal algemeen wordt geaccepteerd.

En in de opslagruimte voor bestanden lijkt Filecoin de beste positie om het te laten werken. Het had niet alleen een van de grootste ICO’s van 2017, maar er is de afgelopen twee jaar ook hard aan gewerkt om het protocol uit te werken. Dit komt allemaal bovenop een aantal zeer effectieve technologie zoals IPFS en ibp2p.

Bovendien heeft het project een aantal zeer prominente financiers in de risicokapitaalfondsen die erin zijn geïnvesteerd en een sterk team erachter. Deze zouden allemaal moeten bijdragen aan de resolutie van het Filecoin-project.

Er zijn natuurlijk uitdagingen. Het zal niet gemakkelijk zijn om mensen uit gecentraliseerde systemen te krijgen. Ze houden van het gemak van services als Google Drive en Amazon Web Services. Kan Filecoin een eenvoudig te gebruiken interface en gebruikerservaring ontwikkelen?

De tijd zal het leren…

Hoe dan ook, Filecoin is er zeker een om in de gaten te houden. Als de ontwikkeling van het testnet volgens plan verloopt, kunnen we heel goed die langverwachte lancering van het mainnet in maart 2020 zien.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn meningen van schrijvers en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me