MATIC Network Review: schaaloplossing voor Ethereum Blockchain

Het Matic Network (MATIC) is een project dat heeft gewerkt aan een oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van de Ethereum-blockchain.

Hun visie is om de schaalbaarheid te verbeteren door middel van proof of stake sidechains, en ze zijn van mening dat zodra schaalbaarheidsproblemen zijn opgelost, we ook lagere transactiekosten, snellere bevestigingen en een aantal andere voordelen krijgen. Ze zijn ook een van de nieuwste ICO’s die worden uitgevoerd op het Binance Exchange Launchpad.

Maar hoe verschilt dit project van de andere schaalbaarheidsoplossingen?

In deze Matic Network review ga ik dieper in op het project en probeer ik hierop een antwoord te geven. Ik zal ingaan op hun technologie, ontwikkeling, routekaart en het langetermijnpotentieel en gebruiksscenario’s voor het MATIC-token.

Matic Network-doelen

Naast het oplossen van schaalbaarheidsproblemen, is het Matic-netwerk is ook gericht op het verbeteren van de bruikbaarheid zonder de voordelen van decentralisatie te verliezen. Ze hopen ook gebruik te kunnen maken van de bestaande ontwikkelaarsgemeenschap om verbeterde dApp-functionaliteit en verbeterde gebruikerservaring te bieden.

De oprichters van het Matic Network hebben gemerkt dat hoewel dApps in grote aantallen worden voorgesteld en ontwikkeld, de netwerken waarop ze draaien nauwelijks bereid zijn om massale acceptatie van dApps te ondersteunen. Bovendien is de gebruikerservaring in veel gevallen vrij slecht en zijn de dApps niet ontworpen om benaderbaar te zijn voor de gemiddelde gebruiker.

Wat is Matic Network

Overzicht van het Matic-netwerk. Afbeelding via Matic.network

De eerste blockchain die is gekozen om het potentieel van Matic te benadrukken, is Ethereum. De ontwikkelaars begonnen met een werkende implementatie op het Kovan-testnet. Hoewel het een aangepaste versie van het Plasma-netwerk is, beoogt het ontwikkelingsteam van Matic het uiteindelijk te gebruiken als een side chain-schaaloplossing voor elke blockchain..

In 2019 kon het team in juni voor het eerst een alpha-mainnet lanceren, de eerste Matic-sidechain die bovenop het Ethereum-mainnet werkte, waardoor ontwikkelaars konden beginnen met het bouwen en testen van dApps. Dat was echter niet het einde. In september is ook het beta-mainnet live gegaan. Dit omvatte nieuwe functies zoals Heimdall, Bor en Plasma predikaten.

Hieronder wordt dieper ingegaan op de problemen van huidige blockchains en hoe het Matic Network van plan is deze op te lossen.

Blockchain-uitdagingen aanpakken

Ondanks hoe geavanceerde blockchain-technologie is geworden, zijn er nog steeds een aantal problemen waarmee ze worden geconfronteerd. In sommige gevallen kan het proberen om een ​​uitdaging te verbeteren leiden tot mogelijke opoffering van andere functies.

Het Matic Network heeft de balans opgemaakt van alle uitdagingen waarmee blockchains momenteel worden geconfronteerd en heeft geprobeerd deze aan te pakken met een aantal oplossingen.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid kan worden bereikt door extra zijketens horizontaal toe te voegen, waarbij elke zijketen theoretisch de capaciteit voor 216216 transacties per seconde toevoegt met behulp van dezelfde proof-of-stake checkpoint-laag. Dit geeft het Matic Network de mogelijkheid om te schalen naar miljoenen transacties per seconde.

Grootte van Blockchain

Omdat openbare blockchains vereisen dat elk knooppunt een volledige kopie van de blokken en de status van de keten beheert, naarmate de tijd verstrijkt en de blockchain groter wordt, hebben minder knooppunten de neiging om deel te nemen, wat de decentralisatie van de blockchain bedreigt..

In het geval van het Matic Network is het mogelijk dat de primaire laag alleen de blokken van het laatste checkpoint tot het meest recente checkpoint opslaat. Het kan dit doen omdat alle eerdere blokken zijn ingediend bij de hoofdketen. Hierdoor kunnen zelfs mobiele apparaten een node draaien.

Langzame transacties

In de meeste gevallen zijn blockchain-transacties traag, vooral als het gaat om proof-of-work blockchains. Matic gebruikt Proof-of-Stake (PoS) om deze beperking te vermijden, maar op een speciale manier zodat het ook in staat is om decentralisatie in stand te houden.

Matic-netwerkarchitectuur

Matic-netwerkarchitectuur. Afbeelding via Wit papier

In het Matic Network wordt consensus bereikt door een selectie van blokproducenten die worden gekozen door een aantal stakers. Matic gebruikt vervolgens proof-of-stake als een laag die blokken valideert en Merkle-roots van de zijketenblokken publiceert naar de Ethereum-hoofdketen. Hierdoor kan Matic Network de blokbevestigingstijden onder de 2 seconden houden en tegelijkertijd een hoog niveau van decentralisatie bieden.

Lage transactiedoorvoer

In openbare blockchains is er altijd een vertraging tussen blokken, omdat er voldoende tijd tussen blokken moet zijn om verspreiding te garanderen. Blokgroottes worden ook opzettelijk klein gehouden om een ​​snelle voortplanting te stimuleren. Dit beperkt het aantal transacties per blok.

Matic Network vermijdt dit probleem door blokken te produceren in een Block Producer-laag. Dit maakt het mogelijk snel blokken te creëren en decentralisatie wordt verzekerd door het gebruik van controlepunten met bewijs van inzet. Deze configuratie maakt theoretisch 216216 transacties per seconde aan elke zijketen mogelijk.

Meerdere microbetalingskanalen met andere off-chain oplossingen

Het oplossen van het probleem van het openen van meerdere kanalen om microbetalingen mogelijk te maken, is complex, en verschillende projecten hebben oplossingen voorgesteld. Het Matic Network heeft dit probleem opgelost door een Ethereum Virtual Machine te gebruiken, waardoor het niet meer nodig is om betaalkanalen voor microbetalingen te openen.

In plaats daarvan is elk geldig Ethereum-adres ook een geldig Matic-adres, wat betekent dat elke ontvanger zich niet in het Matic-netwerk hoeft te bevinden. Ze hebben alleen een Matic Wallet nodig om de betaling op te halen.

Hoge transactiekosten

De beperkte blokgrootte van de meeste blockchains heeft geleid tot variabiliteit in vergoedingen op basis van de in behandeling zijnde transactiepool, en in sommige gevallen zijn de vergoedingen gedurende langere tijd exorbitant hoog geworden..

Matic kan profiteren van schaalvoordelen door een groot aantal transacties in de Block Producer-laag te voltooien. Hierdoor blijven de kosten voor elke afzonderlijke transactie laag.

Slechte bruikbaarheid

Tot nu toe zijn de meeste dApp-gebruikersinterfaces vrij slecht in vergelijking met gevestigde gecentraliseerde tegenhangers. Dit moet veranderen. Als massale acceptatie wil plaatsvinden, moet de dApp-gebruikerservaring zo goed of beter zijn dan de huidige gecentraliseerde apps.

Het Matic-team werkt aan het creëren van integraties en protocollen voor mobiele en webbrowsers om de bruikbaarheid in een beveiligde interactieomgeving voor dApps te verbeteren.

De MATIC-portemonnee

Het team van MATIC heeft gewerkt aan een portemonnee die de kloof wil overbruggen tussen schaalbaarheidsproblemen en de gebruikerservaring van het Ethereum-netwerk. De portemonnee is bedoeld om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om te communiceren met de dApps die worden geïmplementeerd op Ethereum- en Plasma-ketens.

De portemonnee zal de transactiesnelheid aanzienlijk verhogen door tegelijkertijd toegang te geven tot twee verschillende netwerken. Bovendien maakt het het mogelijk om desktop-Dapps te verbinden met mobiele portefeuilles met behulp van end-to-end-codering, net zo eenvoudig als het scannen van een QR-code. Dit maakt gebruikersinteractie met dApps mogelijk zonder dat de privésleutel hun apparaat verlaat.

Matic mobiele portemonnee

Matic Mobile Wallet UI. Afbeelding via Itunes winkel

De MATIC-portemonnee blijft momenteel in bèta en het team waarschuwt iedereen om geen mainnet-tokens naar de portemonnee te sturen, anders gaan ze verloren. Iedereen die de portemonnee nu downloadt, er zijn beide Android en iOS-versies die beschikbaar zijn, zullen MATIC-testtokens ontvangen.

Als we de beoordelingen van de portemonnee wat nader bekijken, zijn ze redelijk gemiddeld. Gebruikers lijken moeite te hebben met het feit dat de portemonnee toegang tot vingerafdrukken of gezichtsherkenning afdwingt. Dit is een bijzonder knelpunt, vooral voor privacyhawks op het gebied van cryptovaluta. Het is ook enigszins verontrustend dat het ondersteuningsteam van Matic op geen van deze vragen heeft gereageerd.

Matic Dagger

Een ander heel interessant product in de Matic-suite is Dagger. Dit is in feite een infastructuur die betrouwbare en schaalbare real-time gebeurtenissen biedt. Je kunt het zien als een offchain-oplossing waar de informatie die nodig is binnen een dApp wordt ingevoerd.

Wat echt leuk is aan Dagger, is hoe gemakkelijk het kan worden geïntegreerd met je huidige dApps. Er zijn maar heel weinig regels code nodig om een ​​gebeurtenisstroom van de Ethereum-blockchain te krijgen. Alle integratiecode kan worden verkregen uit hun Javascript-bibliotheek in hun GitHub.

Matic Dagger

Matic Dagger Unique Selling Points

Dagger helpt u ook om met uw gebruikers in contact te komen wanneer ze offline zijn. In wezen kunt u 24/7 luisteren naar gebruikersspecifieke gebeurtenissen. Zodra deze evenementen plaatsvinden, kunt u meldingen via e-mail of DM’s verzenden om de apps gebruiksvriendelijker te maken.

Mogelijke use cases hiervoor? Welnu, u kunt het gebruiken om de veiligheid van uw gebruikers te waarborgen en hen op de hoogte te stellen voor het geval het verdachte transacties zijn. Dit kan hen helpen bijna onmiddellijk te reageren.

Matic Network Team

Het Matic Network-team blijft vrij klein, bestaande uit de drie medeoprichters, acht ingenieurs, een hoofd bedrijfsvoering en een communitymanager. Het project heeft ook een paar Operations toegevoegd & Marketing VP’s in het afgelopen jaar, een VP of Finance and Operations, en verschillende personen wiens focus het ontwerp is, waaronder een Head of Design.

Jaynti Kanani is de CEO en mede-oprichter van Matic. Hij heeft een achtergrond in software engineering en was recentelijk data scientist bij Housing.com.

Sandeep Nailwal is de COO van Matic en een tweede medeoprichter. Naast zijn werk als blockchain-ontwikkelaar bekleedde hij eerder de functie van CEO van Scopeweaver en CTO (E-commerce) van Welspun Group..

Matic Network Medeoprichters

Matic Network Medeoprichters

En tot slot is er Anurag Arjun, de derde medeoprichter van Matic en de CPO (Chief Product Officer). Zijn achtergrond ligt in engineering en hij heeft meer dan tien jaar ervaring in productmanagement.

Het Matic Network werkt ook samen met verschillende belangrijke blockchain-projecten, waaronder Maker Dao en Decentraland. In aanvulling op, Ari Meilich en Esteban Ordano, de CEO en CTO van Decentraland treden op als adviseurs voor het project.

Matic Marketing en sociale netwerken

Hoewel Matic een goede groep partners en adviseurs heeft, en het is opmerkelijk dat ze zijn uitgekozen om hun ICO op het Binance Launchpad-platform te lanceren, hebben ze een zeer slechte aanwezigheid op sociale media.

Op Reddit, dat bekend staat als een van de beste sociale platforms voor crypto, is het Matic Network gegroeid van slechts 13 lezers in april 2019 tot 1.600 lezers in maart 2020. Het YouTube-kanaal heeft meer dan 1.300 abonnees, en de Twitter account is gegroeid tot 32,5k volgers sinds in de 11 maanden vanaf april 2019 toen er slechts 2351 volgers waren.

Matic heeft ook een Middelgrote blog, die voorheen eens per maand of om de paar weken werd bijgewerkt. Het is recentelijk vaker bijgewerkt en het team heeft er goed aan gedaan de community op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het project.

De grootste groep volgers is het Telegram-kanaal van het project, waar meer dan 30.000 leden zijn.

Alles bij elkaar genomen, is de sociale aanwezigheid van het Matic-netwerk in 2019 enorm gegroeid, wat aangeeft hoe sterk mensen achter het project zijn geraakt..

MATIC-teken

Het Matic Network voerde een ICO uit op de Binance Launchpad platform op 24 april 2019. In tegenstelling tot een typische ICO waar tokens gewoon worden verkocht, voerde Matic hun ICO uit als een loterij, met in totaal 16.666 winnende loten.

Er is een totaal aanbod van MATIC van 10.000.000.000 en 19% daarvan, of 1.900.000.000, werd beschikbaar gesteld voor de ICO. Dat betekent dat elk winnend loterijticket 114.068,44 MATIC ontving, wat $ 300 waard was tegen de ICO-prijs van $ 0,00263.

Binance MATIC

Registreer op Binance om deel te nemen aan IEO

Loten werden toegewezen op basis van het BNB-saldo van elke gebruiker, waarbij de uiteindelijke berekening plaatsvond om 00:00 UTC op 24 april 2019. Ticketclaims voor in aanmerking komende gebruikers beginnen om 08:00 UTC op 24 april 2019 en worden 24 uur voortgezet..

Na afloop van de ticketclaimperiode werden de winnende tickets getrokken en aangekondigd om 14:00 UTC op 25 april 2019. Betalingen werden binnen 24 uur gedaan in BNB waarbij gebruikers ervoor zorgden dat ze voldoende BNB op hun account hadden als ze een winnend ticket hadden.

Met de MATIC-tokens kunnen houders stakers worden en staking-beloningen ontvangen zodra staking op het netwerk is geïmplementeerd. Naarmate het netwerkgebruik toeneemt, zal de waarde van MATIC-tokens naar verwachting evenredig toenemen.

MATIC-prijsgeschiedenis

Na de ICO, waarin MATIC-tokens werden geprijsd op $ 0,00263, steeg de prijs als een raket naar de maan. In minder dan een maand, op 21 mei 2019 had de prijs een recordhoogte bereikt van $ 0,045017.

De prijs bleef natuurlijk niet op die verhoogde niveaus, maar hij zakte ook niet helemaal naar ICO-niveaus. In feite is de prijs niet onder het niveau van $ 0,01 gedaald, hoewel hij in oktober 2019 wel dichtbij kwam.

MATIC Prijsprestaties

MATIC Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

December 2019 zag een enorme piek die de prijs in een tijdsbestek van twee weken van $ 0,012603 naar $ 0,042440 bracht, maar een week later had de prijs al die winsten teruggegeven. Er was geen fundamentele reden voor de stijging of crash, en sommigen hebben gezegd dat dit allemaal te wijten was aan marktmanipulatie.

Vanaf februari / maart 2020 marcheert MATIC weer hoger, eerst opgetild door nieuws over live-uitzetten op het testnet en vervolgens een week later door het Indiase Hooggerechtshof dat het verbod op Bitcoin- en cryptocurrency-handel in India opheft. Vanaf 11 maart 2020 handelt het MATIC-token net boven de $ 0,02-handle

De sterke punten van het Matic-netwerk

Een van de sterke punten van het project is het grote aantal beschikbare use-cases. Deze omvatten onder meer gedecentraliseerde uitwisseling, identiteitskenmerken, kredietscore, atomaire swaps, betalingen en spelnetwerken.

Een zeer interessante functie die Matic heeft ontwikkeld, is de integratie van Zappier via Dagger. Hierdoor kunnen ontwikkelaars Ethereum-platforms verbinden met honderden applicaties en zal naar verwachting de acceptatie van gebruikers en ontwikkelaars stimuleren.

Ontwikkeling

Iets waar ik behoorlijk in geïnteresseerd ben als ik naar cryptocurrency-projecten en ICO’s kijk, is de hoeveelheid ontwikkelingswerk dat wordt gedaan. Een van de beste manieren om dit te beoordelen, is door het aantal codecommits dat ze naar hun openbare GitHub hebben gepusht.

Dus besloot ik om in het Matic Network GitHub en bekijk de code commits die hebben gepusht. Dit zijn alleen de repo’s die ze openbaar hebben gemaakt en er zijn er nog veel meer waaraan nog wordt gewerkt. Hieronder staan ​​de commits voor de twee meest actieve openbare repo’s.

Matic Network Commits

Code legt zich toe op repo’s in de afgelopen 12 maanden

Zoals je kunt zien, is er nogal wat activiteit geweest in deze repo’s. Dit is in feite meer dan we hebben gezien bij andere projecten die hun ICO 2 jaar geleden hebben voltooid. Er zijn ook nog eens 13 andere openbare opslagplaatsen.

Bovendien is het belangrijk om erop te wijzen dat dit alleen hun publieke commits zijn aan hun hoofd GitHub. Volgens dit Binance-beoordelingsrapport, ze werken aan nog eens 17 privé-repositories met veel meer code.

Dit alles toont aan dat het Matic Network inderdaad actief product aan het uitrollen is en aan hun protocol werkt. Dit moet worden gezien als een ander voordeel van het project in vergelijking met andere ICO’s.

Dit hectische tempo van ontwikkeling kan als redelijk worden beschouwd wanneer men hun bijgewerkte routekaart bekijkt.

Gevolgtrekking

Matic is gericht op het verbeteren van de schaalbaarheid van Ethereum in een aangepast plasmanetwerk. Omdat schaalbaarheid zo belangrijk is voor het Ethereum-netwerk, zijn er verschillende concurrerende projecten die hetzelfde willen doen, maar als Matic eerst een oplossing of de beste oplossing kan leveren, worden ze een van de beste blockchain-projecten.

Het was bemoedigend om te zien dat MATIC zijn gemeenschap snel groeide in 2019. Het toont niet alleen het vermogen van MATIC om zijn product op de markt te brengen, maar toont ook het geloof en de steun van de gemeenschap. En natuurlijk is de uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof in maart 2020 die het verbod op handel in cryptocurrency opheft uiteindelijk positief voor Indiase blockchain-projecten zoals MATIC..

De missie van Matic is nog niet bewezen, maar ontwikkeling op het testnet en zowel alfa- als bèta-mainnet-implementaties lijken positief. Een ding dat het project zou kunnen gebruiken, is de implementatie van uitzetten. Ze hebben dit vanaf het begin beloofd en de daadwerkelijke implementatie ervan zou een hele nieuwe groep MATIC-gebruikers en investeerders kunnen opleveren.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me