Hoe Bitcoin Whales de prijs kunnen manipuleren

Bitcoin heeft de afgelopen weken een van de meest monumentale rally’s gehad. Het heeft ook te maken gehad met veel adoptie van particuliere beleggers.

Ondanks de grote belangstelling van grote groepen investeerders, worden de meeste munten in open voorraad beheerd door een zeer kleine groep mensen die ‘walvissen’ wordt genoemd..

Deze grote geldhandelaren hebben grote posities in de munten. Deze posities zijn zelfs zo groot dat ze de Bitcoin-markten effectief in hun voordeel kunnen manipuleren.

Bovendien is de kans ook groot dat deze investeerders elkaar persoonlijk kennen en regelmatig kunnen communiceren over hun posities in de markt.

Volgens Bloomberg, er zijn ongeveer 1.000 mensen die mogelijk ten minste 40% van de free float in Bitcoin beheersen.

Met dat in gedachten, hoeveel macht hebben deze “walvissen” eigenlijk? Hoe hebben ze eerder markten verplaatst en hoe gebruiken ze hun netwerk om de prijs van Bitcoin te beïnvloeden?

Winst nemen

Telkens wanneer de prijs van Bitcoin enorm stijgt, die onmiddellijk daarna wordt gevolgd door een daling, is het zeer waarschijnlijk dat de walvissen winst maakten.

Dit is iets dat vorige week is gebeurd. We zagen Bitcoin in een tijdsbestek van een paar dagen stijgen tot meer dan $ 19.000. Maar nadat het die niveaus had bereikt, zakte het terug tot onder de $ 15.000.

Dit was een waardedaling van ongeveer 15% die, hoewel niet ongebruikelijk voor Bitcoin, nieuwe investeerders had kunnen alarmeren. De oorzaak van deze daling waren waarschijnlijk de grote investeerders die winst maakten en hun munten op hoge niveaus verkochten.

Hoewel dit misschien niet gecoördineerd of schadelijk is, toont het wel aan hoe een belegger met slechts een paar duizend munten gemakkelijk invloed kan hebben op de markten..

De dips kopen


De walvissen houden niet alleen ervan om winst te maken op de posities die ze hebben, maar ze proberen ook actief de dips te kopen.

In dat geval zouden ze ook de andere marktpartijen in hun voordeel kunnen gebruiken. Bitcoin-walvissen weten dat nieuwere handelaren vrij vatbaar zijn voor paniek op de markt en bij de eerste snufjes uitverkocht zullen zijn.

Daarom kunnen de walvissen proberen de markt te laten schrikken met een grote verkooporder. Dit zal een korte-termijndip in de prijs van de munt creëren, wat ertoe zal leiden dat meer wispelturige traders hun posities sluiten.

Het resultaat zal een lawine van verkooporders zijn die op de markt zullen komen en de prijs verder zullen drukken. Uiteindelijk, wanneer de prijs is teruggekeerd naar een niveau dat de walvis aantrekkelijk vindt, zullen ze grote kooporders invoeren en munten oppakken met een grote korting.

In augustus, toen de Chinese overheid Bitcoin verbood, was er een grote daling van de prijs van Bitcoin. Het ging van bijna $ 5.000 naar $ 2.900 voordat er grote kooporders binnenkwamen voor de munten.

Velen speculeerden dat dit het gevolg was van het feit dat walvissen de munten kochten.

Gecoördineerde acties

Gecoördineerde acties Bitcoin Whales

Hoewel het moeilijk is om marktmanipulatie op de Bitcoin-markten vast te stellen, kan het niet worden genegeerd. Aangezien deze groep Bitcoin-investeerders een kleine gemeenschap is, zouden ze met elkaar kunnen praten en de acties kunnen plannen als een groepsinspanning.

De structuur van de markt zal de komende weken echter waarschijnlijk in hun voordeel veranderen. Dit komt door de introductie van futures op de CBOE en de CME.

Nu hebben deze walvissen de middelen om de prijs van de munten te shorten. De walvissen zouden bijvoorbeeld korte termijnposities in hun munten kunnen invoeren en vervolgens proberen hun fysieke munten te pompen en te dumpen.

Voordat de contracten afliepen, konden de walvissen de prijs van Bitcoin oplopen. Naarmate meer particuliere beleggers zich in de hype kopen en proberen te profiteren van de stijging, kunnen ze hun munten verkopen. Dit betekent dat ze met winst zouden vertrekken.

Deze actie kan daarna echter ook leiden tot een daling van de prijs van de munten. Aangezien de walvissen shortposities hebben in de futures, zullen ze ook profiteren van de daling.

Wall Street komt binnen

Gezien de lancering van Bitcoin-futures, is er een hele andere groep investeerders waar detailhandelaren op moeten letten. Dit zijn de grote hedgefondsen op Wall Street die het kapitaal hebben om de Bitcoin-prijzen aanzienlijk te verhogen.

Ze hebben ook toegang tot enkele van de meest geavanceerde handelscomputers en algoritmen. Deze zullen waarschijnlijk elke discrepantie of kleine prijsbeweging in Bitcoin oppikken die tot winst zou kunnen leiden.

Je kunt je afvragen of het inderdaad te veilig is om in dezelfde poel te zwemmen als walvissen en Wall Street-haaien.

Vermijd lunch

De Bitcoin-markten kunnen inderdaad lastig zijn, maar de grote handelaren kunnen profiteren van nieuwkomers door te vertrouwen op hun verliesaversie en hebzucht..

Daarom is het als Bitcoin-investeerder of handelaar belangrijk om je hoofd erbij te houden. Val niet voor prijsbewegingen op korte termijn en reageer niet op irrationele bewegingen. U moet ook proberen te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van tactieken voor marktmanipulatie, zoals spoofing.

Als Bitcoin aanzienlijk in de ene of de andere richting lijkt te bewegen en er is een tekort aan belangrijk nieuws, dan moet u de bewegingen met argwaan bekijken.

Je moet ook kijken naar hoe de spotprijs van de munten beweegt ten opzichte van de toekomstige prijs, evenals de hoeveelheid openstaande rente in de toekomstige markten..

Deze indicatoren geven u waarschijnlijk een indicatie of er op korte termijn grote krachten zijn die de prijs van Bitcoin bepalen.

Blijf kalm en “Hodl”

Als u echter niet de tijd en kennis heeft om prijsonevenwichtigheden, marktbewegingen en andere informatie te volgen, dan kunt u net zo goed uw munten vasthouden en niet reageren.

De investeerders die ‘hodlers’ werden genoemd en die vanaf het begin Bitcoin in handen hadden, konden enorme winsten behalen, puur omdat ze hun mening over de lange termijn hielden en niet door sentiment werden beïnvloed.

Afbeeldingen via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me