Nano Review: direct, nulkosten en schaalbaar

Nano is waarschijnlijk een van de meest veelbelovende ‘betalings’-cryptocurrencies in de altcoin-ruimte van vandaag.

De munt maakt gebruik van een aantal echt geavanceerde technologieën, waaronder het afschaffen van het idee van een openbare blockchain. Dit betekent dat ze in staat zijn om een ​​aantal van de schaalproblemen weg te nemen die sommige van de meer gevestigde netwerken zoals Bitcoin en Ethereum teisteren..

Ondanks deze voordelen is de acceptatie nogal traag verlopen en volgt de prijs van NANO de rest van de cryptocurrency-markt. Betekent dit dat Nano een goede koopmogelijkheid kan zijn?

In deze Nano-review geven we je alles wat je moet weten over de munt. Ik zal ook kijken naar de acceptatie op lange termijn en het prijspotentieel van Nano.

Wat is Nano?

Nano is een nieuwe naam, maar verre van een nieuw project. Het was voorheen bekend als Raiblocks, maar werd omgedoopt om de naam minder technisch te maken en gemakkelijker te begrijpen voor de massa.

Voordelen van Nano Coin

Voordelen van Nano-cryptocurrency

Nano is een betrouwbare cryptocurrency met een lage latentie, en in plaats van gebaseerd te zijn op een blockchain, gebruikt het gerichte acyclische grafiek (DAG) -technologie en block-lattice-architectuur. Hierdoor kan elk account ook zijn eigen blockchain hebben, wat een zeer unieke functie van Nano is.

Het consensusmechanisme dat door Nano wordt gebruikt, is Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Een voordeel van het gebruik van DAG-technologie is onbeperkte schaalbaarheid samen met onmiddellijke transacties en geen kosten. Het gebrek aan resource-intensieve mijnbouw om de blockchain te beveiligen, stelt Nano in staat om zonder kosten te werken.

Een vrij recente ontwikkeling voor Nano is de rebranding van RaiBlocks begin 2018. De rebranding is gedaan omdat er enige verwarring bestond over de uitspraak van de naam “RaiBlocks”, en om de naam ook minder technisch te laten klinken om te helpen verhoogde adoptie.

Een groot deel van de druk op de rebranding kwam van de gebruikersgemeenschap en het is best bemoedigend om te zien dat de ontwikkelaars zo aandachtig naar hun gebruikersgemeenschap luisteren. Met bijna twee jaar als Nano, kan de rebranding als een succes worden beschouwd naarmate het project vordert en de acceptatie toeneemt.

De technologie van Nano

Zoals hierboven vermeld, is Nano gebouwd op Directed Acyclic Graph (DAG) -technologie en maakt het gebruik van een block-lattice-architectuur waarbij elk account of adres een eigen blockchain heeft. In tegenstelling tot blockchains die transactiebedragen bijhouden, registreert Nano rekeningsaldi, wat een veel kleinere opslagvereiste mogelijk maakt.

Elke individuele blockchain kan alleen worden bijgewerkt door de eigenaar, en het weerspiegelt dat individuen de geschiedenis in evenwicht brengen en deze delen met het netwerk. Een uniek kenmerk is dat deze architectuur het mogelijk maakt dat elke blockchain asynchroon wordt bijgewerkt naar de rest van het netwerk. Elke transactie wordt verwerkt door de individuele blockchain en er is geen consensusprotocol nodig voor een gedistribueerde overeenkomst.

Nano Block Lattice en Account Blockchains

Nano-account blockchains en block lattice-architectuur. Bron: Nano-whitepaper

Dit netwerk is volledig gedecentraliseerd en Nano is opgezet als de perfecte manier om geld onmiddellijk en zonder kosten over te maken. Het heeft theoretisch ook een oneindige schaalbaarheid, en als de ontwikkelaars dit aspect werkelijkheid maken, zou Nano het hele cryptocurrency-ecosysteem jarenlang, zo niet decennia kunnen veranderen..

Een overboeking op het netwerk van Nano zorgt voor twee afzonderlijke transacties. De ene is een verzendtransactie waarbij het bedrag wordt afgetrokken van het grootboek van de afzender, en de tweede is een ontvangsttransactie die het bedrag toevoegt aan het grootboek van de ontvanger. Elke verzendpoging verwijst naar het vorige blok op de blockchain van de afzender.

Een dubbele uitgave zou optreden als naar hetzelfde vorige blok wordt verwezen door twee verschillende verzendtransacties. Als dit gebeurt, stemmen de netwerkknooppunten voor welke transactie ze willen behouden, en wordt de andere genegeerd.

Nano-representatieve knooppunten

Omdat er geen mijnbouw is, vereist het netwerk geen transactiekosten. In plaats daarvan is het grootboek beveiligd met een Delegated Proof-of-Stake (dPoS) -protocol, waar gebruikers het knooppunt kunnen kiezen dat ze hun stemmen willen vertegenwoordigen.

Top 8 Nano-representatieve knooppunten

Lijst met top 10 representatieve Nano Nodes

Representatieve knooppunten nemen taken op zich, zoals het verifiëren van blokhandtekeningen en het stemmen op geldige transacties in geval van een conflict. Het stemmen is gebalanceerd, waarbij elk knooppunt een stemgewicht heeft dat gelijk is aan het aantal Nano dat aan het knooppunt is gekoppeld.

Je kunt een stroom vinden lijst met vertegenwoordigers op de officiële Nano-website.

Nano proof-of-work

Een interessant onderdeel van de architectuur is het gebruik van Proof-of-Work, maar niet als overeenkomstprotocol. In plaats daarvan wordt het gebruikt als een antispammaatregel om aanvallen te voorkomen. Het ontbreken van vergoedingen betekent dat een aanvaller het netwerk voor onbepaalde tijd kan spammen, maar met de PoW-implementatie heeft Nano een kleine hoeveelheid werk in verband met elk blok. Dit werk duurt 5 seconden om te genereren en 1 microseconde om te valideren.

Hierdoor zou een aanvaller een aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht nodig hebben om een ​​aanval uit te voeren, terwijl normale gebruikers slechts een kleine hoeveelheid rekenkracht nodig hebben. Het netwerk heeft zelfs methoden om spamtransacties te voorkomen, waardoor de hoeveelheid opslagruimte die een aanvaller kan gebruiken, wordt beperkt.

Een punt van kritiek op deze opstelling is dat er geen reden is om een ​​nano-node te draaien. De ontwikkelaars hebben dit aangepakt door te stellen dat de prikkel voor het draaien van een knooppunt het gebruik van de munt is. Het draaien van een node verhoogt de beveiliging van het netwerk en zorgt ook voor onmiddellijke transacties en zonder kosten.

Het runnen van een of meer knooppunten is volkomen logisch voor een bedrijf of handelaar die Nano gebruikt, vooral omdat wordt geschat dat het opzetten van een knooppunt slechts ongeveer $ 3 per maand kost. Het aantal knooppunten wordt ook verhoogd omdat elke portemonnee als knooppunt fungeert.

Het Nano-team is bezig met het maken van een nieuw PoW-algoritme, dat ze “Nano PoW​Het Nano PoW-algoritme is een snelheidsbeperkend algoritme zonder authenticatie.

Nano PoW-algoritme

Aankondiging van een nieuw Nano PoW-algoritme

Oorspronkelijk gepland voor release in v20 van het protocol, is het tijdelijk in de wacht gezet omdat het team werkt aan een nieuwe implementatie die het probleem van het gebruik van geen geheugen voor het algoritme aanpakt. De ontwerpkenmerken van Nano PoW zijn als volgt:

  • Authenticatievrij: Een bewijs moet kunnen worden geconstrueerd zonder authenticatie.
  • Minimaliseer de proefgrootte: Het bewijs moet zo klein mogelijk zijn: 8–16 bytes, om de overhead bij het presenteren van het bewijs te minimaliseren.
  • Minimaliseer bronnen voor bewijsverificatie: Verificatie zou minimale rekentijd en middelen moeten kosten.
  • Eenvoudige specificatie: Eenvoudigere oplossingen zijn gemakkelijker te analyseren en te implementeren.
  • Maximaliseer het tijdgebied-product van de generatie: Het algoritme zou een bepaalde hoeveelheid tijd en hardwarebronnen nodig hebben om aanwezig te zijn om efficiënt te kunnen worden opgelost.
  • Minimaliseer het stroomverbruik: De methode van testen moet zo min mogelijk kracht gebruiken.

Hoe Nano het gebruik van cryptovaluta verbetert

Nano is een bijna ideale cryptocurrency vanuit het perspectief van de gebruiker, omdat het gratis is, transacties onmiddellijk plaatsvinden en oneindig kan worden geschaald.

De onmiddellijke transactietijd is een dramatische verbetering ten opzichte van de meest populaire cryptocurrency, Bitcoin. Met Bitcoin ervaren gebruikers minimaal 10 minuten om een ​​transactie te verwerken, maar dat kan oplopen tot uren, en als het netwerkverkeer extreem is, zijn er gevallen geweest waarin het dagen duurde om een ​​Bitcoin-transactie te valideren.

Persoonlijke blockchains en representatieve knooppunten

Persoonlijke blockchains en representatieve knooppunten

Dit komt omdat elk blok slechts ruimte heeft voor zoveel transacties en het 10 minuten duurt voordat elk blok is gedolven. Nano omzeilt dit door van elke transactie een eigen blok te maken en blokken direct te laten verwerken.

Nano verbetert ook de beveiliging met het gedelegeerde Proof-of-Stake-protocol. Een aanvaller zou 50% van de Nano-tokens moeten controleren om een ​​succesvolle netwerkaanval uit te voeren. Dat zou een enorme financiële investering vergen die bijna iedereen te boven gaat.

En natuurlijk vermijdt het dPoS-systeem het enorme energieverbruik en de dure mijnbouwhardware die vereist zijn voor Proof-of-Work-cryptocurrencies..

Nano-consensusmethode

Het gedelegeerde Proof-of-Stake-protocol maakt stemmen mogelijk op basis van het rekeningsaldo, waarbij grotere rekeningsaldi een groter stemgewicht hebben. Het ontwikkelingsteam vond dat dit logisch was, aangezien degenen met meer activa in het systeem een ​​grotere prikkel hebben om het systeem eerlijk te houden om hun rijkdom te beschermen.

Dit verschilt van hoe andere cryptocurrencies omgaan met consensus. IOTA bepaalt bijvoorbeeld consensus door transacties te stapelen via Proof of Work. Dit vraagt ​​om een ​​maximale continue hash-snelheid, die wordt betaald door de elektriciteitskosten van mijnwerkers. Nano heeft geen PoW nodig voor consensus of beveiliging, waardoor de bedrijfskosten aanzienlijk worden verlaagd.

Nano-gebruiksscenario’s

Hoewel Nano zelf baanbrekend is vanwege zijn technologie en functies, zijn het gebruiksscenario’s niet. Het project probeert enkele van de basisproblemen op te lossen die veel cryptocurrencies ook aanpakken. Het voordeel van Nano ten opzichte van andere is de oneindige schaalbaarheid, transacties zonder kosten en de snelheid. Dit zijn de basisgebruikssituaties die Nano aanpakt:

Microbetalingen – Gebruik Nano om kleine bedragen te betalen voor rechten op digitale activa, abonnementen op content en meer.

Grensoverschrijdende betalingen – Door probleemloze grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken, geeft Nano mensen over de hele wereld toegang tot een eerlijke, veilige en bruikbare economie.

Business to Customer – Naadloze kassa’s zijn binnen handbereik met Nano, zowel in de winkel als online.

Ideaal handelspaar – De ultrasnelle en kostenloze transacties van Nano maken het ideaal voor handelaren in cryptocurrency.

Het Nano-team

De maker van Nano is Colin LeMahieu en hij werkt sinds 2014 aan het project, waarbij hij bijna 5 jaar schijnbaar eindeloos codeert. Gezien de enorme marktkapitalisatie van Nano is het een klein team dat aan het project werkt, bestaande uit slechts 9 personen, waaronder LeMahieu zelf.

De oprichter en CEO van het project is Colin LeMahieu, die Nano begon als een bijproject voordat hij steeds meer gepassioneerd raakte over blockchain en zijn belofte voor de toekomst, en overging in een fulltime project. Voordat hij Nano oprichtte, behaalde hij een graad in computerwetenschappen en werkte hij als softwareontwikkelaar voor bedrijven zoals Dell, AMD en Qualcomm..

Nano-teamleden

Enkele leden van het Nano Core-team. Afbeelding via Nano

De Chief Operating Officer bij Nano is George Coxon, die een diverse achtergrond heeft in activahandel en financiën, nadat hij stage liep bij Saxo Bank terwijl hij een graad in evolutionaire antropologie volgde aan de Universiteit van Liverpool..

Nano-gemeenschap

Zoals hierboven vermeld, is het Nano-project uiterst communicatief en actief op sociale media. Een van de belangrijkste communicatiemethoden is via het project Middelgrote blog, waar wekelijkse updates worden gepost, evenals diepe duiken in specifieke functies en verbeteringen in het protocol.

Het project heeft een extreem grote en actieve aanhang op Reddit, waar het aantal volgers op de sub-Reddit want Nano nadert de 50.000. Er zijn meerdere posts per dag en meerdere reacties op elke post.

Het projectteam breidt ook hun wekelijkse updates uit door een dagelijkse algemene discussiethread te bieden voor degenen die mogelijk niet geïnteresseerd zijn in het gebruik van Discord.

Nano Discord

Talloze discussies en convo’s duiken op in Discord

Over Discord gesproken, er zijn meer dan 30.000 leden van de Nano Discord-server, en toen ik op een zondagochtend verbinding maakte, waren er bijna 1.500 actieve online gebruikers.

Twitter is een andere belangrijke afzetmarkt voor het project en heeft bijna 100.000 volgers. Het account tweets minstens één keer per dag en retweet ook gerelateerde inhoud.

Terwijl de oprichter en ontwikkelaars van Nano best actief waren op Twitter, ze hebben afstand genomen van het platform en veel van wat ze tegenwoordig tweeten, is vergelijkbaar met wat je zou vinden op de belangrijkste Nano Twitter-feed.

Nano-munten (NANO)

Toen het voor het eerst werd uitgebracht als RaiBlocks, was het token-symbool XRB en sommige uitwisselingen gebruiken dat symbool nog steeds, maar het echte symbool voor Nano-tokens is NANO. Het heeft een circulerend en totaal aanbod van 133.248.297 NANO. Dit is het maximale aanbod en er wordt geen extra NANO aangemaakt.

Nano is momenteel (vanaf 13 oktober 2019) de 50e grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, met een marktkapitalisatie van slechts $ 105 miljoen. Het heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot maart 2017, toen het voor het eerst overging van Raiblocks (XRB) naar Nano (NANO).

Op dat moment handelde het voor minder dan $ 0,10, maar op het moment van schrijven is één NANO $ 0,785141 waard voor een rendement van bijna 700%. In de tussenliggende 31 maanden heeft de valuta zijn ups en downs gekend.

NANO Prijsprestaties

NANO Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

De ups omvatten een all-time high van $ 37,62 bereikt op 2 januari 2018, en de downs omvatten een all-time low van $ 0,006658 op 10 maart 2017, net nadat NANO werd vrijgegeven..

Aanvankelijk werd de aanvoer van NANO vrijgegeven via de kraan, maar die kraan liep droog in november 2017. Als je dus wat NANO wilt bemachtigen, moet je naar een van de beurzen gaan die het token ondersteunen.

Kopen & Nano

Nano is genoteerd op een aantal beurzen, waaronder Mercatox, Binance, CoinEx en Huobi en andere. Er zijn ook behoorlijk behoorlijke volumes op deze beurzen en de distributie is goed gespreid.

Hoewel Mercatox het meeste volume doet, is het niet onze voorkeur. Uw beste gok voor Trading Nano is waarschijnlijk Binance. Op deze beurs zijn de orderportefeuilles relatief liquide en is de omzet sterk. Dit betekent dat het relatief eenvoudig is om grote orders met weinig slippage uit te voeren.

Binance NANO

Registreer bij Binance en koop NANO-tokens

Als je eenmaal je Nano hebt, wil je hem van de beurs halen en opslaan in een offline portemonnee. Dit is vooral het geval gezien de geschiedenis van Raiblocks en een uitwisselingshack (hieronder besproken).

Er zijn Nano-wallets beschikbaar voor Windows, iOS en Linux en voor desktop, mobiel of online. Alle portemonnees zijn beschikbaar om te downloaden van de Nano-website. Dat omvat zowel full node wallets als lite wallets waarvoor u niet het hele grootboek hoeft te downloaden.

U kunt kiezen uit de Ledger-hardware wallet, Nanovault.io, Nanowallet.io, het Kano portemonnee, de Natrium-portemonnee, de Nano Wallet Company-portemonnee en de Nanollet-portemonnee. We hebben de beste Nano-wallets zelfs diepgaand bekeken als u meer informatie wilt.

Nano-ontwikkeling & Routekaart

Een van de beste manieren om te bepalen hoeveel werk er aan een open source-project wordt gedaan, is door in hun GitHub-repository te kijken.

Door de code commits en andere activiteiten te observeren, kan men een redelijk goed idee krijgen van waar de ontwikkelaars aan werken en hoe snel ze het doen.

Dus besloot ik om in het Nano GitHub en kijk wat er aan de hand was. Hieronder vindt u de code die is vastgelegd voor drie van de meest actieve opslagplaatsen van het afgelopen jaar.

NANO GitHub

Code Commits in de afgelopen 12 maanden. Afbeelding via Nano GitHub

Zoals je kunt zien, zijn er vrij regelmatige commits voor deze repo’s. Er zijn nog eens 15 andere repositories, hoewel deze niet zoveel commits hebben.

Dit komt ongeveer overeen met de ontwikkelingsactiviteit die we bij andere projecten hebben gezien. Inderdaad, als je Nano zou rangschikken volgens zijn kernprotocol-commits van het afgelopen jaar, komt het binnen op nummer 52.

Om deze ontwikkeling in context te plaatsen, moeten we naar hun bredere roadmap kijken met zowel mijlpalen uit het verleden als toekomstige.

Routekaart

Nano heeft onlangs een bijgewerkte roadmap met een overzicht van hun doelen en vorderingen in het komende jaar. De routekaart omvat zaken als de integratie van fiat-valutawissel, verhoogde deelname aan wereldwijde markten, verhoogde acceptatie door verkopers en een alfaversie van een verkooppuntsysteem.

De belangrijkste aankomende feature in de ogen van het ontwikkelteam is de overgang naar de Nano PoW-infrastructuur. Oorspronkelijk gepland voor de release van v20, is het uitgesteld terwijl het team implementaties test die geen geheugen gebruiken. De voordelen van de Nano PoW-infrastructuur zijn verhoogde beveiliging, snellere PoW-algoritme-updates in toekomstige releases en betere opties voor resourcebeheer.

NANO-routekaart

Enkele van de belangrijkste updates om naar uit te kijken

Wat betreft het protocol zelf, is het team op zoek naar grootboeksnoei om de omvang van de database te verkleinen. Men dacht dat dit afhankelijk was van de implementatie van universele blokken. Universele blokondersteuning was inbegrepen bij Nano v11 en de codereview is aan de gang sinds februari 2018.

Universele blokken zullen de huidige vier bloktypes bevatten: verzenden, ontvangen, wijzigen en openen, in één bloktype. Dit zal de interne boekhouding verbeteren en de deur openen naar veel nieuwe verbeteringen. De huidige verwachting is dat grootboeksnoei wordt geïmplementeerd met v23 van het protocol.

Er zijn verschillende andere opmerkelijke functies waaraan door het ontwikkelingsteam wordt gewerkt, en deze kunnen verder worden onderzocht op de pagina met aankomende functies van het project.

Bitgrail-hack

In februari 2018 stal een hacker of een groep hackers voor ongeveer $ 150 miljoen aan XRB-tokens van de Italiaanse cryptocurrency-exchange Bitgrail. Destijds was het de grootste XRB-beurs.

De nasleep was bijzonder lelijk, waarbij Bitgrail de ontwikkelaars en codebasis van XRB de schuld gaf, terwijl de Nano / RaiBlocks-ontwikkelaars Bitgrail de schuld gaven aan het gebrek aan beveiliging. Er waren zelfs enkele beschuldigingen tegen de oprichter van Bitgrail omdat hij betrokken was bij de hack en diefstal.

Er is nog steeds een lopende rechtszaak tegen Nano vanwege het verloren geld tijdens de hack. De rechtszaak wordt tegen Nano aangespannen omdat investeerders zeggen dat ze wisten dat Bitgrail problemen had, maar er niet in slaagden afstand te nemen van de beurs. Degenen van wie het geld is gestolen, willen dat Nano naar de harde vork gaat, zodat ze hun verloren tokens kunnen terugkrijgen.

Het is absoluut een grijs juridisch gebied en het resultaat van de rechtszaak zal waarschijnlijk verschillende precedenten scheppen voor toekomstige hackingzaken. In januari 2019 kwam er een einde aan de saga toen een Italiaan rechter bevolen de voormalige CEO van Bitgrail om het naar verluidt gestolen geld van BitGrail terug te betalen.

Gevolgtrekking

Nano heeft een interessante geschiedenis en een nog interessantere use case. Er is niets ingewikkelds aan wat ze proberen te doen. Het is een eenvoudige use-case, waaronder wrijvingsloze grensoverschrijdende betalingen, microbetalingen, transactionele consument-naar-business-toepassingen en als een ideaal handelsmiddel. Gezien het feit dat ze de schaalbaarheid en snelheidsproblemen hebben overwonnen, zou Nano de cryptocurrency kunnen worden die eindelijk mainstream-acceptatie krijgt.

Op dit punt hebben ze een beter marketingplan nodig en een manier om hun gebruik wijd en zijd te verspreiden. Eerder dacht ik dat de smartcards die door Nano worden gepland een deel van deze puzzel kunnen zijn, omdat het gebruikers in staat zou stellen Nano te besteden en te ontvangen zonder iets te hoeven weten over privé- en openbare sleutels, portefeuilles of cryptocurrency-beveiliging.

We hebben echter in anderhalf jaar niets gehoord over de ontwikkeling van smartcards en het maakt niet langer deel uit van de routekaart, dus het lijkt erop dat deze functie is verlaten, of in ieder geval voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Het zal interessant zijn om te zien hoe het project zich in de toekomst ontwikkelt. Het is altijd een actieve groep ontwikkelaars geweest, dus de technische kant van de projectontwikkeling zou geen probleem moeten zijn. Als ze een solide marketingplan kunnen toevoegen dat het gebruik verspreidt naar zowel verkopers als eindgebruikers, kan dit een opwindende toekomst zijn voor Nano-houders.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia en Nano

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me