Microsoft & Github: moeten we ons zorgen maken en hoe moet crypto zich aanpassen?

Als je nieuws over blockchain, codering en softwareontwikkeling volgt, heb je waarschijnlijk al gehoord dat Microsoft maandag aankondigde dat ze GitHub, ‘s werelds grootste opslagplaats van open-source software, aanschaffen voor $ 7,5 miljard in voorraad..

De deal krijgt goedkeuring van de regelgevende instanties van Europa en de VS, maar het lijdt weinig twijfel dat deze zal slagen, en tegen het einde van de zomer zal GitHub deel uitmaken van Microsoft.

De gedachte zelf veroorzaakte rillingen in mijn rug, en er waren verontwaardigingen van softwareontwikkelaars en blockchain-enthousiastelingen over de hele wereld. Bitcoin en de meeste andere blockchain-projecten hebben tenslotte GitHub gebruikt om hun code op te slaan en wijzigingen aan te brengen.

Wat gebeurt er als Microsoft, ooit bekend als een van de meest fervente tegenstanders van open-source software, de eigenaar wordt van het centrum van open-source software? Moeten we ons zorgen maken? Welke plannen heeft Microsoft voor GitHub?

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke implicaties van deze verrassende en historische aankoop.

De eerste uitval

Een van de allereerste dingen die gebeurden, is dat mensen hun projecten begonnen weg te halen van GitHub. Hun concurrent GitLab heeft zelfs gezegd dat ze 10x het aantal repositories hebben gezien dat sinds zondag is gemaakt.

Ze claimden ook 13.000 repository-migraties in de eerste 24 uur na de aankondiging. Natuurlijk zijn er 85 miljoen repositories, dus dit was maar een druppel in de emmer. Het is ook interessant dat een van de drukste opslagplaatsen na de aankondiging er een was die een script bevatte voor het migreren van uw GitHub-opslagplaats naar GitLab.

GitLab-gebruikersgroei

En in de blockchain-ruimte privacymunt was Monero een van de eersten die de mogelijkheid aankondigde om GitHub te verlaten. In feite zeiden de ontwikkelaars dat de verhuizing vrij eenvoudig zou zijn, omdat ze al een back-uprepository op GitLab bewaren. Maar ze zeiden verder dat ze GitHub konden behouden als de back-uprepository, wat betekent dat ze er niet volledig van overtuigd zijn dat de aankoop van Microsoft slechte dingen zal betekenen voor GitHub.

En hoe zit het met de grootvader van cryptocurrencies – Bitcoin? Ze hebben hun coderepository vanaf het begin op GitHub gehad, maar maakt het enig verschil voor de Bitcoin Foundation die eigenaar is van de open-source repository?

Toegegeven, dit is slechts de mening van één man, maar in een tweet na de aankondiging zei Wladimir van der Laan dat de BTC-repository zou moeten verhuizen en beweerde:

“Geen echte haast, maar ik verwacht dat dit het begin is van een lange pijnlijke weg van GH naar veroudering, die mogelijk op dezelfde manier eindigt als CodePlex.”

Hoewel er in dit stadium niets is dat erop wijst dat Microsoft in dit stadium wordt verondersteld te gaan wandelen en gegevens te plunderen, is het bezit van een gemeenschap die trots is op decentralisatie voor velen moeilijk te verteren.

Wat zijn de intenties van Microsoft??

Microsoft en Github Meeting

Bron: Microsoft

Velen weten het niet, maar Microsoft heeft al meer dan 2 miljoen repositories op GitHub en zegt dat het de meest actieve gebruiker op het platform is. Dat is best mogelijk gezien het enorme aantal repositories en het grote aantal ontwikkelaars en projecten bij Microsoft.

Dit op zichzelf maakt de bedoelingen van Microsoft nog niet zuiver, en u kunt er in feite zeker van zijn dat ze hun aandeelhouders veel meer in gedachten hebben dan de voortzetting van open source-ontwikkeling.

De volgende 5 implementaties zijn rechtstreeks afkomstig van een toespraak van Microsoft CEO Satya Nadella, CFO Amy Hood, GitHub mede-oprichter en huidige CEO Chris Wanstrath, en aankomende GitHub CEO (en Xamarin oprichter) Nat Friedman na de aankondiging van de overname.

  1. Microsoft is volledig aan boord met open-source. Dit is een evoluerend thema, en we moeten niet vergeten dat Satya Nadella een andere CEO is dan Steve Ballmer, die fanatiek tegen open-source software was. Nadella heeft gezegd dat GitHub zal evolueren met behulp van drie brede strategieën: ontwikkelaars in staat stellen ‘in elke fase van de ontwikkelingscyclus’, het gebruik van GitHub voor zakelijke ontwikkelaars versnellen en het platform gebruiken om de eigen ontwikkelaarstools van Microsoft naar een breder publiek te brengen..
  2. Github blijft een open ontwikkelaarsplatform en behoudt zijn eigen identiteit en onafhankelijkheid, vergelijkbaar met wat we al hebben gezien bij de acquisities van Minecraft en LinkedIn. Onthoud dat de nieuwe CEO Nat Friedman een lange geschiedenis van open-sourceondersteuning heeft, en hij zegt dat Microsoft niet zal knoeien met wat werkt met GitHub. In plaats daarvan zal het doel zijn om van GitHub een betere GitHub te maken.
  3. Microsoft zet zich in alles in voor de cloud en zal GitHub ook in cloudservices aansluiten. Niet alleen de eigen Azure Cloud Services, maar ook het Google Cloud Platform en Amazon Web Services. Het plan is om ontwikkelaars de tools en de mogelijkheid te geven om te coderen voor cloud, mobiel, edge computing en het internet der dingen (IoT).
  4. Microsoft is al van plan gebruik te maken van de GitHub-marktplaats om Microsoft-ontwikkelaarstools en -services aan te bieden. Sommige zijn al open-source.
  5. Integratie van Visual Studio Code zal plaatsvinden, maar GitHub zal andere code-editors blijven ondersteunen, zodat ontwikkelaars elke gewenste code-editor kunnen gebruiken. Er zijn ook plannen voor de toekomst om Visual Studio Team Services te integreren om de geboden functionaliteit te bieden.

Friedman heeft ook benadrukt dat er geen advertentie-implementatie zal zijn op GitHub, omdat Microsoft de schade wil vermijden die is aangericht bij SourceForge, dat een moeras van advertenties en pop-ups is geworden die downloads hebben vertraagd ten gunste van het krijgen van meer advertenties voor gebruikers . Friedman heeft toegegeven;

als Microsoft dit verknoeit, verliezen we het vertrouwen van ontwikkelaars voor een generatie.

Is Microsoft oneerlijk?

Microsoft is vooraf zeer openhartig in het verkondigen van hun steun voor ontwikkelaars en open-source en GitHub, maar wat betekent dit echt?

Als je naar de implementatieplannen kijkt die hierboven zijn beschreven, zul je zien dat Microsoft-producten zullen worden geïntegreerd in GitHub, en gezien de geschiedenis van het bedrijf kan dit een zeer nauwe integratie zijn.

Satya Nadella

Satya Nadella. Bron: Twitter

Natuurlijk zullen ontwikkelaars nog steeds toegang hebben tot andere tools, maar het lijkt alsof de Microsoft-producten centraal komen te staan. Als Visual Studio Team Services wordt voorgesteld voor versiebeheer en dit invloed heeft op het gebruik van Git, wordt GitHub dan VSTSHub?

Ik denk van wel, en ik denk ook dat dit precies is wat Microsoft heeft gepland. Niet zomaar in je keel, maar op een rustige, langzame en heimelijke manier die onopgemerkt verandering brengt.

Uiteindelijk is Microsoft een beursgenoteerd bedrijf en het is de uiteindelijke verantwoordelijkheid om winst te maken voor aandeelhouders. Hoewel ze misschien altruïstisch klinken in hun aankoop van GitHub, hebben ze niet $ 7,5 miljard uitgegeven zonder de volledige verwachting om dat geld te verdienen en nog veel meer in de toekomst.

U kunt er zeker van zijn dat er duizenden uren zijn gestoken in het onderzoeken van hoe u van GitHub kunt profiteren, net zoals er waarschijnlijk duizenden uren zijn gestoken in het ontwikkelen van een plan dat de aankoop van GitHub mogelijk zou maken zonder hun hand te fooien – waardoor het aantal ontwikkelaars dat spring schip aan het begin.

Ga waar de codeerders zijn

Microsoft ziet duidelijk dat codering en softwareontwikkeling steeds belangrijker worden in de 21e eeuw, en ze willen controle hebben over de ruimte waar codeerders elkaar ontmoeten. Helaas zijn codeerders, en vooral de codeerders die betrokken zijn bij blockchain- en cryptocurrency-projecten, fervente voorstanders van decentralisatie, en alleen het feit dat GitHub nu wordt beheerd door een gecentraliseerde bedrijfsentiteit is voldoende om hen op zoek te laten gaan naar groenere weiden.

Dat is momenteel GitLab, maar er zijn ook andere alternatieven BitBucket en Sleutelbasis, die privéopslagplaatsen biedt die zijn gecodeerd, waarbij de Bitcoin-blockchain wordt gebruikt om identiteiten te verankeren.

Het komt erop neer dat Git nog steeds hetzelfde open source versiebeheersysteem is dat het altijd is geweest. GitHub is een platform om de software te gebruiken, maar GitHub verlaten en naar een andere provider verhuizen is een triviale zaak. Zelfs degenen die nu wachten om te zien hoe Microsoft zou kunnen handelen, kunnen snel overschakelen naar een andere service als het begint te lijken alsof Microsoft niet echt de belangen van open source en ontwikkelaars in gedachten heeft.

Gevolgtrekking

Momenteel geeft Microsoft alle indruk dat de dingen hetzelfde zullen blijven op GitHub, maar ze hebben al hints gegeven over toekomstige wijzigingen. En die wijzigingen kunnen de huidige GitHub-implementatie omvatten. Toch is het gemakkelijk in te zien dat ze daadwerkelijk Microsoft-producten en -services zullen promoten. GitHub behoudt zijn open source repositories, maar wordt gecentraliseerd. Of het daardoor ongeschikt is voor blockchain-projecten valt nog te bezien.

Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig is om van GitHub naar een ander platform te gaan dat het gebruik van Git ondersteunt. In feite hebben veel blockchain-projecten al back-ups die bestaan ​​op GitLab of andere Git-platforms, waardoor het nog eenvoudiger wordt om gewoon een README op GitHub achter te laten, waarin wordt uitgelegd dat de repository ergens anders is verplaatst.

Hoewel Microsoft beweert dat het geen ongewenste wijzigingen aanbrengt op GitHub, is de waarheid dat ze dat niet zouden kunnen uitvoeren. Ze zijn verplicht tegenover aandeelhouders en zullen niet alleen de aankoop van $ 7,5 miljard moeten rechtvaardigen, maar ook een manier moeten vinden om de kosten en winsten terug te verdienen.

En zelfs als de huidige CEO en het managementteam van Microsoft open source lijken te steunen, wil dat nog niet zeggen dat er geen nieuwe CEO zou kunnen komen die dezelfde houding heeft ten opzichte van open source waar Steve Ballmer beroemd om was..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia, Github en Microsoft

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me