Litecoin (LTC) recensie: zilver naar het digitale goud

De cryptocurrency-ruimte is veel veranderd sinds Bitcoin werd geboren. Tegenwoordig zijn er meer dan 7400 cryptocurrencies en tellen. De originele altcoins uit de begintijd bevinden zich daardoor in een drukke en competitieve ruimte. Hoewel de meeste hiervan de tand des tijds niet hebben doorstaan, is Litecoin een van de weinige, en dat is gelukt door in de schaduw van Bitcoin te staan..

Litecoin en Bitcoin

Afbeelding via Alza

Geloof het of niet, Litecoin is vrij belangrijk voor Bitcoin. Het heeft geserveerd als testbed voor veel functies die uiteindelijk aan Bitcoin zijn toegevoegd. Segwit en het Lightning Network zijn slechts twee voorbeelden. Dit feit alleen al rechtvaardigt een nauwkeurig onderzoek van deze ‘digitale zilveren’ cryptocurrency. Het kan ons een waardevol inzicht geven in de toekomst van Bitcoin en bij uitbreiding de gehele cryptocurrency-markt. Spoiler: privacy is misschien de volgende.

Een korte geschiedenis van Litecoin

Litecoin is gemaakt door Charlie Lee. Charlie heeft een masterdiploma in informatica van MIT en heeft bijna zes jaar als software-engineer voor Google gewerkt. Een fervent pokerspeler, hij was een van de duizenden die getroffen werden door de Black Friday hardhandig optreden over online poker door de Amerikaanse autoriteiten in 2011. Toen hij zag hoe toezichthouders online pokersites verstikten door betalingsproviders ervan te weerhouden met hen samen te werken, deed hij “beseffen hoe belangrijk de vrijheid van geld” is. Dit bracht Charlie naar Bitcoin.

FBI-website verwijderen

Een website-bericht van de Amerikaanse autoriteiten over tal van populaire online pokersites op Black Friday van Poker. Afbeelding via Upswing Poker

Op 7 oktober 2011 creëerde Charlie Litecoin. De naam komt uit zijn visie van het maken van “een lichtere versie van Bitcoin” die handiger zou zijn om dagelijks te gebruiken. Vreemd genoeg beschouwt Charlie Bitcoin als de onbetwiste koning van de cryptocurrency-ruimte en zelfs adviseert mensen om eerst in Bitcoin te investeren, inclusief Litecoin. Hij beschouwt Litecoin ook als het ‘digitale zilver’ dat een aanvulling is op Bitcoin, dat ‘digitaal goud’ is..

Charlie Lee Litecoin

Charlie Lee, maker van Litecoin. Afbeelding via Bitcoinist

Hoewel er niet veel andere cryptocurrencies waren rond de tijd dat Litecoin werd gemaakt, Charlie benadrukt dat zelfs in die tijd velen van hen bedoeld waren om niets anders te doen dan hun makers te laten profiteren. Als zodanig had Litecoin geen pre-mine – Charlie bewaarde geen Litecoins voor zichzelf, maar kocht en de mijne zoals vele anderen in het begin. Charlie verliet Google in 2013 om bij Coinbase te gaan werken. Hij was daar een van de vijf medewerkers en was bij zijn vertrek in 2017 directeur engineering.

Charlie Lee haat

Afbeelding via Twitter

Datzelfde jaar, Charlie verkocht zijn Litecoin, een beweging die velen in de cryptocurrency-gemeenschap boos maakte en zich afvroeg of de munt enige waarde had als de maker hem had verkocht. Dit, naast de opmerkingen die hij vaak maakte, die Litecoin-houders van streek maakten (zoals Litecoin ‘saai’ noemen), leidde ertoe dat sommigen label hem als de “meest gehate persoon in cryptocurrency” in 2017-2018.

Charlie Lee verkoopt Litecoin

Charlie Lee’s aankondiging dat hij zijn Litecoin heeft verkocht / gedoneerd. Afbeelding via Reddit

Charlie heeft vaak uitgelegd dat zijn beslissing om zijn Litecoin te verkopen te wijten was aan zijn ongelooflijke invloed op de prijs. Met meer dan 800 duizend volgers op Twitter, Charlie zag dat hij met zijn tweets in staat was om de Litecoin-markt te bewegen en besloot dat de beste zet voor het succes van het project op lange termijn zou zijn om zijn Litecoin te verkopen en zich volledig op ontwikkeling te concentreren. Charlie heeft verklaard dat hij van plan is de ontwikkeling van Litecoin tot ver in de toekomst voort te zetten en nooit met pensioen zal gaan uit de crypto-ruimte.

Wat is Litecoin?

Litecoin is een van de eerste cryptocurrencies ooit gemaakt. Het is gebouwd met behulp van de kerncode van Bitcoin en is bedoeld als een gemakkelijkere manier om betalingen te doen met kleinere bedragen. Als zodanig zijn Litecoin-transacties sneller dan die van Bitcoin en kosten ze minder om te verzenden.

Winkels die Litecoin accepteren

Een heatmap van plaatsen die Litecoin als betaling accepteren. Afbeelding via Cryptwerk

Litecoin wordt geaccepteerd door tienduizenden handelaars en winkels over de hele wereld, waarvan de meeste in Europa en Noord-Amerika. Er zijn ook tienduizenden geldautomaten met cryptocurrency over de hele wereld die Litecoin verkopen, met meer dan 13.000 in Zuid-Korea alleen. Vanaf september 2020 is Litecoin ook beschikbaar in de populaire app voor mobiel bankieren, Revolut.

Litecoin is open source en iedereen kan een Litecoin Improvement Proposal (LIP) indienen op het Lightcoin Project Github. Deze voorstellen worden besproken door de Litecoin-gemeenschap en vervolgens geaccepteerd of afgewezen door het Lightcoin Core-ontwikkelingsteam dat Litecoin onderhoudt en upgradet..

Logo Litecoin Foundation

Afbeelding via LinkedIn

Het Lightcoin Core-team wordt ondersteund door de Litecoin Stichting, een non-profitorganisatie gevestigd in Singapore die zich richt op de adoptie en bekendheid van Litecoin. Het wordt volledig gefinancierd door donaties en merchandising. Litecoin-maker Charlie Lee is de algemeen directeur van de Litecoin Foundation en de hoofdontwikkelaar van het Lightcoin Core-team.

Hoe werkt Litecoin?

Litecoin werkt bijna precies zoals Bitcoin met een paar kleine verschillen. Net als Bitcoin gebruikt Litecoin een proof of work-consensusmechanisme om transacties te valideren en nieuwe blokken op zijn blockchain te genereren. In plaats van de SHA256 mijnbouwalgoritme gebruikt in Bitcoin, Litecoin gebruikt de Scrypt mijnbouwalgoritme. Het is zo ontworpen dat iedereen met een gewone computer Litecoin kan minen.

Litecoin Mijnbouwinstallatie

De Litecoin Antminer L3. Afbeelding via Alza

Helaas gespecialiseerd Scrypt ASIC-mijnwerkers werden uiteindelijk ontwikkeld, waardoor het onrendabel werd om Litecoin met reguliere hardware te minen. Als zodanig wordt de meeste Litecoin-mijnbouw tegenwoordig gedaan door Litecoin-mijnbouwbedrijven en Litecoin-mijnpools. Mijnpools waarbij computerkracht wordt gebundeld en gedeeld in de winst die wordt behaald met het delven van nieuwe Litecoin-blokken. Leuk weetje: Dogecoin blijft bestaan ​​vanwege Litecoin-mijnwerkers.

Litecoin en Bitcoin vergeleken

Litecoin versus Bitcoin. Afbeelding via Op zoek naar Alpha

Een nieuw Litecoin-blok wordt ongeveer elke 2,5 minuut gegenereerd, 4x sneller dan de 10 minuten durende generatietijd van Bitcoin. Net als bij Bitcoin waren de blokbeloningen 50 Litecoin per blok toen het werd gemaakt, en deze blokbeloningen worden ongeveer elke 4 jaar gehalveerd. Huidige blokbeloningen zijn 12,5 Litecoin per blok. De laatste Litecoin vond plaats in augustus 2019, en de volgende halvering vindt plaats in augustus 2023.

Naast miners beschikt Litecoin over andere gebelde netwerkdeelnemers knooppunten. Simpel gezegd, dit zijn computers (AKA full nodes) of mobiele apparaten (AKA light nodes of light clients) die het netwerk verder beveiligen door transactiegegevens op het Litecoin-netwerk op te slaan en dubbel te controleren. In tegenstelling tot miners worden Litecoin-knooppunten niet betaald voor hun netwerkdeelname (tenzij je goed karma als betaling meetelt).

Litecoin SegWit

SegWit uitgelegd

Een technische uitleg van SegWit. Afbeelding via CoinTelegraph

Litecoin geïmplementeerd SegWit in 2017 en Bitcoin volgde uiteindelijk. SegWit is een technologie die voorkomt dat overtollige gegevens in nieuwe blokken worden geschreven. Dit maakt ruimte vrij voor blokken om meer transactiegegevens op te slaan, waardoor het aantal transacties per seconde (TPS) toeneemt. SegWit verdubbelde de TPS van Bitcoin van ongeveer 3 naar 7 en de TPS van Litecoin van ongeveer 28 naar 56.

Litecoin Lightning Network

Bitcoin Lightning-netwerk

Een illustratie van het cryptocurrency Lightning Network. Afbeelding via Blockgeeks

Litecoin ondersteunt ook het Lightning Network, een off-chain schaaloplossing die de TPS verder verhoogt. Het doet dit door een betalingskanaal tussen twee partijen te openen waarin meerdere transacties kunnen plaatsvinden, waarbij alleen de eindsaldi door netwerkknooppunten naar de blockchain worden geschreven zodra het betalingskanaal is gesloten. Net als bij SegWit implementeerde Bitcoin kort daarna ondersteuning voor het Lightning Network.

Litecoin Atomic Swap

Atomic Swap Cryptocurrency

Een voorbeeld van een atomaire swap tussen Litecoin en Bitcoin. Afbeelding via Medium

Litecoin voerde enkele van de allereerste atomaire swaps uit met Decred, Vertcoin, en Bitcoin eind 2017. Met Atomic swaps kun je verschillende soorten cryptocurrency rechtstreeks uitwisselen met andere mensen zonder een gecentraliseerde service zoals een exchange te gebruiken. Dit wordt gedaan door geautomatiseerde contracten te gebruiken die de gewenste cryptocurrency vrijgeven aan de portemonnee van een gebruiker wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Atomic swaps zijn sindsdien gemeengoed geworden en zijn beschikbaar op veel cryptocurrency-wallets.

Litecoin Mimblewimble

Litecoin is momenteel bezig met de implementatie van Mimblewimble, een privacytechnologie die wordt gebruikt door de Grin-privacymunt, die ook is opgebouwd uit de code van Bitcoin. Mimblewimble is ongelooflijk gecompliceerd, maar houdt in wezen in dat portemonnee-adressen alleen zichtbaar moeten zijn voor de partijen die bij een transactie betrokken zijn.

Mimblewimble Paardebloem

Een technische illustratie van Dandelion. Afbeelding via TariLabs

Een technische illustratie van Dandelion. Afbeelding via TariLabs 

Als gevolg hiervan is het enige dat zichtbaar is op de blockchain het totale verwerkte bedrag, dat als een enkele transactie wordt weergegeven. Mimblewimble maakt ook gebruik van een technologie genaamd Paardebloem die alle IP-adresgegevens in een transactie verbergt.

Originele post van Mimblewimble

De originele Mimblewimble-post.

Mimblewimble is vernoemd naar de “Tong-koppelverkoop”Van Harry Potter, waardoor de vervloekte persoon niet coherent kan spreken. Mimblewimble werd in 2018 voorgesteld door een anonieme ontwikkelaar met het pseudoniem Tom Elvis Jedusor, de Franse vertaling van Tom Marvolo Riddle, het beroemde Harry Potter-anagram voor “I am Lord Voldemort”.

Litecoin ICO

Er was geen eerste muntaanbieding voor Litecoin. Er was ook geen voormijn, hoewel het vermeldenswaard is dat er technisch gezien een was 3 blok premine van 150 Litecoins door Charlie Lee om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkte. Als zodanig was de prijs van Litecoin bij de lancering technisch 0 $ USD. Litecoin heeft een maximale voorraad van 84 miljoen, wat 4x meer is dan de maximale voorraad van 21 miljoen van Bitcoin.

LTC-prijsanalyse

Hoewel Litecoin al bestaat sinds 2011, begint begin 2013 een ‘officiële’ prijsgeschiedenis van Litecoin CoinMarketCap ging live. Litecoin piekte van een prijs van ongeveer 3 $ USD naar 40 $ USD tijdens de eerste bull-run op de cryptomarkt eind 2013. Na teruggevallen te zijn naar het bereik van 3-4 $ USD, bereikte het een recordhoogte van bijna 400 $ USD tijdens de bull run 2017-2018, een 100x rally.

Litecoin-prijsgeschiedenis

De prijsgeschiedenis van Litecoin. Afbeelding via CoinMarketCap

Litecoin beweegt zijwaarts sinds de Maart 2020 flitscrash, zweeft op een prijs tussen 40-70 $ USD en zit momenteel rond de 45 $ USD. Ondersteuning lijkt rond de 42-43 $ USD-range te liggen en het lijkt erop dat de zijwaartse trend zich zal voortzetten. Het handelsvolume voor Litecoin is sinds september echter geleidelijk gestegen, wat een aanwijzing kan zijn voor een nieuwe verschuiving naar een prijs van 60-70 $ USD (geen financieel advies!).

Waar Litecoin te krijgen

Litecoin is beschikbaar op vrijwel elke bestaande cryptocurrency-exchange. Er zijn bijna 800 handelsparen voor Litecoin en het handelsvolume van 24 uur per dag bedraagt ​​tientallen miljoenen dollars op vele gerenommeerde beurzen, waaronder Binance, Huobi en Coinbase.

Litecoin Cryptocurrency-uitwisselingen

De top 10 handelsparen van Litecoin. Afbeelding via CoinMarketCap

Kortom, u kunt Litecoin vrijwel overal krijgen waar u Bitcoin kunt vinden, en dit is ook niet beperkt tot cryptocurrency-uitwisselingen. Onthoud gewoon dat als u Litecoin koopt met populaire financiële apps zoals Revolut of Uphold, u waarschijnlijk meer zult betalen.

Litecoin cryptocurrency-portefeuilles

Aangezien Litecoin al bijna net zo lang bestaat als Bitcoin, ondersteunt bijna elke cryptocurrency-portemonnee die u kunt vinden Litecoin op enkele uitzonderingen na. Populaire Litecoin-hardwareportefeuilles zijn onder meer Trezor- en Ledger-apparaten.

Litecoin-portefeuilles

Handige Litecoin-portefeuilles voor mobiel en desktop zijn onder meer de Exodus Wallet en Atomic Wallet. U kunt een uitgebreide lijst met Litecoin-portefeuilles vinden op de Litecoin-website als geen van de hier genoemde wallets u aanspreekt. Je kunt alles lezen over onze lijst met de beste Litecoin-portefeuilles als je meer opties op dit front wilt zien.

Litecoin-routekaart

Er is geen officiële routekaart voor Litecoin. Wat meer is, is dat, ondanks dat het een van de oudste projecten in de cryptocurrency-ruimte is, er verrassend beperkte documentatie over Litecoin is. Veel van de beschikbare informatie over Litecoin is ook gefragmenteerd, verouderd of onduidelijk (wat een deel is van waarom we besloten dit artikel te schrijven).

Litecoin-routekaart

Het document dat het dichtst bij een roadmap ligt, staat op De Lite School, een educatieve website van de Litecoin Foundation. Het is niet gedateerd en geeft geen verwachte data waarop de geconstateerde verbeteringen en toevoegingen zullen worden geïmplementeerd (of helemaal niet). Sommige hiervan zijn al geweest, zoals het Lightning Network, Atomic Swaps en vertrouwelijke transacties (Mimblewimble – in uitvoering).

Litecoin-kluis

Een illustratie van een Litecoin / Bitcoin-kluis. Afbeelding via Whitepaper over Bitcoin-convenanten

Drie extra functies lijken op de ontwikkelingsachterstand van Litecoin te staan. Het eerste kenmerk is MAST, die slimme contracten op Litecoin mogelijk maken. Het tweede kenmerk is Verbonden, die het mogelijk maken om digitale Litecoin-kluizen te creëren om te helpen beschermen tegen diefstal. De derde functie heet Coloured Coins, waarmee je speciale eigenschappen aan individuele Litecoins kunt toewijzen. Dit zou het mogelijk maken om een ​​specifiek cluster Litecoins dubbel te gebruiken als de sleutels van uw Tesla-auto.

Sidechain voor cryptovaluta

Illustratie van een zijketen in cryptocurrency. Afbeelding via StackExchange

Zoals eerder opgemerkt, is Litecoin momenteel bezig met het opnemen van Mimblewimble. Dit zal de creatie van een zijketen betekenen – een parallelle Litecoin-keten met geïmplementeerde Mimblewimble, die op optionele basis kan worden gebruikt vanuit de hoofdketen. Met andere woorden, u zou ervoor kunnen kiezen om uw Litecoin naar de Mimblewimble-keten te sturen als u wilt dat uw Litecoin-transacties privé zijn.

Litecoin Privacy Aankondiging

Het streven naar privacy op Litecoin werd aangekondigd door de maker Charlie Lee op Twitter begin 2019. Hij beschrijft privacy als het “volgende slagveld” in cryptocurrency en privacy is zijn focus geweest in bijna elk interview sindsdien. Hoewel er geen officiële datum is waarop Mimblewimble beschikbaar zal zijn op Litecoin, een testnet voor de nieuwe functie was gelanceerd begin oktober van dit jaar.

Onze mening over Litecoin

Litecoin is een tijdloze klassieker. Voor degenen die een paar jaar in de crypto-ruimte zijn geweest, zullen ze zich de dagen herinneren dat het vasthouden van Bitcoin, Ethereum en Litecoin een onuitgesproken regel was in de cryptocommunity. Hoewel het misschien niet de cryptocurrency is waar iedereen aan denkt, is Litecoin een van de belangrijkste activa in de crypto-ruimte vanwege zijn rol als testbed voor nieuwe Bitcoin-upgrades en toevoegingen..

Lightcoin Core-website

De onafgemaakte website voor het Lightcoin Core-ontwikkelingsteam. Afbeelding via Lightcoin Core

Dat gezegd hebbende, is het verrassend hoe ongeorganiseerd een ontoegankelijke bestaande informatie over Litecoin is. Het project heeft niet eens een whitepaper, wat het waarschijnlijk moeilijk maakt voor degenen die nieuw zijn in cryptocurrency om Litecoin serieuze aandacht te geven. Het is inderdaad mogelijk dat Litecoin voornamelijk wordt ondersteund door cryptocurrency-veteranen. Met zoveel concurrentie in de cryptocurrency-ruimte, is het hebben van duidelijke, beknopte en up-to-date informatie van cruciaal belang voor het voortbestaan ​​van een munt.

Privacy Coins Nieuws

Afbeelding via Bloomberg

Bovendien kan Litecoins beschuldiging van privacy het in het vizier plaatsen van toezichthouders die steeds vijandiger worden tegenover privacymunten. Charlie Lee opgemerkt in een interview dat het “interessant” zal zijn om te zien of cryptocurrency-exchanges Litecoin gaan schrappen wanneer het ondersteuning voor Mimblewimble toevoegt. Er zijn de laatste tijd veel uitwisselingen geweest schrappen van privacymunten door druk van regelaars.

Coinbase bevriest portemonnee

Voor de context zouden het geld worden gebruikt om de verdedigingsadvocaten van Ross Ulbricht, de maker van darknet-marktplaats Silk Road, te betalen. Afbeelding via NieuwsBTC

Het feit is dat Charlie gelijk heeft als hij privacy het volgende slagveld voor cryptocurrency noemt. Zoals blockchain-bedrijven zoals Chainalysis en zelfs cryptocurrency-uitwisselingen zoals Coinbase gezellig met de overheid agentschappen over de hele wereld, zorgen zijn gerechtvaardigd en tegenmaatregelen zijn gerechtvaardigd. De mogelijkheid om controle te hebben over de eigen gegevens en geld is van cruciaal belang in een digitale wereld waarin alles steeds meer wordt bekeken en gecontroleerd.

Privacy Munten Cryptocurrency

Een paar populaire privacymunten in cryptocurrency. Afbeelding via Blokken gedecodeerd

Nu de volgende bullmarkt nadert, staat de toekomst van cryptocurrency op een kruispunt: een zelfgenoegzame integratie met oude instellingen of een gestage mars naar een nieuwe, vrije, gedecentraliseerde wereld. Litecoin heeft moedig zijn kant gekozen en is misschien wel de eerste beweger in een grotere beweging die nog moet plaatsvinden in de cryptocurrency-ruimte.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me