Pump-and-Dump-zwendel: waar cryptohandelaren op moeten letten

Zogenaamde ‘pump-and-dump’-schema’s zijn begrijpelijkerwijs illegaal op traditionele markten, maar in de nog steeds grotendeels ongereguleerde crypto-ruimte komen ze nu schijnbaar dagelijks voor.

Het ding over deze snode trucs om geld te verdienen is dat enkelen rijk worden, terwijl velen, d.w.z. de investeerders die niet meedoen, doorgaans alles verliezen..

Daarom zullen we u vandaag door de basisprincipes van dit ongeoorloofde fenomeen leiden, zodat u uw portefeuille beter kunt beschermen tegen verbranding.

Pump-and-dump crypto: wat en waarom

Ten eerste, als je een vreemde bent in het idioom, kan je herinnering aan de uitdrukking ‘pump and dump’ worden opgeschrikt door de beruchte Wall Street-penny stock-scams die opdoken in het begin van de jaren negentig.

De oplichting betrof makelaars die ‘op de hoogte’ waren van het intensief opkrikken van microstocks van afval waarin ze inzetten als een middel om de waarde van deze aandelen kunstmatig te vergroten voordat ze ze dumpen voor grote winsten.

Toen de prijzen van deze winstdalingen zakten, zagen alle andere investeerders hun investeringen in het rood verdwijnen. Deze andere onschuldige investeerders zouden het meeste, zo niet alles, verliezen wat ze erin hadden gestopt, vandaar dat het uitvoeren van een pump-and-dump-plan schaamteloos illegaal is op traditionele markten.

Helaas werkt de dynamiek hetzelfde voor crypto: een groep grote investeerders coördineert ‘shilling’-campagnes voor wat de wijzere geesten van de cryptogemeenschap scamcoins zijn gaan noemen – munten die allemaal praten en niet lopen, zonder echte ontwikkelaars, whitepapers, enzovoort. vooruit.

Als je al een tijdje in de cryptoscene bent, heb je zeker gezien dat no-name-munten in één dag honderden procenten omhoogschieten en zonder aanwijsbare reden: dit zijn duidelijk pump-and-dumps die zijn gecoördineerd voor snelle winsten.

Zelfs enkele minder dan veelbelovende ICO’s zijn ook bestempeld als inherente pump-and-dump-schema’s.

Jordan Belfort, de beruchte “Wolf van Wall Street” die pionier was in de penny stock-scams van de jaren negentig, is van deze gedachtegang. Hij verklaarde zoveel in recente commentaren op de pers

[ICO] -promotors houden iedereen op de hoogte van een enorme zwendel van de hoogste orde. Waarschijnlijk heeft 85 procent van de mensen geen slechte bedoelingen, maar het probleem is dat als vijf of tien procent je probeert op te lichten, het een verdomde ramp is.

Hoe ziet het eruit??

Het veelbetekenende teken van een cryptopomp en -dump komt van het kijken naar de grafieken: zie je een munt met een lage prijs in een illiquide markt die plotseling uitbarst in zowel prijs als volume?

Zo te zien is dat een pump-and-dump-schema aan het werk.

Bekijk de inzichtelijke foto hieronder om te zien waar we het over hebben:

Voorbeelden van pompen en storten

Let op het ongelooflijk lage volume dat dan naar boven begint te pompen en daarmee de prijs meeneemt. Daarna crasht de prijs als de dump plaatsvindt.

Als je het begin van deze algemene formatie ziet, is de kans groot dat er iets fout gaat.

Pump and Dump Formation

Een ander ding dat je misschien hebt gezien of gehoord en waar je op kunt letten, zijn ‘pumper’-groepen die coördineren op Telegram- en Signal-chatgroepen. Van veel van deze groepen is gezegd dat ze met elkaar coördineerden, waardoor hun kracht in aantal werd vergroot.

Er is ook het fenomeen van geautomatiseerde pump-and-dump-scams. Om u een voorbeeld te geven: er zijn cryptohandelrobots die oplichting zijn zoals de Bitcoin-code, die, zoals gerapporteerd door Coincierge.de, werd geadverteerd op diverse sociale media in Duitsland.

Wie pompt er?

Niemand weet voorlopig definitief wie deze munten pompt en dumpt, maar redelijke speculatie wijst ons in de richting van grote investeerders en mijnwerkers.

Dit zijn goed gecoördineerde nadelen die ergens tussen de $ 15.000 en $ 100.000 aan liquide middelen nodig hebben om goed te verdienen (voor de kleinere munten tenminste), wat betekent dat mijnwerkers en grote investeerders de meest waarschijnlijke boosdoeners zijn..

Hoe u pomp- en dumpschema’s kunt vermijden

Uit de bovenstaande afbeeldingen is het duidelijk dat je absoluut niet betrapt wilt worden op het einde van een pump-and-dump-schema.

Als je erover denkt te investeren in een munt die op dit moment echt wordt gehyped op de forums, maar je weet het niet zo zeker, ga dan naar de hitlijsten en controleer het zelf.

Zijn er afwijkingen met het volume?

Was de markt van de munt een paar dagen geleden super illiquide maar explodeert nu?

Als u dit teken ziet, kunt u het beste wegblijven – de dump kan elk moment beginnen en uw investering in het proces verbranden.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me