Interview met Lior Yaffe: medeoprichter en hoofdontwikkelaar bij Ardor

Ardor (ARDR) is een Blockchain as a Service (BaaS) -platform dat een unieke ouder-kindketenarchitectuur ontwikkelt. Het lanceerde zijn main-net in januari 2018.

Het project is eigenlijk ontstaan ​​uit uitgebreid werk dat is gedaan op het beproefde NXT-platform. De ontwikkelaars wilden de NXT-blockchain verbeteren door blockchain-bloat te verminderen, schaalbaarheid te vergroten en aanpassingsproblemen te elimineren.

We waren behoorlijk geïntrigeerd door het Ardor-project en de technologie ervan, dus besloten we contact op te nemen met hun team en hen wat aanvullende vragen te stellen. Hun hoofdontwikkelaar, Lior Yaffe, beantwoordde deze vragen graag.

Interview met Lior Yaffe

Lior Yaffe Jelurida

Lior Yaffe op de 4YFN-conferentie Afbeelding via Jelurida

Als medeoprichter van Jelurida, Lior Yaffe is niet alleen de hoofdontwikkelaar van Ardor, maar hij is ook de ontwikkelaar van al hun andere projecten. Deze omvatten bijvoorbeeld NXT enz.

Daarom is hij misschien wel een van de beste mensen om mee te praten over de technische aspecten van Ardor en de bredere visie van multi-chain architectuursystemen. Hieronder staat ons interview volledig:

Over jezelf en Jelurida

Hoe en wanneer ben je betrokken geraakt bij blockchain engineering?

Ik begon met programmeren op 13-jarige leeftijd, leerde computerwetenschappen aan de universiteit en werkte bijna 20 jaar als professionele software-engineer voor mainframe-integratieproducten (niets met blockchain te maken). Ik ben in 2014 begonnen met coderen voor Nxt als een hobby en heb er geleidelijk mijn fulltime baan van gemaakt.

Wat leidde tot de oprichting van Jelurida en de uiteindelijke lancering van je eerste blockchain-project, NXT?

Jelurida werd opgericht in 2016, toen bestond Nxt gekloond en het leidde tot bezorgdheid bij onze gemeenschap om onderscheid te maken tussen legitieme en opportunistische projecten, dus we vonden dat de beste manier om hiermee om te gaan was door een juridische entiteit te vormen en een nieuw type licentieovereenkomst, de JPL, om de software en de veiligheid van onze gebruikers.

De oprichting van het bedrijf bood ook juridische bescherming aan onze blockchain-ontwikkelaars en gaf ons de mogelijkheid om geld in te zamelen om de langetermijnontwikkeling te financieren.

Veel van de inspiratie en ontwikkeling achter Ardor kwam van uitdagingen waarmee je te maken kreeg met NXT. Deze omvatten zaken als Blockchain Bloat, Single token chain en bepaalde aanpassingsproblemen. Waren er andere uitdagingen die je tegenkwam met NXT die hebben bijgedragen aan je ontwikkeling van Ardor??

De uitdagingen die je noemde, zijn niet specifiek voor Nxt, het zijn inherente beperkingen van vrijwel elk ander enkel blockchain-product. Door in 2014 en 2015 samen te werken met ontwikkelaars en ondernemers aan op Nxt gebaseerde projecten, kreeg ons team een ​​uniek perspectief op de beperkingen van bestaande blockchain-oplossingen, zoals de noodzaak voor eindgebruikers om transactiekosten te betalen, de noodzaak om elk knooppunt te verwerken. elke transactie en het onhandige ontwerp van de meeste slimme contractplatforms, om er maar een paar te noemen.

Op Ardor

Hoe ben je tot de kinderketenoplossingen op Ardor gekomen? Hoe verschillen deze van zijketens die zijn ontwikkeld door andere projecten?

Begin 2016 werd het duidelijk dat om blockchain-technologie mainstream-adoptie te laten bereiken, een nieuwe architectuur nodig zou zijn om het single chain-ontwerp te verbeteren. Kinderkettingen zijn het unieke Vurigheid oplossing.

In een notendop: het gebruikt een bovenliggende keten als bewijs van consensus over de inzet, terwijl de feitelijke gedecentraliseerde applicaties worden overgeheveld naar meerdere ‘kindketens’, die hun beveiliging erven van de bovenliggende keten. Dit maakt allemaal deel uit van hetzelfde product. Integendeel, zijketenoplossingen, zoals degene die vaak worden besproken in de context van Bitcoin, zijn een tijdelijke oplossing.

De ontwikkelaars zeggen: “we kunnen bitcoin niet veranderen, dus we zullen een soort van oplossing vinden om er iets anders aan vast te maken.” Veel andere projecten kondigden zijketenoplossingen aan, maar eerlijk gezegd heb ik geen andere multichain-architectuur in productie gezien op een openbaar hoofdnet behalve Ardor. Niets komt zelfs maar in de buurt van wat we in productie hebben – en we hebben het al meer dan een jaar.

Laten we het over Ignis hebben. Is het een geweldig proof of concept geweest voor Ardor-kinderketens??

Ignis is de eerste, en tot op zekere hoogte, de “kern” kindketen van Ardor. Het biedt alle functionaliteit van Nxt en meer. Ignis is de keten die wordt gebruikt voor het inzetten van lichtgewicht slimme contracten, waarbij activa worden uitgegeven zoals NFT’s (in Ardor ‘singleton-activa’ genoemd) en het uitvoeren van een accountspecifieke transactie, zoals het instellen van accounteigenschappen of accountbeheer, wat een geavanceerde vorm van multisig-account is.

In tegenstelling tot andere kindketens, is het volledig openbaar en zonder toestemming – dus iedereen kan een account aanmaken en een gedecentraliseerde applicatie bouwen. Hoewel Jelurida regelmatig nieuwe functies voor de Ignis-kinderketen vrijgeeft, heeft het bedrijf geen controle over wie Ignis gebruikt en erop voortbouwt..

Tot dusverre heeft Ignis geen brede acceptatie genoten, maar ik verwacht dat zodra we een bredere acceptatie krijgen van het Ardor-platform als geheel, en lichtgewicht contracten in het bijzonder zal de markt het belang van Ignis beter gaan inzien, waardoor de vraag naar het IGNIS-token toeneemt.

Lichtgewicht contracten Ignis

Afbeeldingsbron: Ardor

Naast Ignis heb je al een aantal andere projecten die op Ardor zijn gebouwd. Over welke van hen ben je bijzonder enthousiast en waarom?

Dit is een ander gebied waar we ons, dankzij observaties van de markt en lessen uit Nxt, hebben onderscheiden van andere projecten. Ardor child chains worden gecreëerd door Jelurida op basis van een overeenkomst met de child chain management entiteit.

Daarom zorgen we ervoor dat elke child chain van het Ardor-platform een ​​substantiële en goed doordachte business case achter zich heeft. AEUR biedt een volledig operationele Euro-pegged token en fiat gateway, BITS vertegenwoordigt een groep blockchain-veteranen die gedecentraliseerde applicaties ontwikkelen met behulp van ons platform, MPG wordt beheerd door een groep vastgoedbeleggingsspecialisten die het Ardor-platform gebruiken om onroerend goed te tokeniseren.

Al deze projecten werden zorgvuldig beoordeeld door Jelurida voordat ze in productie werden genomen. Ik denk dat ze stuk voor stuk een uniek voorbeeld zijn voor de toekomst van gedecentraliseerde applicaties.

Dat gezegd hebbende, niet alle projecten worden gebouwd als nieuwe kinderketens. Tarasca gebruikt gewoon de openbare Ignis-kinderketen om kunstveilingen en digitale kaartspellen op de blockchain te organiseren. EZYCount gebruikt Ignis-tokens om een ​​innovatief token-as-a-licentiemodel te creëren voor het licentiëren van boekhoudsoftware. Het is spannend om te zien dat steeds meer van deze concepten in de praktijk worden getest op het Ardor-platform.

In navolging van het bovenstaande, zijn er projectideeën die u idealiter zou willen zien worden ontwikkeld op de Ardor-blockchain

Zeker. In oktober hebben we drie coderingsuitdagingen voor echte toepassingen gepubliceerd, waaronder een gedecentraliseerde muntuitwisseling, een geverifieerde cloudopslagoplossing en een on-chain reputatiemanagementsysteem. We hebben een aantal hele mooie oplossingen ontvangen en ik wil de winnaars aanmoedigen om hun werk te blijven optimaliseren.

In de toekomst zie ik dat Ardor een de facto standaard wordt voor hybride applicaties, die gebaseerd zijn op blockchain en vrijelijk communiceren met externe gecentraliseerde services, zoals die van FAMGA-bedrijven en dergelijke..

Transactiecheques zien er echt interessant uit. Kun je ons dit concept wat meer uitleggen? Zijn deze al door projecten gebruikt??

Transactievouchers zijn de blockchain-abstractie van een factuur en zijn sinds augustus 2018 beschikbaar op het Ardor-mainnet. In het specifieke geval van betaling vertegenwoordigen ze een digitaal ondertekend betalingsverzoek; ze kunnen echter voor veel andere gebruikssituaties worden gebruikt, zoals stemdelegaties, identiteitsbewijzen, enz.

Het eindresultaat is dat het voor gebruikers bijna onmogelijk wordt om geld naar het verkeerde accountadres te sturen bij het gebruik van transactiecheques. Momenteel gebruiken we ze voor interne platformboekhouding, premiebetalingen, enz.

Binnenkort gaan we ze gebruiken voor een nieuw accountkraancontract. Naar mijn mening vormen vouchers een andere essentiële bouwsteen die elke gedecentraliseerde applicatie ooit nodig zal hebben.

Jullie hebben lichtgewicht contracten ontwikkeld. Hoe verschillen deze van slimme contracten op bijvoorbeeld het Ethereum-netwerk??

Ignis Lightweight-contracten zijn, net als Ethereum-contracten, volledige contracten die op de blockchain zijn opgeslagen. In tegenstelling tot Ethereum-contracten, lichtgewicht contracten zijn gecodeerd in Java en worden niet door elk knooppunt uitgevoerd.

In plaats daarvan biedt ons uitgebreide beveiligingsraamwerk tools voor een betrouwbare uitvoering door specifieke contractrunner-knooppunten. Onze contracten slaan de contractstatus niet op in het contract – in plaats daarvan zijn hun output standaardtransacties die bij de blockchain worden ingediend.

Deze unieke oplossing biedt enorm veel operationele mogelijkheden voordelen: contractuitvoering vereist geen gas, het upgraden van een contract is eenvoudig en het gebruik van een contract om te communiceren met een extern systeem wordt ondersteund en aangemoedigd. Het niet opslaan van de staat binnen het contract maakt onze contracten ook veel beter beveiligd tegen hacking.

Deze lichtgewicht contracten zijn gecodeerd in Java, wat een aantrekkelijke oplossing zou kunnen zijn voor bedrijfssystemen. Heeft u rente ontvangen??

We hebben net een paar weken geleden, begin januari 2019, contracten gelanceerd op mainnet. Ik kan bevestigen dat we samenwerken met verschillende grote softwarebedrijven die ons platform herzien. Tot nu toe is de feedback geweldig, maar dit zijn de eerste dagen.

Jullie doen onderzoek naar Zero Knowledge-transacties. Zouden we dit soort transacties uiteindelijk kunnen zien geïmplementeerd op Ardor??

Ignis en Nxt ondersteunen al een ultramoderne privacyfunctie genaamd “coin shuffling”, die is gebaseerd op een onderzoeksartikel dat is gepubliceerd door Duitse cryptografen. Bovendien introduceren we in een van onze volgende releases een Shamir geheim delen gebaseerde oplossing voor bescherming van persoonlijke sleutels.

We zijn momenteel manieren aan het bekijken om een ​​bestaande veilige stemoplossing op basis van ElGamal-encryptie te integreren. Als een meer langetermijnplan kijken we nauwkeurig naar ZKP-, FHE- en MPC-technologieën, zowel in de context van homomorfe handtekeningen om de uitvoering van lichtgewicht contracten te bewijzen, als als een optimalisatielaag bovenop de bestaande blockchain, ervan uitgaande dat we bewijzen sneller kunnen valideren. dan kunnen we transacties in een blok valideren.

Hoe gaat het snoeien van blockchain op Ardor (in de Q1 2019 roadmap)?

Blockchain-snoeien, dat staat voor de mogelijkheid om transacties uit de blockchain te verwijderen zodra ze niet langer nodig zijn, is vrijwel geïmplementeerd. We zullen het waarschijnlijk in de eerste helft van 2019 op testnet implementeren op basis van ontwikkelingsprioriteiten en andere verplichtingen aan klanten.

Al het andere waar we naar uit kunnen kijken tijdens het Ardor-project voor de rest van 2019?

Absoluut. We zullen onze bedrijfslogica blijven verbeteren met klantgestuurde functies, zoals child chain control en aanvullende transactietypen om betere ondersteuning te bieden voor Security Token Offerings (STO’s).

We zijn van plan om de Ardor-portemonnee uit te breiden met een gebruikers- en mobielvriendelijkere gebruikersinterface, en we werken eraan om de volledige implementatie van knooppunten op Android-apparaten te ondersteunen om IOT-oplossingen beter te ondersteunen. Binnenkort starten uitgebreide belastingtests en prestatie-optimalisatie.

Zodra het gebruiksniveau dit rechtvaardigt, zullen we verder gaan met ons onderzoek naar subnetten – hoewel dit mogelijk moet wachten op 2020. Zoals altijd zullen we nieuwe ontwikkelingen in de blockchain-industrie volgen en onze plannen dienovereenkomstig aanpassen.

Het Ardor-project heeft een echt betrokken en actieve gemeenschap eromheen. Hoe heeft dit het project vooruit geholpen??

De gemeenschap van Nxt en Ardor biedt geweldige voordelen voor onze projecten. Leden van de gemeenschap experimenteren onvermoeibaar met onze producten, promoten ons, waarschuwen ons als er iets misgaat of als er dringend iets moet gebeuren. Ze brengen geweldige nieuwe ideeën naar voren en geven geweldige feedback op bestaande ideeën – en creëren over het algemeen een zeer positieve buzz rond onze projecten.

Over het bredere blockchain-ecosysteem

U bent in het verleden kritisch geweest over PoW-protocollen. Wat is het grootste probleem dat u ziet met deze systemen? Veiligheid? Energie? Schaalbaarheid?

Energieverbruik is een enorm probleem voor PoW-ketens – vooral gezien het feit dat het niet kan worden verminderd zonder de blootstelling van het netwerk aan 50% aanvallen te vergroten. Wat betreft veiligheid en schaalbaarheid, is er naar mijn mening geen directe relatie tussen het consensusalgoritme en deze factoren.

Met een correct en efficiënt ontwerp kunnen zowel PoW- als PoS-ketens naar hetzelfde niveau worden geschaald terwijl ze veilig blijven – PoS-ketens gewoon hetzelfde resultaat bereiken op een energiezuinigere manier.

Wat zijn volgens jou momenteel de grootste uitdagingen voor cryptocurrency en blockchain-ecosystemen? Hoe kunnen we deze het beste aanpakken??

Om acceptatie in de echte wereld te krijgen, moet de industrie een eenvoudigere en veiligere gebruikerservaring bieden, evenals betere schaaloplossingen. Dit zijn moeilijke technische problemen, maar ik denk dat ze, gezien voldoende tijd en middelen, kunnen worden opgelost. Ardor loopt al competities voor op de concurrentie als het gaat om het aanpakken van schaalbaarheid, maar we hebben een manier om de UX te verbeteren.

Meer in het algemeen zijn er drie extra problemen waarmee de industrie momenteel wordt geconfronteerd.

Ten eerste hebben we standaardisatie nodig tussen blockchain-oplossingen, denk aan SQL, XML en standaard API’s om organisaties een platformkeuze te geven en de mogelijkheid om in de toekomst over te schakelen – niet voor altijd vast te zitten aan een specifiek platform.

Ten tweede moeten we gebruikers betere veiligheidsgaranties bieden. Momenteel worden hackers en oplichters beschouwd als cultuurhelden in plaats van criminelen. Wetshandhavingsinstanties zijn niet erg effectief tegen deze misdaden uit het internettijdperk die zich in meerdere landen en continenten uitstrekken.

Ten slotte hebben we steun van de overheid nodig.

De meest overtuigende use-cases voor blockchain zijn configuraties van bedrijven die moeten samenwerken maar elkaar niet vertrouwen. Concurrerende bedrijven zullen dergelijke blockchaintoepassingen nooit alleen implementeren als de regelgeving onduidelijk is.

Overheden moeten de legitieme voordelen van deze technologie erkennen, een duidelijk regelgevingsklimaat bieden dat zich leent voor deze technologie, en inspanningen ondersteunen om best practices uit de branche vast te stellen.

Waar ben je persoonlijk het meest trots op als het gaat om Ardor, NXT of een van de andere projecten waaraan je hebt gewerkt?

Ik denk dat de Ardor- en Nxt-projecten en de geweldige community die ze ondersteunt, de gezonde kant van crypto vertegenwoordigen. De mensen die de hype echt kunnen doorzien en de echte technologie en het potentieel op lange termijn begrijpen.

Ik ben er trots op hier deel van uit te maken. In zekere zin is dit de eerste keer in de geschiedenis dat software-ingenieurs de regels bepalen – dit is een enorme verantwoordelijkheid en het is belangrijk om onszelf constant in de gaten te houden om deze macht niet te misbruiken..

Al het andere dat u met ons wilt delen?

Als blockchain-ontwikkelaar in deze langdurige neerwaartse trend in de markt, is het heel belangrijk om op de lange termijn na te denken en ons product verder te ontwikkelen door de prioriteiten van onze geplande roadmap te halen..

De bearmarkt heeft ons ook de kans gegeven om derden in te schakelen voor een uitgebreide evaluatie en vernieuwing van onze merkstrategie, zodat onze producten klaar zijn voor primetime wanneer de markt omslaat..

Gevolgtrekking

Het lijkt er dus op dat er inderdaad enkele grote plannen voor het Ardor-project aan de horizon liggen. De succesvolle lancering van de MPG-child-keten heeft de use case voor ouder-kindarchitectuur bewezen.

Natuurlijk zijn er uitdagingen waarmee het hele blockchain-ecosysteem wordt geconfronteerd, maar deze zijn niet gerelateerd aan Ardor. Bovendien, met het Jelurida-ontwikkelaarstalent achter het Ardor-project, zullen ze waarschijnlijk naar voren komen als een van de gunstige cryptocurrencies wanneer de markt verandert.

Als je op de hoogte wilt blijven van het Ardor-project, kun je hun volgen twitter account aangezien ze behoorlijk actief zijn met het updaten van de community. Als u ARDR wilt kopen, is dit beschikbaar op Binance en Bittrex.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia & Twitter

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me