Hedera Hashgraph: DLT van de volgende generatie Uitdagende blockchains

Hedera Hashgraph is een project dat de hele cryptogemeenschap in vuur en vlam heeft gezet. Met netwerkstatistieken zoals 10.000 transacties per seconde, het is geen wonder waarom.

De Hashgraph is een volledig nieuwe technologie die is ontwikkeld voor industriële klanten. Het project heeft echter een open source-versie van hun technologie gelanceerd die volgens velen in de branche gevestigde blockchains zou kunnen uitdagen.

Het is echter echt alles waarover wordt gesproken?

In deze Hedera Hashgraph-recensie zal ik proberen daarop te antwoorden. Ik zal ook de use-cases op de lange termijn en het acceptatiepotentieel van de HBAR-munt analyseren.

Wat is Hedera Hashgraph?

De Hashgraph is wat Hedera noemt zijn nieuwe vorm van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT). Deze DLT-technologie is wanneer een netwerk van computers met elkaar communiceert om overeenstemming te bereiken over iets, bekend als consensus. In het geval van Hedera is de afspraak of transacties geldig zijn en is het netwerk gedecentraliseerd om de veiligheid en eerlijkheid te behouden.

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal bekend als je iets weet over blockchain-technologie, want blockchains zijn een andere vorm van gedistribueerde grootboektechnologie.

Wat is Hedera Hashgraph

Een blockchain versus The Hashgraph in beeld gebracht. Afbeelding via Hedera Whitepaper

Hedera Hashgraph is echter anders omdat het gebruik maakt van de zogenaamde gerichte acyclische grafiek (DAG) -technologie. Het consensus-algoritme dat het gebruikt, omvat iets dat Virtual Voting wordt genoemd, evenals een Gossip to Gossip-protocol.

De whitepaper beweert ook dat Hashgraph “gegarandeerde Byzantijnse fouttolerantie” heeft, waardoor het veiliger, sneller en eerlijker is dan andere consensusmechanismen. Hierdoor is Hashgraph schaalbaar, efficiënter en veiliger, wat allemaal verbeteringen zijn ten opzichte van blockchain-oplossingen.

Hedera Hashgraph-platform

Hedera Hashgraph is gemaakt door Dr. Leemon Baird en werd gelanceerd door Swirlds, een bedrijf dat hij in 2016 mede-oprichtte. Het is een openbaar grootboek dat gebruik maakt van de gepatenteerde Hashgraph-technologie en wordt beschreven als een asynchroon consensusalgoritme van Byzantijnse fouttolerantie (aBFT) dat in staat is om het platform te beveiligen tegen aanvallen.

Het Hadera Hashgraph-platform is verbazingwekkend snel en is ook veilig en eerlijk, en het vereist heel weinig rekenkracht om het netwerk veilig te houden. Met Hadera is iedereen in staat een node te draaien, een dApp te maken of de service te gebruiken zonder de technologie te hoeven licentiëren.

Hedera-octrooi

Rationale voor Hashgraph Patent Technology. Afbeelding via Hedera

Het enige dat apart wordt gehouden, is de Hashgraph-technologie, die werd gepatenteerd door Swirlds om te voorkomen dat concurrerende grootboeken die gebruikmaken van Hashgraph-technologie, ontstaan.

Het Hashgraph-platform is gemaakt voor bedrijfstoepassingen en Hedera is bovenop de Hashgraph gebouwd. De mainnet-bèta-lancering van Hedera Hashgraph werd in augustus 2019 voltooid.

Dit maakt de drie belangrijkste services van Hedera mogelijk, namelijk de HBAR-cryptocurrency bedoeld om microtransacties, een gedistribueerd bestandssysteem en ondersteuning voor slimme contracten voor soliditeit te ondersteunen..

Problemen opgelost door Hedera Hashgraph

Er zijn vijf problemen die het doelwit zijn van Hedera en de Hashgraph-pogingen om op te lossen. Door deze problemen op te lossen, gelooft Hedera dat het de algemene acceptatie van gedistribueerde grootboektechnologie kan bevorderen. Hier zijn die vijf problemen:

Prestatie

Hedera beweert extreem snel te zijn, en kan inderdaad meer dan 10.000 transacties per seconde verwerken, met consensus bereikt binnen 3-5 seconden, met finaliteit.

In het verleden hebben Hedera-testnets een verwerkingscapaciteit van 50.000 transacties per seconde bereikt, en in één test met een geografische beperking van slechts 1 continent, kon het platform snelheden van 500.000 transacties per seconde behalen..

Hedera Hashgraph-prestaties

Hedera Hashgraph-prestaties vergeleken

Het platform van Hedera lijkt dus echt alleen te worden beperkt door de netwerkbandbreedte. Andere netwerken verbleken al in vergelijking met de snelheden van Hedera. Bitcoin heeft bijvoorbeeld snelheden van slechts 7 transacties per seconde, en zelfs het Visa-netwerk haalt slechts snelheden van 2.000 transacties per seconde.

Veiligheid

Hashgraph gebruikt asynchrone Byzantijnse fouttolerantie (aBFT) als consensusalgoritme, en dit algoritme wordt beschouwd als een van de veiligste manieren om consensus te bereiken.

Door aBFT te gebruiken, maakt Hedera het voor enig lid onmogelijk om de consensus binnen de gemeenschap te stoppen, of om records te wijzigen nadat consensus is bereikt. Het netwerk zal defecte knooppunten kunnen tolereren, zolang minder dan 1/3 van de knooppunten aanvallers zijn.

Zodra het netwerk een consensus bereikt, is het onmiddellijk in realtime bij de gemeenschap bekend, en dit verzekert dat de consensus niet in gevaar kan worden gebracht. Dit betekent dat aBFT Hedera bescherming biedt tegen kwaadaardige knooppunten en DDoS-aanvallen, zelfs als sommige netwerkknooppunten worden afgesloten of gecompromitteerd.

Hashgraph is ook veiliger dan blockchain-technologie vanwege het gevoel van finaliteit dat wordt geboden wanneer consensus wordt bereikt. Het behandelt ook zorgen over eerlijkheid door Consensus Time Stamping te gebruiken om wiskundig bewezen eerlijkheid te bereiken via een democratisch stemproces. In dit geval zijn er drie aspecten van eerlijkheid:

  1. Eerlijke toegang waarbij het voor geen enkele persoon mogelijk is om de transactiestroom te manipuleren, of voor een knooppunt om te liegen over transacties.
  2. Eerlijke tijdstempels die de werkelijke tijd weergeven waarin een transactie naar het grootste deel van het netwerk is uitgezonden.
  3. Fair Ordering wordt bereikt door het gebruik van de fair timestamp-opdrachten.

Bestuur

Hadera Hashgraph wordt geleverd met twee bestuursmodellen die zijn gedefinieerd in de whitepaper. De eerste hiervan is de Model van de Raadsregering, dat is het algemene bestuursorgaan van Hadera dat de decentralisatie, betrouwbaarheid en stabiliteit van het netwerk handhaaft.

Deze raad bestaat uit 39 organisaties waarvan is vastgesteld dat ze een goede reputatie hebben, en die over de hele wereld verspreid zijn over 5 continenten. Elk raadslid is beperkt tot twee opeenvolgende termijnen van drie jaar.

Hedera Raad van Bestuur

Leden van de Raad van Bestuur van Hedera. Afbeelding via Hedera

Deze opzet voorkomt dat er te veel macht wordt vastgehouden door één persoon of organisatie. Het tweede besturingsmodel is het consensusmodel waarmee iedereen die een node wil runnen, dit kan doen.

Met het consensusmodel kan iedereen een knooppunt runnen, consensus helpen behouden en beloond worden voor hun inspanningen. Het team verwacht dat het aantal knooppunten zeer snel zal groeien, waardoor de decentralisatie van Hedera Hashgraph aanzienlijk zal verbeteren.

Stabiliteit

Hedera Hashgraph heeft gezegd dat het nooit zal splitsen, omdat het platform sable wordt gehouden met juridische en technische controles die forken verbieden. Zo wordt voorkomen dat er concurrerende platforms worden gecreëerd, wat verwarring en onzekerheid helpt voorkomen.

Er zijn twee mogelijkheden gecreëerd door de technische controles. De eerste is dat de stamboom van de Hashgraph altijd kan worden geverifieerd door de softwareclient via een gedeeld statusmechanisme. Deze gedeelde status bestaat uit alle knooppunten die geverifieerde informatie verstrekken, bestaande uit de consensusstatus van het hele netwerk.

In een dergelijke gedeelde staat is het onmogelijk voor een slechte actor om het netwerk in gevaar te brengen, en het voorkomt ook dat een van de knooppunten zich voordoet of wijzigingen aanbrengt en ze vervolgens als geldig naar het hele netwerk pusht.

Hedera No Fork

De “No Fork” -garantie met de Hadera Hashgraph

De tweede mogelijkheid zorgt ervoor dat alle softwarewijzigingen die door het bestuursorgaan worden aangebracht, gegarandeerd legitiem zijn, aangezien ze automatisch worden bijgewerkt en gespecificeerd over het netwerk.

Naast de technische controles zijn er wettelijke controles om te voorkomen dat er splitsingen optreden en om een ​​concurrerend platform te creëren. Hoewel het waar is dat de codebasis van Hedera Hashgraph open source is, is het op geen enkele andere manier mogelijk om updates uit te voeren dan via de Raad van Bestuur.

Het patenteren van de Hashgraph-technologie maakt het voor een ander team onmogelijk om een ​​platform te creëren dat de technologie gebruikt, tenzij ze een licentie krijgen van Swirld.

Naleving van de regelgeving

Hedera heeft KYC / AML-compliance mogelijk gemaakt via een inbegrepen, optioneel identiteitsmechanisme. Het wordt het Opt-in Escrowed Identity System genoemd en het maakt het mogelijk dat geverifieerde identiteiten worden gebonden aan anderszins anonieme portefeuilles.

Deze functie maakt het voor Hedera gemakkelijker om massale acceptatie te realiseren, aangezien overheden doorgaan met het toevoegen van regels aan het cryptocurrency-landschap.

Hashgraph consensus-algoritme

Hedera Hashgraph gebruikt een consensusalgoritme dat is gebaseerd op Virtual Voting en het Gossip Protocol.

Het Gossip Protocol is een methode om op een snelle en efficiënte manier informatie over een netwerk te verspreiden. Met behulp van het Gossip Protocol kan een knoop willekeurig een ander knooppunt kiezen waarmee het al bekend is en alle informatie die het heeft met dat knooppunt uitwisselen. Het proces verspreidt zich over het hele netwerk en neemt exponentieel toe totdat het hele netwerk op de hoogte is van alle beschikbare informatie.

Bovendien, in plaats van alleen een transactie te roddelen, staat het Gossip Protocol ook “roddelen over roddels” toe, waardoor historische informatie over het netwerk kan roddelen..

Dit betekent dat knooppunten met iets andere informatie aan de bovenkant van de keten snel tot overeenstemming kunnen komen door continu met elkaar te roddelen. Uiteindelijk komen de evenementen samen en zullen leden lager in de keten dezelfde evenementen delen. Dankzij dit proces kan het netwerk oneindig worden geschaald, terwijl de consistentie en de communicatie over het netwerk worden geoptimaliseerd.

Gossip Protocol

Topologieën voor groepscommunicatie vergelijken. Afbeelding via Springer

Virtueel stemmen op Hashgraph is gebaseerd op het concept van stemmen, maar is een meer geavanceerde stemmethode die sterke garanties met efficiëntie oplevert. Met Virtual Voting kan het netwerk een stemalgoritme uitvoeren zonder daadwerkelijk stemberichten te verzenden.

Dit wordt gedaan omdat het Gossip Protocol elk knooppunt in het netwerk toestaat om een ​​volledige kopie van de hashgraph te bewaren, compleet met de geschiedenis van elke transactie. Deze functie betekent dat de knooppunten “een totale volgorde van de gebeurtenissen kunnen berekenen op basis van elke deterministische functie van die hashgraaf” en dezelfde antwoorden krijgen.

Hierdoor kunnen knooppunten consensus bereiken over de geldigheid van transacties, zolang het weet dat de meerderheid van het netwerk getuige is geweest van de transactie.

Het Hedera Hashgraph-algoritme is uniek onder gedistribueerde grootboeken en profiteert van het gebruik van zeer weinig bandbreedte, en biedt tevens uitzonderlijke eerlijkheid en transparantie tussen de netwerkknooppunten.

Hedera-team

Het Hedera Hashgraph-team bestaat uit zeer bekwame en ervaren professionals die een schat aan kennis over blockchain, technologie en business in het project inbrengen.

De Chief Scientist en mede-oprichter van het project is Dr. Leemon Baird. Dr. Baird is de uitvinder van het Hashgraph-algoritme. Hij brengt meer dan 20 jaar aan technologie en startup-ervaring mee naar het project en was eerder hoogleraar computerwetenschappen aan de U.S. Air Force Academy..

Daarnaast bekleedt hij de functie van senior wetenschapper bij een aantal labs. Hij is oprichter of mede-oprichter geweest van verschillende startende bedrijven, waaronder twee op het gebied van identiteit. Dr. Baird behaalde zijn Ph.D. in Computer Science van Carnegie Mellon University en heeft verschillende patenten verworven op het gebied van computerbeveiliging en machine learning.

Hedera-teamleden

Van links: Dr. Leemon Baird, Mance Harmon, Christian Hasker & Lionel Chocron

De tweede mede-oprichter en de CEO van Hedera is Mance Harmon. Harmon is een ervaren ondernemer en heeft meer dan 20 jaar als technologie-manager gewerkt voor multinationale ondernemingen, high-tech startups en overheidsinstanties.

Voordat hij bij Hedera werkte, was hij oprichter bij twee tech startups en senior executive bij verschillende bedrijven. Hij is betrokken geweest bij cyberbeveiliging en machine learning en behaalde zijn MS in Computer Science aan de Universiteit van Massachusetts.

Naast het kleine en getalenteerde team dat aan Hedera Hashgraph werkt, heeft het project ook een groot en divers aantal investeerders, partners, incubators en accelerators.

De HBAR-munt

HBAR is de native cryptocurrency die het openbare Hedera-netwerk aandrijft. Het is een ‘token’ van een hulpprogramma dat zal worden gebruikt om de gedecentraliseerde applicaties van stroom te voorzien, peer-to-peer-betalingsbedrijfsmodellen op te bouwen en om het netwerk te beschermen tegen kwaadwillende actoren.

Als het gaat om het uitvoeren van gedecentraliseerde applicaties, worden HBAR’s gebruikt om te betalen voor de rekenkracht die nodig is om een ​​slim contract uit te voeren, en om bestanden op te slaan of cryptocurrency over te dragen. Het werkt op dezelfde manier als Gas op platforms zoals Ethereum’s of Neo’s.

Ter bescherming worden HBAR’s uitgezet of proxy uitgezet naar een netwerkknooppunt. Dit betekent dat het stemrecht wordt gewogen naar hoeveel elk van de leden bezit in HBAR’s. Net als bij andere Proof of Stake-protocollen, dwingt Hedera door een financiële toezegging af te dwingen eerlijk gedrag van de netwerkknooppunten.

HBARs muntuitgave

Muntuitgifteschema van HBAR’s. Afbeelding via Economics Paper

Als het op economie aankomt, is er een totale voorraad van meer dan 50 miljard HBAR-munten. De initiële release van de munten bij de lancering van het netwerk was slechts 3,6%. Het uitstaande aanbod zal echter elk jaar toenemen volgens een schema voor het vrijgeven van munten.

De langzame uitgave van de munten is bedoeld om verder te zorgen voor de stabiele en ordelijke groei van het platform, zodat het de vereiste schaal kan bereiken zonder de veiligheid op te offeren die vereist is om het netwerk volledig betrouwbaar te maken..

Prijsprestaties

Het HBAR-token is pas op 16 september 2019 samen met de mainnet-bèta van het Hedera Hashgraph-platform vrijgegeven. Daarvoor was er in augustus 2018 een ICO voor geaccrediteerde investeerders, evenals nog 2 financieringsrondes die het totaal brachten verhoogd tot $ 124 miljoen.

De ICO-prijs van augustus 2018 was $ 0,12 per token en de openingsprijs voor het HBAR-token was $ 0,416009, maar tegen het einde van de eerste handelssessie was de prijs gedaald tot $ 0,090177.

De prijs is de volgende maand nog verder gedaald en bereikte op 25 september het laagste punt ooit van $ 0,025871, en vanaf 14 oktober 2019 wordt HBAR verhandeld voor $ 0,035864.

Kopen & HBAR opslaan

Met minder dan een maand sinds het token werd vrijgegeven, is het alleen verkrijgbaar bij zes verschillende beurzen. Sommige daarvan behoren natuurlijk tot de grootste beurzen. Het grootste handelsvolume is bijvoorbeeld op Binance, waarbij OKEx op een goede tweede plaats komt. U kunt ook tokens kopen bij Upbit, Bittrex, Liquid en HitBTC.

Als het gaat om liquiditeit van munten, lijkt het erop dat het grootste deel van het volume voor HBAR’s plaatsvindt op Binance en OkEX. Als we de individuele orderboeken bekijken, lijken ze behoorlijk diep te zijn en is er een sterke omzet op de HBAR / BTC-, USDT- en ETH-markten.

Binance HBAR

Registreer bij Binance en koop HBAR-tokens

Zodra u uw HBAR’s heeft, wilt u ze opslaan in een offline portemonnee. Dit komt door de risico’s die voortvloeien uit grote gecentraliseerde uitwisselingshacks – niet uw sleutels, niet uw crypto.

Helaas lijkt er niet zoveel ondersteuning te zijn voor HBAR-portefeuilles. De weinige opties die u heeft, zijn de mobiele portemonnee van Hedera Hashgraph, de MyHBAR Browser Wallet, het Hashing-systemen browser wallet en de hbarprice.com mobiele portemonnee.

Hoewel er momenteel geen ondersteuning voor hardwareportefeuilles is, kan dit om de hoek liggen, zoals Hedera op hun stelt wallet pagina dat ze verwachten dat Ledger Nano-ondersteuning binnenkort beschikbaar komt.

Gevolgtrekking

De gedistribueerde technologie die door Hedera Hashgraph wordt gepresenteerd, is revolutionair in wat voornamelijk een blockchain-wereld is. De toevoeging van technologieën zoals virtueel stemmen en het roddelprotocol voor consensus, evenals aBFT, zorgen voor een veilig, snel en eerlijk netwerk.

De ccodebase is mogelijk gepatenteerd, maar het blijft ook open-source en iedereen kan deelnemen aan het netwerk, inclusief ontwikkelaars die vrij zijn om dApps te ontwikkelen zonder licentie.

Hashgraph heeft ook een deel van het schaalbaarheidsprobleem kunnen oplossen, maar alleen in het aantal transacties. Het valt nog te bezien hoe ver het in staat zal zijn om het aantal netwerkknooppunten te schalen, dat momenteel een klein aantal is.

Ten slotte moeten we toegeven dat, hoewel de Hashgraph-technologie superieur is aan blockchain-technologie in termen van gedistribueerde grootboekoplossingen, die superioriteit geen garantie is voor een grotere acceptatie. Blockchains zijn ook aan het verbeteren, maar ik hou van het potentieel van Hedera Hashgraph en ben opgewonden om te zien wat het zou kunnen worden.

Aanvullende links

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me