Neo Name Service (NNS): gedecentraliseerde DNS op de blockchain

Hoe frustrerend vindt u het om te moeten zoeken naar uw NEO-portefeuilleadres telkens wanneer iemand u wat GAS wil sturen?

En hoe zit het met het moeizame proces van het toevoegen van een script-hash aan je Neon-portemonnee, zodat je een schattig klein Hash Puppy-token voor je vriendin kunt krijgen? Waarom kunnen we NEO-adressen, zoals vereenvoudigde contacten in berichten-apps of zoals website-URL’s, niet opslaan??

Nu kunnen we!

U weet misschien al van de Ethereum Name Service en hoe gebruikers hiermee vereenvoudigde, domeinnaamachtige adressen kunnen maken met het .eth-domein.

Nu voegt NEO zijn eigen naamservice toe waarmee u uw lange NEO-adressen zoals AR4QmqYENiZAD6oXe7ftm6eDcwtHk7rVTT naar iets dat gemakkelijk te lezen en te onthouden is, zoals simple.neo of easy.gas

Wat is Neo Name Service?

Denk aan alle websites die u dagelijks bezoekt. Wanneer u deze pagina’s opent, moet uw computer of smartphone verbinding maken met de websiteservers. Het doet dit met behulp van het IP-adres van de server, wat een lange reeks cijfers is. Maar u hoeft de lange reeks cijfers niet te onthouden.

In plaats daarvan kunt u gemakkelijk te onthouden woorden en namen gebruiken wanneer u een URL in een browser typt. Dat is allemaal te danken aan het Domain Name System of DNS, dat de woorden in URL’s automatisch omzet naar het juiste IP-adres zodat uw browser verbinding kan maken met de webserver.

Overzicht van de NNS

Gebruiksscenario’s van Neo Name Service. Bron: NNS-website

Het Neo Name System (NNS) doet hetzelfde als DNS, maar dan voor de NEO blockchain. Het is een perfect gebruik, aangezien NEO-adres en script-hashes zelfs langer en moeilijker te onthouden zijn dan IP-adressen. En deze lange, moeilijk te onthouden adressen maken het ook gemakkelijk om fouten te maken bij het typen of zelfs plakken van een adres.

NNS wordt een gedecentraliseerde domeinnaamservice die NEO-adressen en slimme contracten toewijst aan gemakkelijk te onthouden aliassen. Dit zal het proces van het gebruik van NEO-adressen en slimme contracten aanzienlijk vereenvoudigen, terwijl het ook veiliger en veiliger wordt.

Sommige mensen hebben gezegd dat de NNS een triviale toevoeging is aan de NEO-blockchain, maar ze begrijpen niet dat deze verandering zal helpen om NEO naar de massa te brengen. Er zijn ook mensen die vragen of de NNS nodig is, aangezien Ethereum de Ethereum Name Service al heeft gemaakt.

Natuurlijk is het als we willen dat NEO zo gemakkelijk toegankelijk is als Ethereum belooft te zijn. De blockchain is de volgende generatie van internet, en zaken als aliasing voor adressen zullen een noodzaak worden om het gebruik van blockchain aanzienlijk en snel te laten groeien..

Neo Name Service-architectuur

De NNS gebruikt dezelfde conventie als de DNS, waarbij aliasnamen worden weergegeven als hiërarchische namen gescheiden door punten, waarbij het achterste gedeelte het domein op het hoogste niveau vertegenwoordigt. In het geval van de NNS zijn smart contracts de eigenaren van de topleveldomeinnamen, zoals .neo en .gas. Deze slimme contracten staan ​​bekend als registers en ze bevatten ook de regels met betrekking tot de toewijzing van subdomeinen.

Neo Name Service-functies

Kenmerken van de Neo Name Service

De NNS-architectuur bestaat uit 4 componenten:

  • Contract voor domeinnamen op het hoogste niveau: Hier wordt alle informatie met betrekking tot de rootdomeinnaam opgeslagen. Deze informatie omvat de naam van de domeinnaam, de naam van de registrar, de naam van de resolver en de time-to-live (TTL) van de domeinnaam.
  • Eigenaar: De eigenaar van een domein kan een smart contract of een adres zijn. De eigenaar heeft de mogelijkheid om het domein over te dragen naar een ander adres of smart contract, om de resolver te wijzigen of om de registrar te wijzigen.
  • Griffier: Een slim NEO-contract dat twee functies vervult. Het specificeert het subdomein van een domein aan andere domeineigenaren, en het controleert en verifieert ook of de eigenaren van subdomeinnamen legaal zijn.
  • Resolver: Dit is een ander slim contract van NEO dat functioneert om aliassen in adressen toe te wijzen, met behulp van een algoritme genaamd NameHash.

NNS economisch model

Het NNS-ecosysteem gebruikt 2 verschillende tokens, de NNC en de SGAS.

NNC functioneert op dezelfde manier als het Neo-token binnen het NNS-ecosysteem. Het stemmen op rootdomeinnamen wordt gestart door NNC-houders op een van de volgende twee manieren. Bij de eerste methode begint de beheerder met het stemproces en wordt de domeinnaam geactiveerd als er na drie dagen ten minste 70% van de stemmen voor is.

De tweede methode kan door elke NNC-houder worden gestart, waarbij de domeinnaam wordt bevestigd als na drie dagen ten minste 50% van de stemmen voor is. Een interessant kenmerk is de verdeling van kosten die tijdens het veilingproces worden geïnd aan NNC-houders op basis van het aandeel van NNC dat ze bezitten, een soort dividend voor het aanhouden van NNC. Het totale aanbod van NNC is vastgesteld op 1 miljard.

SGAS is een NEP5-token dat is gebonden aan Neo GAS in een verhouding van 1: 1. Dit betekent dat het op elk moment kan worden geconverteerd naar GAS. Het wordt ook gebruikt tijdens veilingen van domeinnamen als een methode om veilingkosten te betalen. Wanneer domeinnaamveilingen worden gehouden, wordt de winnaar het biedfonds in rekening gebracht als een vergoeding en de biedverliezers betalen 5% van het biedfonds als een vergoeding.

Bovendien kunnen NEO slimme contracten SGAS gebruiken om intra-contract GAS-operaties uit te voeren. Het totale aanbod van SGAS is vastgesteld op 100 miljoen.

Het NNS-team

De oprichter van NNS is Liu Yongxin, die ook mede-oprichter is van NEL, een Chinese NEO-ontwikkelaarsgemeenschap. De medeoprichter en CTO van NNS is Li Jianying, die ook aan het NEL-project is verbonden.

Neo Name Service Teamleden

Enkele leden van het Neo Name Service Team

Er zijn twee kernontwikkelaars geïdentificeerd, en dat zijn Liu Quinming en Yin Wei, terwijl Vincent Zhao werkt als senior webontwikkelaar voor het project. Helaas is de NNS-website de enige bron van informatie over teamleden, aangezien er weinig andere informatie te vinden is op LinkedIn of elders online.

Roadmap voor Neo Name Service

Na geruime tijd een testnet te hebben gedraaid, ging het NNS-mainnet op 9 oktober 2018 live en gebruikers kunnen nu bieden op en hun eigen domeinen winnen met de .neo gedecentraliseerde domeinnaam.

Bieden is behoorlijk actief geweest in de eerste weken van de mainnet-release zoals Neo dat is het belonen van winnende bieders met gratis NNC op basis van het bedrag aan GAS dat ze uitgeven aan hun winnende bod. Deze beloning voor domeinmijnbouw is van kracht tot en met 23 oktober 2018 of totdat 100 miljoen NNC is toegekend.

Gevolgtrekking

Het lijdt geen twijfel dat domeinnaamservices de bruikbaarheid van blockchains zullen verbeteren en de acceptatiegraad van gebruikers zullen verhogen. Blockchain-technologie gemakkelijk en toegankelijk maken voor de massa is een van de doelstellingen op korte termijn voor het ecosysteem, en deze functie is een stap in de goede richting.

In de komende maanden zal het NNS-team samenwerken met klanten in het NEO-ecosysteem om ervoor te zorgen dat alle portefeuilles de overdracht van tokens via aliassen ondersteunen. Ze werken ook nauw samen met het Hash Puppies-team zodat gebruikers hun huisdieren een naam kunnen geven met behulp van NNS.

Kortom, het NNS-team doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ze zullen groeien en uitbreiden, en dat het NEO-ecosysteem en het gebruikersbestand ook zullen groeien en uitbreiden..

Uitgelichte afbeelding via NNS

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me