Hoe Blockchain kan helpen bij het verbeteren van openbare diensten

Misschien wel het meest opwindende aspect van de opkomst van blockchain-technologie in de afgelopen jaren is het feit dat we allemaal baat hebben bij de implementatie ervan. Dit is niet alleen een trend die een handvol nerds ten goede zal komen of een paar megabedrijven nog rijker zal maken dan ze al zijn. In dit spel hebben we allemaal een inzet aan tafel.

Nergens zal dit meer welkom zijn dan in de sfeer van openbare diensten – die vitale, alledaagse en vaak irritante interacties met de autoriteiten en regeringen die de samenlevingen waarin we leven leiden. Aan iedereen die ooit een paspoort heeft aangevraagd, een energierekening of hun belastingen moest betalen of gestemd heeft deze processen worden meer gestroomlijnd en efficiënter, en dat is aanlokkelijk.

Bureaucratie is een kenmerk van samenlevingen overal geworden en hoe geavanceerder de samenleving, hoe ingewikkelder en ondoordringbaarder de bureaucratie die eraan ten grondslag ligt. Blockchain-technologie dreigt dat allemaal te veranderen.

Het is belangrijk om verder te kijken dan de gebieden waar blockchain zich al heeft gevestigd en het bredere potentieel ervan te grijpen.

We zijn allemaal bekend met de impact ervan op de financiële sector en de hype rond Bitcoin en andere cryptocurrencies die het voor het eerst onder onze aandacht brachten. Het zijn echter niet alleen financiële gegevens die op een blockchain kunnen worden opgeslagen – alles, van medische dossiers tot eigendomsbewijzen of verkiezingsgegevens, kan veilig en onveranderlijk worden geregistreerd. De mogelijkheden hier zijn eindeloos.

Efficiëntie van stemmen verbeteren

Stemmen op de BlockchainEen goed voorbeeld van dit potentieel is te zien in relatie tot verkiezingen. 2016 zat er vol mee en, zoals we hebben gezien bij de Amerikaanse presidentiële peiling, waren ze de oorzaak van enorme controverses en onrust. Alle verkiezingen brengen enorme problemen op het gebied van coördinatie en organisatie met zich mee.

De opkomst van de kiezers is vaak teleurstellend en de systemen die worden gebruikt om de stemmen te tellen en electorale fraude te voorkomen, zijn omslachtig en onbetrouwbaar. Hoewel het idee om online te stemmen al een tijdje bestaat, hebben de veiligheidszorgen eromheen massale acceptatie verhinderd.

Maar met een op blockchain gebaseerd stemmingssysteem kunnen deze problemen worden overwonnen. Burgers kunnen een digitale ID krijgen die is beveiligd met een cryptografische sleutel. Deze ID slaat hun gegevens op, stelt hen in staat online te stemmen en zorgt voor de volledige beveiliging van het hele proces.

Als de stem permanent op de blockchain is geregistreerd, kan er op geen enkele manier mee worden geknoeid, noch kan de kiezer deze illegaal hergebruiken. De stem kan ook onmiddellijk worden geteld zonder dat verkiezingsfunctionarissen bergen papier hoeven te doorzoeken en de resultaten van de verkiezingen zouden dus veel sneller beschikbaar zijn..

De opkomst zou vrijwel zeker hoger zijn als mensen veilig en snel vanuit het comfort van hun eigen huis konden stemmen. Als dit allemaal onmogelijk futuristisch klinkt, bedenk dan dat ze het hebben gedaan in Estland sinds 2005.

Blockchain in het dagelijks leven

U kunt deze voordelen toepassen op tal van andere gebieden van het openbare leven en een schat aan mogelijkheden ontsluiten om de efficiëntie te maximaliseren zonder onnodige verspilling en kosten.

De huidige belastingstelsels zijn notoir arbeidsintensief en vatbaar voor misbruik of fouten.

Het proces van het invullen van miljoenen individuele belastingaangiften kan gemakkelijk leiden tot fouten (opzettelijk of anderszins) en vereist de verwerking van enorme hoeveelheden gegevens door de belastingdienst. Maar wederom biedt blockchain enkele intrigerende oplossingen.

Als een burger ervoor zou kunnen kiezen om zijn belastingaangifte via blockchain te laten koppelen aan zijn bankgegevens, dan bestaat de mogelijkheid dat zijn belastingaangifte automatisch wordt berekend. De onveranderlijkheid van de blockchain betekent dat noch de belastingbetaler, noch de belastingdienst minder kunnen betalen of meer kunnen claimen dan verschuldigd is en het proces zal volledig transparant zijn. De noodzaak voor derden om de geproduceerde gegevens te verwerken of nauwkeurig te onderzoeken, zou drastisch worden verminderd en de inkomsten zouden sneller en nauwkeuriger kunnen worden verzameld.

Een systeem als dit zou optioneel moeten zijn om het vertrouwen van het publiek op te bouwen, maar zodra de voordelen duidelijk werden, zou te zijner tijd massale acceptatie volgen.

Adoptie door de overheid neemt toe

Gelukkig beginnen regeringen zich bewust te worden van deze mogelijkheden en nemen ze maatregelen om ervoor te zorgen dat ze niet achterblijven. China en Luxemburg overwegen op blockchain gebaseerde belastingstelsels en het baanbrekende gebruik van blockchain-technologie in Estland heeft het geholpen om 99% van zijn openbare diensten online te krijgen, waardoor een beweerde ‘800 jaar werktijd per jaar’ wordt bespaard. In een groter land als het VK of de Verenigde Staten komt dit mogelijk neer op het vrijmaken van meerdere millennia voor beter gebruik – een behoorlijk verbijsterend vooruitzicht.

De impact van Blockchain zal enorm zijn over het hele spectrum van het dagelijks leven. Hele industrieën zullen profiteren van de veiligheid, transparantie en verhoogde efficiëntie die het biedt.

Sommige mensen zullen er erg rijk van worden en de adoptie ervan zal ons allemaal op de een of andere manier beïnvloeden. Maar de aantrekkingskracht ervan ligt echt in het potentieel dat het heeft om ons leven gemakkelijker, eerlijker en veiliger te maken. De gewone man of vrouw op straat heeft veel meer om naar uit te kijken dan ze misschien denken.

Afbeeldingen via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me