Lisk Review: het toonaangevende JavaScript Dapp-ontwikkelingsplatform

Lisk (LSK) is een behoorlijk gevestigd project dat werd gelanceerd in 2016. Ze proberen blockchain-ontwikkeling “naar de massa” te brengen met hun unieke platform.

Deze ‘ontwikkelaarsblockchain’ is erg geliefd vanwege hun talrijke SDK’s en het gebruik van JavaScript. Het voegt zich bij een lange lijst van vergelijkbare projecten die proberen het proces van het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) te vereenvoudigen.

Dus, met zoveel concurrerende platforms, kan Lisk opvallen?

In deze Lisk-recensie zal ik proberen daarop te antwoorden. Ik zal ook dieper ingaan op de use-cases van LSK-tokens en hun acceptatiepotentieel op de lange termijn.

Wat is Lisk?

Lisk is een platform voor gedecentraliseerde applicaties waarmee ontwikkelaars hun dApps op sidechains kunnen maken met behulp van de populaire programmeertaal Javascript. Dit is eigenlijk enorm, want een van de grootste problemen die de industrie in de kinderschoenen heeft meegemaakt, is om ontwikkelaars op de hoogte te brengen van nieuwe programmeertalen en om de granulaire codebase van bestaande blockchains te begrijpen..

JavaScript-programmering

Meest populaire programmeertalen ter wereld. Beeld Bron

Totdat de blockchain gedecentraliseerde applicaties mogelijk maakte, bleven ontwikkelaars overgeleverd aan de gecentraliseerde app-repositories zoals Google Play en de Apple App Store. Deze gecentraliseerde platforms namen het grootste deel van de inkomsten van ontwikkelaars in beslag en maakten het ook moeilijk voor nieuwe ontwikkelaars om grip te krijgen zonder advertentiedollars op diezelfde platforms uit te geven.

Lisk hoopt de ontwikkeling te vereenvoudigen door Javascript te gebruiken en de ontwikkeling eerlijker te maken voor de ontwikkelaarsgemeenschap. Met miljoenen programmeurs die Javascript al gebruiken, heeft Lisk een voorsprong op Ethereum, waar ontwikkelaars gedwongen worden de nieuwe programmeertaal Solidity te leren als ze dApps willen ontwikkelen..

Hoe Lisk werkt

Lisk wil een platformaanbieder zijn voor dApps met een eigen netwerk, waardoor het vergelijkbaar is met Ethereum en Tron, maar het heeft zijn eigen unieke kenmerken.

Zoals hierboven vermeld, gebruikt Ethereum de Solidity-taal, die ontwikkelaars dwingt een nieuwe programmeertaal te leren als ze met Ethereum willen werken. Het is ook voornamelijk gericht op slimme contracten.

Lisk voordelen

Enkele voordelen van het Lisk-platform. Afbeelding via Lisk-website

Lisk gebruikt Javascript en een complete Software Development Kit (SDK) en stelt ontwikkelaars in staat om hun volledig ontwikkelde dApps op een Lisk-sidechain te plaatsen voor een volledig onafhankelijke blockchain met elke dApp die deelt in de beveiliging die wordt geboden door de Lisk-hoofdketen.

Wat zijn Sidechains?

Sidechains zijn hun eigen afzonderlijke en onafhankelijke gedecentraliseerde grootboeken die zijn gekoppeld aan een hoofdketen om beveiliging af te leiden zonder de snelheid of prestaties van de hoofdketen te beïnvloeden. Deze constructie maakt ook interoperabiliteit mogelijk tussen de hoofdketen en de zijketen, zoals het synchroniseren en overbrengen van tokens tussen ketens.

Sidechains zijn een belangrijke constructie voor ontwikkelaars omdat ze toegang hebben tot netwerkschaling, asset-tracking, aangepaste consensus en zelfs testnets.

Lisk Sidechain-architectuur

Hoe Lisk Sidechains werken. Afbeelding via Lisk Blog

Lisk is niet het enige platform dat sidechains als oplossing gebruikt, maar de meeste hiervan zijn private blockchains of een enkele sidechain. Lisk geeft stabiliteit en veiligheid vanuit zijn hoofdketen terwijl het de zijketens ultieme flexibiliteit geeft.

Ontwikkelaars hebben volledige vrijheid bij het bouwen van hun eigen blockchain-netwerk, waardoor de beveiliging in handen blijft van de Lisk-hoofdketen. En Lisk profiteert omdat eventuele bugs op de zijketens op de zijketens blijven en geen impact hebben op de Lisk-hoofdketen.

Waarom is Lisk anders?

De Lisk-makers wilden blockchain-technologie zo toegankelijk mogelijk maken, dus creëerden ze een oplossing op basis van een Software Development Kit (SDK) geschreven in Javascript met als belangrijkste focus de ondersteuning van ontwikkelaars en de gebruikerservaring..

De Lisk SDK bestaat uit vier hoofdonderdelen:

 1. Het consensus-algoritme – Lisk gebruikt Delegated Proof of Stake (DPoS).
 2. Sidechains – Hierdoor kunnen ontwikkelaars hun eigen onafhankelijke blockchain maken die is gekoppeld aan de Lisk-hoofdketen.
 3. Back-end-code – Ontwikkelaars kunnen deze aanpasbare code gebruiken en dApps maken.
 4. Front-end code – Aanpasbare gebruikersinterface-elementen.

De reden dat de makers van Lisk het op deze manier hebben geconfigureerd, was om elk onafhankelijk project de mogelijkheid te geven om te linken naar een stabiele bovenliggende keten die zijn veiligheid (via afgevaardigden), schaal en robuustheid deelt..

Wanneer de originele Lisk-blockchain wordt gecombineerd met de open-source SDK, kunnen ontwikkelaars eenvoudig dApps maken die handig en nuttig zijn. De dApps kunnen vervolgens toegankelijk worden gemaakt in een gedecentraliseerde “dApp store”. Net als Ethereum gas gebruikt, verbruikt Lisk LSK-tokens voor het gebruik van de services van het netwerk.

Het eindresultaat is dat ontwikkelaars zich exclusief kunnen concentreren op het nut van hun dApp zonder na te hoeven denken over het maken en beheren van een blockchain.

Lisk Development Use Cases

Lisk heeft ontwikkelaars al enkele basisvoorbeelden gegeven van blockchain-services die eenvoudig kunnen worden geleverd met de Lisk SDK:

 • Orakels – Geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om realtime gegevens op te halen met blockchain-orakels
 • Slimme contractuitvoering – Elimineert het risico van tegenpartijen door veilige, betrouwbare escrow-services.
 • Gedecentraliseerde hosting – Maakt opslag van media mogelijk in een gedecentraliseerde cloud-omgeving.
 • Identiteit – Directe eenmalige aanmelding voor websites waarvoor registratie vereist is.

Door een open-source SDK te gebruiken, profiteert het hele Lisk-ecosysteem van elke nieuwe dApp die door ontwikkelaars is gemaakt. Een ontwikkelaar zou bijvoorbeeld zijn eigen zijketen kunnen maken om slimme Ethereum Virtual Machine-contracten in te zetten en vervolgens zou elke andere ontwikkelaar die bibliotheek in zijn eigen projecten kunnen gebruiken.

Lisk SDK-architectuur

Overzicht van de Lisk SDK-architecure. Afbeelding via Lisk Blog

Dit betekent dat naarmate meer ontwikkelaars Lisk gebruiken, het steeds bruikbaarder zal worden. Binnenkort treedt er een netwerkeffect op dat zal leiden tot de snelle ontwikkeling van de meest benodigde services en dApps.

Lisk gedecentraliseerde app-directory

Met de Lisk-client kunt u zoeken naar elke dApp die aan het netwerk is toegevoegd, net zoals u een app store zou gebruiken om naar traditionele apps te zoeken.

Dit is mogelijk omdat alle blockchain-apps zich moeten registreren bij de mainchain, waardoor een link wordt gemaakt tussen de mainchain en de sidechain en de applicatiedirectory alle beschikbare blockchain-applicaties kan vinden en weergeven..

Tijdens het registratieproces kan de ontwikkelaar een unieke naam instellen voor zijn dApp of service, de downloadlink verstrekken en een beschrijving, categorie, tags en een pictogram toevoegen voor merkdoeleinden. Het lijkt allemaal erg op het huidige proces dat wordt gevolgd met traditionele apps op Google Play.

Lisk Geschiedenis

Lisk werd voor het eerst bedacht door de oprichters, Max Kordek en Oliver Beddows, als reactie op de verwarring hadden ontwikkelaars over op welke taal ze zich moesten concentreren voor de ontwikkeling van blockchain.

Zie je, Bitcoin Core is voornamelijk geschreven in C ++, terwijl Ethereum een ​​gloednieuwe programmeertaal gebruikt, Solidity genaamd. Kordek en Beddows hadden een manier voor ogen om blockchain-ontwikkeling toegankelijker en beter te maken, aangezien internet voornamelijk op Javascript draait, waarom zou je dat dan niet gebruiken om een ​​blockchain- en dApp-platform te creëren?.

De eerste creatie werd gelanceerd in 2014 en heette Crypti, maar dat evolueerde later naar Lisk in mei 2016, toen Crypti zich vertrok om de visie van de oprichter beter te realiseren..

Het Lisk-team

Het Lisk-team bestaat uit 53 toegewijde personen, maar wordt nog steeds geleid door de medeoprichters Max Kordek en Oliver Beddows.

Max Kordek realiseerde zich in 2012 de kracht die de blockchain zou hebben en besteedde verschillende jaren aan het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over blockchain voordat hij Lisk oprichtte. Hij blijft de president en CEO van Lisk en blijft het project leiden op basis van de visie die het in de eerste plaats heeft gecreëerd.

Lisk Teamleden

Het complete Lisk Team

De andere mede-oprichter van Lisk is Oliver Beddows, en hij treedt op als vice-president en CTO van het project. Hij brengt meer dan een dozijn jaar ervaring in softwareontwikkeling naar Lisk, en net als Kordek realiseerde hij zich dat blockchain-technologie de toekomst was om de wereld rechtvaardiger te maken..

Omdat hij geloofde dat bestaande blockchain-projecten te complex waren, sloot hij zich aan bij Kordek om een ​​blockchain te creëren die gemakkelijk toegankelijk en gebruiksvriendelijk was.

Het LSK-token

Lisk was een van de eerdere tokens voor het ICO-feest en werd daar gehouden op 21 maart 2016. Destijds kostte elk LSK-token $ 0,075 en het team bereikte zijn harde limiet in minder dan 24 uur en haalde ongeveer $ 6,5 miljoen op..

De token begon pas op 6 april 2016 met handelen en bereikte die dag een hoogste punt van $ 3,77 en de volgende dag $ 8,29! Dat betekent dat degenen die onmiddellijk hebben verkocht, meer dan 1.000x hun investering hadden kunnen verdienen. Tijdens de ICO zou $ 100 ongeveer 1.333 LSK hebben gekocht, die een paar weken later aan het hoogste punt had kunnen worden verkocht voor $ 11.050!

De prijs zakte een paar dagen later snel terug onder $ 2, en eind april onder $ 1, hoewel hij in mei volatiel bleef en in die tijd zelfs weer in de buurt van $ 5 handelde. In juni 2016 was de prijs rond het $ 0,30-niveau gestegen en bleef daar tot oktober 2016.

LSK-prijsprestaties

LSK-prijsprestaties. Afbeelding via CoinMarketCap

In het laatste kwartaal van 2016 en begin 2017 daalde de prijs verder tot een bereik van $ 0,15 tot $ 0,20 per LSK, nog steeds meer dan het dubbele van de ICO. Na het bereiken van dieptepunten rond $ 0,12 in februari begon de prijs te herstellen en in mei 2017 was het weer boven $ 1, en in juni handelde hij rond het $ 3-niveau.

De prijs steeg in augustus weer naar het niveau van $ 7 tot $ 9, trok zich in oktober terug naar ongeveer $ 5 en brulde toen het einde van het jaar in toen de hele cryptocurrency-markt wild werd. LSK bereikte op 7 januari 2018 zijn hoogste punt ooit van $ 39,31.

Het hield daarna eigenlijk goed stand in vergelijking met de bredere markt en handelde nog steeds voor meer dan $ 10 vanaf mei 2018. Het bleef echter dalen, samen met de bredere markt in 2018. Het bereikte een dieptepunt van $ 1,05 in februari 2019, maar brak niet. onder het $ 1-handvat weer en vanaf 22 juli 2019 wordt het verhandeld tegen $ 1,54.

Kopen & LSK opslaan

Gezien de lage prijs en het potentieel voor een nieuwe rally, kun je LSK-tokens kopen bij een aantal beurzen. Het grootste handelsvolume is bij YoBit, gevolgd door CoinEgg, CHAOEX en HitBTC. LSK handelt ook op Binance, maar ongebruikelijk is het niet de grootste uitwisseling voor dit token. Het is ook verkrijgbaar bij enkele tientallen andere beurzen.

De handelsomzet van LSK op deze beurzen is vrij hoog. Dit betekent dat er een behoorlijke hoeveelheid liquiditeit is die zou kunnen zorgen voor een beperkte slippage van orders bij grotere bloktransacties.

Binance LSK

Registreer bij Binance en koop LSK

Het opslaan van LSK-tokens is een belangrijke overweging als je ze gaat bezitten, en sinds de rebranding naar Lisk heeft het team verschillende uitstekende opties beschikbaar gesteld aan de gemeenschap. We hebben een lijst gemaakt met de beste Lisk-portefeuilles als u meer opties wilt.

Er zijn mobiele portemonnees voor zowel Android- als iOS-systemen, waardoor opslag erg handig is. De beste oplossing is echter de Lisk Hub, een desktoptoepassing waarmee u LSK kunt opslaan, verzenden en ontvangen, en kunt stemmen op afgevaardigden.

Geplande upgrades voor de Hub omvatten de aanschaf van LSK bij BTC, een blockchain-verkenner en de mogelijkheid om de naam van uw app te registreren. Ook beschikbaar is Lisk Core, dat een volledig Lisk-knooppunt is, maar werkt met een opdrachtregelinterface, en dus niet geschikt is voor de meeste gebruikers. En voor degenen die de beste beveiliging willen, ondersteunen de Ledger- en Trezor-hardwareportefeuilles beide Lisk.

Lisk Ontwikkeling & Routekaart

Het kan ongetwijfeld moeilijk zijn om te bepalen hoeveel werk er aan een blockchain-project wordt gedaan. Soms zullen ontwikkelingsteams liberaal zijn als het gaat om hun voortgang.

Ik geloof echter sterk in het bewijs in de pudding.

Een van de meest effectieve en directe manieren om de ontwikkeling te volgen, is door de coderingsactiviteit op de openbare codebronnen van een project. Code-commits zijn een nuttige statistiek om deze activiteit te beoordelen.

Daarom besloot ik om in de Lisk’s te springen GitHub om precies te zien waar de ontwikkelaars mee bezig waren. Hieronder staan ​​de code commits voor drie van hun best vastgezette repositories.

Lisk GitHub

Toezeggingen voor geselecteerde opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden. Afbeelding via GitHub

Zoals je kunt zien, is het team het afgelopen jaar erg actief geweest met het pushen van code. Dit is veel meer dan we zullen zien bij andere blockchain-projecten op vergelijkbare ontwikkelingsniveaus. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat er nog 29 andere repositories zijn met verschillende niveaus van commits.

Om u een idee te geven van waar de Lisk-ontwikkeling zich opstapelt in vergelijking met de andere projecten, kunt u zien waar ze scoren op GitHub-sites voor het volgen van activiteiten. Bijvoorbeeld op CoinCodeCap, Lisk staat op nummer 4 voor totale activiteit en op nummer 2 voor totale commits!

Natuurlijk zal dit niveau van ontwikkelingsactiviteit zinvol zijn in samenhang met de bredere Roadmap.

Routekaart

Lisk heeft een behoorlijk uitgebreide ontwikkeling roadmap. Ze hebben dit stuk voor stuk uitgesplitst en opgesplitst in fasen, product, status en doelstelling.

Ze hebben ook behoorlijk gedetailleerde details gegeven als het gaat om de status van deze updates. Deze omvatten de volgende stappen:

 • Doelstelling: Is in de Roadmap geplaatst
 • In onderzoek: Momenteel intern besproken
 • LIP opgesteld: Lisk-verbeteringsvoorstellen worden ter beoordeling naar GitHub gestuurd
 • In ontwikkeling: Alpha PoC voor het LIP wordt ontwikkeld
 • LIP stelde voor: LIP wordt in Beta op het Lisk Tesnet geplaatst
 • Voltooid: Lisk mainnet accepteert de propsal en het wordt live gepusht.

Het Lisk Improvement Proposal (LIP) is de poging van het team om de Lisk-ontwikkeling op een echt open source-manier open te stellen voor de rest van de gemeenschap. Het is gebaseerd op een feedback- en contributiemethode om concepten en oplossingen op een gedecentraliseerde manier vooruit te helpen.

Zoals u kunt zien, zijn er veel voorstellen en mijlpalen gaande in hun roadmap. Als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste ontwikkelingsupdates, kun je misschien het beste hun officiële blog.

Gevolgtrekking

Lisk is niet de oudste cryptocurrency, maar het bestaat al langer dan de meeste. Het heeft in de loop der jaren een langzame maar gestage groei gekend, en hoewel de prijs van LSK-tokens alleen als volatiel kan worden omschreven, is het te allen tijde ruim boven de ICO-prijs gebleven, zelfs in de diepten van de cryptowinter..

Het ontwikkelingsteam is consistent geweest in het volgen van de roadmap en het halen van hun deadlines, wat verfrissend is in de blockchain-industrie.

Het is ook goed om te zien dat beide oprichters vanaf het begin bij het project zijn gebleven, de groei hebben geleid in overeenstemming met hun visie en leiding hebben gegeven aan het groeiende team van ontwikkelaars dat is overgegaan van werken rond de keukentafel naar reguliere kantoren in het centrum van Berlijn, Duitsland.

Hoewel de kerngemeenschap Lisk misschien een “Ethereum-killer” noemt, is de waarheid dat het project slechts een van de vele opkomende blockchain-projecten is die werken aan het creëren van een dApp-platform. Lisk hoopt zichzelf te scheiden en zijn groeitraject te vergroten door het bekende Javascript en een bibliotheek met open-source SDK’s te gebruiken.

De SDK op basis van Javascript was een uitstekend idee en brengt een niveau van eenvoud in een branche die bekend staat om zijn complexiteit. Het gebruik van een bestaande oplossing die al door miljoenen codeerders wordt omarmd, was een slim idee dat Lisk veel sneller toegang had moeten geven tot een pool van ontwikkelaars dan concurrenten, hoewel dit tot nu toe niet het geval lijkt te zijn.

In plaats daarvan heeft Lisk zijn token naar de 47e positie op CoinMarketCap zien glijden, terwijl concurrerende dApp-platforms van Ethereum, EOS en Tron allemaal in de top tien staan ​​qua marktkapitalisatie. Die concurrenten hebben ook honderden, zo niet duizenden dApps, terwijl Lisk voor zover ik kon vinden minder dan een dozijn dApps heeft, zelfs na vijf jaar te hebben bestaan ​​(versus 1 jaar voor een project als Tron).

Dat is niet per se negatief. Zoals ik al zei, Lisk is een langzaam en gestaag project geweest en alleen de tijd zal uitwijzen welke blockchain-projecten overleven en bloeien, en welke buiten de boot vallen. Als het Lisk-team iets te zeggen heeft over de situatie, zullen ze een van de overlevenden zijn.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me