QTUM-recensie: op Bitcoin gebaseerd dApp-ontwikkelingsplatform

Qtum is een project dat al een tijdje bestaat. Het is ook een van de meest interessante cryptocurrency die de afgelopen 3 jaar uit China is gekomen.

Oorspronkelijk gebouwd om een ​​”Etheruem Killer” te zijn, heeft Qtum zijn eigen deel van ups en downs meegemaakt. Gezien de hernieuwde druk op blockchain-acceptatie in China, wenden velen zich echter weer tot dit soort projecten.

Dus, heeft QTUM de benen om de run te beheren?

In deze QTUM-recensie zal ik proberen hierop een diepgaand overzicht te geven. Ik zal ook kijken naar de use-cases op de lange termijn, de acceptatie en het prijspotentieel van de QTUM-tokens.

Wat is QTUM?

Qtum (uitgesproken als ‘Quantum’) is een interessant blockchain-project dat bestaat sinds 2016 en is gemaakt als een vork van de Bitcoin-kern gecombineerd met Ethereum’s Virtual Machine (EVM).

De resulterende blockchain biedt ons het beste van zowel Bitcoin als Ethereum, en doet dit door de kloof tussen de twee technologieën te overbruggen met een derde laag die de Qtum-ontwikkelaars de ‘Account Abstract Layer’ hebben genoemd.

Wat is QTUM

Afbeelding via QTUM

Qtum is gemaakt met deze drie lagen om zakelijke gebruikers het beste van dienst te kunnen zijn door het Unspent Transaction Output (UTXO) -model van bitcoin te combineren met de gedecentraliseerde applicatie (dApp) -mogelijkheden van Ethereum. Het verpakt ze vervolgens allemaal in een Proof-of-Stake (PoS) -consensus om de enorme energiebehoeften van het Proof-of-Work (PoW) -model te vermijden.

Het gebruik van de Ethereum VM geeft Qtum een ​​bewezen en stabiele ontwikkel- en dApp-omgeving, maar brengt ook de bekende beveiligings- en doorvoercapaciteitsproblemen met zich mee.

Qtum loste deze Ethereum-problemen op door de Bitcoin-keten te combineren, die bekend staat om zijn veiligheid. Qtum voegt vervolgens meer services toe, waaronder een native wallet, een slimme contractbeheertoepassing en orakels waarmee gegevens buiten de keten kunnen worden gebruikt.

Qtum-technologie

Zoals eerder vermeld, is Qtum ontwikkeld met drie afzonderlijke lagen; een vork van de Bitcoin-kernketen, de virtuele machine van Ethereum en de Account Abstraction Layer, die de twee technologieën overbrugt en de eigen ontwikkeling van Qtum is.

Omdat Qtum de EVM gebruikt, maakt het de ontwikkeling van dApps mogelijk en kan het profiteren van Proof-of-Stake als consensusmechanisme, waardoor de behoefte aan miners en de enorme resourcevereisten van de Proof-of-Work-consensus worden weggenomen..

Dit betekent ook dat alle QTUM-tokens al bestaan, omdat ze zijn gemaakt bij het ontstaan ​​van de blockchain. Qtum kan ook profiteren van slimme contracten dankzij de opname van de EVM.

QTUM-architectuur

De QTUM-netwerkarchitectuur

De opname van de Bitcoin-kernketen geeft Qtum zijn solide beveiligingsbasis door het gebruik van het Unspent Transaction Output (UTXO) -model dat fraude op de blockchain voorkomt. Het is dit UTXO-model overgenomen van Bitcoin dat garandeert dat transacties niet twee keer kunnen worden geregistreerd. Het UTXO-model vormt de basis van de beveiligingslaag van Qtum.

Omdat Qtum twee verschillende blockchains bevat, moet er een manier zijn waarop de twee met elkaar kunnen communiceren. Dat is waar de Account Abstraction Layer binnenkomt. Het functioneert om de niet-bestede transactie-output van Bitcoin om te zetten in een ‘rekeningsaldo’-model, dat is wat Ethereum gebruikt. Hierdoor kunnen de twee ketens communiceren over transacties en rekeningsaldi.

Doordat Qtum ook gebruik maakt van de EVM kunnen derde partijen eenvoudig nieuwe tokens aanmaken en is het zelfs mogelijk om het beheer van supply chains te automatiseren. Omdat Qtum een ​​gestandaardiseerd ecosysteem gebruikt, is het in staat om tools aan te bieden om contracten op te stellen die zowel door machines als door mensen kunnen worden gelezen, en het maakt slimme contracten zowel flexibeler als minder foutgevoelig..

Belangrijkste services

Qtum heeft ook verschillende belangrijke services toegevoegd die het een ideale blockchain maken voor zakelijk gebruik. Hieronder staan ​​beschrijvingen van deze drie belangrijke services:

Orakels

Qtum heeft orakels gecreëerd waarmee vertrouwde externe derden gegevens kunnen leveren en off-chain berekeningen kunnen maken, en ook kunnen helpen bij berekeningen en het monitoren van de slimme contracten op de blockchain. Deze orakels genereren een extra vertrouwenslaag en maken de beveiliging voor slimme contracten sterker.

Mobiele applicaties

Qtum heeft ook gezorgd voor het beheer van slimme contracten vanaf mobiele apparaten. Dit was ooit onmogelijk en blijft buitengewoon moeilijk, maar Qtum bereikt het door het gebruik van lichte clients.

QTUM Mobile

De QTUM mobiele client voor slimme contractuitvoering

Met behulp van dit model kan Qtum knooppunten uitvoeren die geen volledige blockchain-geschiedenis bijhouden, waardoor ze kunnen deelnemen aan de blockchain door alleen de meest recente en relevante transacties op te slaan.

Dit gaat gepaard met het gebruik van Bitcoins Simple Payment Verification (SPV), waarmee een portemonnee zijn transacties kan bevestigen zonder de volledige inhoud ervan te hoeven verifiëren. Dit model verhoogt de transactiesnelheden aanzienlijk voor apparaten met minimale rekenkracht, zoals mobiele apparaten.

De QTUM-portemonnee

Qtum biedt een native wallet voor gebruikers, die op zichzelf niet uniek is, maar Qtum heeft een aantal unieke functionaliteit aan haar native wallet toegevoegd. De portemonnee is gemaakt om volledig mobiel te zijn en rechtstreeks te communiceren met de slimme contracten in de Qtum-keten.

Qtum Unita

In april 2019 verbeterde Qtum zijn blockchain-oplossing verder door een nieuwe functie toe te voegen om de acceptatie door bedrijven te vergroten. De nieuwe versie van Qtum kreeg de naam Unita en maakt gebruik van een schaalbaar consensus-algoritme (SCAR) dat bovenop de andere bestaande oplossingen van Qtum is gebouwd.

Deze nieuwe SCAR bespaart aanzienlijke netwerkbronnen, zoals schijfruimte en bandbreedte, terwijl een volledig geautomatiseerd gegevensopslag- en overdrachtsprotocol wordt gecreëerd dat tot 10.000 transacties per seconde kan verwerken.

SCAR-algoritme Crypto

Voordelen van SCAR-algoritme. Afbeelding via QTUM-blog

De nieuwe Unita kan met slechts één klik worden geïmplementeerd en biedt ook gegevensbeheer en cross-chain trading, plus andere functies waarmee zakelijke gebruikers miljoenen dagelijkse transacties kunnen verwerken. Qtum zei dat bedrijven in staat zullen zijn om privégegevens veilig op te slaan in een geautoriseerde Unita-keten en indien nodig gegevens over te dragen naar het openbare netwerk.

Het Qtum-team

Qtum is opgericht door Patrick Dai, die een werknemer was bij Alibaba toen hij blockchain-technologie ontdekte en een early adopter en liefhebber van de technologie werd.

Bij hem voegen zich drie dozijn andere blockchain-enthousiastelingen, waaronder enkele ontwikkelaars van wereldklasse die naar Qtum zijn gekomen met tientallen jaren ervaring in verschillende sectoren..

Het team bestaat uit een sterke groep technologieprofessionals met een achtergrond variërend van cyberbeveiliging en telecommunicatie tot full-stack ontwikkeling en blockchain-expertise.

QTUM-team

De QTUM-teamleden. Afbeelding via QTUM.org

Qtum heeft ook een grote en ervaren groep angel-investeerders en specialisten op de kapitaalmarkten, die allemaal hun vertrouwen en financiële steun bij Qtum hebben gelegd. Deze omvatten Roger Ver, de CEO van Bitcoin.com, en Xu Star, de CEO van OKCoin.

Anthony Di Iorio, de mede-oprichter van Ethereum en CEO bij Jaxx Wallet, en Jeffrey Wernick, een veteraan van de financiële markten met meer dan veertig jaar handelservaring, worden afgerond..

Qtum-partnerschappen

Een van de redenen voor het succes van Qtum tot nu toe waren de agressieve stappen om samen te werken met grote bedrijven, zowel binnen de blockchain-ruimte als binnen traditionele bedrijfssectoren..

Deze partnerschappen zijn in de loop van de tijd ontwikkeld en een van de eerste grote partnerschappen kwam in april 2018, toen ze samenwerkten met de Energo Foundation, een producent van schone energie in de Filippijnen.. Energo gebruikt de Qtum blockchain-technologie om betere afwikkelingssystemen, registraties en metingen te ontwikkelen voor de lokale microgrids in de Filippijnen.

Slechts een paar maanden later, in juni 2018, kondigde Qtum een ​​partnerschap aan met Qihu360, China’s grootste openbare softwarebedrijf en een specialist op het gebied van internetbeveiliging. Tegelijkertijd werkte Qtum samen met een andere softwareleider in China, Baofeng.

QTUM-partnerschappen

Enkele van de partnerschappen van QTUM

Dat partnerschap is ook bedoeld om Qtum te helpen 50.000 knooppunten te verwerven en om tools te helpen ontwikkelen voor de distributie van inhoud en auteursrechtbescherming. Hoewel ze nog lang niet in de buurt zijn van het doel van 50.000 knooppunten, heeft Qtum wel meer knooppunten dan welke andere blockchain dan ook, met uitzondering van Bitcoin en Ethereum. Naast het samenwerken met Qtum, helpt Qihu360 ook met blockchain-onderzoek en de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties.

De volgende maand kondigde Qtum een ​​partnerschap aan met het Celer Network, dat werd gedaan om de schaalbaarheidsoplossingen van het Celer Network te integreren, waardoor Qtum snellere en flexibelere services voor de ontwikkelingsgemeenschap kreeg..

Qtum is dezelfde maand ook gelanceerd op Amazon Web Services, waardoor het voor bedrijven die al AWS gebruiken gemakkelijker wordt om te migreren naar een blockchain-oplossing en dApps te bouwen voor hun activiteiten..

Gemeenschap

Als relatief volwassen blockchain-project zou je een grote en goed ontwikkelde community rond Qtum verwachten, en op basis van de statistieken van sociale media zul je niet teleurgesteld zijn. De Twitter volgt van Qtum is enorm, met 181.000 volgers. De Facebook-volgers zijn ook behoorlijk groot voor een blockchain-project, met bijna 12.000 volgers.

QTUM sociale netwerken

Het bereik van sociale netwerken voor de QTUM-gemeenschap

Zoals je waarschijnlijk weet, is Reddit een populair sociaal netwerk voor blockchain-enthousiastelingen, en Qtum is daar ook populair, met meer dan 15.000 volgers van de Qtum-subreddit. Dat gezegd hebbende, er zijn enkele dagen zonder posts, en het aantal reacties op de meeste Reddit-posts is bescheiden.

De Telegram-groep nadert 8.000 abonnees en Qtum is ook aanwezig op Weibo voor Chineessprekenden. Over het algemeen is het een vrij grote aanhang, wat zeker helpt bij de verspreiding van informatie over het project, vooral wanneer ze iets nieuws lanceren.

Het QTUM-token

Het QTUM-token is een utility-token dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot services en deze beschikbaar te maken voor bedrijven en ontwikkelaars op de Qtum-blockchain. Dit omvat niet alleen het uitvoeren van slimme contracttransacties, maar ook het bouwen en inrichten van dApps en het uitvoeren van code. Zoals de meeste cryptocurrencies, wint het QTUM-token waarde door het gebruik ervan en de algehele vraag naar het token.

Gebaseerd op de wit papier de distributie van QTUM is als volgt gepland:

80% van het totale aanbod is gepland om te worden gedistribueerd naar de Qtum-gemeenschap, terwijl de resterende 20% bestemd is voor distributie naar de oprichter, het ontwikkelingsteam en vroege donateurs van het project. Qtum voerde een succesvolle ICO uit van 12 maart tot 17 maart 2017, waarbij $ 15 miljoen werd opgehaald door QTUM-tokens te verkopen tegen een prijs van $ 0,3000 elk.

QTUM-prijsgeschiedenis

Na de ICO sprong de prijs boven de $ 5 en bleef hij hoger handelen, en bleef in een bereik van $ 5 tot $ 20 tot hij explodeerde in december 2017. Op 7 januari 2018 bereikte de prijs zijn hoogste punt ooit van $ 106,88, maar slechts enkele dagen later was al in tweeën gesneden. Het bleef dalen tot het dieptepunt op $ 1,69 op 10 december 2018.

QTUM Prijsprestaties

QTUM Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

In de eerste helft van 2019 herstelde de prijs, maar de sterkte van het token vervaagde in de tweede helft van 2019 en op 24 september 2019 bereikte het een dieptepunt van $ 1,47. Sindsdien is de prijs enigszins hersteld en vanaf 26 november 2019 is de prijs van één QTUM $ 1,67.

Kopen & QTUM

Omdat QTUM niet kan worden gewonnen, zullen degenen die geïnteresseerd zijn in het verkrijgen of verzamelen van QTUM moeten beginnen met het kopen van een beurs. QTUM is verkrijgbaar bij een aantal beurzen, maar kan niet worden gekocht met fiat-valuta.

De meeste beurzen verkopen het voor USDT, BTC of ETH, hoewel het grootste beursvolume Cat.Ex is, waar QTUM is gekoppeld aan TRX. Er is ook een goede hoeveelheid handelsvolume bij IDCM, LBank en in mindere mate Binance en Exrates. QTUM is ook genoteerd op tientallen andere beurzen, maar er is op geen enkele daarvan een zeer klein handelsvolume.

Binance QTUM

Registreer bij Binance en koop QTUM-tokens

Veel gebruikers kiezen ervoor om hun QTUM op te slaan in de oorspronkelijke QTUM-portemonnee, zodat ze kunnen profiteren van de toegevoegde functies. Degenen die meer geïnteresseerd zijn in beveiliging, zullen blij zijn te weten dat zowel de Ledger- als de Trezor-hardware-wallets ondersteuning bieden voor QTUM.

Er zijn ook een aantal web-, mobiele en desktopportefeuilles van derden die QTUM-ondersteuning bieden. Deze omvatten de Jaxx Liberty-portemonnee en de Atomic Wallet.

Ontwikkeling & Routekaart

Dus, hoeveel werk heeft het QTUM-team gedaan aan hun protocol? Nou, misschien is een van de beste manieren om een ​​idee te krijgen van deze output, via hun open source codebronnen.

Daarom besloot ik om in het QTUM GitHub en bekijk hun code commits, wat de beste barometer is voor onbewerkte uitvoer. Hieronder staan ​​de commits naar de drie meest actieve repo’s van de afgelopen 12 maanden.

QTUM GitHub

Zet zich in om opslagplaatsen in het afgelopen jaar te selecteren

Zoals je kunt zien, heeft het team behoorlijk wat ontwikkeling doorgemaakt. Dit is meer ontwikkelingswerk dan we hebben gezien bij een aantal andere projecten in vergelijkbare stadia van hun levenscyclus. Het is ook vermeldenswaard dat er meer dan 100 andere repo’s zijn, hoewel deze minder commits hebben dan dit.

Als we de omvang van de codeeractiviteit bij QTUM zouden vergelijken met die van andere projecten, zou dat zelfs heel gunstig scoren. Bijvoorbeeld op CoinCodeCap, QTUM komt binnen op nummer 28 in termen van commits en nummer 34 voor totale activiteit.

Al deze ontwikkelingsvoortgang is inderdaad logisch in samenhang met de bredere routekaart van het project. Tegen het einde van het vierde kwartaal van dit jaar zouden ze de Mainnet-integratie van de x85 VM moeten hebben voltooid. Ze zouden ook de eerste reeks vertrouwde bibliotheekcontracten op het mainnet hebben gepubliceerd. Ten slotte zijn ze gepland voor een x86-hardfork, evenals een ondersteuning voor nieuwe Byzantium-opcodes.

Als je op de hoogte wilt blijven van de voortgang van de ontwikkeling, is het team behoorlijk gedisciplineerd door op hun te posten officiële blog. Ze houden hun community ook op de hoogte via veel van de media die ik hierboven noemde.

Conclusie

Qtum is een interessant project dat het beste van de Bitcoin- en Ethereum-ketens combineert en zich richt op een lichtgewicht blockchain die geschikter is voor mobiel gebruik. Bitcoin geeft het beveiliging en mogelijkheden voor waardeoverdracht, terwijl Ethereum het slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties geeft. De combinatie maakt Qtum erg waardevol voor zakelijke gebruikers, en het succes van Qtum wordt gevoed door deze functies.

Als de eerste Proof-of-Stake blockchain weten we dat het Qtum-team innovatief is. De grote en groeiende partnerschappen laten zien dat het team in staat is om waardevolle relaties op te sporen en veilig te stellen, zowel binnen als buiten het blockchain-ecosysteem. En de combinatie van Bitcoin en Ethereum maakt Qtum aantrekkelijk voor ontwikkelaars die verder willen gaan met die populaire platforms.

Alles bij elkaar heeft Qtum zichzelf goed gepositioneerd voor succes, voldoet aan de belofte om het beste van zowel Bitcoin als Ethereum te leveren, en breidt de combinatie nog verder uit met zijn x86 virtuele machine en het Utica schaalbare consensus-algoritme..

Het is gemakkelijk om grotere dingen voor Qtum voor te stellen naarmate blockchain steeds meer mainstream wordt.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me