Hoe slimme contracten een revolutie teweeg kunnen brengen in de juridische sector

Iedereen die ooit met het rechtssysteem heeft moeten worstelen (laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zijn op een of ander moment), zal waarschijnlijk hebben gemerkt dat het niet zo snel beweegt.

Hier is een groot aantal redenen voor en je zou een expert moeten zijn om ze allemaal volledig te begrijpen, maar een cynicus zou je vertellen dat er in wezen gewoon te veel mensen in het systeem zijn die hun cut nodig hebben. Te veel tussenpersonen.

Dit versimpelt de zaak tot op zekere hoogte, maar het is zeker waar dat elk functionerend rechtssysteem van nature een logge machine is, met een groot aantal samenstellende onderdelen die nodig zijn om de informatie te verwerken en te onderzoeken..

Nu, net als een groeiend aantal andere sectoren, wordt de juridische sector geconfronteerd met een mogelijke opschudding in de vorm van blockchain – de technologie achter Bitcoin en andere cryptocurrencies..

Slimme contractoplossingen

Slimme contracten – blockchain-gecodeerde overeenkomsten die automatisch worden geactiveerd wanneer hun voorwaarden zijn overeengekomen of geschonden – worden steeds populairder naarmate de blockchain-technologie blijft floreren. Nick Szabo, de goeroe achter het idee van slimme contracten, vergelijkt ze in feite met een heel eenvoudige automaat: je steekt je munt in en de automaat schenkt je automatisch een blikje cola. Het inbrengen van de munt activeert het contract tussen u en de machine en wanneer de machine het blikje afgeeft, is het contract vervuld.

Er is hier veel vereenvoudiging aan de gang, maar het principe blijft gezond. Het potentieel van slimme contracten kan worden ingeschat door deze eenvoud – de overeenkomst wordt snel en ongecompliceerd uitgevoerd, zonder dat externe validatie door derden nodig is. De tussenpersoon is uitgeschakeld.

Door op een blockchain te worden geschreven, bezit een smart contract dezelfde onveranderlijkheid en transparantie als zijn hostplatform. Dit geeft ze een betrouwbaarheid en een ‘volledige symmetrie van informatie‘Waardoor ze ongetwijfeld bindend zouden zijn.

Implicaties voor de juridische sector

Slimme contract juridische sectorDe gevolgen voor de juridische sector en vele andere gebieden zijn duidelijk. Met ingebouwde verificatieprocedures wordt de noodzaak voor derden om te bemiddelen bij contractuele kwesties aanzienlijk verminderd. Het is bijvoorbeeld niet nodig dat de ondertekening van een contract wordt bijgewoond door een notaris, aangezien de blockchain alle aspecten van het contract en de bepalingen ervan in een onveranderlijke vorm zou vastleggen. Elke poging van een partij om de voorwaarden van het contract te breken, zou worden tegengegaan door deze duidelijk zichtbare informatie. Papierwerk en het invullen van formulieren kunnen achterhaald en overbodig worden.

Eenmaal gecodeerd naar een blockchain, wordt het menselijke element in een transactie (en daarmee veel van de mogelijke vertroebeling of vertraging) uit de vergelijking verwijderd. De contracten werken in wezen op een ‘als-dan’-uitgangspunt: als een bepaald aantal bitcoins wordt gestort, wordt een overeengekomen product in ruil daarvoor vrijgegeven. De timing van de aanbetaling en de release kunnen worden gespecificeerd en transparant worden gemaakt – elke poging van een van beide partijen om deze bepalingen te wijzigen, zal zichtbaar zijn in de hele blockchain. Elke betwisting zou worden vernietigd door de voorwaarden van het contract.

Hier in het VK is het kopen van onroerend goed een notoir byzantijnse procedure, waarbij het proces vaak maanden aan de gang is, omdat contracten en papierwerk vastlopen met advocaten. Dit is uiteraard gedeeltelijk bedoeld om de betrokken partijen te beschermen, maar wordt maar al te vaak een middel voor verschillende juridische professionals om hun deel te nemen. Met slimme contracten zou dit proces kunnen zijn vereenvoudigd en gestroomlijnd, terwijl het toch bescherming biedt aan kopers en verkopers. Met de protocollen van een slim contract, zowel onschendbaar als transparant, zou de behoefte aan tijdrovende, kostbare interventies door advocaten en vervoerders veel minder waarschijnlijk zijn. Het hele proces kan voor alle betrokkenen sneller en veiliger worden gemaakt.

Nog steeds een behoefte aan advocaten

Als dit alles het spook van massale ontslagen in de advocatuur doet ontstaan, is enig perspectief nodig. De precieze structurering en inhoud van slimme contracten moet nog worden beslist door juridische professionals en er zal een of ander regelgevingskader moeten zijn om ze in overeenstemming te brengen met de rechtsstelsels van verschillende landen. Gebruikers hebben nog steeds juridisch advies nodig om ervoor te zorgen dat de inhoud van slimme contracten inderdaad eerlijk is voor alle betrokkenen.

Desalniettemin beginnen de mogelijke toepassingen van slimme contracten diepgaand te worden onderzocht. Er zijn nog tal van juridische mogelijkheden om te onderzoeken voordat slimme contracten alomtegenwoordig worden en het huidige juridische systeem niet van de ene op de andere dag zal worden getransformeerd. Maar het potentieel is er en wie weet – in de niet al te verre toekomst, misschien zijn onze omgang met het rechtssysteem misschien toch niet zo moeizaam.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me