Luno Review: complete beginnershandleiding

Luno is een cryptocurrency-exchange die een plek heeft veroverd in tal van opkomende markten.

Hoewel Luno een relatief kleine beurs is, groeien ze gestaag in een aantal landen over de hele wereld. Ze zijn buiten hun Afrikaanse wortels gegroeid en zijn begonnen met het aanbieden van handel in Europa.

Een van de belangrijkste vragen is echter of het veilig is en kan worden vertrouwd?

In deze uitgebreide Luno-recensie bespreken we alles wat u moet weten over de uitwisseling. We zullen ingaan op hun beveiligingsfuncties, ondersteuning en een bredere reputatie van de gemeenschap.

Overzicht

Luno is een cryptocurrency-uitwisseling die zijn wortels had in Zuid-Afrika. Het heette vroeger BitX en werd opgericht in 2013. Momenteel heeft het bedrijf zijn wereldwijde hoofdkantoor naar Londen verplaatst.

Volgens het bedrijf over ons pagina, Luno is een crypto-uitwisseling die bestaat uit “40 technologie- en financiële experts, actief in verschillende landen en continenten”

Het beleden doel van het team? Miljarden gebruikers over de hele wereld helpen bij het kopen, verkopen en opslaan van crypto’s zoals ether en bitcoin.

Ze lijken het afgelopen jaar ook behoorlijk te zijn uitgebreid dankzij wat durfkapitaalfinanciering. Ze hebben kantoren in Londen, Singapore en Kaapstad.

Uit deze informatie lijkt het alsof de uitwisseling vrij open en transparant is. Het is handig om te weten dat er een lokale aanwezigheid is, aangezien dit een bepaald niveau van comfort geeft.

Is Luno veilig?

Luno heeft nog nooit een verwoestende hack gehad die we kennen, dus dat is er.

Ze doorlopen ook een aantal van hun beveiligingsprocedures op uitwisselingsniveau. Deze omvatten het opslaan van het merendeel van hun geld in “diepvries” portefeuilles voor koude opslag. Dit zijn in wezen portefeuilles met meerdere handtekeningen die offline worden opgeslagen in bankkluizen waartoe niemand bij Luno toegang heeft.

Ze slaan hun “hot wallets” ook op in portefeuilles met meerdere handtekeningen die worden gedeeld met BitGo. Door de sleutels tussen twee verschillende bedrijven te splitsen, zorgt Luno voor een extra beveiligingslaag tegen elke potentiële hacker of aanvaller.

Wat betreft individuele gebruikers zijn de basisbeveiligingsopties echter beschikbaar, zoals tweefactorauthenticatie en e-mailbevestigingen. Dit is vrij eenvoudige vanille als het gaat om veiligheid voor de gebruiker.

Als een kanttekening willen we benadrukken dat, hoe veilig een uitwisseling ook is, je er geen grote hoeveelheden cryptocurrency op laat staan. Er is altijd een risico als het gaat om vastberaden hackers.

Cryptoparen

Luno bedient klanten waar veel andere beurzen niet op reageren. Deze dynamiek is duidelijk aanwezig in de handelsparen die het aanbiedt, die als volgt zijn:

  • BTC / IDR (Indonesische roepia)
  • BTC / MYR (Maleisische ringgit)
  • BTC / NGN (Nigeriaanse naira)
  • BTC / ZAR (Zuid-Afrikaanse rand)
  • BTC (EUR)
  • ETH / BTC

Dus, afgezien van de unieke fiat-paren, die duidelijk laten zien dat Luno zich concentreert op de momenteel achtergestelde Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische cryptocurrency-klanten, is de enige crypto-naar-crypto-mogelijkheid voor Luno-gebruikers tussen ether en bitcoin..

Luno probeert ook uit te breiden naar traditionele markten in de ontwikkelde wereld. Ze zijn bijvoorbeeld onlangs begonnen met het accepteren van deposito’s en handelaren in euro’s uit landen in de EU.

Terwijl het orderboek voor de euro nog steeds vrij beperkt is in vergelijking met dat van hun orderboeken in opkomende markten. Hieronder staan ​​bijvoorbeeld de meest actieve markten op de Luno-beurs.

Luno Exchange-volumes

Afbeeldingsbron: coinmarketcap.com

Zoals u kunt zien, is de Zuid-Afrikaanse rand nog steeds hun grootste markt met 82% van het volume. Het lijkt er ook op dat er de afgelopen 24 uur geen crypto-handelsvolume was.

Er zijn ETH / BTC-orderboeken op Luno met een volume van ongeveer 1.700 ETH, dus het wordt niet correct gevolgd door Coin Market Cap. Er is ook geen ander ZAR Crypto-paar dat op de beurs wordt verhandeld.

Opnames en stortingen

Net als Coinbase-gebruikers in Amerika en Europa, kunnen Luno-gebruikers bitcoins kopen met hun fiat-handelspaar naar keuze door hun bankrekening te koppelen aan hun online wisselrekening. Voor die gebruikers met bankpassen en creditcards, accepteren ze ook betalingen via Upay en Everypay.

Luno heeft hard gewerkt om het hele proces zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het duurt doorgaans niet meer dan 48 uur voordat Fiat-opnames op uw bankrekening staan, terwijl stortingen tussen 24 en 48 uur op uw wisselrekening verschijnen. Neem dat, Coinbase!

In Europa bankieren ze met dezelfde bank als Coinbase. Ze accepteren overschrijvingen naar uw rekening in de vorm van SEPA-betalingen. Deze zouden niet langer dan 1 tot 2 dagen moeten duren. Ze proberen ook een oplossing te vinden voor directe bankbetalingen van een aantal Europese banken.

Als u euro’s van uw rekening afhaalt, wordt er ook geld overgemaakt via SEPA. Deze kosten moeten ongeveer even lang duren als de initiële financiering.

Luno-vergoedingen

Luno houdt zich aan een vergoedingssysteem dat is gebaseerd op maandelijks gebruik van de beurs, niet op enkelvoudige transacties. En binnen dit maandelijkse systeem berust de uitwisseling ook op een “maker / taker” -dynamiek.

Dienovereenkomstig zijn de vergoedingen die u uiteindelijk betaalt, gebaseerd op het handelsvolume dat u in een bepaalde maand op de beurs verwerkt. Maar met dat gezegd, lijkt het er niet op dat de procentuele vergoedingen ooit boven de 1 procent uitkomen op Luno.

In termen van opnamekosten zegt Luno dat ze een kleine “administratiekosten” in rekening brengen op basis van het land waarin u zich bevindt. De EFT-opnamekosten zijn bijvoorbeeld R8,50 voor een Zuid-Afrikaanse opname. In Europa wordt 0,3 euro in rekening gebracht.

In termen van stortingen zijn de meeste opties gratis. De enige uitzonderingen zijn als u cryptocurrencies koopt met kaarten of dat u een contante transactie op hun bankrekening uitvoert.

Als u exacte duidelijkheid wilde over de vergoedingen die u mogelijk bij Luno betaalt, kunt u meer lezen hier.

Verificatie proces

Het aanmeldingsproces is eenvoudig en alleen behoeften en e-mailadres. Eenmaal op de beurs zijn er 4 basisverificatieniveaus bij Luno, elk met verschillende opname- / financieringslimieten. Hieronder staan ​​bijvoorbeeld de limieten voor financiering in Zuid-Afrika.

Verificatielimieten bij Luno

Ervan uitgaande dat u volledige handelsfunctionaliteit wilt hebben, zou u geverifieerd willen worden tot het derde niveau. Luno gaat er prat op enkele van de snelste verificatieprocessen in de branche te hebben. We besloten dit uit te testen om hun beweringen te bevestigen.

U bevestigt uw mobiele nummer en voert relevante persoonlijke gegevens in. U wordt vervolgens gevraagd om “identiteitsdocumenten” te uploaden. Voorbeelden van bewijs zijn zaken als rekeningafschriften, bankafschriften en belastingfacturen.

Nadat we deze basistaken hadden voltooid, zaten we te wachten. In precies 24 uur waren we volledig geverifieerd en werden alle opnamelimieten opgeheven. We waren echt verrast hoe snel Luno zijn klanten aan boord kon krijgen. Dit is ongetwijfeld een weerspiegeling van het toegenomen ondersteunend personeel waarover ze momenteel beschikken.

Regulering en financiering

Luno heeft onlangs het nieuws gehaald dankzij een succesvolle risicokapitaalverhoging van in Londen gevestigde investeerders. In september vorig jaar was het bedrijf in staat om een ​​serie B-financiering van $ 9 miljoen op te halen die werd beheerd door Balderton Capital.

Afgezien van de impact die de extra fondsen zouden kunnen hebben op de groeivooruitzichten van Luno Exchange, zorgt de deal ervoor dat Balderton Partner Tim Bunting toetreedt tot het bestuur van Luno. Het lijdt geen twijfel dat ze dit zullen gebruiken als lanceerplatform voor hun Europese expansie.

Aan de andere kant van de wereld wordt Luno geconfronteerd met enige regelgevende push-back in landen als Maleisië. Hier heeft de Belastingdienst geëist dat Luno gebruikersinformatie overhandigt en hun bankrekeningen laat blokkeren totdat ze eraan voldoen. Dit hebben we ook gezien bij de IRS en Coinbase.

Luno zegt dat ze samenwerken met de Maleisische autoriteiten, maar de vertrouwelijkheidsgegevens van klanten niet zullen schenden. Dit is zonder twijfel een goed teken van het vertrouwen dat handelaren in Luno Exchange kunnen hebben.

Klantenservice

Als het gaat om het krijgen van hulp van Luno, heeft u twee opties.

Heeft u een basisprobleem? De uitwisseling helpcentrum misschien wel alles wat je nodig hebt.

Is er iets groters aan de hand? Probeer een help ticket om contact op te nemen met ondersteuning.

Luno Exchange is momenteel hun ondersteunende functie aan het uitbreiden, omdat ze op zoek waren naar personeel dankzij de nieuwe VC-financiering.

Het aantal werknemers is bijvoorbeeld sinds vorig jaar explosief gestegen van onder de 20 naar meer dan 80. Dit is ongetwijfeld een van de factoren die bijdraagt ​​aan de verhoogde snelheid van hun verificaties en ondersteuning..

Luno-handelsplatform

Een van de belangrijkste kenmerken van elke beurs is de snelheid en efficiëntie van het handelsplatform. Bovendien moet het platform relatief intuïtief zijn, zodat uw gemiddelde gebruiker er doorheen kan navigeren.

Als je het orderboek van ZAR / BTC bekijkt, ziet de beurs er relatief eenvoudig vanille uit. U heeft uw bestelformulieren onder de grafieken met het orderboek aan de linkerkant. U kunt ook wisselen tussen een staafdiagram / lijndiagram of marktdiepte.

Handelsplatform van Luno.com

Qua handelskenmerken is het Luno-platform eerder aan de lage kant. Er is geen grafiekfunctionaliteit of meer geavanceerde orderboekanalyse die meestal wordt weergegeven bij enkele van de grotere beurzen zoals Kraken en Poloniex.

Er is ook geen optie om het platform te veranderen naar een lichtere “dagversie”. Dit betekent dat handelaren het moeten doen met de zwarte achtergrond en donkere kleuren. We hebben eerder met handelaren gesproken die het moeilijker vinden om lichte lettertypen op een donkere achtergrond te lezen.

Qua handelsfunctionaliteit zelf lijkt het orderboek van Bitcoin relatief gezond te zijn voor BTC / ZAR. Dit betekent dat grotere transacties kunnen worden uitgevoerd zonder al te veel van de prijs te verlagen. Dit is mogelijk niet het geval voor de andere paren, zoals IDR of MYR.

Het plaatsen van bestellingen is echter vrij snel, wat betekent dat uw bestellingen vrijwel onmiddellijk in de boeken worden geplaatst. U kunt vervolgens zien hoe uw order onder de grafieken in de markt wordt verwerkt.

Voor gebruikers die graag onderweg handelen, komt de mobiele Luno-app goed van pas. Dit lijkt de meeste handelsfunctionaliteit te hebben die in de hoofdbeurs is ingebed, afgezien van de grafieken en eerdere orders.

Luno mobiele applicatie

Bron: Apple iTunes Store

Wel handig is de mogelijkheid om de mobiele app als een soort Bitcoin-portemonnee te gebruiken. Hiermee kunt u geld sturen naar opgeslagen contacten in de app.

Luno tegen Coinbase

Het lijdt geen twijfel dat Luno zware concurrentie krijgt van de grotere cryptocurrency-uitwisselingen. Een van die uitwisseling is Coinbase. Deze grote Fiat / crypto-uitwisseling is gevestigd in de VS en is wereldwijd uitgebreid.

Coinbase heeft ook zojuist hun GDAX-uitwisseling omgedoopt tot Coinbase pro. Deze geavanceerde beurs heeft een scala aan handelsopties en kan door institutionele beleggers voor grote hoeveelheden volume worden gebruikt.

Dus met dergelijke concurrentie, hoe doet Luno het??

  Luno Coinbase
Gevestigd 2013 2012
Jurisdictie Zuid-Afrika, Europa, Maleisië, Indonesië Globaal
Koop- / stortingsmethoden Overschrijving Creditcard, debetkaart, bankoverschrijving
Methoden voor verkopen / opnemen Bankoverschrijving, cryptocurrencies PayPal, bankoverschrijving, cryptocurrency
Beschikbare cryptoparen BTC, ETH BTC, BCH, ETH, ENZ., LTC
Fiat-valuta geaccepteerd ZAR, EUR, MYR, IDR, NGN USD, EUR, GBP
Ruilplatform Basic Geavanceerd (Coinbase Pro)
Klantenservice E-mail, contactformulier E-mail, contactformulier, ondersteuningsnummer
Handelskosten 1,0% 1,49%
Veiligheid Standaard Geavanceerd

Daarom lijkt Coinbase het een aantrekkelijk alternatief te zijn als u meer munten wilt kopen dan op Luno. Wanneer u handelt op het Coinbase pro handelsplatform, heeft u veel meer functionaliteit en grafiekopties. Dit is ideaal voor die cryptohandelaren die technische analyse gebruiken.

Coinbase Banner uit

Als het echter om handelskosten gaat, lijkt Coinbase iets hoger te zijn dan Luno. Je moet ook weten dat Coinbase alleen USD, EUR en GBP accepteert via overboekingen. Als u dus op Coinbase gaat kopen in een andere valuta dan die met een bankpas / creditcard, is de vergoeding feitelijk 3,9%.

Dus hoewel Coinbase een geavanceerder platform is voor handelaren in de VS, Europa en het VK, kan het een minder kosteneffectieve optie zijn voor kopers in de opkomende markten die Luno dekt..

Gevolgtrekking

Voor zijn beoogde klantenbestand is Luno een geweldige uitwisseling. Maar zijn klantenbestand is momenteel erg gericht, dus Luno is eigenlijk alleen praktisch voor inwoners van Zuid-Afrika, Nigeria, Maleisië en Indonesië. Tenminste voor nu.

Ze lijken ook de juiste procedures te volgen als het gaat om uitwisseling en persoonlijke veiligheid. Ze kunnen echter de gebruikersinterface van de hoofdcentrale verbeteren.

We hielden echter van de geweldige klantenservice en snelle opname- en verificatietijden. Alles bij elkaar genomen, voor Zuid-Afrikaanse handelaren geven we de uitwisseling een duim omhoog.

Afbeeldingen via luno.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me