Monero Hard Forks met succes: vier nieuwe projecten Het resultaat

Het waren inderdaad nogal bewogen de afgelopen weken voor Monero (XMR). De privacybewuste cryptocurrency heeft een harde vork moeten doorlopen om de impact van ASIC-mijnwerkers op het netwerk te voorkomen.

De harde vork werd voltooid op bloknummer 1.546.000. Dit blok werd vrijdagochtend rond 8:20 UTC bereikt. De software-upgrade ging live met versie 12 en de mensen in de gemeenschap keken gretig naar de acceptatiegraad.

Uiteindelijk was de hard fork een succes, aangezien veel van de miners besloten om te upgraden naar de nieuwe versie van de software. Een deel van de hash-kracht die van Botnets kwam, viel aanvankelijk weg, maar dit zal waarschijnlijk snel weer toenemen.

De upgrade heeft ook geresulteerd in de creatie van vier nieuwe Monero-munten. Ze werden allemaal aangestuurd door ontwikkelaars die de kans op een harde vork wilden gebruiken om een ​​munt te steunen waarvan ze dachten dat die ‘de Monero’ zou moeten zijn.

Laten we dieper ingaan op de drukke week van Monero en de munten die eruit zijn voortgekomen.

Waarom The Fork?

Iedereen weet dat centralisatie van mijnbouw een groot probleem is voor alle gedistribueerde cryptocurrencies. Wanneer een mijnwerker of mijnpool te veel stroom krijgt, kunnen ze het netwerk effectief aanvallen via een aanval van 51%.

Bovendien leidt centralisatie van mijnwerkers tot andere negatieve externe effecten, waarbij de mijnwerker zal proberen technologische veranderingen te stimuleren op basis van zijn eigen belang. We hebben dit allemaal vorig jaar gezien met de discussies rond SegWit2X en de Bitcoin-vork.

IQ Option Trade Monero

Voor Monero is de centralisatie van Miner zelfs nog zorgwekkender, aangezien de cryptocurrency privacygericht is. Degenen die Monero gebruiken, doen dit vanwege de geavanceerde privacyprotocollen die transacties verbergen en volledig anoniem houden.

Ziek van ASIC’s

Een van de tools die miners kunnen gebruiken om hun kracht te centraliseren, is een Application Specific Integrated Circuit (ASIC). Dit zijn in wezen machines die in staat zijn om munten veel efficiënter te minen dan welke GPU-mijner dan ook.

De meest productieve maker van deze ASIC’s is Bitmain. Bitmain is niet alleen de grootste fabrikant van ASIC’s ter wereld, maar ze zijn ook een van de grootste mijnwerkers ter wereld en beheersen een enorme hashkracht op een aantal verschillende cryptocurrency-ketens.

Bitmain heeft veel verschillende ASIC’s geïntroduceerd die in staat zijn om andere cryptocurrency veel efficiënter te minen dan de GPU’s. Andere cryptocurrency-ketens hebben dit op dezelfde manier veracht en sommigen hebben zelfs gedreigd soortgelijke hard-fork-oplossingen te implementeren. We zagen dit eerder dit jaar in de Siacoin Bitmain-strijd.

Bitmain heeft officieel een tweet uitgebracht waarin staat dat ze hun eigen versie van een Monero ASIC zullen introduceren. De Antminer X3 werd aangekondigd die cryptocurrencies zou minen die afhankelijk waren van het Cryptonite-hash-algoritme.

Monero is gebaseerd op dit hash-algoritme en de ontwikkelaars waren niet blij. Na deze aankondiging tweette de hoofdontwikkelaar van Monero, Riccardo Spagni, in reactie op de Bitmain-aankondiging.

De Monero-ontwikkelaars wisten misschien al dat Bitmain een soort cryptonite ASIC had ontwikkeld en daarmee al privé Monero aan het delven waren. Voorafgaand aan deze openbare aankondiging door Bitmain, hadden ze besloten dat de beste manier om de impact van de ASIC-mijnwerker te ontwijken, was om het Monero-protocol enigszins te wijzigen.

Het wijzigen van een dergelijk protocol vereist een hard fork en dit zou van Monero de eerste munt maken die de dreigingen van ASIC’s wegvaagt. Ze namen ook de tijd om een ​​aantal beveiligingsfuncties van Monero te verbeteren. Ten slotte zijn er andere ontwikkelaars die het als een kans zagen om met hun eigen munten te rijden.

Meer ringen, meer Monero

In termen van beveiligingsverbeteringen hebben de Monero-ontwikkelaars de minimale ringgrootte voor transacties verhoogd van 5 naar 7. Vertrouwelijke ringtransacties zijn een van de fundamentele stukjes technologie van het Monero-protocol.

Ze zijn in staat om een ​​”plausibele ontkenning” te creëren voor alle transacties op het netwerk. Door de ringmaat te vergroten, vergroten de ontwikkelaars de robuustheid van het protocol en verkleinen ze de kans op elke vorm van anonimiseringsaanvallen..

Ringmaat was een belangrijk gespreksonderwerp, recentelijk gezien andere pogingen om de Monero-keten in concurrerende cryptocurrencies te splitsen. Het project, genaamd MoneroV, werd argwanend bekeken door de gemeenschap en deed vragen rijzen over privacy wanneer transacties plaatsvinden op de verschillende ketens.

Het klinkt alsof het geen hersenkraker zou moeten zijn om goed te upgraden?

Dit was niet de mening van sommige andere ontwikkelaars. Ze wilden hun eigen Monero-munten maken die werkten op basis van de oudere technologie. Het resultaat zijn de munten die volgen:

Monero-munten van vork

Afbeeldingsbron: Bitcoinmagazine

Monero Classic

Dit project is geïnitieerd door enkele “Monero Enthusiasts” in Singapore. Een van de ontwikkelaars van de groep genaamd Bento Tan zei dat de ASIC’s gezond kunnen zijn voor het ecosysteem en dat het hard forceren van de monero-keten grotere risico’s met zich meebrengt dan de ASIC’s zelf..

Hij gaf een interview aan het tijdschrift Bitcoin en verklaarde het volgende:

De belangrijkste boodschap van Monero Classic is dat we geloven dat de ontwikkelaars die het bewijs van werk wijzigen, meer centralisatie creëren en de decentralisatie schaden.

Hij beweerde verder dat de Monero-ontwikkelaars die een wijziging in het algoritme hebben aangebracht, nu aantonen dat ze er in de toekomst wijzigingen in kunnen en zullen aanbrengen..

Monero-Clasic

Er was geen handelsmerk op Monero Classic omdat een andere vork zichzelf “Monero-classic” (XMC) heeft genoemd. Beiden proberen ongetwijfeld het meeste te halen uit een gevestigde naam in Ethereum-klassieker.

Deze XMC is gestart door een andere Monero-liefhebber genaamd PZ. In een soortgelijk script als dat gepresenteerd door de Singapore-ontwikkelaars, was PZ van mening dat ASIC-mijnwerkers het natuurlijke resultaat zijn van een vrije markteconomie. Hij verklaarde ook dat:

als er professionele mijnmachines zijn, kunnen gebeurtenissen als ‘Monero werd aangevallen door meer dan 500.000 botnets’ worden vermeden

Natuurlijk moet men dit project met argwaan bekijken. Dat komt omdat een van de pools die XMC ondersteunt, Antpool is, de mijnbouwpool van Bitman.

Dit heeft velen doen geloven dat Bitmain enige financiële steun heeft gegeven aan XMC en financiële prikkels heeft om de munt te laten functioneren. U kunt hun website bekijken hier.

Monero 0

Monero 0 of XMZ, is gemaakt door een aantal “bezorgde gebruikers”. Op hun website ze hebben beweerd dat deze netwerkupdates door de Monero-ontwikkelaars een “Trojaans paard” zijn dat op de lange termijn het netwerk in gevaar zou kunnen brengen. Ze zeiden verder:

De zogenaamde “netwerkupgrades” die centraal worden opgelegd door het Monero-project zijn een Trojaans paard dat is ontworpen om de effectiviteit van Proof of Work in het Monero-netwerk in gevaar te brengen. Monero 0 is geen vork, het is de originele Monero

Net als Monero Classic en XMC werkt Monero 0 op versie 11 van Monero. In een ander interview met Bitcoin magazine zei de ontwikkelaar dat Monero 0 een NVDA-project is en dat “proof of fork geen consensusmethode is”.

Monero origineel

Monero Original (XMO) heeft helaas geen website, dus er is veel minder informatie die men uit hun incentives kan halen. Er is echter een Github-pagina voor het project. De ontwikkelaar achter het project vertelde Bitcoin magazine:

We bieden de Monero-fans [met] de mogelijkheid om de iconische munt te steunen en aan de originele ketting te blijven. Het Monero Original-team staat voor diversiteit, wat een logische marker is van evolutie. We zijn verheugd om onze favoriete munt volwassen te zien worden, en we zijn zelfs nog meer opgewonden om te helpen [in] houden van deze diversiteit

Hoewel er relatief weinig is dat we van de Github kunnen verzamelen, lijkt de munt veel steun te hebben gekregen van beurzen, waaronder HitBTC.

Dus gezien al deze munten die van Monero zijn gevorkt, zou men in de verleiding komen om alle gratis munten te claimen. Gezien de aard van het protocol van Monero zijn er echter een aantal complicaties bij het doen hiervan.

Herhaling en privacyaanvallen

Privacy Leak Monero Fork

Afbeelding via Fotolia

Als het gaat om blockchain-forks, is een van de meest voorkomende zorgen die mensen hebben die van een blockchain-replay-aanval. Deze worden soms vermeden door het gebruik van speciaal ontwikkelde beschermingsmechanismen tegen herhaling.

De Monero-ontwikkelaars hebben geen enkele vorm van bescherming ingebouwd. Dit betekent dat die gebruikers die besluiten hun XMR aan de nieuwe blockchain te besteden, zich ook kunnen openstellen voor een vergelijkbare transactie op een van de andere ketens..

Gelukkig bestaat voor die gebruikers die Monero alleen op de oude blockchain gebruiken, het risico van een replay-aanval niet. Dit komt door de verandering in de standaard ringmaat op het nieuwe protocol, transacties op de oude keten zullen niet geldig zijn.

Het risico van herhalingsaanvallen voor degenen die de nieuwe bijgewerkte keten gebruiken, is echter nog steeds aanwezig. Dit komt omdat de standaardtransactie op de nieuwe keten nog steeds geldig is op de oude keten, wat betekent dat iemand de aanval nog steeds kan uitvoeren.

Het risico van replay-aanvallen neemt af naarmate we verder van de vork af komen naarmate er meer transacties plaatsvinden. Dit komt door het mixen van munten dat plaatsvindt bij Monero-transacties. Naarmate er meer menging optreedt, neemt de kans toe dat men mengt met munten die alleen geldig zijn op één ketting.

Laat u echter niet misleiden, er zijn andere risico’s.

Net als de zorgen die velen hadden met de MoneroV-vork die we hierboven noemden, verhoogt het gebruik van munten aan beide ketens het risico op anonimisering. Daarom kunnen gebruikers die zich echt zorgen maakten over hun privacy het beste adviseren om slechts één ketting te gebruiken.

Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom de Monero-ontwikkelaars hebben besloten om de standaardringen te vergroten. Dit vermindert het risico dat de echte transactie wordt ontdekt door gebruikte transacties te identificeren.

Monero leidt de weg

Ongeacht de risico’s die de hard fork hadden kunnen opleveren, lijkt het een succes te zijn. Mijn hashing-kracht keert terug naar de oorspronkelijke keten en velen in de gemeenschap zijn voorzichtig optimistisch.

Bovendien is dit de eerste keer dat een cryptocurrency-ketting zijn code splitst om een ​​ASIC-fabrikant te castreren. Dit zou ook een precedent kunnen scheppen waarin Bitmain meer geneigd is om twee keer na te denken voordat hij een vastberaden gemeenschap uitdaagt.

Hoe zit het met de gratis munten?

Momenteel lijkt het er niet op dat een van deze alternatieve munten het potentieel zal hebben om de nieuwe versie van Monero uit te dagen. Er zijn er die ze als schadelijk hebben bestempeld en gebruikers moeten voorzichtig te werk gaan.

Er is zelfs een andere veronderstelde munt die is gevorkt, genaamd MoneroC. Hun website is op, er is nog geen informatie. Ze noemden zichzelf tenminste geen Monero Classic.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me