Herziening van IoTeX (IOTX): privacybewuste blockchain voor IoT

IoTeX (IOTX) is de private schaalbare ‘blockchain-in-een-blockchain’-oplossing voor het aandrijven van het Internet of Things (IoT).

Het is ontworpen om de fysieke wereld van internetapparaten blok voor blok te verbinden, en zal zowel snel als schaalbaar zijn dankzij het unieke Roll-DPoS consensusmechanisme. IoTeX brengt ook een lichtgewicht techniek met zich mee om de privacy te behouden.

Maar gezien de uitgebreide lijst met privacymunten en IoT-oplossingen, kunnen ze zich echt onderscheiden?

In deze review van IoTeX geven we je een compleet overzicht van het project. We gaan dieper in op de technologie, teamleden en use cases. We zullen ook kijken naar de ontwikkelingsroadmap en cases voor een bredere acceptatie van het IOTX-token.

Het IoTeX-idee

Volgens onderzoek van Juniper Research zal het aantal IoT-apparaten in 2022 naar verwachting meer dan 50 miljard bedragen. Dat is een enorm aantal, en voor dit enorme aantal met internet verbonden apparaten zijn ook veilige realtime communicatiemethoden en automatisering nodig..

Er zijn verschillende problemen die tot dusver de massale acceptatie van IoT-technologie hebben verhinderd. Waaronder:

  • Schaalbaarheid;
  • Gebrek aan privacy;
  • Hoge bedrijfskosten;
  • Gebrek aan functionele waarde.

IoTeX is van plan deze problemen op te lossen met een privacygerichte blockchain die flexibiliteit en schaalbaarheid biedt door gebruik te maken van een snel consensusmechanisme dat is gebaseerd op Proof-of-Stake, gecombineerd met het gebruik van sidechains.

IoTeX-technologie

Een deel van de technologie die IoTeX aandrijft. Bron: IoTeX-website

IoTeX is niet zonder concurrentie. Een van zijn grootste concurrenten is IOTA, dat Directed Acyclic Graph (DAG) -technologie gebruikt om schaalbaarheidsproblemen op te lossen en een lichtgewicht platform te bieden voor apparaten met een laag stroomverbruik.

IOTA’s gebruik van DAG-technologie heeft echter een prijs, en die prijs is wereldwijde consensus. De IoTeX-ontwikkelaars denken dat deze prijs te hoog is en willen een blockchain-oplossing ontwerpen om verder te gaan dan schaalbaarheidsproblemen. Hun visie omvat een blockchain die is gemaakt van veel blockchains. Er komt een root blockchain die verantwoordelijk is voor de beveiliging en governance van het netwerk, en vervolgens sidechains die specifieke functies vervullen.

IoTeX-technologie

Qua architectuur streeft IoTeX ernaar om het ruggenmerg en zenuwstelsel van IoT-systemen te worden. Deze architectuur omvat de volgende ontwerpkenmerken:

Scheiding van verantwoordelijkheden

Bij het omgaan met IoT zijn er veel verschillende functies nodig in een blockchain, omdat verschillende applicaties verschillende behoeften hebben. Dit maakt het onpraktisch om IoT-knooppunten allemaal in één blockchain te plaatsen. Bovendien zou het de blockchain doen opzwellen, waardoor berekeningen traag en zwaar zouden worden.

IoTeX werkt dus met het idee van een scheiding van taken. Dit betekent dat voor elke benodigde functie zijketens worden gemaakt, en deze zijketens kunnen met elkaar communiceren wanneer dat nodig is. Door sidechains te creëren, gelooft het team dat ze de efficiëntie van de blockchain en zijn privacy kunnen maximaliseren.

Ingebouwde privacy

IoTeX heeft verschillende mechanismen ingebouwd om de privacy van gebruikers en transacties te waarborgen. Een manier om dit te doen is door het gebruik van ringhandtekeningen. Het voegt hieraan toe met een relayeerbare betalingscode om het adres van de transactie-ontvanger te verbergen.

IoTeX-oprichters

Vertrouwelijke transactie met openbare verifieerbaarheid. Afbeelding via IoTeX-whitepaper

En dit is allemaal gebaseerd op een lichtgewicht adressysteem dat geen adressen vereist om het hele netwerk te scannen om op de hoogte te blijven van inkomende transacties.

Occam’s scheermes

Het scheermes van Occam is een principe dat zegt dat de eenvoudigste oplossing meestal de juiste oplossing is. Wanneer u dit toepast op IoT, betekent dit dat verschillende apparaten verschillende behoeften hebben en IoTeX lost dit op de eenvoudigste manier op, door elk apparaat precies te geven wat het nodig heeft via afzonderlijke zijketens. Een voorbeeld hiervan is waar transacties moeten worden doorgestuurd. Deze blockchains vereisen geen Turing-complete contracten en kunnen veel eenvoudiger zijn.

IoT-vriendelijk

IoT-blockchain-oplossingen moeten lichtgewicht zijn en het energieverbruik en de opslag- en rekenbehoeften minimaliseren. Een uniek ontwerpkenmerk van IoTeX is dat de blockchains naast elkaar kunnen draaien en interoperabel blijven. Dit wordt gedaan door het gebruik van een root blockchain gecombineerd met sidechains.

Root Blockchain en Sidechains

De architectuur van IoTeX bestaat uit een root blockchain die zorgt voor beveiliging en governance voor het netwerk, terwijl ook de subketens worden beheerd. Die subketens worden gebruikt om IoT-apparaten met elkaar te verbinden die in vergelijkbare omgevingen werken, vergelijkbare vertrouwensniveaus hebben of een vergelijkbaar functioneel doel hebben.

IoTeX-netwerkarchitectuur

Overzicht van de IoTeX-netwerkarchitectuur

Dit heeft verschillende voordelen, een daarvan is dat als een subketen wordt aangevallen, de root chain onaangetast blijft. Bij de IoTeX-blockchain wordt deze architectuur ook wel een ‘blockchain-in-een-blockchain’ genoemd.

Cross-Blockchain-communicatie

Met het IoTeX-protocol is communicatie tussen blockchains snel, efficiënt en goedkoop. De ontwikkelaars hebben block finality in de oplossing opgenomen, wat garandeert dat elk nieuw aangemaakt blok niet kan worden gewijzigd.

Het bevat ook pegging, wat een methode is om sidechains te gebruiken om het Bitcoin-netwerk te schalen. Openbare blockchains bevatten doorgaans geen onmiddellijke finaliteit van het blok, maar het IoTeX-consensusmechanisme kan onmiddellijke finaliteit bereiken.

IoTeX Roll-DPoS-consensus

Delegated Proof-of-Stake werkt door belanghebbenden te laten stemmen op de blokproducenten van het netwerk. Dit is een vast aantal blokproducenten en als ze eenmaal zijn gekozen, blijven ze verantwoordelijk voor het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain.

Ze ontvangen hiervoor een beloning, die ze verdelen onder de stakeholders die op hen hebben gestemd. Dit proces stimuleert de blokproducenten om blokken te blijven produceren, en stimuleert belanghebbenden om op blokproducenten te stemmen.

Het DPoS-consensusmechanisme is niet zonder gebreken. Eerst en vooral betekent het vaste statische aantal blokproducenten dat het netwerk nooit decentralisatie bereikt. Seconden, en belangrijk voor een IoT-blockchain zoals IoTeX, is dat het complexe blockchain-architecturen of meerdere grootschalige applicaties die tegelijkertijd worden uitgevoerd niet aankan.

Roll-DPoS-consensus

Gerandomiseerd gedelegeerd bewijs van inzet. Afbeelding via IoTeX-whitepaper

IoTeX is van plan deze problemen op te lossen met hun Randomized Delegated Proof of Stake (Roll-DPoS) -algoritme. Dit combineert DPoS met verifieerbare willekeurige functies (VRF) en praktische byzantijnse fouttolerantie (PBFT). Door alle drie de elementen op te nemen, kan de Roll-DPoS-consensus massaschaal en verbeterde decentralisatie bereiken.

Het IoTeX-team

Het team achter IoTeX is zeer ervaren in cryptografie en cryptocurrencies. Raullen Chai is medeoprichter van het project, en naast onderzoeker aan de Universiteit van Waterloo heeft hij ook een PhD in cryptografie. Eerder werkte hij bij Uber als hoofd van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van cryptografie, en daarvoor was hij beveiligingsingenieur bij Google.

Qevan Guo is een andere mede-oprichter van IoTeX en hij heeft een PhD in machine learning en computervisie aan de National University of Singapore. Voordat hij aan IoTeX begon, was hij research scientist en engineering manager bij Facebook.

IoTeX-oprichters

IoTeX-oprichters en teamleden

De derde mede-oprichter van IoTeX is Jing Sun, die meer dan 40 investeringen heeft geleid in beveiliging, blockchain en IoT. Ze brengt de zakelijke ervaring naar het project, nadat ze eerder een oprichter was geweest van Sparkland Capital, een durfkapitaalbedrijf dat Azië met Silicon Valley verbond..

Ze heeft al verschillende strategische partnerschappen kunnen aangaan, zoals een met de Blockchain Foundation en een andere met Jinse, een blockchain-serviceplatform voor de industrie. Een ander belangrijk partnerschap werd afgelopen juni aangekondigd met slimme contractbeveiliging en verificatiebedrijf CertiK. Ze zullen ervoor zorgen dat de IoTeX-blockchain en slimme contracten volledig veilig zijn.

IOTX-tokens

Het IOTX-token is een ERC-20-token dat wordt omgewisseld naar een native token (gepland voor Q1 2019). Eenmaal omgewisseld, neemt het native token het ticker-symbool IOTX en zal het de komende 50 jaar kunnen worden ontgonnen. Er zijn momenteel 1.331.040.005 IOTX in omloop en er is een totaal beperkt aanbod van 10 miljard tokens.

Het alpha mainnet is gepland om live te gaan in het eerste kwartaal van 2019. Op dat moment zal een token swap plaatsvinden voor het native token en de tokens zullen vervolgens worden gebruikt om het IoTeX-netwerk van stroom te voorzien, inclusief het voeden van gedistribueerde apps en het aandrijven van transacties.

IoTeX hield in februari 2018 een ICO, maar het was alleen een privéverkoop. Ze hebben iets meer dan $ 14 miljoen opgehaald tegen een ICO-prijs van $ 0,007.

Binance IOTX

Registreer bij Binance en koop IOTX-tokens

IOTX bereikte op 1 juni 2018 een hoogtepunt net boven $ 0,068 als reactie op de notering op Binance. Sindsdien handelt de prijs gestaag lager vanwege de brede bearmarkt in cryptocurrencies. Vanaf 7 december 2018 is elke IOTX $ 0,007177 waard.

Het grootste handelsvolume in het IOTX-token is op Binance, met veel kleinere bedragen die worden verhandeld op Kucoin en Gate.io. Er wordt ook een klein bedrag verhandeld op Bilaxy.

Als ERC-20-token kan IOTX worden opgeslagen in elke ERC-20-compatibele portemonnee, maar zodra deze is omgewisseld voor het native IOX-token, moet de native IoTeX-portemonnee worden gebruikt. Er is een bètaversie van de portemonnee beschikbaar vanaf https://iotexscan.io/wallet.

Ontwikkeling & Routekaart

Een van de beste manieren om een ​​idee te krijgen van hoeveel werk er door het project wordt verzet, is door hun GitHub-activiteit te bekijken. Dit geeft u onmiddellijk een metriek van de code die wekelijks / maandelijks wordt gepusht. Bekijk het IoTeX Github repository lijken ze nog steeds behoorlijk actief te zijn.

IoTeX-oprichters

IoTeX GitHub Commits voor de kernopslagplaats en de verkenner. Bron: GitHub

Als we kijken naar de frequentie van de IoTeX-commits in vergelijking met andere projecten, worden ze gerangschikt nummer 90 (bijgewerkt tot oktober). Dit plaatst ze tussen de commits van de privacy centric Zcash (ZEC) op 89 en het Trinity Network op 91.

Als we naar de IoTeX-roadmap kijken, kunnen we zien dat de volgende grote stap om te bereiken de lancering is van hun Mainnet alpha-lancering in Q1 van 2019. Niet lang daarna zullen ze in Q2 2019 hun IoT DApps uitbrengen die integratie met smart mogelijk maken. apparaten. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we de bèta in Q3 verwachten en vervolgens de Mainnet GA in Q4.

In termen van algemene communicatie lijkt het IoTeX-team behoorlijk betrokken te zijn bij hun gemeenschap. Ze hebben bijvoorbeeld onlangs een Gold Label-status gekregen van Binance-informatie. Volgens Binance:

Gold Label Project is bedoeld om ervoor te zorgen dat gebruikers tijdige updates krijgen over cryptoprojecten, evenals betrouwbare, nauwkeurige en uitgebreide informatie

Inderdaad, dit lijkt het geval te zijn, want als je naar de ambtenaar gaat IoTeX-blog je kunt de regelmaat zien waarmee ze updates posten. Ze doen dit zowel in het Engels als in het Koreaans, gezien de geografische locaties van het grootste deel van hun gemeenschap.

Gevolgtrekking

IoTeX is een ambitieus project dat een enorme impact kan hebben op het bedrijfsleven en de industrie, aangezien het in de toekomst kan worden gebruikt met tientallen miljarden IoT-apparaten. Het team is buitengewoon intelligent, met verschillende promovendi die werken om de IoTeX-visie te realiseren.

Een preview van het mainnet werd gelanceerd op 15 november 2018 en het alpha mainnet voor het project is gepland voor lancering in het eerste kwartaal van 2019, en dat zal een beter idee geven van hoe geavanceerd het project is en hoeveel vraag ze ‘ ve gegenereerd. Het testnet werkt al met slimme contracten, een wallet en een blockchain explorer. Het team is goed geweest in het halen van deadlines met een solide product.

Beleggers zijn waarschijnlijk ontmoedigd door het ontbreken van winsten uit de ICO-prijs, maar dat is bijna volledig te danken aan de bearmarkt in cryptocurrencies. Dit gaat voorbij en het IOTX- (of IOX-) token heeft het potentieel om zeer snel enorme winsten te boeken, vooral als er een werkend product is gelanceerd.

Met IOTA als competitie zal het IoTeX-team gaandeweg ongetwijfeld worden uitgedaagd, maar ze geloven dat ze de beste oplossing hebben voor IoT-toepassingen en werken er hard aan om dit te bewijzen.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me