Interview met Gilles Fedak: CEO en medeoprichter van iExec

iExec (RLC) is een op Blockchain gebaseerd cloud computing-platform dat aanvankelijk in 2016 werd gelanceerd en het jaar daarna een ICO voltooide.

Sindsdien is iExec actief bezig met het uitbouwen van hun protocol en hebben we grote vooruitgang geboekt in de richting van de doelstellingen die in hun initiële Roadmap waren voorzien. Een daarvan was de technologie met iExec V3, die het team vandaag officieel heeft uitgebracht.

We besloten contact op te nemen met het iExec-team om hen meer te vragen over het project, de technologie, V3 en de bredere visie. De medeoprichter en CEO, Gilles Fedak PhD, beantwoordde graag onze vragen.

Interview met Gilles Fedak

Hieronder vindt u het lange schriftelijke interview dat het Coin Bureau heeft gevoerd Gilles Fedak PhD

Over jezelf en iExec Founding

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie over uzelf. Hoe ben je betrokken geraakt bij blockchain-technologie en gedistribueerde systeemtechniek??

Ik heb een onderzoeksachtergrond in informatica en meer specifiek in parallel en gedistribueerd computergebruik, met een bijzondere nadruk op het probleem van het gebruik van grote en losjes gekoppelde gedistribueerde computerinfrastructuren ter ondersteuning van veeleisende computer- en data-intensieve wetenschap.

Wat de aanleiding was voor de oprichting van iExec en wanneer was het voorzien??

Gilles Fedak La cryptomonnaie

Gilles Fedak op itespresso.fr. Beeld Bron

Een gedistribueerde computeroplossing wordt al vele jaren ontwikkeld. Maar het gebrek aan bewijs van bijdragemechanisme en transparante betaling maken het onmogelijk voor massale adoptie. Er zijn echter dingen veranderd na de opkomst van de blockchain-technologie.

We ontdekten dat de karakters van de blockchain-technologie de huidige problemen van gedecentraliseerde cloud computing perfect kunnen oplossen. Zoals bewijs van bijdrage, slim contract, enz. Daarom hebben we iExec gemaakt. Om de huidige oplossing beter te maken door de blockchain-technologie te combineren.

Op V3 Roadmap & Ontwikkeling

iExec V3 ligt goed op schema om de doelen te halen zoals uiteengezet in uw whitepaper van 2016! Het behalen van zulke lange mijlpalen is uiterst zeldzaam voor andere blockchain-projecten. Hoe ben je erin geslaagd om de workflow op schema te houden??

Er zijn verschillende factoren om ervoor te zorgen dat alles verloopt zoals verwacht.

Voordat we met de ontwikkeling begonnen, hebben we eerst grondig nagedacht en gepland om ervoor te zorgen dat elke stap haalbaar was. Ten tweede, na een succesvolle ICO in 2017, hebben we voldoende middelen om alles op schema te houden.

Ten derde zijn we in staat het beste team van bedrijven en technologie ter wereld te vinden om het plan uit te voeren. Last but not least kregen we de steun van de Franse regering, zowel van financiële kant als van beleidskant. Natuurlijk zijn er altijd enkele onverwachte factoren, maar met het beste team dat we hebben, passen we ons snel aan en leveren we altijd op tijd.

Wat waren, in navolging van het bovenstaande, enkele van de belangrijkste veranderingen tussen de release die in de whitepaper wordt voorgesteld en de momenteel geplande release?

Het belangrijkste verschil is de opname van TEE-technologie die op het moment van schrijven in 2016 niet mainstream was. Het team is er trots op dit bovendien te hebben opgeleverd, evenals de Data Store. Maar dat is niet alles! iExec heeft altijd zijn mouw!

Jullie hebben eerder gezegd dat je een sidechain-implementatie overweegt. Hoe gaat dit? Hoe ziet de eerste implementatie eruit in iExec V3?

Ja, we plannen een eerste implementatie als onderdeel van de iExec V3. Hierbij worden bridge- en POA-ketens ingezet. Met deze stack kunnen we use cases vaststellen voor consortia die behoefte hebben aan gedeelde berekeningen. De sidechain wordt gebruikt door het consortium, dat zijn eigen beleid voor het delen van gegevens en computerbronnen kan implementeren.

We blijven experimenteren met opkomende technologieën zoals Substrate en een van onze hoofdontwikkelaars, François Branciard, gaf een eerste presentatie van iExec aanpak tijdens EthCC Conference.

Vertel ons wat meer over open gedecentraliseerde tussenhandel en de rol ervan in V3?

In de open gedecentraliseerde tussenhandel (ODB), is de rol van makelaars om vier verschillende orders bij elkaar te brengen: aanvrager, dataset, applicatie en poolorders. Deze afstemming gebeurt off-chain, waarna een smart contract (on-chain) de compatibiliteit tussen bestellingen verifieert en de off-chain uitvoering activeert.

Deze nieuwe vorm van tussenhandel is gedecentraliseerd in de zin dat iExec er als bedrijf geen controle over heeft: dit is een van de nieuwe bedrijfsmodellen die we in de toekomst zullen zien opkomen. Dit is vanuit elk standpunt heel spannend.

In maart heb je een upgrade van je SDK’s uitgebracht in afwachting van de lancering van V3. Wat zijn de belangrijkste voordelen voor ontwikkelaars? Hoe is dit ontvangen door de iExec-ontwikkelaarsgemeenschap?

Dat klopt, de Developer Version was in maart klaar voor de EthCC Conference, het maakt deel uit van het agile leveringsproces. De workshop tijdens de conferentie was behoorlijk succesvol: deelnemers konden spelen met de nieuwe versie van de SDK en ontdek wat u kunt doen met iExec V3.

De iExec (Software Development Kit) is een CLI en een JS-bibliotheek die ontwikkelaars de tools biedt om met iExec te communiceren. De SDK maakt het mogelijk om eenvoudig middelen bij te dragen en inkomsten te genereren uit datasets, evenals off-chain berekeningen uit te voeren en te communiceren met de iExec-marktplaats. Voor iExec V3 heeft de SDK een belangrijke upgrade gekregen, inclusief hogere beveiliging en wijzigingen in de workflow voor ontwikkelaars voor verbeteringen in het algemene gebruiksgemak.

De SDK bevat alles wat u nodig hebt om uw portemonnee te beheren, bronnen op de markt te laden en interacties met andere deelnemers van het marktnetwerk te beheren. Met andere woorden, de iExec SDK stelt je in feite in staat om van elke legacy-applicatie een gedecentraliseerde app te maken.

Op iExec V3 Core Release

Jullie hebben zojuist je nieuwe iExec core V3 uitgebracht om je oude xtremweb middleware te vervangen. Wat waren hiervoor de belangrijkste motivaties?

Het oorspronkelijke idee was om een ​​platform aan te bieden dat het mogelijk maakt om op vrijwillige basis computers te delen met als doel onderzoeksproblemen op te lossen. Sinds 2013 hebben we het genereren van inkomsten bestudeerd met computerhulpbronnen van vrijwilligers, verzameld door XtremWeb, in een door een Frans Nationaal Onderzoeksbureau opgericht project. Om verschillende redenen leek het in dat stadium onrealistisch totdat we de voordelen van cryptocurrencies beter gingen begrijpen.

Medio 2018 is besloten om de middleware helemaal opnieuw op te bouwen. De sleutel was om de essentie van de oorspronkelijke workflow te behouden, die al vele jaren als een charme draait in het tijdperk van het delen van vrijwilligers. iExec-specifieke functies binnen een nieuwe middleware, ‘iExec Core​Dit omvatte een nieuwe architectuur, een standaardprotocol, een speciale taakworkflow, een logica gescheiden in services en componenten, evenals een schone DevOps-pijplijn.

iExec Core XtremeWeb

XtreWeb vs. de nieuwe en verbeterde iExec Core. Afbeelding via iExec

Er waren nogal wat innovatieve veranderingen met deze bijgewerkte middleware. Welke van deze was volgens jou het belangrijkst??

De belangrijkste innovatie van iExec V3 is de Data Wallet, die nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maakt via ‘datahuur’. Dataproviders kunnen hun waardevolle datasets of AI-modellen opsommen, en via iExec kunnen deze worden gebruikt met een applicatie in combinatie met rekenkracht op afstand. De leveranciers van de datasets, applicaties en rekenkracht worden allemaal beloond via de gedecentraliseerde iExec Marketplace.

Getrainde neurale netwerken zijn een voorbeeld van waardevolle datasets die kunnen worden gehuurd en waarmee inkomsten kunnen worden gegenereerd via de iExec Data Wallet. Ze zijn zeer waardevol omdat hun training tijd, geld en enorme hoeveelheden gegevens vereist. Dergelijke waardevolle en gevoelige gegevens kunnen worden gemonetariseerd en gebruikt in een breed scala van industrieën, van gezondheidszorg tot fintech en cyberbeveiliging.

Deze kwam begin april uit. Hoe is de implementatie verlopen? Heb je feedback gekregen van de community??

Feedback van onze ontwikkelaarsgemeenschap is absoluut essentieel. In januari 2019 hebben we een alfaversie van het product uitgebracht, die in maart tijdens de EthCC-conferentie in Parijs werd getoond. Maar de officiële release van iExec V3 was pas een paar dagen geleden uit en we hebben verschillende operaties gepland om interacties tussen het ontwikkelteam en iExec early adopters te vergemakkelijken. Er is een openbaar zwembad aanwezig en iedereen is uitgenodigd om mee te doen!

De volgende grote functies die binnenkort worden vrijgegeven, zijn IPFS-ondersteuning en de Trusted Execution Environment (TEE) -workflow. Hoe komt de ontwikkeling op deze?

iExec ondersteunt IPFS als een van de belangrijkste opslagsystemen op het platform en we zullen anderen in de toekomst ondersteunen. De iExec TEE-oplossing werd voor het eerst uitgebracht in november 2018 en maakt ‘data renting’ mogelijk: in V3 kunnen data-eigenaren nu hun datasets en getrainde machine learning-modellen huren zonder ze ooit bloot te stellen, ze verkopen in feite de resultaten van de berekening.

We hebben onlangs uitgebracht Een handleiding voor ontwikkelaars om de schaalbaarheid van blockchain te verbeteren met TEE dat de Off-Chain Trusted Compute Specification V1.0 bevat in samenwerking met Intel en Consensys.

Over andere iExec-ontwikkelingen

Dapp-ontwikkeling op iExec is een ander opwindend aspect van het project. Kun je ons vertellen over enkele van de meest interessante Dapps die momenteel worden aangedreven door iExec? Wat maakt ze zo interessant?

De use case waar ik erg enthousiast over ben, is het genereren van inkomsten met getrainde AI-modellen. Het kost veel tijd en moeite om deze AI- en machine learning-modellen te trainen: dataproviders van het netwerk kunnen hun datasets naar eigen inzicht prijzen, waarna de eindgebruiker profiteert van de resultaten van deze voorspellingen en analyse op basis van pay-per-task.

Er is nog een andere manier om dapps te maken die echt nuttig zijn? Hoe kun je je dapps toegang geven tot de echte wereld zonder afbreuk te doen aan hun integriteit? Welnu, we hebben het antwoord: misschien wilt u vertrouwen op een gedecentraliseerd orakel of, ‘dorakel’! We zijn erg blij om deze nieuwe functie op iExec aan te kondigen, en we hebben er alle vertrouwen in dat het de echte pijnpunten zal aanpakken die dapp-ontwikkelaars ervaren met blockchain.

Wie kan hiervan profiteren? Nou ja, allerlei soorten dapps die sterk afhankelijk zijn van web 2.0-gegevens. Stabiele munten, zoals DAI, gedecentraliseerde verzekeringen, zoals Etherisc, tokenized activa. Al deze kunnen gebruik maken van gedecentraliseerde orakels in plaats van gecentraliseerde orakels om ze veerkrachtiger te maken.

Dit is een functie waar we vaak om hebben gevraagd. Dus we hebben het voor elkaar gekregen. Documentatie is live, ga het controleren en tot ziens op Slack om het nog verder te brengen!

U hebt onlangs een aantal zakelijke ontwikkelingsbijeenkomsten gehad. Hoe verlopen deze discussies? Over welke van deze ben je het meest enthousiast??

We hebben veel zakelijke bijeenkomsten over de hele wereld. De discussies zijn vaak erg interessant omdat we samen nieuwe bedrijfsmodellen onderzoeken.

Ik ben het meest enthousiast wanneer er een nieuwe ‘verticale’ of nichemarkt wordt geïdentificeerd: aanbieders van apps, datasets en werkerspools realiseren zich dat ze naadloos kunnen samenwerken en een echt marktnetwerk kunnen vormen dankzij iExec. Bedrijven kunnen iExec gebruiken om nieuwe inkomstenstromen te creëren en daar zijn we erg trots op.

Met de daling van de GPU-kosten lijken er veel zinvolle synergieën te bestaan ​​tussen verschillende soorten deelnemers, waaronder meer gevestigde en industriële partners zoals Alibaba Cloud en IBM Cloud.

Sommige van deze partners zijn erg geïnteresseerd in de TEE-oplossing die iExec aanbiedt, omdat ze eigenlijk een efficiënte oplossing nodig hebben: we zijn een van de eersten die hardware-enclaves gebruiken als een nieuwe functie van deze machines..

iExec is ook actief geweest in het stimuleren van groei in het blockchain-ecosysteem. Het meest recente voorbeeld hiervan is uw samenwerking met de H7-incubator in Lyon. Hoe gaat dit? Welke impact hoop je dat iExec kan hebben in het startup-ecosysteem van Lyon?

Het is logisch om samen te werken met bedrijven in de regio Rhône Alpes. Het is een van de meest dynamische in termen van groei en belangrijke spelers. H7 is de grootste startup-incubator in Lyon en iExec is hun blockchain-partner geworden, wat betekent dat we onze expertise op dit specifieke gebied zullen delen met veeleisende startups. H7 gaat net open hier in Lyon en we houden van de aanpak die erin bestaat bedrijven die klaar zijn voor serie A te verbinden met investeerders.

Op breder ecosysteem

Er vinden momenteel veel belangrijke updates plaats op het Ethereum-protocol. Over welke van deze ben je het meest enthousiast??

Ik denk dat Ethereum de meest levendige gemeenschap in de crypto-ruimte blijft. Zowel problemen met schaalbaarheid als transactiekosten worden aangepakt. De beacon chain (PoS) zal hier voor de consensus tussen shards ook een onvoorspelbare bron van random vormen, die we zouden kunnen gebruiken om werknemers binnen een pool te selecteren en mogelijk het niveau van decentralisatie verhogen.

Ook de milieuaspecten zijn voor ons belangrijk. Ethereum 2.0 zal beter schaalbaar zijn en de ecologische voetafdruk drastisch verkleinen. Ik denk dat het tijd is om te laten zien dat blockchain niet alleen het PoW van bitcoin is: mensen nemen de controle over hun gegevens terug en vermijden tegelijkertijd het ergste voor volgende generaties.

Wat is uw mening over de huidige stand van de ontwikkeling van blockchain? Welke andere projecten of applicaties zie je de meest toepasbare use cases voor de technologie?

Volgens onze eigen ervaring zijn grote bedrijven meer bereid om crypto-activa in hun bedrijf te accepteren dan we zouden kunnen denken. Ze zijn klaar om met veel dingen te experimenteren, maar niet noodzakelijkerwijs in de huidige staat van ontwikkeling van blockchains: de meeste hebben privétransacties en andere specifieke functies nodig, zoals IBFT.

Initiatieven als Corda, Quorum of Hyperledger hebben altijd al interesse gehad, maar nu we in staat zijn om verschillende ketens samen te overbruggen, wordt het vanuit zakelijk oogpunt steeds interessanter.

Waar ben je persoonlijk het meest trots op in relatie tot V3, iExec en het bredere werk dat jullie hebben gedaan?

Het is belangrijk om te leveren wat was beloofd tijdens de ICO en we hebben aangekondigd dat de aankomende versie van iExec (V4) van tevoren zal worden geleverd. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door ons geweldige ontwikkel- en business-team, maar ook aan onze gemeenschap die ik hier wil bedanken omdat niets mogelijk zou zijn geweest zonder hun actieve steun. We zijn er trots op om samen met u de infrastructuren van morgen te bouwen!

Is er nog iets dat u met onze lezers wilt delen??

Als je geïnteresseerd bent of als je meer wilt weten over het project en mee wilt doen, neem dan gerust contact met ons op Slap of Telegram. U kunt zich ook abonneren op onze nieuwsbrief om projectupdates te ontvangen.

Als werknemer kunt u een werknemerspool maken of hieraan deelnemen, en als gegevenseigenaar kunt u uw datasets of machine learning-getrainde modellen delen onder uw voorwaarden, en als ontwikkelaar wordt u uitgenodigd om met de SDK te spelen.

Gevolgtrekking

Het lijkt inderdaad alsof er grote plannen aan de horizon liggen voor iExec. Gedecentraliseerde rekenkracht is een van de meest toepasbare use-cases voor blockchain-technologie en het is geweldig om te zien dat ze een pad voorwaarts banen.

iExec V3 is een van de meest opwindende releases tot nu toe en zal een aantal updates bevatten die het project vooruit kunnen helpen. We kijken ernaar uit om het project de komende maanden te volgen, aangezien de verbeteringen in V3 worden bevestigd.

Als u RLC-tokens wilt kopen, kunt u dit het beste doen op de Binance Exchange. Als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van het project, kun je hun volgen Twitter waar ze regelmatig informatie delen met de gemeenschap.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia & iExec

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me