John McAfee: als je denkt dat dingen niet vreemder kunnen worden …

Het begint met een personage, het enige wat ik kan doen is achter hem aan lopen en proberen neer te zetten wat hij zegt en doet. ” – William Faulkner,

Elke fatsoenlijke schrijver zal je vertellen dat je, als je een goed verhaal wilt laten ritselen, boeiende personages nodig hebt om het mee te nemen. Een sterk plot is allemaal goed en wel, maar het zijn de personages die het van de pagina zullen tillen.

De technische wereld heeft ons de afgelopen decennia veel meeslepende persoonlijkheden geschonken. Van geeks met stalen ogen als Bill Gates en Mark Zuckerberg tot pulserende super-ego’s in de vorm van Steve Jobs en Elon Musk. We bewonderen en verafschuwen mannen als deze in bijna gelijke mate, terwijl we hun prestaties toejuichen en tegelijkertijd jaloers zijn op hun rijkdom en roem. Ze zijn net zo alomtegenwoordig als de merken waar ze bekend om staan, en bijna net zo moeilijk te vermijden.

John McAfee Smoke

Gewoon weer een dag in de McAfee-residentie. Afbeelding via cnet

Toch vervagen deze jongens tot grijs in vergelijking met één man. Een man die niet alleen het meest buitengewone personage in de technische wereld is, maar ook een sterke claim heeft een van de kleurrijkste, beruchtste en ronduit belachelijke mensen op aarde te zijn.

Het verhaal van John McAfee is zo bizar dat het vaak moeilijk te geloven is. Het gaat om geld, drugs – heel veel – wapens, vrouwen, Bitcoin, meerdere spreuken in de gevangenis en twee pogingen om president te worden. Van levensgrote personages wordt vaak gezegd dat als ze niet zouden bestaan, iemand ze zou moeten uitvinden. Als iemand had geprobeerd John McAfee uit te vinden, zouden ze de stad uit zijn gelachen.

Meer dan een naam

Het is een hele klus om de man zelf te verbinden met het product dat hem rijk heeft gemaakt. Na zijn vroege carrière in tal van technische banen in heel Amerika te hebben gewerkt, vond McAfee roem en fortuin met de antivirussoftware die nog steeds zijn naam draagt..

McAfee-logo

Een begrip. Afbeelding via Mcafee.com

In vergelijking met zoveel andere producten van Silicon Valley, is de kans klein dat McAfee-software het bloed sneller doet kloppen. Het mist de gestroomlijnde sexiness van een iPhone of de hypermoderne coolheid van een Tesla. Het is onwaarschijnlijk dat Aaron Sorkin een filmscript schrijft over de creatie ervan. Het draait op de achtergrond, houdt onze computers veilig en herinnert ons er elke paar maanden aan om onze abonnementen te verlengen. Dat is allemaal in strijd met de man die het bedacht.

Vroege jaren

McAfee werd in 1945 geboren in Engeland, waar zijn Amerikaanse vader gestationeerd was op een Amerikaanse legerbasis. Het gezin verhuisde naar Virginia terwijl John nog jong was en hij zou uiteindelijk afstuderen aan Roanoake College met een bachelordiploma in wiskunde..

De cruciale gebeurtenis in het vroege leven van McAfee vond plaats toen hij 15 was. Zijn vader, een gewelddadige alcoholist die zijn frustratie en verdriet op zijn vrouw en zoon uitte, schoot zichzelf dood. In een Interview uit 2013 met Wired, McAfee gaf toe dat ‘ik word elke dag wakker met hem’.

McAfee-regering

Het uitgesproken type. Afbeelding via Twitter

Ondanks dat hij de voorliefde van zijn vader voor drank had geërfd, ging McAfee studeren voor een doctoraat in de wiskunde in Louisiana voordat hij eruit werd gegooid omdat hij met een student naar bed ging. Hij leerde coderen terwijl hij door verschillende banen dwaalde en uiteindelijk eindigde hij met het ontwikkelen van een systeem voor het routeren van treinen terwijl hij voor de Missouri Pacific Railroad werkte. Terwijl hij daar werkte, ontwikkelde hij ook een voorliefde voor LSD en andere hallucinogenen.

In de jaren zeventig was hij in Silicon Valley, van baan naar baan, terwijl hij ondertussen drugs en drank slurpte. In 1983 stopte hij met zijn baan bij Omex, waar zijn dagelijkse routine bestond uit cocaïne, Quaaludes en een fles whisky, en merkte dat hij alleen was en aan zelfmoord dacht. Via een therapeut vond hij uiteindelijk zijn weg naar AA en werd hij nuchter.

Viraal gaan

In 1986 werd ‘s werelds eerste pc-georiënteerde virus ontwikkeld – zij het zonder kwaadaardige bedoelingen – door twee broers in Pakistan. McAfee werkte tegen die tijd voor Lockheed en raakte ervan overtuigd dat deze nieuwe dreiging het potentieel had om onnoemelijke schade aan te richten.

Hij startte McAfee Associates vanuit zijn huis en begon software te ontwikkelen om deze computervirussen te bestrijden. Zijn succes op dit gebied werd alleen overtroffen door zijn vaardigheden als marketeer en onheilsprofeet. Hij was zo bedreven in het opheffen van de dreiging van virussen dat McAfee Associates tegen het einde van het decennium bijna $ 5 miljoen per jaar verdiende en zijn software werd gebruikt door enkele van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten..

McAfee Book

McAfee’s boekdeel uit 1989. Afbeelding via YouTube

Zijn boek uit 1989 Computer Viruses, Worms, Data Diddlers, Killer Programmes and Other Threats to Your System beschrijft in detail zijn vermeende zorgen over de gevaren waarmee zakelijke en individuele computergebruikers worden geconfronteerd..

In 1992 verscheen een nieuw computervirus genaamd Michelangelo op het toneel, waarvan McAfee waarschuwde dat het miljoenen computers over de hele wereld kon infecteren. De verkoop van zijn software steeg behoorlijk en McAfee Associates kon openbaar worden gemaakt. Het Michelangelo-virus voldeed niet aan de facturen van McAfee en infecteerde slechts een paar duizend computers, maar het had hem wel rijk gemaakt.

Dingen vallen uit elkaar

McAfee verliet het bedrijf dat hij in 1994 had opgericht, voordat hij twee jaar later zijn aandelenopties verzilverde voor ongeveer $ 100 miljoen. Na zijn ontslag leek hij een relatief vast leven te leiden. Hij adviseerde startups, doceerde aan Stanford’s Graduate School of Business en startte een aantal andere ondernemingen, waaronder Tribal Voice (makers van de PowWow-instant messaging-service). Hij richtte een yoga-retraite op in zijn huis in Colorado, schreef boeken over spiritualiteit en schonk computers aan scholen. Het leek erop dat hij met pensioen was gegaan.

Toen kwam de financiële crash van 2008. Het fortuin van McAfee werd naar verluidt teruggebracht tot $ 4 miljoen en hij werd gedwongen veel van zijn activa te verkopen. Dit lijkt het punt te zijn waarop zijn leven een wending nam voor het rare. In 2010 was hij verkocht en verhuisde hij naar Belize, een kleine enclave aan de Caribische kust, waar hij een stuk land kocht en begon met de ontwikkeling ervan. Hij begon een sigarenbedrijf, een koffiedistributiebedrijf en, na een ontmoeting met de Amerikaanse microbioloog Allison Adonizio in een nabijgelegen resort, een farmaceutisch bedrijf genaamd Quorumex..

McAfee-crash

Afbeelding via Shutterstock

De hoop was dat Quorumex in staat zou zijn om een ​​nieuwe klasse antibiotica te ontwikkelen op basis van Adonizio’s onderzoek, dat door McAfee over de hele wereld werd gefinancierd en gepromoot. Maar het leven van McAfee in Belize werd steeds grilliger. Hij begon een bar in een nabijgelegen stad te bezoeken en mengde zich met lokale dronkaards en prostituees.

Hij liet zijn vriendin van 12 jaar vallen en nam contact op met een 16-jarige die hem later bijna vermoordde terwijl hij sliep. Zijn levensstijl omvatte steeds grotere hoeveelheden wapens, meisjes en drugs. Een tijdlang werden zijn excessen over het hoofd gezien, mogelijk als gevolg van de donaties van wapens en uitrusting die hij deed aan de lokale politie en kustwachtpersoneel.

Zijn levensstijl trok echter de aandacht en in 2012 werd McAfee gearresteerd door eenheden van de politie van Belize en beschuldigd van de productie van methamfetamine en het bezit van een wapen zonder vergunning. Hoewel de aanklacht uiteindelijk werd ingetrokken, zou er nog erger volgen.

Later dat jaar was de politie van Belize opnieuw op zoek naar McAfee in verband met de dood van zijn buurman, Greg Faull, die doodgeschoten en schijnbaar geëxecuteerd werd aangetroffen in zijn huis verderop op het strand. McAfee en Faull zouden zijn uitgevallen over de honden van McAfee, die later vergiftigd werden gevonden, en over ander ‘grillig gedrag’.

McAfee Gringo

McAfee en zijn gevolg in Belize. Afbeelding via Bedrade

McAfee slaagde erin arrestatie te ontwijken en naar Guatemala te vluchten, terwijl hij elk aandeel in Faull’s dood ontkende. Hij redeneerde dat hij op de vlucht was voor de politie omdat hij dacht dat ze hem wilden vermoorden en suggereerde dat degene die Faull had vermoord in plaats daarvan het doelwit van hem was..

In 2016 werd Gringo: The Dangerous Life of John McAfee uitgebracht door Showtime. In de film, geregisseerd door Nanette Burstein, werden talloze beschuldigingen tegen hem geuit met betrekking tot zijn tijd in Belize, waarvan McAfee weinig moeite lijkt te hebben gedaan om ze te ontkennen. Een van de meer serieuze zijn de beweringen dat hij persoonlijk misdadigers heeft ingehuurd om Faull te martelen en te vermoorden, terwijl Adonizio gelooft dat hij haar gedrogeerd en vervolgens seksueel mishandelde voordat ze van zijn compound kon ontsnappen..

Verzonden verpakking

McAfee werd uiteindelijk daarna gearresteerd door de politie in Guatemala Vice tijdschrift per ongeluk daar een foto van hem afgedrukt waarop nog gps-metadata waren ingesloten. Na hartproblemen te hebben gehad in hechtenis, slaagde McAfee erin om uitlevering aan Belize te voorkomen en werd in plaats daarvan teruggestuurd naar de Verenigde Staten..

Enig idee dat een terugkeer naar de Verenigde Staten de waanzin van het bestaan ​​van McAfee zou kunnen temperen, duurde niet lang. Hij sprak al lang uit over zijn minachting voor de antivirussoftware die hij had uitgevonden en het bedrijf dat nog steeds onder zijn naam opereerde. In 2013 plaatste hij een video- op YouTube getiteld ‘How To Uninstall McAfee Antivirus’ waarin hij liet zien hoe hij dartelde met schaars geklede vrouwen, zwaaiend met pistolen en badzout snoof.

McAfee badzout

Ja, dit is echt gebeurd. Screenshot via YouTube

Verdere arrestaties volgden, wegens bezit van een vuurwapen onder invloed, rijden onder invloed en vermoedelijk bezit van wapens en munitie van hoog kaliber. De laatste aanklacht bezorgde hem en zijn gevolg een verblijf van vier dagen in een Dominicaanse gevangenis. Ondertussen weigerde het vermoeden dat hij betrokken was geweest bij de dood van Greg Faull te verdwijnen, omdat een rechtbank in Florida een onrechtmatige doodstraf tegen hem bekrachtigde en hem opdroeg om Faull’s familie $ 25 miljoen aan schadevergoeding te betalen..

Geconfronteerd met al deze controverse, nam McAfee de natuurlijke volgende stap voor elke rijke Amerikaan met een reputatie van oneerlijkheid: hij besloot de politiek eens te proberen.

McAfee voor president?

Een veel voorkomende eigenschap van veel rijke Amerikanen (inclusief hun huidige president) is een intense afkeer van het betalen van belasting en McAfee is daarop geen uitzondering. Dit was een van zijn belangrijkste redenen om de Libertarische partij presidentiële nominatie in 2016. Hij verklaarde ook dat een van zijn belangrijkste beleidsmaatregelen de wijdverbreide introductie van cryptocurrencies zou zijn, een aanvraag waarin hij steeds meer geïnteresseerd raakte.

McAfee-voorzitter

Misschien geen materiaal van het Witte Huis. Afbeelding via Business insider

Misschien voelde hij dat zijn reputatie niet per se veel zou worden verbeterd door een kandidaat zo losgeslagen als McAfee op te stellen, en de kiezers van de partij plaatsten hem als derde in de race. Het is verleidelijk om te denken dat hij misschien meer geluk had gehad met de Republikeinen, die niets verkeerds zagen in het nomineren van iemand die duidelijk zelf veel problemen had.

McAfee probeerde eerder dit jaar opnieuw de Libertarische nominatie binnen te halen, maar eindigde uiteindelijk voor de vice-presidentiële knik en werd opnieuw derde. Bewijs misschien dat die libertariërs niet zo gek zijn als ze worden verondersteld te zijn.

McAfee en crypto

Het is geen verrassing dat iemand met McAfee’s afkeer van de IRS en het idee van belastingheffing in het algemeen opgewonden raakt door cryptocurrencies. Zijn steun voor de technologie was net zo volledig en grillig als elk ander aspect van zijn leven.

Neem bijvoorbeeld zijn bullish bewering in 2017 dat Bitcoin in december 2020 $ 500.000 zou bereiken en, als dat niet het geval was, zou hij ‘mijn lul opeten op de nationale televisie’.Het jaar daarop was hij er weer mee bezig, deze keer BTC voorspellend. om in plaats daarvan $ 1.000.000 te zijn. Zijn lul ligt blijkbaar nog steeds erg veel op tafel, om zo te zeggen.

McAfee Dick Eat

De aanhangselweddenschap. Afbeelding via Twitter

Aangezien het duidelijk onwaarschijnlijk is dat Bitcoin in de buurt van een van beide cijfers komt, is het niet zo verwonderlijk om te zien dat hij onlangs gedistantieerd zichzelf van die beweringen.

Maar Bitcoin is niet de enige ontvanger van McAfee’s aandacht. De afgelopen jaren heeft hij een aantal cryptoprojecten gepromoot, hoewel hij nu door de SEC wordt beschuldigd van niet bekendmaken zijn belangen in hen. Hij was betrokken bij de ontwikkeling en promotie van het Ghost-ecosysteem, dat een privacymunt en een uitwisseling omvatte, maar vertrok eerder dit jaar. Bij het afscheid bestempelde hij Ghost-CEO Josh Case als ‘een idioot’. Dat was tot gisteren toen hij op Twitter aankondigde – vanuit een Spaanse gevangeniscel – dat zijn ‘vete met het management voorbij was’ en dat hij weer aan boord was..

Vorig jaar werd ook onthuld dat hij $ 105.000 per tweet in rekening bracht om cryptoproducten te promoten, hoewel velen die voor zijn diensten betaalden, verklaarden zichzelf ongelukkig te zijn met de resultaten. Zijn bitcoin-mijnbouwprobleem, MGT Capital, wordt ook verdacht van het runnen van een pump and dump-regeling, waarbij munten zwaar werden gepromoot en verkocht toen de prijzen daardoor stegen. De acties van de SEC hebben sindsdien gediend om McAfee’s freewheeling-promotie van alles dat een vergoeding ophoest voor het (twijfelachtige) voorrecht, te temperen.

Arrestatie en opsluiting

De laatste wending in het verhaal kwam eerder deze maand, toen McAfee in Spanje werd gearresteerd terwijl hij probeerde aan boord te gaan van een vlucht van Barcelona naar Turkije. Hij wordt daar vastgehouden, in afwachting van uitlevering aan de VS op beschuldiging van belastingontduiking, het verbergen van activa en het niet indienen van belastingaangiften. Hij zal ook worden geconfronteerd met die aanklachten die door de SEC worden ingediend.

McAfee-arrestatie

McAfee tijdens een van zijn eerdere verblijven in het grote huis. Afbeelding via cnet

Als hij wordt veroordeeld voor alle beschuldigingen, kan hij tot 30 jaar gevangenisstraf krijgen – niet al te optimistische vooruitzichten voor een 75-jarige. Hij is nog steeds actief aanwezig op sociale media en plaatst constant updates vanuit zijn cel terwijl hij op uitlevering wacht. Hij vergelijkt zichzelf met Julian Assange, die zich verzet tegen de Amerikaanse regering en mijmert over de wisselvalligheden van het leven achter de tralies.

Er is meer nodig dan een gevangenisstraf om John McAfee stil te houden en er zijn ongetwijfeld nog een aantal hoofdstukken van zijn buitengewone verhaal die nog moeten worden geschreven. Zorg er wel voor dat je hem een ​​brede ligplaats geeft als je hem ooit over straat ziet komen.

Conclusie: alleen in Amerika

Terugkijkend op het verhaal van McAfee tot nu toe, lijkt het ongelooflijk dat hij in de loop van de jaren met zo veel heeft weg kunnen komen. In de nasleep van zijn vlucht uit Belize en de beschuldigingen van moord die hem nog steeds boven het hoofd hangen, is het verbijsterend hoe hij in staat was terug te keren naar de Verenigde Staten en gewoon zijn leven in de openbaarheid te blijven leiden..

Zijn bod voor het presidentschap moet in een of andere context worden gezien: het was tenslotte nooit waarschijnlijk dat hij de benoeming van een partij zou krijgen die door velen als weinig beter wordt beschouwd dan een krankzinnige franje. Maar het maakt nog steeds een ontnuchterend punt over hoe rijke, moreel dubieuze mannen met een duister verleden nog steeds kunnen streven naar de vermeende leider van de vrije wereld. En, in het geval van Donald Trump, echt slagen.

Voor veel van de één miljoen Twitter-volgers van McAfee is hij een held die wordt gestraft omdat hij aan de macht komt. Dit is opmerkelijk vergelijkbaar met hoe velen Trump zien, terwijl hij zijn sombere staat van dienst van seksuele ongepastheden, belastingontduiking en nog veel meer negeert..

Beide mannen zijn voorbeelden van hoe het zaaien van angst, onzekerheid en twijfel wegen naar rijkdom en macht kan openen. McAfee deed het om software te verkopen, Trump hoopt erop dat het in het Witte Huis blijft. Laten we hopen dat dit niet alles is wat nodig is om in deze wereld te slagen.

Uitgelichte afbeelding via Netflix

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me