iExec (RLC) Review: op blockchain gebaseerde cloudcomputing

iExec heeft de laatste tijd behoorlijk wat aan populariteit en bekendheid gewonnen. Het is een project dat de eerste marktplaats voor cloudresources wil bouwen.

Maak je geen zorgen als je nog nooit van ze hebt gehoord, want veel mensen hebben dat niet gedaan, want het team is gefocust op het behalen van resultaten in plaats van op het pompen van hype en het werven van volgers. Ze betreden echter een zeer competitief landschap met een aantal vergelijkbare projecten.

Kan iExec dus uitstijgen boven de meer gevestigde alternatieven?

In deze review van iExec gaan we dieper in op het project. We zullen enkele van de belangrijkste aspecten behandelen, waaronder de teamleden, technologie, adoptiepotentieel en de vooruitzichten op lange termijn voor het RLC-token.

Wat is iExec?

De iExec-platform is vergelijkbaar met Amazon S3 of Microsoft Azure, maar in plaats van alle servers op één gecentraliseerde locatie te hebben, is het opgesplitst in duizenden knooppunten om off-chain computing voor blockchain-toepassingen mogelijk te maken.

Gedecentraliseerde cloud computing is gegroeid naarmate blockchain-startups opkomen die willen profiteren van de kosteneffectiviteit en efficiëntie van een platform dat op de blockchain is gebouwd.

Overzicht van iExec

Overzicht van iExec. Afbeeldingsbron: iExec One Pager

Andere projecten met een vergelijkbare focus zijn onder meer Siacoin, Storj, Maidsafecoin en Golem. iExec onderscheidt zich van deze anderen door zich te concentreren op het gebruik van cloudservices voor verwerkingskracht, niet alleen voor opslag.

iExec richt zich op het blockchain-ecosysteem zelf en het groeiende domein van gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Cloud computing vandaag

Voordat ik specifiek naar iExec kijk, wil ik een korte blik werpen op de cloud computing-industrie zoals die nu bestaat.

In zeer korte tijd is cloud computing de industriestandaard geworden voor het verwerven van opslag- of verwerkingskracht zonder dure IT-infrastructuur uit te bouwen. Een bedrijf als Netflix host en levert bijvoorbeeld bijna al zijn inhoud vanuit de cloudinfrastructuur van Amazon. Hetzelfde geldt voor veel andere technologiebedrijven die applicaties leveren en gegevens opslaan op servers van Microsoft, Google, Amazon en IBM.

Er is een zeer goede reden dat cloud computing is ontstaan. Als deze technologiebedrijven tienduizenden servers hebben, waarom zou u dan geen reserveopslag en verwerkingskracht uitbesteden? En zo kregen kleinere bedrijven toegang tot anders dure technologie tegen een fractie van de kosten.

iExec wil dezelfde service bieden, maar dan op de blockchain zetten en decentraliseren. Dit maakt het veel veiliger en goedkoper in vergelijking met traditionele cloud computing-opties. Nu de cloud computing-industrie naar verwachting in 2026 een omzet van $ 55 miljard zal bereiken, waarom zou iExec dan niet proberen toegang te krijgen tot een deel van die industrie?.

iExec Blockchain Overzicht

Cloud Computing-architectuur bij iExec

IExec doet dit eigenlijk op een zeer intelligente manier. Ze weten dat het waarschijnlijk zinloos is om het op te nemen tegen mensen als Google, Amazon en andere cloud computing-giganten. Dus in plaats daarvan richten ze zich op de blockchain-economie door zich te richten op gedecentraliseerde applicaties. Ze willen de logische stop zijn voor blockchain-cloudcomputing.

Dit maakt het voor hen gemakkelijker om klanten te werven, aangezien de aanbieders van dApps niet worden afgeschrikt door blockchain-technologie. Het zou ook de weg kunnen banen voor enorme groei, aangezien iExec waarschijnlijk naast de hele blockchain-industrie zal groeien.

En ze bieden wat een broodnodige service zal zijn, aangezien dApp-platforms toegang moeten hebben tot veel meer rekenkracht dan er bestaat uit hun eigen netwerken.

Naarmate de acceptatie en het gebruik van slimme contracten en dApps groeit, hebben ontwikkelaars een manier nodig om alle berekeningen en instructies uit te voeren. Als u ze op de bestaande blockchains uitvoert, wordt het netwerk langzamer en wordt het onbruikbaar. Kijk maar eens naar wat er met Ethereum is gebeurd in de loop van de CryptoKitties-rage.

In wezen wil iExec de infrastructuur bouwen die Ethereum en andere dApp-platforms de rekenkracht zal bieden die ze nodig hebben om naar behoefte te schalen.

Hoe werkt iExec RLC?

Als de platforms die de dApps hosten niet in staat zijn om de rekenkrachtbehoeften te ondersteunen, hoe verwacht iExec dan ondersteuning te bieden voor alle rekenkracht van dApps en slimme contracten? Door ze uit de ketting te halen, zodat alle on-chain-functies soepel blijven werken.

Om dit te bereiken maakt iExec gebruik van een open source Desktop Grid Software genaamd XtremWeb-HEP. Deze applicatie bundelt alle beschikbare computerbronnen en stelt deze beschikbaar voor de applicaties en platforms.

Volgens de whitepaper van iExec kunnen ze dit op wereldwijde schaal mogelijk maken, inclusief ondersteuning voor ‘fouttolerantie, multi-applicaties, multi-gebruikers, hybride publieke / private infrastructuur, inzet van virtuele beelden, gegevensbeheer, beveiliging en verantwoording , en nog veel meer.”

iExec dApps

iExec kan een nieuwe generatie applicaties aandrijven

In wezen maakt de software het voor elke dApp mogelijk om alle computerbronnen op het iExec-netwerk te gebruiken. Dit geeft ontwikkelaars de luxe om indien nodig een verwerkingskracht te kunnen gebruiken die zo groot is als een datacenter in een magazijn. Dit zal het ontwikkelen van dApps flexibeler en schaalbaarder maken, maar ook door de vrije markt. Ontwikkelaars zullen precies de juiste hoeveelheid bronnen kunnen vinden voor elk project dat ze kunnen bedenken.

Het is niet verrassend dat de afstemming van de behoeften van de klant op de beschikbaarheid van een host gebeurt met behulp van slimme contracten. Het matchmaking-algoritme op het iExec-platform zal dus netwerkresource-aanvragen aannemen en deze waar nodig matchen met providers. Het programma bekijkt elke taak en beslist welke computerbron nodig is om het programma uit te voeren. Zodra de match is gemaakt, gaat het door naar de volgende taak, enzovoort, enzovoort.

Om ervoor te zorgen dat gebruikers de bronnen ontvangen die ze aanvragen, gebruikt iExec een consensusalgoritme voor Proof-of-Contribution (PoC). Dit is hoe rekenkracht het protocol is dat door iExec wordt gebruikt voor consensus over off-chain computing.

Naast het bieden van vertrouwen, orkestreert PoCo ook de verschillende bijdragen aan het iExec-netwerk, zodat betalingen altijd eerlijk en tijdig zijn. Ten slotte bevat het ook een toestemmingsmechanisme dat kan worden gebruikt om de toegang tot applicaties, datasets en werkerspools te regelen.

Elk stuk van de platformpuzzel van iExec

Laten we verder gaan dan de technische werking van het platform, maar eens kijken naar de functionele onderdelen van het iExec-platform. Er zijn drie hoofdcomponenten; de resource marketplace, de dApp store en de data marketplace.

The Resource Marketplace: hier kunnen providers hun computerbronnen aanbieden in ruil voor RLC, en waar ontwikkelaars, individuen en andere entiteiten kunnen winkelen voor de middelen die ze nodig hebben om hun applicaties van stroom te voorzien. Het omvat een slim matchmaking-contract dat ervoor zorgt dat geen enkele aanbieder meer middelen kan bieden dan beschikbaar is.

In wezen stelt dit kopers in staat om te kiezen uit een breed scala aan machines (CPU, GPU, Trusted Execution Environments), terwijl ze ook het niveau van vertrouwen specificeren dat zij geschikt achten. Het is duidelijk dat meer vertrouwen in het resultaat van een berekening een hogere prijs betekent.

Er is ook een reputatieslimcontract om de betrouwbaarheid van elke provider te meten en te beoordelen. Met dit systeem vragen betrouwbaardere providers hogere tarieven, maar gebruikers kunnen ook kiezen voor minder betrouwbare providers om hun kosten te verlagen. Dit helpt om de markt volledig vrijemarktgestuurd te maken, waarbij de prijsstelling door concurrentie wordt bepaald.

iExec dApp Store

Screenshot van de iExec dApp Store

De dApp Store: zie dit als de gedecentraliseerde versie van de Google Play Store, met allerlei soorten dApps gebouwd met iExec beschikbaar. Haar al leven, en u kunt nu door apps bladeren en deze kopen als u dat wilt. En als u een applicatie-ontwikkelaar bent, kunt u uw dApp indienen om op het platform te worden vermeld.

De datamarktplaats: naast het hebben van een marktplaats voor applicaties en bronnen, zijn er plannen om een ​​marktplaats voor data op te bouwen. Dit wordt een plek voor dataproviders om hun data te verkopen aan dApp-ontwikkelaars of aan iedereen die bereid is deze te kopen.

Dit kunnen overheidsgegevens, beursstatistieken, onroerendgoedgegevens en elk ander type gegevens zijn dat u zich kunt voorstellen. De Data Marketplace is onlangs uitgebracht als onderdeel van de V3-update die plaatsvond in mei 2019.

Het iExec-team

iExec heeft een sterk team, met een diepe achtergrond in onderzoek en cloud computing. Het kernteam heeft zelfs zes promovendi, en vier daarvan zijn al meer dan tien jaar actief in de cloud computing.

Die vier zijn Gilles Fedak, Haiwu He, Oleg Lodygensky en Mircea Moca. Ze hebben jarenlang Desktop Grid-applicaties ontwikkeld en iExec is het resultaat van hun gezamenlijke ervaringen.

iExec-teamleden

Enkele van de iExec Senior Team-leden

Gilles Fedak kwam Ethereum voor het eerst tegen in 2016 en als gevolg daarvan kon het team iets oplossen waar ze al sinds 2012 over twijfelden: hoe een gedistribueerd cloud computing-platform te creëren op basis van Desktop Grid-computing..

iExec-partnerschappen

Er zijn een aantal belangrijke partnerschappen en samenwerkingen die iExec recent is aangegaan. Deze omvatten een breed scala aan bedrijven in verschillende industrieën. Hieronder staan ​​enkele van deze recente partnerschappen:

  • Intel: iExec en Intel hebben samengewerkt aan de 5G-services. Ze hebben bijvoorbeeld onlangs tentoongesteld hoe blockchain-technologie en Intels vertrouwde SGX-uitvoering volledig gedecentraliseerde en autonome oplossingen kunnen bieden voor slimme steden.
  • IBM: De IBM-cloud is lid geworden van iExec en een IBM-werker-pool is beschikbaar gesteld op het iExec-netwerk
  • EDF: iExec heeft onlangs aangekondigd dat het samen met EDF om zijn cloud computing-infrastructuur te optimaliseren. EDF is de grootste leverancier van nutsvoorzieningen in Frankrijk.

Het is inderdaad waarschijnlijk dat er veel meer zal worden samengewerkt met de industrie via hun “iExec for enterprise” -initiatief dat we hieronder bespreken.

iExec RLC Prijsgeschiedenis

De iExec ICO vond plaats op 19 april 2017 en het team haalde $ 12 miljoen op door 60 miljoen tokens te verkopen voor $ 0,2521 elk. De prijs van de iExec RLC bleef gedurende de rest van 2017 schokkerig en steeg sterk samen met de hele markt voor cryptocurrency, en bereikte op 13 januari 2018 een recordhoogte van $ 4,47..

Sindsdien is het gestaag gedaald omdat de cryptocurrency-ruimte gedurende een groot deel van 2018 een bearmarkt heeft doorstaan. Vanaf 29 mei 2019 is de prijs $ 0,469, wat bijna het dubbele is van de ICO-prijs. Die prijs geeft het een marktkapitalisatie van slechts $ 37 miljoen en rangschikt het als de 141e grootste munt op Coinmarketcap.com.

Binance RLC

Registreer bij Binance en koop RLC-tokens

Het grootste deel van het handelsvolume voor iExec RLC bevindt zich op de Binance Exchange, hoewel er ook een bescheiden volume is op Bittrex en Upbit. Er zijn een handvol andere beurzen die iExec RLC vermelden en diegenen die geïnteresseerd zijn in aankopen met Amerikaanse dollars kunnen dit doen op Ethfinex.

In termen van volume lijken er behoorlijke niveaus te zijn op de beurzen en in de verschillende orderboeken. Dit zou veel goeds kunnen voorspellen voor de potentiële liquiditeit van het token als iemand grotere orders wil zonder de prijs drastisch te veranderen.

Het iExec RLC-token is ERC-20-compatibel, dus het kan worden opgeslagen in elke ERC-20-compatibele portemonnee, zoals MyCrypto of MyEtherWallet.

iExec-ontwikkeling

Het kan soms moeilijk zijn om een ​​idee te krijgen van hoeveel werk er precies aan een project is gedaan. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door te kijken naar de coderingsactiviteit in hun openbare opslagplaatsen.

Daarom besloot ik om in het iExec GitHub om precies te zien hoeveel code de ontwikkelaars pushten. Hieronder staan ​​de code-commits voor de drie meest actieve repo’s in hun GitHub.

iExec-code legt GitHub vast

Code Commits voor geselecteerde opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden

Zoals je kunt zien, is er behoorlijk wat activiteit geweest in deze repositories. Het is ook vermeldenswaard dat er in totaal 56 extra repo’s in hun GitHub! Veel van deze hebben een vergelijkbaar niveau van maandelijkse activiteit.

Dit is echt een indrukwekkend voorbeeld van de hoeveelheid harde werk die het iExec-team verzet. Ze pushen meer code in een maand dan vergelijkbare projecten in een jaar. Misschien is dit de reden dat het team al hun roadmap-doelstellingen heeft kunnen halen.

Er kan een goede reden zijn voor al deze activiteiten. Dit komt door de recente lancering van V3 van het iExec-protocol …

iExec V3-update

Op 15 mei 2019, iExec vrijgegeven hun veelgeprezen V3. Dit had talrijke upgrades van het protocol die het sneller, veiliger en flexibeler zullen maken.

Een van de belangrijkste innovaties van deze upgrade was de Data Wallet. Hierdoor kunnen dataproviders hun datasets of AI-modellen vermelden. Vervolgens kunnen deze via het iExec-platform worden gebruikt in een applicatie die wordt aangedreven door remote computing.

Er zijn ook tal van andere technische verbeteringen die tot stand zijn gebracht door de upgrade. Zo is de gedistribueerde computer-middleware geüpgraded. Met de naam “iExec Core” kunnen individuen zich aansluiten bij deze openbare werkerspools en hun rekenkracht leveren.

V3 heeft ook de algehele efficiëntie van de iExec-markt verbeterd. Het team heeft een speciale brug geïmplementeerd die compatibel is met zijketens en gedecentraliseerde orakels.

Ten slotte bevat iExec V3 ook de “iExec for Enterprise”. Dit kan worden gezien als een advies- / ondersteuningsdienst die het team aanbiedt aan zakelijke klanten. Deze ondernemingen kunnen vervolgens beslissen of ze de iExec-technologie willen aanpassen in hun eigen blockchains.

Conclusie

Als het iExec-platform werkt zoals bedoeld en adoptie bevordert, zou het exponentieel kunnen groeien als reactie op de groei in het gebruik van gedecentraliseerde applicaties. Het succes ervan gaat hand in hand met de groei in blockchain-acceptatie en de toename van het dApp-ecosysteem. Het is ook goed om op te merken dat de iExec-oplossing milieuvriendelijker is in vergelijking met de huidige cloud computing-oplossingen, aangezien bronnen alleen worden gebruikt als dat nodig is.

Hoewel sommigen misschien zeggen dat het project te ambitieus is, heeft het team in het verleden projecten aangepakt die net zo ambitieus waren. Ze speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de European Desktop Grid Infrastructure, een systeem dat meer dan 200.000 knooppunten gebruikte om meer dan 1 miljoen taken te voltooien. Dat project legde de basis voor het iExec-project door de haalbaarheid ervan aan te tonen.

Het is veel te vroeg om te weten of iExec kan slagen, maar de vooruitgang tot dusver laat zien dat het team zich inzet om er een succes van te maken. Met de combinatie van kennis, intelligentie en ervaring heeft het team wat ze nodig hebben om het iExec-platform werkelijkheid te laten worden, en het succes van dit project zal het toekomstige succes van blockchain in het algemeen helpen ondersteunen..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me