Hoe kon ZK-Starks ZCash echt privé maken?

Veel cryptografen zijn op zoek naar de heilige graal van privacy. Ze zijn op zoek naar een methode om cryptovaluta te verzenden die echt privé is en minder vertrouwt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Er zijn twee concurrerende technologieën en cryptocurrencies die deze middelen proberen te bereiken. Het zijn Monero en ZCash. Monero maakt gebruik van technologie genaamd Ring Confidential signatures (Ring CT’s). Z-Cash gebruikt daarentegen iets dat zk-snarks wordt genoemd.

Er staat nu echter een nieuw item op de roadmap naar anonieme transacties en dat is zk-starks. Deze worden aangekondigd als een oplossing zonder vertrouwen voor een probleem dat lange tijd een probleem is geweest voor echt private blockchains.

Voordat we kunnen kijken hoe zk-starks er theoretisch uit zou kunnen zien, moeten we een beter begrip krijgen van de huidige technologie, zk-snarks.

Een overzicht van ZK-snarks

Zk-snarks zijn het resultaat van jarenlang onderzoek dat voor het eerst werd getheoretiseerd in de jaren tachtig. De volledige naam voor zk-snarks is nul kennisbewijzen. Een eenvoudige uitleg van hoe ze werken, is dat ze proberen te bevestigen of een bewering waar of onwaar is, alleen maar een simpele waar of onwaar bewering ontvangen. Ze werden voor het eerst effectief geïmplementeerd met de Zcash-cryptocurrency.

Hoewel dit inderdaad een belangrijke stap was voor de technologie, waren er enkele problemen die naar voren kwamen als gevolg van de implementatie met ZCash. Er was een beveiligingsaudit die werd uitgevoerd op Zcash, waaruit bleek dat er geen absolute zekerheid was dat de cryptocurrency-technologie op de een of andere manier niet was aangetast.

Hoewel het team van Z cash doorgaat met het controleren van hun blockchain en het monitoren van de prestaties, zijn er velen die beweren dat dit nooit echt volledige zekerheid in de technologie kan brengen. Maar als ze erin slagen hun angsten weg te nemen en te bewijzen dat Z-Cash 100% betrouwbaar en veilig is, zullen ze zeker wereldwijd veel meer adoptie krijgen. Volledig privétransacties zijn een wondermiddel voor veel cryptofielen.

Het betekent niet alleen dat ZCash de cryptocurrency zou kunnen zijn die automatisch wordt geassocieerd met privacy, maar het betekent ook dat zk-snarks in veel andere applicaties zullen worden gebruikt. Organisaties zoals R3 en andere cryptocurrencies zoals Ethereum zijn al begonnen te experimenteren met de technologie.

De huidige staat van Zk-starks

Zk-starks huidige technologieOndanks de belofte van zk-stark-technologie, lijkt het nog in de kinderschoenen te staan. Er is weinig bekend over de staat van de toekomstige technologie, behalve een presentatie tijdens een Ethereum-bijeenkomst in januari. Het team dat aan de code werkt, heeft tot nu toe slechts één deel ervan vrijgegeven, het FSA-algoritme.

Iemand die hartstochtelijk werkt aan het verbeteren van Zk-snarks is een professor genaamd Eli Ben-Sason. Eli, die lesgeeft aan het Technion Institute of Technology in Israël, zei dat hij een groot geloof had in bewijzen van nul kennis. Als doorgewinterde veteraan in het veld werkt hij al meer dan 15 jaar aan de technologie. Desondanks erkent hij de uitdagingen bij het ontwikkelen ervan.

Hij geeft toe dat het verbergen van informatie met encryptie relatief eenvoudig is, maar het bewijzen en behouden van de integriteit is inderdaad het moeilijkste deel. Organisaties mogen de technologie momenteel niet gebruiken voor waardevolle of gevoelige informatie.

Hoe ze Zk-bewijzen konden veranderen

De belangrijkste hoop voor zk-starks is dat ze de ‘hoofdsleutel’ kunnen overwinnen die vaak vereist is bij blockchains met nulkennis.

Een van de vragen die voor Zcash onbeantwoord blijven, is waar deze hoofdsleutel zich bevindt. Er wordt beweerd dat het is vernietigd, maar het vooruitzicht dat het ergens blijft en bestaat, is verontrustend. Wanneer een kwaadwillende actor de hoofdsleutel heeft, kunnen ze betalingen vervalsen en elke vorm van integriteit vernietigen die op het Zcash-netwerk is achtergebleven.

Bovendien is een “vertrouwde installatie” vereist om de hoofdsleutel correct te vernietigen. Toch is het opzetten van een dergelijke vertrouwde coördinatie op zich ook gecompliceerd. Er kunnen geen getuigen zijn bij de ceremonie, omdat ze hierdoor de sleutel kunnen herscheppen.

Hoewel het Z-Cash-netwerk zich tot het uiterste heeft ingespannen om ervoor te zorgen dat hun ceremonie in de vertrouwde opstelling niet in het gedrang kwam, kan niemand dit met absolute zekerheid bevestigen. De heer Ben-Sasson zei verder

Er zal een enorme stimulans zijn voor regeringen en centrale organisaties om te proberen deze sleutel in handen te krijgen, waardoor ze een cheque kunnen uitschrijven voor elk bedrag … met meer waarde is er een grotere stimulans om aan te vallen.

Wat zk-starks enorm onderscheidt, is dat ze niet afhankelijk zijn van cryptografie met openbare sleutels. Ze hebben alleen een eenvoudig algoritme nodig om te kunnen functioneren.

Terwijl zk-starks afhankelijk zijn van een enkel algoritme om te werken, hebben zk-snarks een hele cluster nodig. Daarom kan de rekentijd drastisch worden verkort met zk-starks. Een zk-snark duurt bijvoorbeeld ongeveer 28 minuten om te voltooien en vereist bijna 20 GB. Zk-starks hebben daarentegen slechts fracties van seconden nodig met slechts 1,2 MB opslagruimte.

Mogelijke adoptie door Monero

Hoewel de Monero-gemeenschap en gebruikers momenteel best tevreden zijn met de effectiviteit van de Ring CT-technologie om de transacties te verdoezelen, is er plaats voor mogelijke acceptatie van zk-starks.

Het Monero-team heeft zk-snark-transacties op zijketens overwogen die de privacy drastisch zouden verbeteren. Toch is er nog steeds behoefte aan de vertrouwde setup waar het ontwikkelteam nog steeds sceptisch over is. Volgens Ricardo Spagni, hoofdontwikkelaar bij Monero

zcash is een complete beveiligings-farce

Hij zou echter openstaan ​​voor samenwerking met het zcash-team op zk-starks, aangezien hij ze als de voorkeur ziet. Inderdaad, een combinatie van de slimste geesten in privacybewuste cryptocurrency zou de opkomende technologie enorm kunnen verfijnen.

Er is ook interesse van andere cryptocurrencies die geïnteresseerd zouden zijn in de zk-stark-technologie. Als Ethereum zk-snarks gaat uitrollen zoals gepland in de Metropolis-upgrade, zullen ze ook te maken krijgen met de vertrouwde setup. Ze zullen een veiligheidsceremonie moeten houden om de openbare sleutel kwijt te raken, die dezelfde twijfels kan hebben als die rondom Zcash.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me