Polkadot (DOT) recensie: The MOAB (Mother of All Blockchains)

Hoewel Polkadot schijnbaar onder de radar stond sinds de ontwikkeling van het project meer dan 3 jaar geleden begon, heeft het de cryptocurrency-ruimte opgeschud met de officiële release van het ‘voltooide’ hoofdnet eerder deze maand. In minder dan twee weken tijd heeft Polkadots native DOT-token zich geruisloos een weg naar de top 10 van cryptocurrencies gemaakt op basis van marktkapitalisatie.

Er zijn allerlei woorden en uitdrukkingen gebruikt om Polkadot te beschrijven, inclusief het uitgeputte label van een “Ethereum killer” cryptocurrency. Hoewel de oprichter volhoudt dat Polkadot geen concurrent is van Ethereum, suggereert een close-up van Polkadot dat het niet alleen een serieuze concurrent van Ethereum is, maar ook een cryptocurrency die de cryptocurrency-wereld voor altijd kan transformeren..

Oorsprong van Polkadot

De geschiedenis van Polkadot begint met Ethereum, met name een van de medeoprichters van Ethereum, Dr. Gavin Wood (PhD in Software Engineering). Dr. Wood heeft meer dan 20 jaar ervaring als softwareontwikkelaar, zowel binnen als buiten de crypto-ruimte.

Dr. Gavin Wood Polkadot

Polkadot en medeoprichter van Ethereum, Dr. Gavin Wood. Afbeelding via pariteit

Hij codeerde de eerste functionele versie van Ethereum en schreef zelfs Ethereum’s Geel papier. Waar Dr. Wood misschien het meest bekend om is, is het creëren van Solidity, de codeertaal die wordt gebruikt om slimme contracten op Ethereum te bouwen.

In januari 2016 verliet Dr. Wood zijn functie als CTO en kernontwikkelaar van Ethereum. De exacte redenen voor zijn vertrek variëren (zelfs van Dr.Wood zelf), maar kunnen worden samengevat als te wijten aan zijn frustratie over de trage ontwikkeling naar Ethereum 2.0.

Later in 2016 begon Dr. Wood met het ontwikkelen van een nieuwe cryptocurrency die “waarmaken wat belooft wat Ethereum niet kon ”. De eerste versie van de Polkadot-whitepaper werd eind 2016 voltooid.

De DOT Cryptocurrency ICO

Het eerste muntenaanbod van Polkadot’s DOT-cryptocurrency is iets dat nog steeds levendig in het geheugen staat van veel veteranen in de cryptocurrency-ruimte en zeker voor het Polkadot-team. De DOT ICO vond plaats in oktober 2017 en haalde meer dan 145 miljoen USD op in Ethereum.

Polkadot ICO

Een momentopname van de Polkadot ICO. Afbeelding via Trustnodes

De helft van het oorspronkelijke totale aanbod van DOT van 10 miljoen werd in twee rondes verkocht aan publieke en private investeerders (respectievelijk 2,25 miljoen en 2,75 miljoen). De prijs per DOT-token voor deze financieringsrondes was 28,80 $ USD.

Minder dan 2 weken later, meer dan 90 miljoen USD van het ingezamelde geld tijdens de ICO waren permanent bevroren vanwege misbruik van een kwetsbaarheid in Polkadot’s multisig wallet-code. Een week na de aanval bevestigde het Polkadot-team dat ze nog steeds genoeg geld hadden om Polkadot te ontwikkelen en ondanks het verloren geld door te gaan. Hoewel er pogingen zijn ondernomen om het geld terug te krijgen, zijn meer dan 500.000 ETH nog steeds vergrendeld.

Parity Wallet-hack

De eerste portemonnee-hack van Polkadot. Afbeelding via Steemit

Het debacle na de ICO was de tweede keer dat de portefeuilles van het team werden gehackt vanwege een kwetsbaarheid in de code. De eerste hack vond plaats eerder in juli 2017 en zag dat meer dan 33 miljoen USD aan Ethereum werd afgevoerd voordat de aanval werd gestopt door een welwillende groep hackers die bekend staat als de White Hat Group. In beide gevallen heeft het Polkadot-team vervolgdocumentatie vrijgegeven waarin de hacks worden beschreven en hoe kan worden voorkomen dat ze opnieuw plaatsvinden.

In januari 2019 hield Polkadot opnieuw een private financieringsronde in een poging om de verloren (bevroren) gelden van de DOT ICO in te halen. 500.000 DOT werden verkocht voor een verhogingsprijs van 120 $ USD per DOT, waarmee meer dan 60 miljoen USD werd opgehaald.

In juli van dit jaar heeft een derde particuliere financiering ronde werd gehouden, waarbij iets minder dan 350.000 DOT-tokens werden verkocht tegen een prijs van 125 $ USD per stuk. Dit bracht nog eens 43 miljoen USD op. Bij elkaar opgeteld bedroeg de totale financiering voor de DOT-cryptocurrency van Polkadot meer dan 250 miljoen USD (met 90 miljoen nog steeds bevroren).

Wat is Polkadot?

Stip is een cryptocurrency-project dat de gedecentraliseerde toekomst van internet (Web 3.0) wil versterken. Het is interoperabel met andere blockchains binnen en buiten cryptocurrency, het maakt het mogelijk slimme contracten en nieuwe blockchains (en tokens) aan te maken, het maakt het voor blockchains mogelijk om informatie uit te wisselen, het is te upgraden (geen hard forks!), En de protocol wordt beheerd door degenen die DOT bezitten, de eigen cryptocurrency van Polkadot.

Polkadot-netwerk

Het Polkadot-netwerk in vogelvlucht. Afbeelding via Twitter

Polkadot is een project van de Web3 Stichting, een Zwitserse non-profitorganisatie gevestigd in de Crypto Valley (Zug) in Zwitserland. De Web3 Foundation geeft in het VK opdracht Parity Technologies het Polkadot-netwerk ontwikkelen en onderhouden.

Dr. Gavin Wood is de mede-oprichter van zowel de Web3 Foundation als Parity Technologies en is bijgevolg de belangrijkste ontwikkelaar van het Polkadot-netwerk. Polkadot is gebouwd met behulp van Substrate, een blockchain-bouwtool ontwikkeld door Parity Technologies.

Hoe werkt Polkadot?

Polkadot is gemakkelijk een van de meest gecompliceerde cryptocurrencies die er zijn. Hoewel we normaal gesproken zouden zeggen dat we een manier hebben om het u in lekentaal uit te leggen, maar er is echt geen manier om Polkadot uit te leggen zonder uiteindelijk in een spleet van technisch taalgebruik te vervallen. Enkele componenten van het Polkadot-netwerk hebben vrij letterlijk een reeks artikelen gewijd aan het uitleggen ervan. In een ironische draai is het hele Polkadot-netwerk toegankelijk via een eenvoudige browserplug-in genaamd Polkadot.js.

Polkadot-functie

Polkadot’s architectuur in de originele whitepaper. Afbeelding via Wit papier

In één oogopslag is Polkadot een ecosysteem van blockchains. De kern van de Polkadot-blockchain wordt de Relay-ketting. Blockchains die zijn aangesloten op de Relay Chain staan ​​bekend als Parachains. Deze Parachains kunnen hun eigen tokens, consensusmechanismen en zelfs hun eigen bestuursstructuren hebben.

Zoals eerder vermeld, is de Relay Chain gebouwd met Substrate. Alle Parachains die met Substrate zijn gebouwd, kunnen eenvoudig worden aangesloten op de Relay Chain. Alle “externe” blockchains zoals Bitcoin of Ethereum hebben een brug nodig om verbinding te maken met de relaisketen.

Polkadot-consensus

Het Polkadot-netwerk gebruikt een hybride consensusmechanisme. De consensus over de Relay Chain is een versie van Proof of Stake (PoS) genaamd GHOST-gebaseerde Recursive Ancestor Deriving Prefix Agreement (of GRANDPA in het kort).

Opa Consensus

Een technische uitleg van Polkadots Proof of Stake-consensus, GRANDPA. Afbeelding via Polkadot Docs

Parachains die aan de Relay Chain zijn gekoppeld, gebruiken een versie van Proof of Work genaamd Blind Assignment for Blockchain Extension (of afgekort BABE). Bij de hybride consensus van Polkadot zijn 4 hoofdrolspelers betrokken: validators, collators, nominators en vissers.

Polkadot Validators

Validators op het Polkadot-netwerk hebben de taak om transacties van Parachains te controleren en deze toe te voegen aan de Relay Chain-blockchain. Validators moeten DOT inzetten om in aanmerking te komen voor nominatie als Validator op het netwerk. Dit is de reden waarom de PoS-consensus van Polkadot ook wel Nominated Proof of Stake wordt genoemd.

De hoeveelheid DOT die nodig is om als validator te worden beschouwd, is afhankelijk van netwerkparticipatie en kan worden geschat door te kijken naar de bedragen die momenteel worden ingezet door bestaande validators op ketting. Dit is ongeveer 2,7 miljoen DOT op het moment van schrijven. De lijst met validators verandert elk tijdperk (24 uur).

Polkadot uitzetten

Het uitzetdashboard op Polkadot.js met alle huidige validators: Afbeelding via Js.org

Validators worden willekeurig toegewezen aan bijgevoegde Parachains om hun transacties te controleren. Deze transacties worden vervolgens geregistreerd op een blok op de Relay Chain-blockchain die Validators genereren. Minimaal 5 Validators zijn vereist per Parachain-keten en er zijn momenteel ongeveer 200 Validators.

1000 Validators is het doelwit van het Polkadot-netwerk. Dit is belangrijk om op te merken omdat het betekent dat het Polkadot-netwerk ongeveer 200 Parachains kan ondersteunen voordat het een vertraging in netwerksnelheid en -efficiëntie ziet.

Wanneer een nieuw blok met Parachain-transacties wordt gegenereerd door Validators op de Relay Chain, 20% van blokkeer beloningen worden onder Validators verdeeld in overeenstemming met het aantal “era-punten” dat ze hebben verzameld.

Polkadot-kettingen

Een illustratie van de interactie Relay Chain en Parachain

Om het simpel te houden, laten we zeggen dat hoe meer Parachain-transacties een Validator heeft geverifieerd, hoe meer era-punten ze krijgen. De resterende 80% van de blokbeloningen wordt naar de Polkadot Treasury gestuurd (hierover later meer).

Een nieuw blok wordt gegenereerd op de Polkadot Relay Chain om de 6 seconden (hoewel dit in de toekomst slechts 2 seconden kan worden). Validators die zich misdragen kunnen hun inzet met maar liefst 30% zien dalen. Het verlaagde bedrag verandert afhankelijk van hoeveel de Validator heeft ingezet en alle verlaagde fondsen gaan naar de Schatkist. Nominators die hun DOT-tokens hebben gedelegeerd aan een zich misdragende Validator, zien ook een deel van hun tokens doorgehakt worden.

Polkadot Nominatoren

Nominatoren op de Polkadot-blockchain zijn belast met het selecteren van Validators. Ze doen dit door hun DOT-tokens te “delegeren” (stemmen) aan Validators. Nominators kunnen maximaal 16 validators nomineren en een deel van de blokbeloningen ontvangen die deze validators ontvangen.

Polkadot Nominatoren

Een illustratie van de relatie tussen nominatoren en validatoren. Afbeelding via Polkadot

Bedenk dat elke individuele Validator blokbeloningen ontvangt die (nogmaals voor de eenvoud) evenredig zijn met het aantal transacties dat ze hebben geverifieerd van Parachains. Dit stimuleert Nominators om hun DOT in te zetten op Validators die het meeste werk doen op het Polkadot-netwerk.

Polkadot Collators

Collators op het Polkadot-netwerk blokken aanmaken op Parachains die zijn gekoppeld aan de Relay Chain. Deze blokken bevatten de meest up-to-date transacties die op de betreffende Parachain hebben plaatsgevonden. Validators zullen gezamenlijk het blok selecteren dat het meest waarschijnlijk een nauwkeurige weergave is van de huidige staat van een parachain.

Polkadot Collators

Een illustratie van waar Collators in het Polkadot-netwerk passen.

De transacties van het ‘winnende’ Parachain-blok worden vervolgens toegevoegd aan een blok op de Relay Chain. Collators moeten DOT inzetten om hun blockchain te verbinden met de Relay Chain en een Parachain te worden.

Polkadot-vissers

Vissers op het Polkadot-netwerk het gedrag van Validators en Collators op het Polkadot-netwerk volgen. Een niet-gespecificeerde “kleine hoeveelheid” DOT is vereist om visser te worden.

Visser

Een illustratie van waar vissers passen op het Polkadot-netwerk. Afbeelding via Coin360

Als wangedrag van een Collator of Validator wordt vastgesteld, ontvangt de Visser die het gedrag heeft geïdentificeerd een niet-gespecificeerde “grote beloning” in DOT. De hoeveelheid DOT die als beloning wordt gegeven, neemt toe als het wangedrag consequent wordt gedetecteerd door een enkele Collator of Validator.

Polkadot-bestuur

Polkadot’s bestuur structuur omvat 3 hoofdrolspelers: de Raad, de Technische Commissie en gewone DOT-tokenhouders. De Council bestaat uit 13 gekozen leden van het Polkadot-netwerk die DOT moeten inzetten om in aanmerking te komen voor nominatie.

Net als Validators veranderen raadsleden elk tijdperk (24 uur). Raadsleden hebben de taak te beslissen hoe schatkistgeld wordt besteed en zijn de enige deelnemers aan het netwerk met toegang tot de schatkist. Ze kan ook veto uitspreken gevaarlijke beslissingen door het netwerk eenmaal per maand.

Polkadot-bestuur

Een illustratie van governance op het Polkadot-netwerk

De technische commissie bestaat uit 3 entiteiten die ervaring moeten hebben met het Polkadot-netwerk en actief betrokken moeten zijn bij de ontwikkeling ervan. Stichting Web3 heeft een van deze drie zetels. De technische commissie kan op elk moment worden gewijzigd door stemming van de Raad. De primaire functie van de Technische Commissie is het versnellen van voorgestelde wijzigingen aan het Polkadot-netwerk in geval van nood.

Alleen de Council en reguliere DOT-houders kunnen voorstellen indienen (ook wel Referenda door Polkadot). Deze kunnen variëren van het implementeren van updates voor het netwerk tot het sponsoren van real-life evenementen. Als een voorstel het gebruik van schatkistfondsen vereist, moet de gebruiker die het voorstel indient ook 5% van de totale waarde van de fondsen inzetten die nodig zijn om zijn voorstel te realiseren. Als hun voorstel wordt weggestemd, verliezen ze hun inzet.

Quorum op Polkadot

Een illustratie van het ‘adaptieve quorum’ in het bestuur van Polkadot

Het aantal stemmen dat nodig is om een ​​voorstel goed te keuren hangt af van de opkomst. Als minder dan 25% DOT-gebruikers op het netwerk op een voorstel stemmen, dan moet 66% aye reageren voordat het voorstel wordt aangenomen. Dit zakt naar de standaard 50% met 100% opkomst, en valt anders ergens tussenin.

De waarde van een stem hangt af van hoe lang een gebruiker zijn DOT inzet voor het voorstel in kwestie. Als u uw DOT niet inzet bij het stemmen voor een voorstel, is het 10% van één stem waard. Als je je DOT 32 weken inzet, is het 6 stemmen waard. Hierdoor kunnen gebruikers op het Polkadot-netwerk “met overtuiging stemmen”.

Zodra een voorstel is aangenomen, geldt er een “vaststellingsperiode” van 30 dagen voordat de wijziging wordt doorgevoerd. Zoals eerder vermeld, kan een voorstel worden versneld door de Technische Commissie als het verzoek daartoe wordt goedgekeurd door zowel de Raad als door de gemeenschap..

De Schatkist is bedoeld om het gebruik van opgebouwde middelen in netwerkvoorstellen te stimuleren. Dit wordt gedaan door een “budgetperiode” in te voeren waarin een percentage van de schatkistfondsen wordt verbrand als het niet binnen een periode van 24 dagen aan voorstellen wordt besteed..

De DOT-cryptocurrency van Polkadot

PUNT is een cryptocurrency op het Polkadot-netwerk. Het wordt gebruikt voor bestuur, staking en binding op het Polkadot-netwerk. Iedereen met DOT kan stemmen voor voorgestelde wijzigingen in Polkadot.

Zoals vermeld in het gedeelte over hoe Polkadot werkt, wordt DOT gebruikt voor uitzetten door validators, nominators en vissers op het netwerk. DOT wordt ook gebruikt voor het verbinden van Parachains met de Relay Chain via Collators. DOT was niet verhandelbaar tussen gebruikers tot de lancering van het hoofdnet eerder deze maand.

Polkadot DOT-token

De drie doelen van DOT

Hoewel DOT aanvankelijk een maximale voorraad van 10 miljoen had, werd dit gewijzigd om een ​​ietwat alarmerend beeld mogelijk te maken mate van inflatie. Net als bij Band Protocol, gebruikt het Polkadot-netwerk inflatie om netwerkparticipatie te stimuleren.

De beoogde participatiegraad voor Polkadot is 75% wat overeenkomt met een inflatie van 10% per jaar. Het inflatiepercentage kan zijn zo hoog als 100% per jaar als er onvoldoende netwerkdeelname is.

Oude DOT versus nieuwe DOT

Als Polkadot nieuw voor je is, is het je misschien opgevallen dat er sprake is van “Nieuwe” DOT en “Oude” DOT. De eerste voorstel van het Polkadot-netwerk toen het hoofdnet werd gelanceerd om de bestaande 10 miljoen DOT-tokens met 100x te vermenigvuldigen.

Oud Nieuw DOT

Het informatiebericht over DOT op CoinMarketCap. Afbeelding via CMC

Dit was voornamelijk om de waarde van DOT-transacties gemakkelijker te kunnen tellen (aangezien het “gemakkelijker” is om een ​​overboeking van 10 DOT dan 0,01 DOT te instrueren). Alle bestaande DOT-houders zagen hun “Oude” DOT vermenigvuldigd met 100, wat leidde tot een nieuwe totale voorraad van 1 miljard “Nieuwe” DOT. Deze wijziging werd op 21 augustus doorgevoerd.

DOT cryptocurrency prijsanalyse

Helaas lijkt het erop dat de prijsgegevens voor “Old” DOT door zowel CoinMarketCap als Coingecko zijn geschrapt (waarschijnlijk om verwarring te voorkomen). Voordat het werd verwijderd, handelde het “oude” DOT-token tegen een prijs van ongeveer 400 $ USD per munt, ongeveer hetzelfde als Ethereum.

Old Dot Coingecko

De oude DOT-cryptocurrency-pagina op CoinGecko.

De huidige prijs van “Nieuwe” DOT is iets minder dan $ 6, wat logisch is als u bedenkt dat deze ongeveer 100x minder moet zijn dan de prijs van “Oude” DOT (in dit geval plus een beetje extra vanwege de prijsstijging).

Puntprijsprestaties

De korte prijsgeschiedenis van “New” DOT. Afbeelding via CMC

Dat gezegd hebbende, is er niet zo veel te zeggen over de prijsgeschiedenis van DOT. Sinds de conversie op 21 augustus is de prijs van DOT vrij snel gestegen, zelfs nu de cryptocurrency-markt stagneert. Hoewel CoinMarketCap de gegevens voor het “nieuwe” DOT-token nog niet heeft geregistreerd, zal het eenmaal op de 5e plaats komen op basis van marktkapitalisatie.

Polkadot Trading

DOT is beschikbaar op een groot aantal gerenommeerde beurzen, waaronder Binance, Kraken, Huobi en OKEx. Bijna elke beurs waar DOT momenteel op staat, heeft een ongelooflijke liquiditeit, vooral Binance.

Binance DOT

Registreer bij Binance en koop DOT-tokens

Het 24-uurs handelsvolume voor DOT is ook ongelooflijk hoog. Met een Coinbase-lijst mogelijk om de hoek, zullen deze liquiditeit en handelsvolume alleen maar toenemen.

Polkadot cryptocurrency-portefeuilles

Als u uw DOT-tokens wilt opslaan, zult u het een beetje moeilijk krijgen. Omdat DOT op zijn eigen native blockchain staat en een gloednieuwe cryptocurrency is, ben je effectief beperkt tot twee opties: de Polkadot.js browser plug-in of de Polkawallet mobiele app.

Het is vermeldenswaard dat dit laatste is ontwikkeld door een derde partij. Veel bestaande wallets integreren momenteel ondersteuning voor DOT, inclusief het Grootboek hardware wallet en zelfs de populaire Metamask browser wallet.

Polkadot-routekaart

Als Polkadot’s routekaart zou in één woord kunnen worden beschreven, dat woord zou ‘voorzichtig’ zijn. De Web3 Foundation heeft veel tijd besteed om ervoor te zorgen dat ze alles precies goed krijgen.

Polkadot-routekaart

De 5 fasen van de belangrijkste uitrol van Polkadot. Afbeelding via Messari

De belangrijkste mijlpalen voor Polkadot waren misschien wel de lancering van Kusama in augustus vorig jaar, de eerste fase van de introductie van het Polkadot-hoofdnet in mei van dit jaar en de ‘laatste’ fase van het hoofdnet eerder deze maand (18 augustus). Om precies te zijn).

Voor degenen die niet vertrouwd zijn, Kusama is een volledig apart cryptocurrency-project. Het werd gelanceerd om de verschillende elementen van Polkadot in een realistische omgeving te testen. Net als Polkadot is Kusama gebouwd met Substrate en beschikt het over zijn eigen native KSM-token. Kusama is in feite een niet-gecontroleerde versie van Polkadot en zal voor onbepaalde tijd blijven bestaan als testbed voor ontwikkelaars die hun Dapps of blockchains willen testen voordat ze ze op Polkadot lanceren.

Kusama-netwerk

Kusama, Polkadots ‘wilde neef’-testnet. Afbeelding via Kusama

Toen Polkadot’s hoofdnet aanvankelijk werd uitgerold, was het in feite hetzelfde als nu met twee grote verschillen: DOT-tokens konden alleen worden uitgegeven en ingezet (niet verhandeld), en de Web3-stichting was de enige entiteit die kon functioneren op het netwerk (het produceerde alle blokken en verifieerde alle transacties).

De recente ‘Lancering’ in augustus betrof het verwijderen van het Sudo-protocol dat kan worden opgevat als een dam die, eenmaal verwijderd, de volledige controle over het netwerk aan DOT-houders gaf. DOT-tokens werden verhandelbaar gemaakt en het eerste voorstel werd aangenomen om de waardering van DOT te delen door 100.

Polkadot Stem

De eerste Polkadot-stemming

Sinds die tijd is Polkadot technisch gezien een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) – een protocol dat volledig wordt beheerd door de gemeenschap en die fundamenteel de toekomstige ontwikkelingsmijlpalen zal bepalen.

Waarom Polkadot een Juggernaut is

Polkadot is een cryptocurrency die elk vakje aanvinkt, ongeacht de lijst die u gebruikt. Visionaire superster-oprichter? Controleren. Solide ontwikkelingsteam? Controleren. Opmerkelijke partnerschappen? Controleren. Gerenommeerde uitwisselingslijsten? Dubbel Check. Verloren van winkelinvesteringen? Controleren. Grote marktkapitalisatie? Controleren. Schaalbaar? Controleren. Opwaardeerbaar zonder te forken? Controleren. Transactiesnelheden? Zo hoog als 1 miljoen.

Polkadot Pros

Het echte potentieel in Polkadot

Nu zouden we nalatig zijn als we geen moment de tijd namen om Polkadot met Ethereum te vergelijken. Polkadot is tenslotte in wezen een versnelde versie van Ethereum 2.0. Dit brengt ons bij de reden waarom we niet veel kunnen zeggen als het gaat om het vergelijken van de twee: Ethereum 2.0 is nog niet gelanceerd. De weinige vergelijkingen die momenteel kunnen worden gemaakt, zijn behoorlijk technisch en zijn gedetailleerd op de Polkadot-wiki.

Een ding dat nuttig kan zijn voor sommigen van jullie die nog steeds problemen hebben met het begrijpen van Polkadot, is om het project door een Ethereum-lens te bekijken. Parachains die aan de relaisketen van Polkadot zijn bevestigd, kunnen worden vergeleken met ERC-20 token slimme contracten op Ethereum. Ze kunnen hun eigen consensusmechanismen hebben, kunnen hun eigen tokens hebben en hebben meestal een specifiek doel (denk aan op Ethereum gebaseerde projecten zoals Chainlink of RenVM).

Polkadot & amp; Kusama

Nog een illustratie van de architecturen van Polkadot en Kusama

Er zijn maar een handvol problemen die we zien met Polkadot. De eerste betreft de leercurve, die al erg steil is voor cryptocurrency in het algemeen, laat staan ​​de verschillende applicaties en protocollen binnen DeFi. Het Polkadot-team lijkt zich veel minder zorgen te maken over de gebruikerservaring dan gezien de complexiteit van het project. Let niet op de lange lijst met vragen over alles wat er mis kan gaan met een door de gemeenschap bestuurd hybride consensusnetwerk!

Het tweede probleem betreft geld, met name de toewijzing van Polkadot’s DOT-tokens. Voor degenen onder u die naar Boxmining kijken, heeft u misschien een detail opgemerkt dat hij opmerkte over Polkadot en Cardano in een recente livestream. Een substantieel deel van de investeringen in deze cryptocurrency-projecten komt blijkbaar uit China, met name Chinese boeren (reguliere boeren, geen boeren of cryptomijnbouwbedrijven).

Michael Boxmining Polkadot

Michael Gu van Boxmining. Afbeelding via YouTube

Het verhaal gaat dat veel boeren in China aanzienlijke bedragen, soms miljoenen dollars, krijgen aangeboden om hun land aan staatsbedrijven te verkopen. Chinese merkambassadeurs van verschillende cryptocurrency-projecten, waaronder Polkadot en Cardano, verkopen aanzienlijke hoeveelheden DOT en ADA aan deze rijke boeren.

Hoewel dit niet per se een slechte zaak hoeft te zijn (hoewel Cardano Boxmining sloeg omdat hij er een video van tweette), is het de moeite waard om je af te vragen wat dit betekent voor een cryptocurrency zoals Polkadot, die inactieve DOT-houders straft met een waanzinnig hoge inflatie..

Polkadot-taal

De technische taal op de gebruikersinterphase van Polkadot.js. Afbeelding via Polkadot Docs

Het laatste probleem waarmee Polkadot wordt geconfronteerd, is de interoperabiliteit. Hoewel het project op de markt wordt gebracht als extreem interoperabel, geldt dit in werkelijkheid alleen voor andere blockchains die zijn gebouwd met Substrate. Alle “externe” blockchains zoals Bitcoin of Ethereum hebben een bridge nodig om verbinding te maken met de Polkadot Relay Chain. Gelukkig overbruggen protocollen voor Polkadot zoals ChainX zien een verrassende hoeveelheid groei, en die zijn er talrijke midcap en zelfs large-cap cryptocurrencies gebouwd op Substrate.

Zelfs met deze zorgen, zou het enige mentale gymnastiek op Olympisch niveau vergen om bearish te zijn op Polkadot. Het project is gewoon te verdomd goed, en het is nog maar net begonnen. Het groeipotentieel van het netwerk en de waardering van het DOT-token zijn beide naar de maan gericht en kunnen net genoeg adoptie en investeringen opleveren om Mars te bereiken (misschien zelfs letterlijk, ooit!).

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me