Golem Review: gedecentraliseerde blockchain-supercomputer

Degenen die al een tijdje betrokken zijn bij cryptocurrencies hebben waarschijnlijk al eerder van het Golem (GNT) -project gehoord, omdat het een paar jaar geleden een zeer populaire ICO was.

Op dat moment zag het er veelbelovend uit, maar door gemiste deadlines en nieuwe projecten belandde het in de schaduw, waar het tot voor kort bleef. Toen het Golem-team afgelopen april eindelijk zijn beta main net-lancering uitbracht, scheen het licht weer op het project.

Is het dus een project dat echt het overwegen waard is??

In deze Golem-recensie zal ik proberen daarop te antwoorden. Ik zal ook kijken naar de use cases op de lange termijn en het prijspotentieel van GNT.

Wat is Golem?

De Golem-project is gericht op het creëren van een wereldwijde supercomputer die koopbare rekenkracht biedt via een wereldwijd gedecentraliseerd, gedistribueerd netwerk van computers. Het stelt mensen met extra rekenkracht ook in staat om enkele GNT-tokens te maken door hun inactieve CPU aan het netwerk aan te bieden.

De eerste fase van de dienst heet Brass Golem, en dit is wat in april 2018 werd gelanceerd. Het heeft een specifieke focus op CGI-rendering, specifiek voor de 3D-modelleringstoepassing Blender en de rendering-engine LuxRenderer.

Golem Overzicht

Overzicht van Golem. Bron: Golem-website

Het team is van mening dat dit een goed eerste aanbod is, aangezien 3D-rendering buitengewoon verwerkingsintensief is en behoorlijk duur kan zijn.

Stel dat u een animator bent en een scène in Blender hebt gemaakt die u in volledige HD-resolutie wilt weergeven. U kunt de rendering op uw eigen computer uitvoeren, maar afhankelijk van hoe krachtig uw processor is, kan dat dagen of zelfs weken duren. Het is niet waarschijnlijk dat iemand zo lang wil wachten om een ​​scène weer te geven. Er zijn andere opties als u het sneller wilt weergeven.

Een optie zou zijn om het renderen uit te besteden aan een rendering farm. Dit zijn speciale diensten die aanbieden om snel 3D-animaties en andere modellering weer te geven. Ze zijn ook erg duur. En ze kunnen soms volgeboekt zijn, wat betekent dat er nog steeds een vertraging is in hoe lang het duurt voordat je scène wordt weergegeven.

Golem-technologie

Het nieuwe alternatief is dat van Golem. U kunt hun software en het GNT-token gebruiken om de verwerkingskracht van de gebruikers op het Golem-netwerk te huren. En u kunt aangeven hoe snel u de weergave wilt hebben, of hoeveel subtaken u bereid bent te accepteren.

U kunt vervolgens de prijs die u bereid bent te betalen in GNT-tokens op uurbasis instellen. Voor langzame weergave kunt u een lagere snelheid instellen, maar als u uw weergave snel wilt uitvoeren, kunt u dat met een hogere snelheid bereiken.

Dit is geweldig voor animators die een snelle, goedkope weergave nodig hebben. Het is ook geweldig voor iedereen die over minder rekenkracht beschikt – en dat is vrijwel iedereen die thuis een niet-actieve computer heeft. Met het Golem-netwerk kunt u uw extra rekenkracht verkopen en betaald krijgen in GNT-tokens.

Met de lancering van de Brass Golem-bèta zijn de Blender-renders de enige real-life applicatie die beschikbaar is, maar dat zal in de toekomst veranderen aangezien het Golem-team plannen heeft voor vele andere real-life applicaties. Vrijwel elke taak die aanzienlijke verwerkingskracht gebruikt, kan worden verbeterd door het gebruik van het door Golem gedistribueerde netwerk.

Golem Rendering-applicatie

Screenshot van Golem-applicatie. Bron: Golem Whitepaper

Opgemerkt moet worden dat de acceptatie van Golem voor Blender-rendering traag is, maar het team gaat door met deze nieuwe gegevens en is van plan om hun volgende iteratie van het netwerk, genaamd Clay Golem, ergens begin 2020 uit te brengen..

Ondertussen werken ze ook aan een aantal nieuwe use cases, die ik hieronder zal belichten.

Golem-gebruiksgevallen

Met de bètaversie van Brass Golem kunnen gebruikers al tokens verdienen voor het leveren van ongebruikte rekenkracht aan het netwerk. De eerste toepassing was om gebruikers in staat te stellen complexe Blender-animaties en -scènes veel sneller weer te geven dan mogelijk is op een persoonlijke desktopcomputer, en veel minder duur dan een Blender-boerderij..

Naast die eerste use-case heeft het Golem-team een ​​tweede use-case toegevoegd, en ze werken aan aanvullende use-cases om de acceptatie en bruikbaarheid van het Golem-netwerk te vergroten.

De meest recente toevoeging aan het Brass Golem-mainnet is gWASM, waarmee ontwikkelaars WebAssembly-binaire bestanden op de machines van providers kunnen uitvoeren door WASM in een container te veranderen voor zware server-side parallelle berekeningen..

gWasm Golem

Standard WebAssembly en de Golem Wasm. Beeld Bron

Dit maakt het gemakkelijk om nieuwe gedecentraliseerde applicaties te maken met een Web Assembly-backend. Het is zelfs mogelijk om bestaande applicaties te integreren door het rekenkundig zware en dure onderdeel naar Golem te verplaatsen.

Binnenkort komt gLAMBDA, dat oorspronkelijk werd gebouwd als een manier om gedistribueerde RASPA-uitvoering te ondersteunen, vooral nuttig voor moleculaire berekeningen. De app draait in een met gVisor beveiligde Docker-container en bevat Python-pakketten. Het is het eerste uitstapje van het Golem-netwerk naar wetenschappelijk onderzoek, waarvan het team gelooft dat het een enorme use-case voor Golem zou kunnen zijn.

Een tweede use-case die binnenkort beschikbaar komt, is videotranscodering. Hiermee kunnen gebruikers enorme videobestanden transcoderen met Golem en Golem Unlimited. Het ontwikkelingsteam zegt dat ze dit zullen benaderen als een speciale webservice met een intuïtieve interface voor minder technisch onderlegde gebruikers. Dit zou een stapje hoger zijn dan de interface die wordt gebruikt voor het renderen van Blender.

Golem Rendering

Afbeelding via Golem

Een ander initiatief van de Golem-ontwikkelaars is Golem Unlimited, dat wordt ontwikkeld om vertrouwde computerbronnen te gebruiken tijdens perioden waarin ze niet actief zijn. Golem Unlimited is gemaakt voor zakelijke gebruikers, zoals opstellingen van datacenters, desktops binnen een organisatie of renderfarms, waar alle deelnemers elkaar vertrouwen.

Golem Unlimited creëert een intern vertrouwd netwerk van computers, met bijna alle providers en één centrale hub als aanvrager. Alle computers van de organisatie kunnen verbinding maken met het interne netwerk en rekenkracht leveren voor taken.

Huidige use-cases die voor Golem Unlimited worden onderzocht, zijn onder meer MPI Computations en Hoard Compiler Gromacs. Zodra het mogelijk is om deze use-cases uit te voeren, zal Golem hubs en hun bijbehorende netwerken verbinden, waardoor ze één grote provider worden.

Het Golem-team

Het ontwikkelings- en managementteam van Golem is gevestigd in Polen. De mede-oprichter en waarnemend CEO / CTO van Golem is Piotr Janiuk. Na het behalen van een dubbele masterdiploma in wiskunde en informatica ging hij door naar softwareontwikkelaar banen en uiteindelijk vond hij zichzelf als senior hoofdontwikkelaar bij imapp, waar het grootste deel van het oorspronkelijke Golem-team vandaan kwam.

Een andere mede-oprichter en waarnemend COO van Golem is Aleksandra Skrzypczak, die haar carrière begon met een bachelor in informatica en vervolgens een master in wiskunde behaalde door een scriptie te schrijven over het gebruik van machine learning in sociale netwerken. Ze werkte ook als senior lead developer voor imapp voordat ze hielp bij de oprichting van het Golem Project.

Een andere medeoprichter van Golem is Julian Zawistowski, die onlangs zijn rol als CEO van Golem heeft neergelegd en de functie van directeur bij de Golem Foundation heeft overgenomen. Hij was een student economie en internationale politiek aan de Warsaw School of Economics en studeerde af met een Master of Arts-graad op het gebied van economie.

Golem-teamleden

Golem-teamleden vieren de lancering van MainNet. Bron: Golem Blog

Naast Golem was hij ook de oprichter van een bedrijf genaamd imapp dat programmering en analyse voor bedrijven biedt. Hij stapte pas in juni 2019 weg uit imapp.

De rest van het team bestaat uit iets meer dan 2 dozijn personen, van wie de meesten eerder werkten met Zawistowski, Skrzypczak en Janiuk bij imapp. De meeste ontwikkelaars en software-ingenieurs zijn majors in computerwetenschappen van Poolse universiteiten.

Over het algemeen is het team solide, maar er werken geen blockchain-rockstars aan het Golem-project. Ze hebben in het verleden deadlines gemist, maar zoals blijkt uit de belangrijkste netto-release van Brass Golem, krijgen ze uiteindelijk de klus geklaard.

Golem GNT-token

Rekenkracht wordt gekocht en verkocht op het Golem-netwerk met behulp van zijn eigen GNT-token. De GNT is een ERC-20-token dat is gekoppeld aan de Ethereum-blockchain. Het team besloot om een ​​blockchain-token voor zijn systeem te gebruiken om het betrouwbaar te maken.

Met de GNT-transacties die plaatsvinden op de blockchain, hoeft u zich geen zorgen te maken over het niet betalen of contractbreuk. En de feitelijke bestandsoverdracht en -weergave vinden plaats buiten de blockchain, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de doorvoer van het netwerk.

GNT was voorgemijnd en er bestaat in totaal 1 miljard GNT, maar slechts 980.050.000 in omloop. Het token werd verkocht in een ICO die plaatsvond op 9 november 2016. De ICO haalde ongeveer $ 8 miljoen op en tokens werden voor $ 0,01 per stuk verkocht. Het token bereikte zijn laagste punt ooit van $ 0,008797 kort daarna op 12 december 2016.

GNT-prijsprestaties

GNT-prijsprestaties. Afbeelding via CMC

Vanaf 24 oktober 2019 wordt het GNT-token verhandeld tegen $ 0,040533. Hoewel dit de laagste prijs voor GNT is sinds maart 2017, is het nog steeds een goed rendement over een periode van 35 maanden sinds de ICO.

Het token bereikte een recordhoogte van $ 1,25 op 8 januari 2018, maar is gedaald in 2018 en 2019 omdat de algehele cryptomarkten een brede zwakte hebben ervaren. Het is mogelijk dat het token een boost krijgt wanneer het team de Clay Golem-versie ergens begin 2020 uitbrengt, dus dit is misschien een goed moment om te kopen.

GNT Trading & Opslag

Het GNT-token wordt op veel verschillende beurzen verhandeld, met het grootste handelsvolume op CoinEx. Er is ook een goede hoeveelheid volume op DCoin, UpBit, Binance en Poloniex, met kleinere volumes op een tiental andere beurzen.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat het Golem-team niet van plan is de waarde van het token te verhogen. Hun bedoeling is simpelweg om de GNT te gebruiken als betaalmiddel op het Golem-netwerk, en ze hebben geen partnerschappen met beurzen of plannen om het token op de markt te brengen als een speculatieve investering..

In termen van GNT-marktliquiditeit vindt meer dan 60% van het volume plaats op CoinEx. Dit betekent dat de symbolische liquiditeit behoorlijk gecentraliseerd is en afhankelijk van een enkele beurs – niet altijd de beste vanuit het oogpunt van marktmicrostructuur.

Binance GNT

Registreer bij Binance en koop GNT-tokens

Hoe dan ook, er is een redelijk volume voor GNT op Binance. Als u de GNT / BTC-orderboeken op de beurs bekijkt, heeft u een redelijk omzetniveau met relatief diepe orderboeken – hoewel u bij grotere orders enige vertraging kunt tegenkomen.

Zodra je je Golem-tokens hebt, wil je ze van de uitwisseling naar een cryptocurrrency-portemonnee verplaatsen. Het is geen verstandige zet om een ​​groot aandeel aan cryptovaluta op een exchange aan te houden, gezien de talrijke risico’s die worden veroorzaakt door hackers, enz. We hebben een lijst gemaakt van enkele van de beste Golem-portefeuilles waar u uw GNT kunt opslaan.

GNT-prijsvoorspelling

Onthoud dat het Golem-team niet de wens heeft om de GNT te gebruiken als een speculatief investeringstoken. Er waren claims dat het token in het verleden overgewaardeerd was, maar na de uitverkoop van 2018 in cryptocurrencies is dat echt niet langer het geval.

Toch zijn de markten eind 2019 opnieuw uitgegleden en gestruikeld, dus zonder gecoördineerde push van het team is het niet waarschijnlijk dat we binnenkort een significante stijging van de GNT-prijsniveaus zullen zien..

De GNT heeft zeker ruimte om te groeien vanaf de huidige depressieve niveaus, en de toevoeging van verschillende use-cases zou de groei moeten bevorderen. Als het team een ​​platform kan maken dat veel gemakkelijker te gebruiken is dan de huidige Golem-netwerkconfiguratie, zouden we een enorm voordeel voor het token kunnen zien.

Momenteel is het gewoon te technisch en ingewikkeld om een ​​node aan de praat te krijgen en weergavetijd te kopen. Het Golem-team moet dit veel gemakkelijker maken voor niet-technische mensen om massale acceptatie te krijgen.

Dat gezegd hebbende, zelfs de weergavemarkt is groot, en met extra gebruiksscenario’s is de markt voor processorgebruik immens. Denk eens aan de miljarden winst die wordt gemaakt door bedrijven als Amazon, Google en Microsoft met hun cloudbedrijven.

We zouden een langzame, gestage groei voor GNT kunnen zien totdat een belangrijke use-case wordt toegevoegd of een eenvoudig platform wordt onthuld.

Golem-ontwikkeling

Hoewel Golem is bekritiseerd vanwege de vertragingen bij de release van het mainnet, is dit niet altijd in handen van de ontwikkelaars.

Het kost tijd om een ​​robuust en uitgebreid protocol te coderen en tegelijkertijd veilig te maken. Daarom ben ik soms meer geïnteresseerd in het zien van de ruwe coderingsoutput om te zien hoeveel werk er wordt verzet.

Door in een openbare GitHub-repository van een project te duiken, kunnen we hier een goed beeld van krijgen. Hieronder staan ​​de code commits van het afgelopen jaar voor de top drie van meest actieve repo’s in de Golem GitHub.

Golem GitHub

Code verbindt zich ertoe om opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden te selecteren

Zoals je kunt zien aan de bovenstaande commits, is er het afgelopen jaar behoorlijk wat activiteit geweest. Er zijn ook nog 83 andere repo’s in hun GitHub met verschillende mate van commits.

Dit is meer dan we in deze ontwikkelingsfase bij andere projecten hebben gezien. In feite, als we de commits zouden bekijken in vergelijking met andere projecten, komt Golem binnen nummer 20.

Dus hoewel er een lange vertraging is opgetreden bij het lanceren van het hoofdnet, kan men niet beweren dat dit het resultaat is van een trage ontwikkeling. Als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws, kun je naar hun functionaris gaan blog.

Iets anders waar ik echt naar wil kijken, zijn de plannen die Golem voor de komende maanden heeft met hun adoptietijdlijn.

Golem Adoption Tijdlijn

Zoals je misschien al hebt geraden aan de hand van de beschrijving van het project, is het enorm groot en kan er naar verwachting geruime tijd nodig zijn om een ​​vrij wijdverspreide acceptatie in de 3D-rendering-industrie te bereiken..

Het kan nog langer duren voordat Golem in staat is om andere use-cases en industrieën aan te pakken, maar het team werkt al aan het project sinds 2014 en is optimistisch over de toekomstige ontwikkeling en acceptatie ervan..

Golem-routekaart

Golem Roadmap met go-to-market-strategie voor elke fase. Bron: Golem Whitepaper

De release van het Brass Golem beta-hoofdnet in april 2018 kwam bijna een jaar later dan aanvankelijk gepland, maar het heeft tot nu toe bewezen een solide platform te zijn. Het is specifiek bedoeld voor CGI-rendering, maar het team verwacht ergens in 2020 een voltooid product te hebben en heeft in anderhalf jaar sinds de lancering van de bètaversie van Brass Golem kleinere, meer specifieke use-cases aan het platform kunnen toevoegen. mainnet.

Het project is vanaf 2019 gestopt met het posten van een roadmap en brengt in plaats daarvan Kanban-borden voor de middellange termijn uit die helpen laten zien waar het team is geweest en waar ze naartoe gaan, maar er wordt geen tijdschema voor de resultaten vastgelegd. Je kunt het Kanban-bord zien hier.

Gevolgtrekking

Als je nadenkt over het potentieel van een wereldwijde supercomputer, kun je zien wat een gaaf project Golem is. Als je je decennia in de toekomst voorstelt, kan het beginnen te lijken op sciencefiction, waarbij alle computers ter wereld een onderling verbonden netwerk vormen dat in staat is tot verwerkingskracht waar we vandaag alleen maar van kunnen dromen.

Natuurlijk staat Golem nu nog in de kinderschoenen, maar in de komende 4 of 5 jaar zouden ze mogelijk al miljoenen computers kunnen hebben die allemaal verwerkingskracht leveren om enorme taken snel en schijnbaar moeiteloos te voltooien..

Het nadeel van Golem op dit moment is het gebrek aan marketing van het ontwikkelingsteam en het trage tempo waarin ze lijken te werken. Gelukkig voor hen is er geen ander project dat in de buurt komt van wat ze doen, maar het langzame tempo zou hun ondergang kunnen worden als er een sterke concurrent opduikt.

Ze hebben echter een sterke gemeenschap die hen volgt, met veel aandacht voor Reddit na hun belangrijkste netlancering, en bijna 150k Twitter volgers.

In de komende maanden zou het geweldig zijn om het team te zien uitbreiden vanuit zijn basis in Polen en een aantal wereldwijde teamleden toe te voegen, evenals een aantal sterke partnerschappen te creëren. Het zou ook geweldig zijn om het tempo van ontwikkeling te zien toenemen, maar ik veronderstel dat dat waar is voor de meeste blockchain-projecten.

Uitgelichte afbeelding via Golem

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me