GRIN-recensie: op MimbleWimble gebaseerde privacygerichte crypto

Grin is een project dat veel liefhebbers van cryptocurrency heeft laten glimlachen dankzij de belangrijkste functies – geavanceerde privacytechnologie gebouwd op het Mimblewimble-protocol.

Onlangs deed ik een recensie over Beam, een andere bekende implementatie van MimbleWimble. Hierdoor raakte ik echt geïnteresseerd in het protocol en daarom besloot ik eens te kijken naar een andere populaire WM-implementatie.

Dus, kan Grin echt concurreren en moet je het overwegen?

In deze Grin-recensie ga ik dieper in op het project. Ik zal ook kijken naar het adoptiepotentieel en de use-cases voor de GRIN-munt.

Wat is Grin?

Voordat we een kijkje kunnen nemen in de technologie erachter Grijns, we moeten begrijpen wat de belangrijkste ideeën zijn die het project voortstuwen. Dit is een project dat volledig gemeenschapsgestuurd is en als zodanig moet steunen op de volgende algemene richtlijnen:

 • Sterke privacy standaard. Dit geeft Grin volledige fungibiliteit en de mogelijkheid om informatie vrij te geven als dat nodig is, is ingebouwd in de blockchain.
 • In plaats van te schalen op basis van het aantal transacties, schaalt Grin mee met het aantal gebruikers, wat ruimte bespaart op de blockchain.
 • De blockchain heeft een eenvoudig, maar elegant ontwerp dat gemakkelijk onderhoud en eenvoudige audits mogelijk maakt.
 • Sterke cryptografie biedt veiligheid.
 • Het hele project is gemeenschapsgestuurd en de blockchain is gericht op decentralisatie van mijnbouw.

Overzicht Grin Coin

Afbeelding via Grijns Website

Dit zijn dus vrij eenvoudige doelen die misschien gemakkelijk te bereiken lijken. Er zijn echter vaak een aantal concurrerende factoren die het in de praktijk moeilijker maken om dit te realiseren. Voor een eenvoudig voorbeeld, u de blockchain Trilemma – het idee dat schaalvergroting, beveiliging en decentralisatie een afweging zijn.

Grin-functies

Grin heeft echter een aantal unieke kenmerken die het in een sterke positie plaatsen om deze doelen te bereiken.

 • Mimblewimble-protocol – Het Mimblewimble-protocol is hoe Grin privacy biedt door transacties te verifiëren terwijl de details van de gebruiker en het bedrag worden verborgen. Grin gebruikt Pedersen Commitments als een manier om deze inputs en outputs te verbergen.
 • Schaalbaarheid – Omdat Grin alleen de niet-bestede output en kleine gegevenskern voor elke transactie opslaat, is het in staat om blockchain-gegevens en schaal langzaam te laten groeien op basis van het aantal gebruikers in plaats van het aantal transacties.
 • Organische lancering – Grin is gelanceerd zonder pre-mine en zonder ICO, noch wijst het een deel van de mijnbeloningen toe aan de ontwikkelaars of een georganiseerde Foundation. Het hele project draait op donaties, en het team heeft beloofd nooit kapitaal te verwerven met de verwachting dat toekomstige opbrengsten het besluitvormingsproces zullen beïnvloeden.
 • Cuckoo-cyclus – De Cuckoo Cycle is het algoritme achter Grins proof of work consensusmechanisme. Het gebruikt geheugenbandbreedte in plaats van verwerkingskracht, waardoor het zeer gedecentraliseerde mijnbouw kan handhaven.

Nu je een algemeen goed begrip hebt van het Grin-project en de belangrijkste functies, kunnen we een kijkje nemen in enkele van de meer geavanceerde technologie.

Grin-technologie

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat de aard van Grin puur transactioneel is. Er is geen mogelijkheid om extra gegevens toe te voegen via scripting, wat betekent dat de blockchain niet wordt gebruikt voor slimme contracten of dApps.

Grin was niet ontworpen als een winkel van waarde zoals Bitcoin, en de ontwikkelaars wilden speculatie ontmoedigen, dus werd Grin gemaakt met een oneindig aanbod en jaarlijkse verlagingen van de inflatie om uitgaven aan te moedigen in plaats van te hamsteren.

In gebruik zijn de transacties in Grin vrij uniek omdat ze geen adressen of bedragen bevatten. Bovendien kunnen twee transacties in een blok worden samengevoegd om slechts één transactie te vormen, waardoor alle tussenliggende informatie wordt verwijderd.

Elke Grin-transactie heeft drie stukken:

 1. Een set inputs die verwijzen naar eerdere outputs en deze besteden;
 2. Een reeks nieuwe outputs (ook wel Pedersen toezeggingen
 3. Een transactie “kernel”.

In een dergelijk schema is er maar één manier om de invoer en uitvoer van een transactie te zien, en dat is door een directe deelnemer aan de transactie te zijn..

Grin Coin Privacy

Transacties verborgen op de site op MimbleWimble. Afbeelding via Grin

Voor degenen die er niet direct bij betrokken zijn, zien de inputs en outputs eruit als willekeurige gegevens en hebben ze geen betekenis. Ten slotte bevat de toegevoegde kernel aanvullende transactiegegevens zoals de handtekening en eventuele mijnvergoedingen.

Door gebruik te maken van dit unieke type transactie en een uniek blokformaat bereikt Grin zijn schaalbaarheid. Het schema maakt gebruik van output die door inputs moet worden besteed, waardoor ze vervolgens uit de blockchain kunnen worden verwijderd, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid gegevens die door de blockchain wordt opgeslagen relatief klein blijft.

Dit is de sleutel tot hoe Grin schaalt op basis van het aantal gebruikers in plaats van het aantal transacties. Omdat het aantal gebruikers gelijk is aan het aantal niet-bestede outputs, hoeven we geen individuele transactiegegevens in elk blok op te nemen.

In dit schema bestaat een blok in de Grin blockchain uit de volgende elementen:

 • Een koptekst;
 • Lijst met ingangen na doorschakeling;
 • Lijst met uitgangen na doorschakeling;
 • Een enkele kernel voor het hele blok;
 • Een kernel voor elke individuele transactie in het blok.

De term ‘doorsnijden’ die hierboven wordt gebruikt, betekent het proces van het samenvoegen van inputs of outputs van transacties in een enkele set voordat ze aan de keten worden toegevoegd.

Consensus in Grin

Het consensusalgoritme van Grin wordt Cuckoo Cycle genoemd en het is een soort proof-of-work-algoritme dat specifiek is ontworpen om ASIC-resistent te zijn. Het haalt dit uit door een geheugengebonden algoritme te zijn dat geheugenbandbreedte gebruikt om de oplossingstijd te bepalen in plaats van afhankelijk te zijn van GPU-snelheid of processorkracht.

Cuckoo-algoritme

Projecten die het “Cuckoo Algorithm” gebruiken. Afbeelding via GitHub

Dit maakt het minen met Cuckoo Cycle minder energie-intensief en stelt gebruikers met gewone GPU’s en CPU’s in staat om Grin-munten te minen. Door ASIC-mijnbouw te vermijden en mijnbouw open te stellen voor een bredere verscheidenheid aan hardware, gelooft het Grin-team dat mijnbouw een toename van de decentralisatie zal zien in tegenstelling tot de verhoogde centralisatie die is waargenomen bij andere PoW-blockchains..

Grins implementatie van de Cuckoo Cycle maakt gebruik van een moeilijkheidsgraad die evolueert op basis van de netwerkhash-kracht die beschikbaar is. Dit moeilijkheidsdoel is geïmplementeerd om de blokoplossingstijd binnen een bepaald bereik te houden, dat momenteel 60 seconden is.

Het Grin-team

Omdat Grin niet is ontwikkeld door één bedrijf of entiteit, is er geen CEO van Grin, noch is er zelfs maar een officieel team met een hoofd van dit of dat. Er zijn verschillende bedrijven die het project steunen, maar geen van hen bepaalt de richting ervan.

De Grijns Github toont 79 verschillende bijdragers aan het project sinds oktober 2016, en het zijn allemaal vrijwilligers die ofwel niet gefinancierd zijn ofwel gefinancierd worden door donaties van de Grin-gemeenschap. De overgrote meerderheid van de vastleggingen is gedaan door zes personen, die allemaal anoniem blijven en geen openbare profielen beschikbaar hebben.

Grijns-bijdragers

Enkele van de beste bijdragers aan het Grin-project

Naast het grote aantal particulieren dat heeft gedoneerd aan het Grin-project, zijn er ook donaties geweest van verschillende mining pools en exchanges, waaronder Spark Pool en bminer aan de pool-side, en Gate.io en Poloniex aan de exchange-kant. Het Qtum-project heeft ook bijgedragen aan Grin.

Grijns Algemeen Fonds

Ik kan donaties niet noemen zonder over de Grijns Algemeen Fonds. Dit zijn de fondsen die worden gebruikt om de kosten van algemene ontwikkeling van het protocol te dekken. Dit fonds wordt exclusief beheerd door de technische raad van Grin en alle beslissingen over de uitgaven worden openbaar gemaakt.

Als je wilt doneren aan het Grin General Fund, dan zijn de twee opties die je momenteel hebt via Bitcoin en GRIN. Hier is bijvoorbeeld hun Bitcoin Legacy adres waaruit blijkt dat ze ongeveer 13 BTC tot hun beschikking hebben – zo behoorlijk omvangrijk

GRIN vs BEAM

Zowel Grin als Beam streven ernaar om de beste transactionele privacy-by-default cryptocurrencies te bieden, maar ze doen het op verschillende manieren.

Hoewel Grin in feite een gemeenschapsgestuurd project is dat afhankelijk is van de consensus van de gemeenschap en donaties om te opereren, heeft Beam meer een start-upmodel genomen waarmee het sneller beslissingen kan nemen en code kan verzenden, en het een voordeel geeft bij het aannemen van werknemers waaronder een verkoop- en marketingteam.

Grijns versus straal

De slag om de MimbleWimble-implementaties

Welk model is beter? Dat is duidelijk een gooi en hangt af van het perspectief van de persoon die de twee projecten overweegt. Het gemeenschapsmodel blijft trouw aan het oorspronkelijke ethos van cryptocurrencies, maar het opstartmodel is veel functioneler.

Het hangt er uiteindelijk van af of u het community-gedreven model voor blockchain-ontwikkeling of het opstartpad dat leidt tot snellere ontwikkeling en meer innovatie waardeert..

De GRIN-munt

Vanaf november 2019 is er een circulerend aanbod van GRIN van 25.313.340 tegen een prijs van $ 1,20, waardoor de munt een marktkapitalisatie heeft van slechts $ 30,5 miljoen en waarmee GRIN de 127e grootste cryptocurrency is qua marktkapitalisatie.

Nieuwe GRIN-munten worden vrijgegeven met een snelheid van 1 per seconde, en deze afgiftesnelheid zal naar verwachting voor altijd constant blijven, wat GRIN een constant afnemende inflatie zal geven, aangezien het circulerende aanbod voortdurend zal toenemen.

Als dat zo blijft, zal het inflatiepercentage van GRIN na 10 jaar dalen tot onder 10% en 10 jaar later tot onder 5%. Het zal zo blijven vallen zolang GRIN een levensvatbaar project blijft.

GRIN Prijsprestaties

GRIN Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

De eerste handelsdatum voor GRIN-tokens wordt vermeld op 27 januari 2019 en de openingskoers die dag was $ 9,96. Het bereikte zijn hoogste punt ooit van $ 14,87 de volgende dag en is sindsdien het grootste deel van de tijd lager gestegen. Op 25 oktober 2019 drukte het zijn laagste punt ooit van $ 0,870336 en is sindsdien teruggekeerd naar $ 1,25 vanaf 6 november 2019.

Handel & GRIN opslaan

GRIN wordt ondersteund door een vrij groot aantal beurzen, maar verreweg het grootste handelsvolume bevindt zich op de Hotbit-beurs. Dat wordt gevolgd door MXC en Bitforex. Er is ook een acceptabel volume op DragonEx, Gate.io en Poloniex. Andere beurzen die de munt ondersteunen, hebben zeer kleine handelsvolumes.

Voor het bewaren van je GRIN-munten, als je ervoor kiest om er een paar te kopen of te minen, zijn er twee stabiele portefeuilles. Een daarvan is de officiële GRIN-portemonnee, gevonden hier, en de andere heet Grin713 en is gebaseerd op de officiële portemonnee, maar is ogenschijnlijk gemakkelijker te gebruiken. Het kan worden gevonden hier.

Er is ook een Grin ++ wallet, maar deze is nog in bèta en de ontwikkelaar raadt aan deze niet te gebruiken voor mainnet-transacties. U kunt ook discussies over individuele portemonnee-projecten vinden op de Grin-forums. Voor wie de voorkeur geeft aan een mobiele portemonnee Ironbelly is in ontwikkeling.

Grin ontwikkeling & Routekaart

Aangezien Grin een volledig open source-project is, betekent dit dat iedereen de code kan beoordelen. Dit is ook geweldig voor mij, omdat het betekent dat ik het ontwikkelingswerk aan het project van dichterbij kan bekijken.

Zoals hierboven vermeld, zijn er meer dan 79 verschillende bijdragers aan de Grijns GitHub wat betekent dat er een gestage stroom van commits is geweest. Hieronder staan ​​de code die het afgelopen jaar is vastgelegd in hun kernopslagplaats.

Grijns GitHub

Code is vastgelegd in de afgelopen 12 maanden

In feite, voor een project dat geen toegewijd “kern” -team van ontwikkelaars heeft, is Grin behoorlijk actief geweest in de ontwikkelingsoutput. Als we het zouden vergelijken met andere projecten in de ruimte, staat het op 35 in algemene ontwikkeling output.

Als het gaat om de roadmap, hebben de Grin-ontwikkelaars contact opgenomen met de gemeenschap over dingen die ze graag zouden willen zien in het Routekaart voor 2020.

Enkele van de meest opvallende suggesties hier waren om zich te concentreren op de ontwikkeling van atomaire swaps om transacties buiten de keten tussen BTC en ETH te vergemakkelijken & GRIJNS. Er waren ook enkele ideeën om het bliksemnetwerk bovenop GRIN te implementeren.

Aangezien dit openstaat voor de gemeenschap, kunt u natuurlijk zelfs in het Grijns Gitter en stel voor wat je zou willen zien. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen, kun je hun functionaris volgen nieuwsfeed of Twitter.

Gevolgtrekking

Samen met Beam is Grin een van de allereerste implementaties van het op privacy gerichte Mimblewimble-protocol. Zijn missie is duidelijk: een transactiemunt zijn die privacy en schaalbaarheid mogelijk maakt.

Dit zijn allemaal zeer wenselijke eigenschappen voor cryptocurrencies, en zolang andere blockchains problemen ondervinden bij het succesvol bereiken van schaalvergroting en privacy, maakt Grin een kans op massale acceptatie.

Dat gezegd hebbende, heeft het project te maken met stevige concurrentie, vooral op het gebied van privacymunten, waar projecten zoals Monero een enorme voorsprong hebben. Er zijn ook projecten zoals Litecoin die Grin ver voor zijn en van plan zijn om Mimblewimble zelf te implementeren.

We hebben al gezien hoe de hoge initiële inflatie van het monetaire beleid van Grin leidt tot constante verkoop door mijnwerkers. Dit drukt momenteel de prijs van GRIN-munten, maar naarmate de tijd verstrijkt, zal de inflatie verbeteren en zouden de prijzen voor GRIN moeten gaan stijgen. Dat zal degenen belonen die het geduld hadden om hun GRIN-munten vast te houden terwijl de inflatie hoog was.

De Grin-gemeenschap wijst er graag op dat Grin is gelanceerd zonder een ICO, pre-mine, airdrops of gereserveerde beloningen voor oprichters en ontwikkelaars. Dit maakt Grin eerlijk en rechtvaardig voor alle gebruikers.

De enorme concurrentie in de blockchain-ruimte in 2019 betekent echter dat alleen eerlijk zijn niet genoeg is om grip te krijgen en een grote community op te bouwen. Toch is Grin in het eerste jaar van haar bestaan ​​behoorlijk succesvol geweest in het opbouwen van een gemeenschap.

Grin is een extreem jong project in de jonge cryptocurrency-ruimte. Het zal enige tijd duren om te zien of hun doelen van schaalbaarheid, decentralisatie en privacy worden gerealiseerd en of ze Grin helpen een van de meest gebruikte transactiemunten te worden die er zijn.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me