Mt Gox Redux: The Controversy Continues

Mt Gox – Alleen al de naam kan golven van misselijkheid en walging veroorzaken in de hoofden van degenen die betrokken zijn bij de bitcoin-scene rond 2014. Niet genoemd naar een berg, maar in plaats daarvan een afkorting voor “Magic the Gathering Online Exchange”, was de site verwikkeld in een controverse en een schandaal dat zelfs tot op de dag van vandaag voortduurt.

Nu liggen de twee mannen in het middelpunt van de onrust, Mark Karpeles en Peter Vessenes, opnieuw onder vuur naarmate de rechtszaak vordert.

Een korte opfriscursus over de Mt Gox Case

Het eigenlijke verhaal achter Mt Gox is gecompliceerd genoeg om verschillende boeken van War and Peace-formaat te vullen, maar voordat we ingaan op recente ontwikkelingen in de uitgave, laten we eerst de basisfeiten bespreken van wat er is gebeurd..

De site was ooit de grootste bitcoin-uitwisseling ter wereld. Het was betrokken bij bijna elke bitcoin-transactie op zijn hoogtepunt, en miljoenen bitcoin werden gestort en door de uitwisseling verplaatst. Ergens vóór 2012 was de uitwisseling gehackt en bitcoin werden gestaag en heimelijk overgeheveld. Dit werd later getraceerd naar een persoon genaamd Alexander Vinnik.

Door wanbeheer en het nalaten om de veiligheidsproblemen aan te pakken, werd Mt Gox snel insolvent en werd gesloten. Tegenwoordig hebben tientallen investeerders (of schuldeisers, zoals ze vaak worden genoemd) een ongelooflijke som geld verschuldigd.

De controverse gaat door

In juli van dit jaar nam de voormalige CEO van Mt Gox Mark Karpeles het standpunt in in een rechtszaal in Tokio om zijn onschuld te verklaren tegen beschuldigingen van verduistering en gegevensmanipulatie.

In 2015 werd Karpeles gearresteerd op beschuldiging van verduistering. Volgens een stuk dat verscheen in phys.org, Karpeles kan tot vijf jaar gevangenisstraf of een magere boete van $ 4.000 worden geconfronteerd. De voormalige CEO wordt ervan beschuldigd persoonlijk maar liefst 341 miljoen yen (ongeveer $ 3 miljoen dollar) in de zak te hebben gestoken.

Peter Vessenes grijpt naar geld

Terwijl Mark Karpeles, de in ongenade gevallen CEO van Mt Gox, zijn eigen problemen heeft in de rechtbank, is CoinLab CEO Peter Vessenes op oorlogspad voor een betaaldag van $ 158 miljoen dollar. Door te vertrouwen op een aantal contractuele clausules (waarvan sommigen de geldigheid ontkennen), vrezen veel Mt Gox-slachtoffers dat Vessenes ernaar streeft hun investeringen persoonlijk weg te scheuren om zijn eigen portemonnee verder te vullen met digitaal goud..

Volgens technologieadvocaat Daniel Kelman die de zaak informeel heeft opgepakt, handelt Vessenes opzettelijk louche en onderneemt hij zelfzuchtige juridische stappen om het onverdiende deel van de opbrengst van Mt Gox veilig te stellen. Eerder dit jaar bood Kelman Vessenes de kans om schoon te maken in de vorm van een openbaar debat. Vessenes weigerde.

Zullen de slachtoffers van Mt Gox ooit restitutie zien??

In een New York Times uit 2016 stuk, de hoeveelheid geld die is verdwenen, is meer dan $ 2,4 biljoen dollar. Van dit ongelooflijke bedrag stelt de in Japan gevestigde trustee die toezicht houdt op de fondsen dat slechts $ 91 miljoen aan activa was beveiligd.

In de interview met BitsOnline, Kelman suggereerde dat schuldeisers een vorm van restitutie zullen zien, maar het grootste probleem dat terugbetaling in de weg stond, was Peter Vessenes enorme “nep” claim van $ 158 miljoen dollar..

Een ander probleem dat enorme gevolgen kan hebben voor de uitbetalingen aan schuldeisers, is of ze worden terugbetaald in Japanse yen of bitcoin. Degenen die ervoor hebben gekozen om yen te ontvangen, zien mogelijk een aanzienlijk lager rendement, aangezien hun uitbetalingen zullen zijn gebaseerd op de waarden van 2014 van bitcoin..

Kan de vastzittende bitcoin de bitcoinprijzen beïnvloeden??

Een laatste ding om te overwegen wanneer de Mt Gox-zaak eindelijk tot een conclusie komt en fondsen worden vrijgegeven, is – wat gebeurt er als er plotseling honderdduizenden bitcoins tegelijk op de markt worden vrijgegeven?

Op het hoogtepunt werd geschat dat maar liefst 850.000 bitcoin werden gestolen of anderszins verduisterd van schuldeisers van Mt Gox. Op dit moment is er misschien nog maar 200.000 bitcoin over in de Mt Gox-reserves.

Als iemand als Peter Vessenes ze echter in handen krijgt en hij besluit om uit te betalen voor een snelle betaaldag, kunnen de bitcoin-prijzen plotseling dalen doordat de markt plotseling overstroomt..

Op dit punt kunnen we alleen maar kijken, wachten en hopen dat niet alleen de slachtoffers van Mt Gox een soort van uitbetaling zullen ontvangen, maar dat onterende partijen het niet zullen wegrukken of de markt overspoelen..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me