Marco Peereboom Interview: Governance, Decred & Politeia

Consensus kunnen opbouwen is een van de belangrijkste vereisten voor het functioneren van blockchaintechnologie. Onafhankelijke knooppunten moeten het eens worden over de huidige staat van het gedecentraliseerde grootboek.

Het is echter niet zo eenvoudig om consensus te bereiken over de ontwikkeling en de algemene richting van een project.

Als er iets is dat het afgelopen jaar ons heeft geleerd, is het dat opvattingen enorm verschillen in het cryptocurrency-ecosysteem. Als je verschillende visies hebt in een bepaalde cryptogemeenschap, kan dit zelfs leiden tot talloze ketting-splitsingen.

Het kunnen ontwikkelen van een protocol voor blockchain-governance is een van de meest relevante uitdagingen waarmee cryptocurrencies vandaag worden geconfronteerd.

Er zijn nogal wat projecten die hun eigen oplossingen bouwen en een van de meest veelbelovende is die van Decred.

Exclusief interview met Marco Peereboom

Marco Peereboom Decred

Marco Peereboom. Beeld Bron

Decred (DCR) is de laatste tijd vrij veel in het nieuws geweest vanwege de vooruitgang die ze hebben geboekt bij de ontwikkeling van een aantal sleuteltechnologieën. Een daarvan was de release van de Politeia-platform.

Een van de hoofdontwikkelaars bij Decred en de drijvende kracht achter Politeia is Marco Peereboom. We besloten om contact met hem op te nemen en hem een ​​aantal vragen te stellen over Decred, on-chain governance en het nieuwe platform.

Over jezelf en Decred Founding

Je hebt gezegd dat je meer een denker bent dan een marketeer, een “typische Unix-man”. Hoe ben je betrokken geraakt bij blockchain-technologie, Bitcoin en uiteindelijk Decred?

Door te trainen ben ik een dubbele E, maar van nature ben ik een man op het gebied van besturingssystemen. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door hard- en software-interactie. Toen ik op de arbeidsmarkt kwam, was de enige weg, ik moest krabben dat jeuk open source was.

Ik begon open source-besturingssystemen te gebruiken in de vroege jaren 90 en van daaruit ging ik verder met Linux en OpenBSD. OpenBSD heeft een van de hoogste kwaliteit codebases ter wereld en het heeft een sterke veiligheidsfocus en dat was echt mijn probleem.

Bedrijf 0 heeft in 2013 btcsuite gemaakt, wat niet werd gewaardeerd door Bitcoin Core-ontwikkelaars. Dit legde de basis voor Decred. Denk je dat de Bitcoin-kern vandaag de dag nog steeds niet openstaat voor nieuwe innovaties op het netwerk??

Ik denk dat het vrij duidelijk is uit alle gevechten die nog steeds gaande zijn dat de status quo met geweld wordt gehandhaafd. Ik ben een grote fan van Bitcoin en ik ben er vrij zeker van dat het het goed zal blijven doen. Het enige dat ik niet kan voorspellen, is de levensduur.

Toen we btcsuite lieten vallen, hadden mensen een aanval waardoor we mogelijk een hardfork hadden veroorzaakt. Dit is tegenwoordig belachelijk na het bereiken van god weet hoeveel gevorkte Bitcoins. Ik ben er vast van overtuigd dat de alternatieve valuta opdoken omdat Bitcoin vijandig stond tegenover niet-kernspelers.

Over on-chain governance-oplossingen

U bent een pionier in het gebruik van stemmen in de keten om wijzigingen in het consensusprotocol aan te brengen. Je hebt ook een aantal succesvolle stemmen behaald. Voldeden deze aan uw verwachtingen (gebruikersparticipatie etc.)? Is er iets dat u heeft verrast tijdens deze stemrondes??

Echt waar. De mensen waren erg betrokken en leken oprecht geïnteresseerd in de theoretische en praktische implicaties van die stemmen. Ik denk ook dat het een beetje nieuw was, en dat trok ook wat mensen aan. Ik hoop echt dat we op lange termijn dezelfde interesse kunnen opwekken.

Wat hier belangrijk is om op te merken, is dat we de theorie hebben gevalideerd en hebben bewezen dat we een werkend veranderingsmechanisme en proces hebben. Wat de toekomst ook brengt, we hebben een methode om ons aan te passen en dit geeft ons uiteindelijk het geschenk van een lang leven. Vanwege on-chain stemmen verwacht ik dat Decred nog tientallen jaren zal bestaan.

Decred governance heeft censuurbestendige stemmen. U hebt eerder de problemen van censuur op grote gecentraliseerde diensten zoals Twitter genoemd. Waar in de blockchain-wereld zijn volgens jou de duidelijkste voorbeelden van een vorm van censuur?

Contra-intuïtief censuur in de blockchain-ruimte heerst. Het bitcoin-forum wordt actief gecensureerd en impopulaire meningen worden geschrapt. Hetzelfde geldt in de bitcoin cash-wereld waar misleiding de norm is. Wanneer iemand een ongemakkelijke waarheid / leugen / idee / misverstand naar voren brengt, staan ​​sokpoppen en maximalisten achter hun favoriete groep en nemen ze de anderen kwaad. Elke opmerking wordt gezien als een existentiële crisis en dankzij de AI-bubbels op sociale media is het een weerspiegeling van de samenleving als geheel geworden.

Mensen moeten begrijpen dat sociale media en televisienetwerken niets meer zijn dan advertentieplatforms. Inherent presenteren ze (mis) informatie om het aantal kijkers te maximaliseren en meer advertenties te verkopen. De prikkels in deze advertentienetwerken zijn niet afgestemd op de realiteit en hebben diepe tribalistische breuken in de samenleving veroorzaakt. De enige remedie is weerstand tegen censuur. Iedereen zou alle gegevens moeten krijgen, gevoelens en tribale associaties verdoemd.

Hoewel Decred ongetwijfeld de pionier is in blockchain-governance, zijn er andere blockchains die hun eigen oplossingen hebben geïmplementeerd. Dit zijn onder meer projecten als Tezos en Dfinity. Welke voordelen heeft Decred volgens jou ten opzichte van dergelijke oplossingen??

Ik denk dat het grote verschil is dat Decred governance op alle lagen heeft geïmplementeerd, terwijl andere projecten zich eerder op één laag concentreren. Voor zover ik weet is Decred nog steeds het enige project dat alle pijlers omvat.

Er zijn argumenten aangevoerd tegen het idee van on-chain governance. Deze omvatten mensen als Vitalik Buterin die heeft gezegd dat off-chain community governance niet echt serieuze problemen heeft die moeten worden opgelost. Waarom denk je dat deze argumenten te kort schieten??

Dat argument komt neer op het hebben van een welwillende dictator die alle beslissingen eerlijk en evenredig maakt met de belanghebbenden. Hoewel dit voorlopig in Ethereum kan werken, is dit geen duurzaam model.

Geschillen en de realiteit zullen in de toekomst moeten worden behandeld en als u aan de verkeerde kant van het argument staat, is uw inzet niet vertegenwoordigd. Bovendien hebben PoW en PoS afzonderlijk aanzienlijke zwakke punten.

Over protocolupgrades en implementaties

Decred heeft onlangs het bliksemnetwerk ingeschakeld, wat transacties zal helpen versnellen. Zijn jullie erin geslaagd om de lnd volledig op het netwerk over te zetten? Is er een vage tijdlijn over de uitrol en het testen hiervan? Over welk aspect van het bliksemnetwerk ben je het meest enthousiast??

We moeten hier voorzichtig zijn. Decred stemde in de ontbrekende primitieven van het bliksemnetwerk in script. Hiermee kunnen we de bliksem aan het werk krijgen, maar project is een beer. Wat we hebben gedaan, is proberen zoveel mogelijk lnd-code te hergebruiken en in feite een vertaallaag tussen Bitcoin en Decred lnd hebben gemaakt. Dit is buitengewoon complex en beweegt langzamer dan we hadden gewild. Blijf op de hoogte wanneer het wordt gelanceerd.

Kan Decred, in navolging van de transactiesnelheid, SPV-ondersteuning volledig in hun portemonnee integreren? Denkt u dat dit uiteindelijk de basis zou kunnen leggen voor door DCR afgewikkelde POS-transacties??

We hebben een volledige SPV-implementatie geschreven en deze is vrijgegeven, maar het is nog niet de standaard. Waarschijnlijk gaan we bij de volgende Decrediton-release standaard naar SPV schakelen. Dit zal de initiële installatie van een portemonnee behoorlijk versnellen (tientallen minuten tot seconden).

We willen enkele wijzigingen aanbrengen in de Decred-consensus om de beveiliging verder te verbeteren en dat gedeelte moet worden goedgekeurd, maar het is niet vereist om het functioneel te maken. Het ding om te beseffen is dat Decred SPV anders heeft gebouwd dan de Bitcoin-versie. Decred SPV-portefeuilles stellen allemaal exact dezelfde vraag en houden daarom meer gebruikers anoniem.

DCR Bitcoin Atomic Swap

Gedeclareerde Bitcoin Atomic Swap. Afbeeldingsbron: Decred

Vorig jaar voltooide Decred een atomaire swap tussen de ketens met Litecoin. Dit leidde tot het vooruitzicht van een eventuele release van een gedecentraliseerde beurs (DEX). Onlangs bracht Decred hun visie uit van “A new Kind of DEX” die gebruik zal maken van deze swaps. Over welk aspect van deze DEX ben je het meest enthousiast? Heeft Decred voorstellen ontvangen van andere ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn om met hen aan de DEX te werken?

Dit is een typisch Decred-project dat de grenzen van decentralisatie verlegt. Momenteel zijn de meeste beurzen huurzoekende entiteiten die exorbitante bedragen in rekening brengen voor toegang. Cryptocurrency zou moeten gaan over disintermediatie, ongecensureerde en wereldwijde toegang zonder toestemming. Het Decred DEX-voorstel doet precies dat.

Het verbindt gebruikers over de hele wereld en stelt hen in staat te handelen zonder dat een gebruiker ooit de bewaring van zijn geld hoeft op te geven. Aangezien deze DEX alleen netwerkkosten in rekening brengt, kan er geen geld mee worden verdiend; MOOI ZO! Er zijn te veel cryptocurrency-projecten en -bedrijven opgedoken en voegen tokens en blockchain toe om de status quo te ondersteunen. Ik durf te zeggen dat die entiteiten uit het oog zijn verloren waar de ruimte over gaat.

U heeft eerder het werk genoemd dat wordt gedaan om de privacy op het Decred-netwerk te verbeteren. Dit maakte ook deel uit van je roadmap voor 2018. Hoe gaat de ontwikkeling hierin??

Privacy is enorm belangrijk en stond al op de roadmap voordat het project live was. Het is ook enorm complex, en we hebben grotere vissen gehad om te bakken. Het werk begon ongeveer een jaar geleden serieus. Dit is bijna voltooid, maar ik kan geen voorspelling doen over wanneer het wordt gelanceerd. Dit moet goed worden gedaan en we zullen het niet overhaasten of de druk van de gemeenschap onze koers laten veranderen.

Politeia-platform

Politeia heeft de laatste tijd behoorlijk wat opschudding veroorzaakt in de cryptocommunity. Wat dreef jullie ertoe om de bestuursoplossingen uit te breiden door Politeia voor te stellen?

Governance is een zwaar overbelast woord in de cryptocurrency-ruimte. Decred is ontworpen om alle aspecten van het bestuur te bestrijken en niet slechts op één laag, zoals gebruikelijk is bij andere projecten. Politeia is een van de tandwielen en houdt zich bezig met de uitbetaling van schatkistfondsen. Dit stuk is enorm belangrijk en is verreweg de meest zichtbare bestuurspijler voor de gemeenschap.

Het zat altijd in de kaarten, maar we gingen door en behandelden eerst het on-chain governance-stuk. Dat betekent dat we op dit moment in de tijd een on-chain governance hebben die ons in staat stelt om te gaan met consensus en protocolwijzigingen, en dat we off-chain governance hebben die zich bezighoudt met de uitbetaling van kasmiddelen. Het enige ontbrekende stuk is om alles samen te brengen en automatisch uit te betalen. Dit is in feite mijn volgende grote project.

Ik ga werken aan het creëren van een slim contract en alle omliggende infrastructuur, zodat we bij de Decred DAE (Decentralized Autonomous Entity) kunnen komen die van Decred een soeverein project zal maken. Wanneer dat live gaat, is Decred tot zijn visie gekomen en wordt het bijna onmogelijk om eruit te stampen omdat er geen enkele persoon / bedrijf is die de leiding heeft over het netwerk.

Er zijn een aantal interessante voorstellen van het team over Politeia. Wat je specifiek doet denken dat het de ideale infrastructuur is voor zelfbestuur?

Het is ideaal in de zin dat iedereen die eigenaar is van Decred kan deelnemen. Ons bestuur is opt-in, maar alle spelers zijn welkom. Decred Politeia democratiseert de uitbetaling van fondsen en geïnteresseerde partijen kunnen financiering voor hun projecten krijgen en hun belangen vooruit helpen. Als mijnwerkers willen deelnemen, hoeven ze alleen maar hun Decred in te zetten in plaats van deze te liquideren en krijgen ze hun evenredige vertegenwoordiging.

Het platform staat open voor testen door de gemeenschap. Hebben veel gebruikers deelgenomen aan het testen? Wat voor feedback hebben jullie gekregen??

We hebben nogal wat hulp gehad bij het testen van het platform en ik wil alle vrijwilligers bedanken die hebben geholpen Politeia te krijgen waar het is. De feedback was over het algemeen positief, maar we kregen welverdiende kritiek en we hebben geprobeerd om die punten aan te pakken.

We waren eerst gefocust op het leveren van iets dat goed genoeg werkte en nu maken we het mooier en gebruiksvriendelijker. Die inspanning zal nog een tijdje doorgaan. De portemonnee-jongens hebben Politeia-stemmen geïntegreerd en dat is super gepolijst.

Politeia Release

Afbeeldingsbron: Decred Blog

Heb je een idee wanneer we een volledige release van Politeia kunnen zien?

Het netwerk is volledig operationeel en wordt actief gebruikt door veel mensen over de hele wereld. Zoals we het zien, ontbreekt er maar één kenmerk om “de visie” te bereiken. Als we eenmaal bij de DAE zijn, hebben we het begin van het nieuwe begin bereikt. Dit is waar het soevereine projectexperiment begint. Ik kan mijn opgetogenheid niet uiten als we daar aankomen.

We hebben een nieuwe manier gecreëerd om arbeid zelf te organiseren die managementlagen en andere inefficiënties verwijdert. Ook omdat Decred zichzelf financiert, hebben we deze hele economie die zichzelf in stand houdt en de kluseconomie mogelijk maakt voor hooggeschoolde arbeid. Dit is een ingrijpende verandering in de samenleving! Inderdaad spannende tijden.

U bent nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Politeia. Op welk aspect daarvan ben je persoonlijk het meest trots? Is er nog iets dat u onze lezers wilt laten weten over Politeia??

Het werkt! Toen we met het concept op de proppen kwamen, leek het allemaal “vrij simpel”, maar zoals gewoonlijk begon de stomme realiteit. Het was een behoorlijk monumentale hoeveelheid code om te schrijven en het heeft veel bewegende stukjes. Er waren veel mensen mee bezig en ik ben supertrots op waar we het hebben kunnen brengen. De ontwikkeling op Politeia zal in de nabije toekomst doorgaan, want nu het live is, zien mensen manieren om het te verbeteren.

Gedeclareerde Proof-of-Work-mijnbouw

Terwijl andere cryptocurrency-gemeenschappen tegen de introductie van ASIC-mijnwerkers zijn, lijkt Decred veel minder vijandig te zijn?

Nou, het is niet te stoppen en daarom omarmen we het. Decred ging voor blake256 omdat we wisten dat we in de toekomst ASIC-mijnbouw wilden, maar we wilden de vroege gemeenschap in staat stellen om Decred in handen te krijgen. Als we met sha256 zouden zijn begonnen, zou dit niet zijn gelukt en zouden alleen mijnpools Decred in handen krijgen.

Het succes van Decred is afhankelijk van voldoende decentralisatie. Als ik het goed heb, zijn er nu 14 (waarvan we weten!) Gedeclareerde ASIC-fabrikanten. Ze doken allemaal op op relatief korte termijn en als je je abonneert op de prijs die de hash-snelheid volgt, is Decred in goede vorm.

Gevolgtrekking

Governance is een heel belangrijk aspect van crypto-economie dat tot nu toe niet echt is aangepakt. Gezien de initiatieven die bij Decred worden geïmplementeerd, lijkt het echter de weg te wijzen naar beter bestuur.

Het zal interessant zijn om te zien hoe het project de acceptatie in 2019 kan verhogen en het idee van protocollen voor goed bestuur kan verspreiden. We zullen de uitrol van het Politeia-platform en de daaropvolgende projecten waar Marco en team aan werken scherp in de gaten houden.

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van Decred, kunt u naar hun officiële blog die goed wordt bijgewerkt. DCR kan op een reeks beurzen worden gekocht, waaronder Binance, DragonEX en de Bittrex Exchange.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia & Decred

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me