Inleiding tot 0x: een gedecentraliseerd uitwisselingsplatform voor ERC20-tokens

Uitwisselingen kunnen een noodzakelijk kwaad zijn in de wereld van cryptocurrency. Als ze echter beroemd zijn om één ding, dan is het om gehackt te worden. Als ze beroemd zijn om een ​​tweede ding, is het waarschijnlijk een vreselijke klantenservice.

Het concept van een gedecentraliseerde beurs zweeft al een tijdje rond. Er zijn er al een paar en tot dusver zijn de resultaten vrij veelbelovend. Hoewel ze niet zonder fouten zijn. 0x-project wil een gedecentraliseerd uitwisselingsnetwerk creëren, alleen voor ERC-20-tokens.

Het team erachter beweert dat het systeem de gaskosten voor het verzenden van tokens aanzienlijk zal verlagen. Het netwerk stelt sommige deelnemers ook in staat transactiekosten te verdienen voor deelname.

Wat is een gedecentraliseerde uitwisseling?

Laten we beginnen met een kort overzicht van wat een gedecentraliseerde centrale is. Als u al bekend bent, kunt u veilig doorgaan naar het volgende gedeelte.

De meeste cryptocurrency-uitwisselingen zijn tegenwoordig gecentraliseerd. Dit betekent dat alle transacties plaatsvinden via een enkele service. Verder worden alle activa die op de beurs zijn opgeslagen doorgaans bij elkaar gehouden. Het is deze centralisatie die ze zowel handig als gevaarlijk maakt.

Een gedecentraliseerde centrale pakt het probleem daarentegen op een andere manier aan. In plaats van een centrale website, server en portemonnees, zijn al deze netwerkcomponenten verspreid over verschillende deelnemers.

Dit leidt ertoe dat er geen single point of failure is. In termen van veiligheid hebben gedecentraliseerde uitwisselingen nooit activa en vergemakkelijken ze de handel alleen doorgaans via slimme contracten. Dit betekent dat hackers geen enkel hoogwaardig doelwit hebben om achteraan te gaan.

Er zijn momenteel nogal wat gedecentraliseerde exchanges op de markt zoals het Waves-platform en EtherDelta.

Waar gaat 0x over?

0x-protocol

Vergelijking van uitwisselingen – Afbeelding via medium.com

0x project gaat niet over het maken van een bedrijf of website, maar over een systeem om gedecentraliseerd handelen mogelijk te maken. 0x heeft een API gemaakt waarmee iedereen met voldoende vaardigheid interfaces naar het netwerk kan maken. Deze interfaces kunnen mogelijk apps, websites, enzovoort zijn.

Behalve dat het gedecentraliseerd is, is het andere hoofddoel van het project om aanzienlijk lagere transactiekosten te bieden. Tegenwoordig vereist het verzenden van ERC-20-tokens transactiekosten die in Ether worden betaald. De algemene vuistregel is dat het verzenden van ERC-20-tokens hogere kosten heeft dan het rechtstreeks verzenden van Ether.

Gebaseerd op wat we kunnen vinden in het wit papier, het lijkt erop dat 0x iets probeert te maken dat, althans aan de oppervlakte, lijkt op wat het Lightning Network doet voor bitcoin. Het biedt met name een manier om het grootste deel van het zware werk van de blockchain uit te voeren.

Naast het kunnen verwerken van goedkopere transacties, heeft het 0x-netwerk nog een andere functie. Sommige gebruikers kunnen ervoor kiezen om een ​​zogenaamde relayer te worden. Deze gebruikers nemen deel door een gedeeld orderboek met andere knooppunten te hosten en andere belangrijke informatie op het netwerk te verspreiden.

In ruil voor deelname op deze manier kunnen ze 0x tokens verdienen aan transactiekosten. Het bedrag van de verdiende of in rekening gebrachte vergoedingen is geheel aan het individu.

Het team stelt dat ze denken dat dit soort economisch model zal leiden tot gezonde concurrentie en eerlijke prijzen. De officiële website zegt dat iedereen estafette kan worden. Het is dus mogelijk dat de eisen laag zijn.

0x heeft nu een testversie, maar de volledige versie is nog niet beschikbaar.

Wie staat er achter 0x?

De groep die het project leidt, is gevestigd in San Francisco, Californië. Het wordt gerund door de twee medeoprichters, Will Warran en Amir Bandeali. De twee medeoprichters worden ondersteund door een groot team van bekwame mensen, zoals voormalige medewerkers van Apple, Twitter, Instagram, Facebook en Qantas om er maar een paar te noemen.

Het project heeft ook verschillende adviseurs, waaronder verschillende hooggeplaatste leden van voormalige leden van Coinbase, en de oprichter van Augur, een voorspellingsmarkt die ook gebaseerd is op Ethereum..

0x tokens

0xprotocol-logo

Afbeelding via 0xprotocol.com

Tegenwoordig worden 0x-tokens verhandeld voor ongeveer $ 0,70 per stuk. De tokens hebben een vrij grote voorraad, met 500 miljoen al in omloop en uiteindelijk in totaal 1 miljard beschikbaar.

Op hun hoogste punt gingen de tokens voor $ 2,37. Maar de prijzen hebben sinds januari de algemene neerwaartse trend gevolgd om te bereiken waar ze nu zijn. Op het laagste punt begin december vorig jaar waren de tokens slechts $ 0,23 per stuk.

Het grootste deel van het handelsvolume vindt elke dag plaats op de Binance-beurs, gevolgd door Poloniex met minder dan de helft van het volume. In totaal worden de tokens vermeld op 46 handelsparen op een aantal verschillende markten.

Laatste gedachten

Aangezien het gebruik van ERC-20-tokens blijft groeien, zal de vraag naar goedkope manieren om ze te verplaatsen en te verhandelen onvermijdelijk zijn.

Hoewel er sprake is van op plasma gebaseerde oplossingen zoals OmiseGO, zal een markt die volledig gericht is op ERC-20-tokens waarschijnlijk verschillende voordelen bieden ten opzichte van andere gedecentraliseerde markten die niet op dat gebied gespecialiseerd zijn..

Het team lijkt vol krachtige expertise te zitten en ze weten ongetwijfeld wat ze doen.

Token-prijzen hebben veel volatiliteit gekend sinds ze werden gelanceerd, maar dit is begrijpelijk omdat hun belangrijkste netto-lancering nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Het is zeer waarschijnlijk dat de prijzen zullen beginnen te stabiliseren of op zijn minst een meer lineaire trend zullen volgen zodra dit gebeurt.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me