Hoe de autoriteiten Bitcoin-gerelateerde criminaliteit volgen

Een van de vele argumenten die tegen Bitcoin worden gebruikt, is dat het het domein van “criminelen” is. Er zijn beweringen dat de relatief anonieme aard van de cryptocurrency het een toevluchtsoord maakt voor dit soort mensen. Natuurlijk heeft zijn geschiedenis voor gebruik op darkweb-markten zijn imago niet geholpen.

Het lijkt er echter op dat dit beeld binnenkort door de meest onwaarschijnlijke deelnemers kan worden geschokt. Wetshandhavingsinstanties zijn steeds effectiever geworden in het opsporen van Bitcoin-gerelateerde criminaliteit. Dit komt omdat ze hebben geleerd de voordelen van blockchain-technologie te gebruiken om deze daders op te sporen.

Dit is inderdaad geen nieuw fenomeen. Criminelen zijn altijd bereid om nieuwe technologie toe te passen om opsporing te omzeilen en wetshandhaving past altijd graag hun onderzoeksinstrumenten aan om ze te vangen.

Veronderstelde Bitcoin-beveiligingen

De reden dat Bitcoin lange tijd wordt beschouwd als een effectieve manier om detectie te omzeilen, is vanwege het feit dat Bitcoin-adressen geen persoonlijk identificeerbare informatie hebben. Ze zijn in wezen slechts een verzameling cijfers die cijfers zijn. Evenzo, hoewel men het IP-adres van de portemonnee-gebruiker kan zien, kunnen deze gemakkelijk worden verborgen via een aantal tools zoals proxy’s en TOR-relais.

Bovendien zijn er, in tegenstelling tot het opzetten van een bankrekening, geen documenten die nodig zijn om een ​​Bitcoin-adres aan te maken. Ze proberen soms de Bitcoin te verdoezelen door naar meerdere adressen te sturen. De hoop van de criminelen is dat hun bureaus niet kunnen zien waar het geld naartoe is gegaan.

Toch hebben Bitcoin en blockchain veel dingen die traditionele systemen niet hebben. Het volledig transparante karakter van de openbare blockchain betekent dat onderzoekers gemakkelijk informatie kunnen verzamelen over de route van de fondsen.

De voordelen van blockchain

Blockchain-analyseBij traditionele cybercriminaliteit helpt data-analyse en correlatie de onderzoeker vaak om de daders te lokaliseren. Dit kan moeilijk zijn als veel van die gegevens door veel verschillende bedrijven op verschillende locaties over de hele wereld worden bewaard. De onderzoekers zullen tot het uiterste moeten gaan om die gegevens daadwerkelijk in handen te krijgen.

Dit is niet het geval bij Bitcoin op de blockchain. Rechtstreeks ter beschikking van de onderzoekers is een overvloed aan gegevens van alle transacties die ooit in de tijd hebben plaatsgevonden. Hieronder staan ​​enkele manieren waarop Blockchain het werk van onderzoekers zo veel gemakkelijker maakt.

Toegang tot gegevens

Zoals gezegd, zal het hebben van de gegevens met betrekking tot het misdrijf de onderzoeker echt helpen. Dit is in wezen hun bewijs en als zodanig moeten ze erop vertrouwen om elke vorm van vervolging in te stellen.


Toegang tot gegevens kan een heel lastig onderwerp zijn, vooral als u externe belanghebbenden hebt, zoals e-mailproviders, internetproviders, hostingbedrijven en dergelijke. Om toegang te krijgen tot deze informatie moet een onderzoeker een hele reeks procedures doorlopen om de gegevens te verkrijgen, zoals dagvaardingen enz..

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid dat de verdachten gegevens wissen die naar hen kunnen leiden. Dit zou betekenen dat de onderzoekers alle gegevens zouden kunnen verliezen die mogelijk bij deze personen betrokken zouden kunnen zijn. Met blockchain wordt dat echter volledig vermeden.

Blockchain slaat alles over de transactie en gegevens op in het onveranderlijke grootboek. Niemand kan het wijzigen en het staat volledig open voor iedereen die er toegang toe zou willen hebben.

Anonimiteit

Hoewel Bitcoin-adressen inderdaad anoniem zijn, kunnen transacties worden getraceerd en kan er een duidelijke link naar een persoon worden gelegd wanneer de Bitcoin wordt omgezet in Fiat-valuta. Dit is vaak waar veel van de cybercriminelen kunnen worden gepakt.

Wetshandhaving houdt actief toezicht op activiteiten die zijn gekoppeld aan verdachte Bitcoin-adressen. Op het moment dat het geld in beweging wordt gebracht, wordt het gevolgd door scherpe ogen. Ze kunnen direct zien wanneer een Bitcoin-betaling op een adres op bijvoorbeeld een beurs terechtkomt. In dit stadium kunnen ze een zet doen en proberen het individu te herkennen.

Deze “traceerbaarheid” van Bitcoin is in het verleden de ondergang geweest van een aantal mensen. Ze kunnen proberen te verdoezelen waar de fondsen naartoe gaan, maar er zijn een aantal bedrijven zoals chainalysis waardoor ze kunnen volgen waar het geld naartoe gaat. We zagen dit onlangs met de Silk Road-zaak waarin Carl Force, de speciale agent die Bitcoin stal, probeerde het geld te verbergen waarmee hij geld wilde verdienen.

Geen complicaties van jurisdictie

Een van de grootste problemen voor wetshandhaving als het gaat om cybercrime is dat de activiteiten meestal plaatsvinden in andere landen dan het land in kwestie. De meeste cybercriminelen die proberen te profiteren van Amerikaanse systemen bevinden zich bijvoorbeeld in landen als Rusland, China, Noord-Korea enz..

Als zodanig kan het moeilijk zijn om gegevens te verkrijgen van bedrijven die zijn gevestigd in een rechtsgebied waar ze geen autoriteit hebben. Daarom is het moeilijk om informatie te krijgen van offshore bankrekeningen die voorheen door criminelen werden gebruikt.

Dit is niet het geval bij Blockchain. Het is geheel grenzeloos en is voor iedereen overal ter wereld toegankelijk. U hoeft niet te vertrouwen op enige internationale samenwerking van andere wereldwijde agentschappen om de informatie te krijgen waarnaar u op zoek bent.

Slecht voor criminelen, goed voor Bitcoin

Omdat Blockchain steeds gemakkelijker te analyseren is voor wetshandhavingsinstanties, hebben velen zich gerealiseerd dat Bitcoin te mainstream is voor criminelen. Deze snode acteurs hebben besloten dat ze liever andere cryptocurrencies zoals Monero en ZCash gebruiken.

Dit is inderdaad positief voor Bitcoin. Naarmate meer van de snode use-cases worden geëlimineerd, zal Bitcoin niet langer worden geassocieerd met de onderwereld. Dit zou een belangrijke stap zijn voor de massale wereldwijde acceptatie van Bitcoin, waar de meeste liefhebbers van cryptocurrency op wachten.

Een veiligere Bitcoin-omgeving is een gewenst resultaat waar mensen privé kunnen handelen, maar zich niet op hun gemak voelen bij het vooruitzicht van het plegen van criminaliteit in aanwezigheid van anonimiteit.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me