Mede-eigenaar van gevestigde Bitcoin-websites wil een harde vork

Cøbra is de mede-eigenaar van Bitcointalk.org en Bitcoin.org. Deze websites bestaan ​​al sinds het begin van Bitcoin en staan ​​erom bekend enkele van de sterkste meningen in de gemeenschap te hebben.

Ze zien ook concurrerende ketens zoals Bitcoin Cash als de aartsvijand en waren tegen elke verhoging van de limiet voor de blokgrootte. We zagen dit vorig jaar toen ze een sterk standpunt innamen tegen de SegWit2X-hardfork. Uiteindelijk faalde de hardfork, maar ze hielden de dialoog gaande.

Een andere vijand die deze websites hebben gezoneerd, is een bedrijf genaamd Bitmain en zijn CEO, Jihan Wu.

Bitmain is de grootste producent van ASIC’s (Application Specific Integrated Circuits) voor het minen van Bitcoin. Ze zijn ook een van de grootste mijnbouwbedrijven met een groot percentage wereldwijde hashpower.

Heeft Cøbra echt een punt bij het aanvragen van een hardfork en moet de gemeenschap daar zelfs maar over nadenken? Laten we kijken.

De grip met Bitmain

In een medium bericht door Cøbra, maakte hij bekend dat zijn belangrijkste klacht bij Bitmain de concentratie van mijnwerkers in het Bitcoin-netwerk was. Het argument is dat centralisatie in strijd is met de notie van het Bitcoin-netwerk en de veiligheid ervan kan schaden.

Als hij beveiliging noemt, heeft hij het over het risico van een beruchte aanval van 51%. Dit is in wezen het scenario wanneer een mijnwerker genoeg mijnkracht heeft om het netwerk te destabiliseren en op een “oneerlijke” manier te handelen. Hij verklaarde dat:

De hashrate is al misbruikt om politieke steun te geven aan roekeloze en gevaarlijke hard fork-pogingen. Ze hebben op zijn best een twijfelachtige loyaliteit aan Bitcoin, lijken meer geïnteresseerd in het ondersteunen van Bitcoin Cash en ondermijnen het netwerk dat hen in dienst heeft.

Hij noemde ook enkele schattingen van de inkomsten van Bitmain voor 2017 die werden geproduceerd door Bernstein. In het betreffende rapport werd beweerd dat Bitmain vorig jaar tussen de $ 3 miljard en $ 4 miljard aan bedrijfswinst heeft gemaakt. Ze berekenden een brutomarge van ongeveer 75%.

Hij maakt ook bezwaar tegen het feit dat de meeste mijnwerkers in China zijn gevestigd. Hij ziet de politieke situatie in China als een bedreiging voor het hele ecosysteem. Hij beweert dat:

De mijnwerkers bevinden zich in een positie waarin de Chinese regering op elk moment hun uitrusting kan overnemen

Dit kan een vergezochte bewering zijn, aangezien de Chinese regering hardhandig optreedt tegen Bitcoin-mijnbouwbedrijven. Veel van de mijnwerkers verplaatsen hun activiteiten nu naar andere landen, zoals Canada.

Cøbra heeft zijn vuisten niet vastgehouden en heeft zelfs de mijnbouwcontrole van Bitmain vergeleken met iemand die een pistool tegen je hoofd houdt. Hij zegt dat het irrationeel is om aan te nemen dat Bitmain en Jihan prikkels hebben die ‘eerlijk’ zijn en dat de dreiging altijd aanwezig is.

Zijn voorgestelde oplossing

De voorgestelde oplossing die door Cøbra is gepresenteerd, is een hybride die een versie van een Proof-of-Stake (POS) -mijnbouw zou bevatten. De algoritmen die aan deze technologie ten grondslag liggen, moeten een gemakkelijkere ASIC-productie mogelijk maken, zodat nieuwkomers Bitmain gemakkelijk kunnen uitdagen.

Dit hybride PoW- en PoS-systeem is iets dat het Ethereum-netwerk momenteel ook overweegt. Ethereum werkt momenteel aan hun Casper POS-protocol waarvan ze hopen dat het het netwerk zal verplaatsen van rekenmachines naar een systeem voor het valideren van masternodes.

In tegenstelling tot het Bitcoin-ecosysteem is de Ethereum-hashfunctie (ETash) echter ASIC-resistenter en daarom veel meer verspreid. Ze gaan over op een hybride oplossing om het netwerk te helpen opschalen.

Bitmain’s reactie

Jihan Wu is niet zo actief online als veel cryptocurrency-influencers. Hij heeft laten weten vorig jaar voorstander te zijn van het vergroten van de blokgrootte. Hij is ook een trotse voorstander van Bitcoin Cash en besteedt veel hashingkracht aan het netwerk.

Toch vond hij het gepast om te reageren op de beschuldigingen die tegen hem werden ingebracht. In reactie op een van de tweets die Cøbra stuurde, maakte Jihan bekend wie volgens hem de discussie op het netwerk centraliseerde.

Hoewel Jihan een punt heeft met betrekking tot de voortgang in ontwikkeling op de Ethereum-blockchain, heeft Bitcoin een aantal veranderingen ondergaan, waaronder de implementatie van Segregated Witness vorig jaar..

Er is ook veel werk verzet aan andere off-chain schaaloplossingen, zoals het Lightning-netwerk, dat al het effect heeft dat het de transactiekosten van Bitcoin verlaagt..

Is de oplossing haalbaar?

Hoewel Cøbra ongetwijfeld een aantal geldige punten heeft gemaakt met betrekking tot de controle van mijnwerkers, lijkt het wijzigen van het Bitcoin-consensusalgoritme niet de beste oplossing. Bewijs van inzet kan ook leiden tot een situatie van centralisatie met echt krachtige masternodes.

Bovendien is het aanbrengen van wijzigingen in het Bitcoin-protocol iets waar de kernontwikkelaars vorig jaar fel tegen waren. Dit was de reden dat ze tegen de SegWit2X-vork waren en het zou hypocriet zijn om hun standpunt te veranderen.

Ten slotte zijn er velen die acties van sommigen in de Bitcoin-kerngemeenschap als gecentraliseerd beschouwen. Dit is iets dat kan worden bewezen door veel van de reacties op de post. Er zijn legitieme zorgen die velen hebben met Bitcoin en het helpt om ongecensureerde platforms te hebben om ze te uiten.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me