Onbevestigde transacties: wat ze zijn en hoe ze te overwinnen

Aangezien bitcoin steeds populairder wordt, zijn de transactiekosten op het netwerk ook gestegen. Als gevolg van de stijging van de vergoedingen, worden de miners die de transacties in blokken stoppen, kieskeuriger op welke transacties ze zullen ophalen.

Het resultaat? Een steeds groeiend aantal onbevestigde transacties.

Je hebt het waarschijnlijk zelf gezien. U logt in op een blockchain-website zoals blockchain.info, zoekt uw transactie op en ziet het gevreesde label ‘onbevestigde transactie’ in het rood.

Vandaag gaan we bespreken wat een onbevestigde transactie is, waarom het gebeurt en wat je kunt doen als je merkt dat je met de gevreesde rode doos naar je terug staart.

Wat zijn transactiekosten?

Als u nog geen cryptocurrency-veteraan bent, weet u misschien niet hoe transactiekosten werken. Kortom, transactiekosten zijn een soort fooi die u geeft aan de mijnwerker die uw transactie ophaalt en in een blok plaatst.

Waarom zijn deze tips nodig? Op dit moment heeft het bitcoin-netwerk slechts blokken van één megabyte. Daardoor kan per blok slechts een bepaald aantal transacties worden verwerkt.

Door transactiekosten toe te voegen, wordt uw transactie veel aantrekkelijker om te verwerken, aangezien de mijnwerker die deze ophaalt, de vergoeding krijgt.

Bij andere blockchains zoals Vertcoin zijn transactiekosten vaak niet nodig omdat de blocks bijna nooit vol zijn. Dus zelfs als u geen transactiekosten aanbiedt, wordt uw transactie waarschijnlijk hoe dan ook opgehaald.

Sommige blockchain-projecten scheppen graag op over hun lage transactiekosten. Litecoin-transacties zijn bijvoorbeeld meestal maar een paar cent. Hetzelfde geldt voor Ethereum.

Anderen zoals de Dogecoin kosten minder dan een cent. En zoals hierboven vermeld, kunt u bij sommige projecten transacties gratis verzenden.

Wat veroorzaakt een niet-bevestigde transactie?

Als u inlogt op blockchain.info, ziet u een lijst met de huidige reeks niet-bevestigde transacties. In tijden van hoge prijsvolatiliteit zal deze lijst vollopen, wat resulteert in ongelooflijk hoge transactiekosten.

Meest recentelijk dit lijst is zo hoog geweest als 250.000 onbevestigde transacties. Transactiekosten zijn ook gestegen en tijdens de recente paniek, op het hoogtepunt, waren portefeuilles die automatisch transactiekosten instelden, zoals Exodus, prijzen van wel $ 200 of meer om een ​​snelle levering te garanderen.

Onbevestigde transactieachterstand

Overzicht van niet-bevestigde transacties. Bron: blockchain.info

Meestal is een transactie die niet wordt bevestigd, het gevolg van een te lage vergoeding. Als de vergoeding te laag is, staat deze altijd onderaan de lijst en wordt deze daardoor lange tijd niet opgepikt door een miner.

Er is een algemene misvatting dat er een vaste tijdslimiet is voor een transactie om op de blockchain te blijven wachten op bevestiging. Dit is echter niet waar. Transacties zouden theoretisch voor onbepaalde tijd in een onbevestigde staat kunnen blijven.

Dit kan zowel goed als slecht zijn.

De goede kant is dat zelfs in tijden van hoge transactiekosten, transacties met lage kosten nog steeds kunnen worden ingediend. Het enige nadeel is dat ze pas worden opgehaald als er enkele dagen of zelfs weken zijn verstreken.

Er zijn andere opties zoals transactieversnellers en bepaalde transactie-hacks die men kan gebruiken. De transactieversnellers vragen echter extra kosten en de transactiehacks zijn niet altijd zeker.

Wat kan er worden gedaan aan een niet-bevestigde transactie??

Als u een transactie op het bitcoin-netwerk verstuurt en deze is nog steeds niet bevestigd, heeft u een paar keuzes. Voor transacties die niet bijzonder urgent zijn en waar u een relatief normale vergoeding aan heeft verbonden, wordt deze uiteindelijk opgepakt.

Als het tarief echter per ongeluk of tegen een normaal tarief te laag was en u vindt dat de transactie ongelooflijk urgent is, heeft u een paar opties beschikbaar.

Laten we die nu eens bekijken.

Vervangen door vergoeding

Uw eerste optie is om te doen wat een heet RBF of Vervangen tegen vergoeding. Dit is een concept dat al een paar jaar in bitcoin bestaat. In feite komt het hierop neer: als u een transactie verzendt met een te lage vergoeding en u wilt de vergoeding wijzigen, kunt u dezelfde set bitcoin een tweede keer verzenden, maar met een hogere vergoeding..

Dit is wat bekend staat als dubbele uitgaven. Het resultaat is dat de eerste transactie met het lagere tarief wordt geannuleerd omdat het netwerk denkt dat je dezelfde bitcoin twee keer probeerde uit te geven.

Helaas is deze functie alleen beschikbaar in een beperkt aantal wallets die een hoge mate van technische controle mogelijk maken. Als u een gebruiksvriendelijkere portemonnee zoals Exodus of Jaxx gebruikt, zal dit waarschijnlijk niet werken.

Kind betaalt voor ouder

Als u wacht op een transactie die uw portemonnee bereikt en die nog niet is bevestigd, kunt u iets implementeren dat een Child Pays for Parent (CPFP) wordt genoemd.

Dit betekent in feite dat u het niet-bevestigde geld in een nieuwe transactie naar het netwerk stuurt. Als u met deze transactie een aantrekkelijke vergoeding geeft, zullen mijnwerkers deze willen ophalen.

Omdat het geld echter is bevestigd voor de bovenliggende transactie, weten de mijnwerkers dat ze die transactie moeten voltooien om die kosten plus de aantrekkelijke kosten voor uw kindtransactie te ontvangen..

Is er een vangst?

Bij de meeste wallets kunt u geen onbevestigde transacties uitgeven, dat is niet iets dat voor de meeste wallets beschikbaar is. Als u meer technisch ingesteld bent, staan ​​er instructies op Reddit.

Wees voorzichtig bij het verzenden van bitcoin tegen lage kosten

In de echte wereld kan het echter erg gevaarlijk zijn om bitcoin te verzenden tegen te lage of geen kosten. Dat is de reden waarom de meeste portemonnees uw mogelijkheid beperken om een ​​te laag tarief in te stellen.

Exodus-portemonnee specifiek zegt ze hebben een ontwerpbesluit genomen om gebruikers niet toe te staan ​​een lage vergoeding te kiezen. Exodus stelt dat als je een betere controle over de kosten wilt, je een portemonnee zoals Electrum moet gebruiken.

Ten slotte is het mogelijk dat uw transactie na verloop van tijd vanzelf wordt geannuleerd. Dit hangt sterk af van welke knooppunten op het netwerk uw transactie vasthouden. Als genoeg van hen het laten vallen, is het mogelijk dat uw transactie vanzelf wordt geannuleerd.

En hoewel dit op zijn zachtst gezegd een aanzienlijke longshot is, is het mogelijk dat in toekomstige updates van bitcoin transacties die buitensporig lang vastzitten, kunnen worden verwerkt. Dit is echter nog steeds een vermoeden en niemand weet zeker wat er zal gebeuren.

Daarom, net als het beschermen van uw privésleutels, moet u ervoor zorgen dat uw transacties een redelijke vergoeding bevatten is van cruciaal belang.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me