Kan een handelsbot achter de prijsverschillen van Coinbase zitten?

Dit was echt een interessante week in het wilde westen van de cryptocurrency-markten.

Een van de meest interessante ontwikkelingen was de release van Bitcoin Cash op Coinbase en de daaropvolgende marktrally die leidde tot talloze aantijgingen.

Veel mensen zagen de forse stijging in de prijs van BCH voorafgaand aan de aankondiging van de notering. Dit bracht hen ertoe te geloven dat er sprake was van handel met voorkennis.

Toch kan er een andere verklaring zijn voor de onregelmatigheden op de markt?

Voer “Picasso” in, een schilderbot

Volgens de post van een bekende blogger genaamd Bitfinex’ed, is een andere mogelijke verklaring voor de wilde schommels een handelsbot.

Hij heeft de bot “Picasso” genoemd omdat hij de markt probeert te “schilderen”. Simpel gezegd, marktschilderen is wanneer een groep handelaren samenkomt om het te laten lijken alsof er meer activiteit op de markt is dan er in werkelijkheid is.

Dit is een vorm van marktmanipulatie die door de SEC als illegaal wordt beschouwd. Aangezien markten voor cryptocurrency niet gereguleerd zijn, kunnen deze acties alledaags zijn.

Bitfinex’ed volgt de acties van Picasso al een tijdje terwijl het heeft geprobeerd de tape op de Bitcoin-markt te schilderen. Hij kon een paar maanden geleden ook een soortgelijke Bot met de naam “Spoofy” blootleggen.

Wat was Picasso van plan?

Volgens de analyse probeerde Picasso de prijs van Bitcoin en Bitcoin cash op GDAX / Coinbase vs. de andere beurzen te verhogen..

De auteur bekeek een voorbeeld op 7 december waar Bitcoin handelde voor een aanzienlijke premie op Coinbase dan op andere beurzen zoals Bitfinex bijvoorbeeld.


Er werden bijvoorbeeld nog steeds kooporders op Bitcoin geplaatst terwijl de prijs aanzienlijk boven de markttarieven op andere beurzen lag. Het was onwaarschijnlijk dat dit door menselijke handelaren was geplaatst.

Dit was ook in grote mate te zien in het Bitcoin Cash-fiasco. Als je naar de onderstaande schermafbeelding van GDAX kijkt, kun je zien dat de prijs van BCH erg snel steeg op de bestellingen.

Bitcoin Cash prijsmanipulatie

Afbeeldingsbron via Bitfinex’ed

Aangezien de orderboeken op dat moment vrij laag waren, stuwden de bestellingen die van de Bot kwamen de prijs met bijna 200% omhoog.

Waarom doet Picasso dit??

Een ding dat Bitfinex opviel, was dat het volume op de Bitfinex-uitwisseling vrij goed gecorreleerd was met dat op Coinbase. Met andere woorden, toen er veel werd gekocht op Coinbase, gebeurde hetzelfde via Bitfinex.

Toen Coinbase bijvoorbeeld onlangs daalde, daalde het handelsvolume op Bitfinex en Bitstamp nogal plotseling.

Dit is hoogstwaarschijnlijk een indicatie dat de Bot de andere beurzen gebruikt als afdekkingsposities. Meer specifiek probeert het de winst tussen Bitfinex en Coinbase te bemiddelen.

De Bot koopt de Bitcoins tegen een lage prijs op de Bitfinex-beurs en verkoopt deze vervolgens op Coinbase tegen een aanzienlijke premie.

Natuurlijk, vanuit het perspectief van marktperceptie en manipulatie, creëert de handel door Picasso de perceptie dat de prijzen op Bitfinex van grote waarde zijn.

Dit kan het effect hebben dat potentiële klanten worden overtuigd om door alle hoepels te springen om een ​​account op Bitfinex in Fiat-valuta te krijgen..

Of dit eigenlijk de onderliggende bedoeling van Picasso is of een interessante bijwerking, kan niemand definitief zeggen.

Schending van de voorwaarden van Coinbase

Hoewel hij duidelijk wilde maken dat hij niet dacht dat Coinbase achter Picasso zat, bracht Bitfinexed de servicevoorwaarden van Coinbase naar voren. Deze acties zijn duidelijk in strijd met enkele clausules.

Meer in het bijzonder zijn acties die zijn bedoeld om de markt te manipuleren, verboden op Coinbase. Aangezien het echt onwaarschijnlijk was dat deze transacties daadwerkelijk werden uitgevoerd door een menselijke handelaar, zou Coinbase de rekeningen moeten onderzoeken.

Manipulatie van de Servicevoorwaarden van Coinbase

Afbeeldingsbron via Coinbase

Het zal Coinbase ook in staat stellen proactief te lijken in het uitroeien van deze praktijken in een tijd waarin het wordt getroffen door beschuldigingen van handel met voorkennis.

Waken

Ongeacht de uitkomst, is het geruststellend om te weten dat er mensen in de cryptocurrency-gemeenschap zijn die de markten volgen en instanties bellen.

Bitfinex’ed had het effect dat de activiteit van ‘Spoofy’ aanzienlijk werd verminderd toen hij het een paar maanden geleden aan het licht bracht.

Men kan alleen maar hopen dat het met de blootstelling aan Picasso hoopvol is dat de operators het terugdraaien of aanzienlijk of de activiteit volledig sluiten.

Eerlijke en complete markten zijn gezonde markten.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me