Hoe Blockchain-technologie de deeleconomie kan aandrijven

Probeer je volgende Uber-chauffeur voor te stellen dat hij of zij deel uitmaakt van de zogenaamde ‘deeleconomie’ en het is vrij waarschijnlijk dat ze je uitlachen. Dit veronderstelt natuurlijk dat ze in de eerste plaats veel reden tot lachen hebben.

Feit is dat, in het geval van Uber en vele andere vergelijkbare bedrijven, elk ‘delen’ dat plaatsvindt behoorlijk eenzijdig is. Terwijl de man die je naar huis brengt in zijn auto of het meisje dat je eten op haar fiets aflevert, het meeste harde werk doet, nemen de apps die als tussenpersoon bij de transacties optreden de meeste winst op. U hoeft niet ver te zoeken om voorbeelden te vinden van hoe minachtend platforms eruit zien Uber en Deliveroo behandel hun ‘werknemers’ en hoe moeilijk het voor deze werknemers is om een ​​fatsoenlijk inkomen te verdienen.

Nu de deeleconomie er steeds minder uitziet zoals we ooit dachten dat het zou kunnen, zou het spel binnenkort kunnen worden ingesteld om te veranderen met de komst van blockchain-technologie op het toneel.

Innovatieve blockchain-oplossingen

In de eenvoudigste bewoordingen heeft blockchain het potentieel om de tussenpersonen uit te schakelen en de controle over te dragen aan de mensen ter plaatse – degenen die een dienst willen gebruiken en / of aanbieden. Blockchain functioneert als vrij van enige gecentraliseerde autoriteit of controle en draait om peer-to-peer-transacties die kunnen worden bekeken en bekrachtigd via een gedistribueerd netwerk.

Dus voor degenen die een ride-hailing-platform willen runnen volgens dezelfde lijnen als Uber, maar zonder afhankelijk te zijn van een enorm en moreel twijfelachtig bedrijf in Silicon Valley om het te beheren, zou blockchain een uitkomst kunnen zijn. In plaats van via een centrale autoriteit te gaan, zullen chauffeurs en passagiers met elkaar kunnen communiceren om een ​​reis te vergemakkelijken, met een blockchain die de overeenkomst tussen de twee partijen host. Zonder tussenpersoon zou dit lagere prijzen voor passagiers betekenen, terwijl de chauffeur 100% van het tarief behoudt.

Afspraken tussen gebruikers en providers kunnen worden geïmplementeerd met behulp van slimme contracten – overeenkomsten gecodeerd op een blockchain die zelf worden uitgevoerd wanneer hun voorwaarden worden geïmplementeerd. Dus zodra een passagier op zijn bestemming is afgeleverd, machtigt het slimme contract een vrijgave van geld – meestal in de vorm van Bitcoins of een andere cryptocurrency – naar de account van de bestuurder. Het zou niet nodig zijn om via een hostplatform te gaan dat dan zijn bezuiniging zou doorstaan. Met de contractvoorwaarden duidelijk zichtbaar in de blockchain, zou elke schending ervan door een van beide partijen zichtbaar zijn voor iedereen met toegang.

Veiligere databases

Blockchain-gegevensbeveiligingOok hier zijn er positieve gevolgen voor de veiligheid. Gecentraliseerde gegevensopslag is inherent kwetsbaar en er zijn talloze voorbeelden geweest van hackers die bedrijfsdatabases schenden om toegang te krijgen tot kostbare klantrecords. Met blockchain maakt het ontbreken van een centrale datahub het uitvoeren van dergelijke inbreuken veel moeilijker. Gegevens worden opgeslagen op een heel netwerk van afzonderlijke computers (‘knooppunten’) en zijn alleen toegankelijk voor mensen met speciale machtigingen.

Alle wijzigingen of manipulaties worden onuitwisbaar geregistreerd op de blockchain en zijn zichtbaar voor iedereen met toegang, dus elke poging om gegevens te stelen of ermee te knoeien is onmiddellijk waarneembaar. Hackers hebben geen toegangspunt en geen manier om hun sporen uit te wissen. Het idee dat een platform een ​​centrale autoriteit nodig heeft om klantgegevens op te slaan en te beschermen, is volkomen weerlegbaar.

Coöperatie met belanghebbenden

Ten slotte en misschien wel het meest opwindende, faciliteert blockchain de groei van platform coöperatie, waarbij degenen die een platform gebruiken en / of de financiering ervan bijdragen, ook een deel van de winst kunnen nemen. Als een netwerk van gebruikers bijvoorbeeld via blockchain een dienst zou exploiteren die vergelijkbaar is met Airbnb, zou er geen winst worden overgeheveld naar een centraal bedrijf – de winnaars zijn degenen die het platform gebruiken, niet het platform zelf. Er hoeven geen onderhoudskosten te worden betaald omdat de service door de gebruikers zelf wordt beheerd.

Grote bedrijven die hebben bewezen onvoldoende zorg te dragen voor de onderliggende filosofie, hebben de deeleconomie gekaapt. Ze hebben ons populaire diensten geleverd die zeker een grote en vaak positieve impact op ons leven hebben gehad, maar die enorm hebben geprofiteerd ten koste van ons en vaak een ruwe deal voor hun personeel hebben opgeleverd. Blockchain lijkt te veranderen dat en we kunnen er allemaal van profiteren als dat zo is.

Misschien lacht je volgende Uber-chauffeur toch het laatst.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me