Serum (SRM) Review – Pure DeFi gedecentraliseerde uitwisseling

Metamask, de populaire Web 3.0-portemonnee voor browserextensies die wordt gebruikt om te communiceren met DeFi-protocollen, onlangs overtroffen 1 miljoen maandelijkse gebruikers. Dit is logisch gezien de explosieve interesse in DeFi, dat nu bijna 11 miljard dollar heeft opgesloten in zijn verschillende protocollen.

Dit roept de vraag op: hoe lang kan deze groei worden volgehouden op de Ethereum-blockchain, die netwerkkosten tot recordhoogtes heeft zien stijgen?

Project Serum wacht niet om erachter te komen. Terwijl de honger van hongerige oogstboeren hen gefixeerd houdt op schetsmatige DeFi-protocollen met voedselthema, bouwt Project Serum stilletjes een nieuwe, toekomstbestendige DeFi-ruimte. Hun onlangs gelanceerde Serum DEX is de eerste pijler van dit ecosysteem. Serum is volledig interoperabel met Ethereum en wordt misschien wel de enige DEX die ze allemaal regeert.

Een korte geschiedenis van Serum

De geschiedenis van het serum begint met Sam Bankman-Fried, een MIT-afgestudeerde met meer dan 3 jaar ervaring in het verhandelen van ETF’s bij Jane Street Capital, een beroemde handelsfirma in Wall Street. Kort nadat hij eind 2017 Jane Street verliet, richtte Sam Alameda Research op, een handelsfirma in cryptocurrency.

Sam Bankman-Fried

Afbeelding via Twitter

In 2019 richtte Sam de FTX-beurs voor cryptocurrency-derivaten op. Hij is ook al enige tijd actief in de DeFi-gemeenschap en wordt door sommigen beschouwd als de de facto gemeenschapsleider van de beruchte SushiSwap DEX..

Het Serum-verhaal gaat ongeveer als volgt: Sam en andere leden van het FTX-uitwisselingsteam waren aan het brainstormen over een DeFi-protocol om te bouwen. Ze besloten om een ​​DEX te bouwen, maar wisten dat deze niet op Ethereum kon worden gebouwd gezien de netwerkintensieve functies die ze wilden hebben. Na het bekijken van meerdere verschillende blockchains, koos het team uiteindelijk voor Solana (SOL), een blockchain die is ontworpen met het oog op efficiëntie.

Serum DEX-lancering

Afbeelding via Twitter

Sam en het team wilden dat hun DEX een op zichzelf staand platform zou worden – iets nieuws en los van de FTX-uitwisseling. Ze besloten hun DEX-serum een ​​naam te geven na het samenstellen een enorme spreadsheet van naamideeën en het doorstrepen van die welke waren overgenomen door een bestaand cryptoproject en / of websitedomein. De ontwikkeling van het Serum DEX duurde ongeveer drie maanden de whitepaper wordt uitgebracht in juli van dit jaar. De DEX zelf werd eind augustus gelanceerd.

Wat is Serum?

Serum is een gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisseling die is gebouwd op de Solana-blockchain. Serum is een van de eerste grote projecten die op Solana is gebouwd en is interoperabel met andere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin en Ethereum.In tegenstelling tot andere DEX’en, biedt Serum op orderboek gebaseerde handel zoals gecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen. Het kan tussen de 50-65.000 transacties per seconde aan, wat de huidige TPS is van de onderliggende Solana Blockchain.

Serum DEX-interface

Het Serum DEX beschikt momenteel over ongeveer 30 verschillende cryptocurrency-markten, die allemaal worden verhandeld tegen USDT of USDC. Iedereen kan zijn eigen DEX maken bovenop de Serum DEX en aanvullende handelsparen ondersteunen met behulp van de instructies die worden beschreven op Serum Academie. Er zijn tot nu toe meer dan 18 Serum DEXen en de Serum DEX is ook beschikbaar op Android- en iOS-apparaten via de Coin98 mobiele app.

Hoe werkt serum?

Het is belangrijk op te merken dat het Serum DEX nog in ontwikkeling is en hoe het werkt, zal waarschijnlijk worden beïnvloed door zijn veranderende rol in het toekomstige ecosysteem van Project Serum. Er zijn drie fundamentele mechanismen die ten grondslag liggen aan het Serum DEX.

Serum op Solana

Afbeelding via Medium

De eerste is de SPL-tokenstandaard van Solana, de tweede is het interoperabiliteitsprotocol van Serum en de derde is het SRM-cryptocurrency-token van Serum. Het SRM-token samen met SRM-uitzetten en stemmen zullen in de volgende sectie in detail worden behandeld.

SPL-tokens

Cryptocurrencies die u op het Serum DEX ziet, zoals YFI, USDC en USDT, zijn geen ERC-20-tokens, maar SPL-tokens. SPL-tokens op Solana zijn als ERC-20-tokens op Ethereum. Elk niet-SPL-token dat op de Serum DEX wordt gebruikt, wordt verpakt voor gebruik op Solana-gebaseerde protocollen op dezelfde manier als Bitcoin wordt verpakt voor gebruik op op Ethereum gebaseerde protocollen.

Ren Cryptocurrency uitgelegd

Een voorbeeld van het inpakken van Bitcoin met Ren’s RenVM.

Inpakken in cryptocurrency kan eenvoudig worden begrepen als het geven van uw cryptocurrency (bijv. 1 Bitcoin) aan een bewaarder (bijv. Ren-protocol) die vervolgens een gelijk aantal tokens op een andere blockchain (bijv. 1 renBTC, die kan worden gebruikt op Ethereum) . In dit voorbeeld ondersteunt uw 1 Bitcoin een gelijkwaardige hoeveelheid renBTC, zodat u deze op de Ethereum-blockchain kunt gebruiken als een ERC-20-token.

Cryptocurrencies van andere blockchains kunnen op twee manieren worden omgezet in SPL-tokens en worden verhandeld op de Serum DEX: via de FTX-uitwisseling of via de Metamask-browserextensie / -portemonnee. In beide gevallen heeft u het Sollet.io portemonnee die ook wordt gebruikt om te communiceren met het Serum DEX. De Sollet.io-portemonnee is geen browserextensie en u hoeft ook geen software te downloaden. Het is volledig webgebaseerd.

Solana verpakt cryptocurrency

De FTX-uitwisseling biedt ingepakte SPL-versies van populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Chainlink. Zoals je misschien al geraden hebt, is FTX de bewaarder die de feitelijke Bitcoin, Ethereum etc. bewaart die je verstrekt aan mint-verpakte SPL-versies die je kunt gebruiken op de Serum DEX. Deze worden in uw Sollet.io-portemonnee gestort wanneer u ze slaat met behulp van de FTX-uitwisseling.

Elk ERC-20-token kan worden geconverteerd naar een ingepakt SPL-token-equivalent met behulp van de Metamask-portemonnee. Wanneer u dit doet, worden uw ERC-20-tokens vergrendeld in een betrouwbaar smart contract op Ethereum en zal de Sollet.io-portemonnee ingepakte SPL-token-equivalenten slaan die u kunt gebruiken in de Serum DEX.

Seruminteroperabiliteit uitgelegd

De Serum DEX maakt gebruik van slimme contracten met ingebouwde economische prikkels om gebruikers op een betrouwbare manier activa tussen verschillende blockchains te laten ruilen (bijv.Ethereum voor Bitcoin). Dit wordt gedaan door van beide partijen die bij de swap zijn betrokken, te verplichten een bepaald bedrag aan onderpand in te zetten om een ​​swap uit te voeren.

Serum Crosschain Swap

Als de andere partij die bij de swap betrokken is, zijn geld niet tijdig ontvangt, kunnen ze de swap met het slimme contract betwisten door een momentopname van het transactieverzoek in te dienen dat is opgeslagen op de Solana-blockchain. Als het geschil geldig is, verdienen ze de inzet van de afzender. Als het ongeldig is, ontvangt de afzender een deel van de inzet van de ontvanger.

Serum cryptocurrency

SRM is een SPL-token op de Solana-blockchain en een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. Het wordt gebruikt in het DeFi-ecosysteem van Project Serum, met name voor het uitzetten op het Serum DEX. Staking SRM is vereist om een ​​validatorknooppunt voor de Serum DEX uit te voeren en kan worden ingezet om handelskosten op de DEX te verlagen. 1 miljoen SRM-tokens kunnen ook worden omgezet in één MegaSerum (MSRM) en vice versa.

SRM Cryptocurrency-logo

Afbeelding via Asiacryptotoday

MSRM biedt extra voordelen voor houders en is ook vereist om een ​​validatorknooppunt te draaien. MSRM bestaat ook als een ERC-20-token. Er kunnen op een gegeven moment slechts 1000 MSRM bestaan. Zowel SRM als MSRM en kunnen worden uitgewisseld tussen Ethereum en Solana in een verhouding van 1-1. SRM wordt gebruikt om de Serum DEX en toekomstige DeFi-protocollen binnen het ecosysteem van Project Serum te beheren. 68% van de vergoedingen voor Serum gaat naar het kopen en verbranden van het SRM-token.

Serum cryptocurrency ICO

Project Serum organiseerde twee gelijktijdige eerste ruilaanbiedingen (IEO’s) voor het SRM-token op 11 augustus 2020. Deze vonden plaats op de cryptocurrency-uitwisselingen FTX en BitMax. Elke exchange verkocht 3 miljoen SRM tegen een prijs van ongeveer 0,11 $ USD per token. Met in totaal 6 miljoen verkochte SRM werd 660 000 $ USD opgehaald. KYC was vereist voor beide IEO’s en er werd een limiet van 1800 deelnemers ingesteld tussen beide uitwisselingen.

Serum Cryptocurrency IEO

Er was ook een voorverkoop voor Serum. Hierdoor werd 400 MegaSerum (400 miljoen SRM) verkocht tegen een prijs van 80 00 $ USD per MSRM. Hoewel dit neerkomt op 32 miljoen USD, merkt Project Serum op dat slechts 20 miljoen USD uit deze voorverkoop is opgehaald. Dit is goed voor ongeveer 4% van het totale aanbod van Serum van 10 miljard SRM. SRM is deflatoir vanwege het eerder genoemde koop- en verbrandingsvergoedingsmechanisme.

Van de resterende 96%, 20% is gereserveerd voor het team en adviseurs, 22% is gereserveerd voor projectbijdragers, 27% is gereserveerd voor ecosysteemstimuleringsfondsen en de laatste 27% is toegewezen aan een partner- en samenwerkingsfonds..

Serum Cryptocurrency-distributie

Slechts ongeveer 10% van het totale aanbod van Serum is momenteel in omloop. Dit omvat de 6 miljoen SRM die tijdens de IEO’s zijn verkocht, plus 169 miljoen SRM die wordt gebruikt om liquiditeit te verschaffen aan beurzen (slechts 44 miljoen hiervan zijn momenteel in omloop op het moment van schrijven). Nog eens 825 miljoen SRM is toegewezen om gebruikers te stimuleren om het Serum-ecosysteem op te bouwen (bijv. De integratie van de mobiele app Coins98).

Serum Cryptocurrency-emissie

SRM cryptocurrency-emissieschema

De resterende 90% van SRM dat niet in omloop is, wordt volledig vergrendeld tot augustus 2021. Daarna wordt het resterende SRM lineair ontgrendeld over een periode van zes jaar. Dit werd gedaan om de levensvatbaarheid van Project Serum op lange termijn te waarborgen.

Serum SRM uitzetten

Het Serum DEX heeft nogal een uitgebreid uitzetsysteem. Om een ​​validatorknooppunt te worden, moet u eerst 10 miljoen SRM inzetten, waarvan 1 miljoen in de vorm van 1 MSRM. Iedereen kan zijn eigen node creëren om Leader te worden en anderen de benodigde SRM naar hun node laten delegeren zodat ze validator kunnen worden. Elk knooppunt is onderworpen aan een maximale inzet van 100 miljoen SRM.

Draai aan de slinger

Afbeelding via Wall Street Journal

Validatorknooppunten hebben twee taken op het Serum-netwerk: om cross-chain cryptocurrency swaps te ondersteunen en “draai aan de slinger​De tweede functie verwijst naar het feit dat bestellingen op de Serum DEX niet automatisch worden uitgevoerd vanwege de aard van de Solana-blockchain – ze moeten handmatig worden geactiveerd door een derde partij, in dit geval een validatorknooppunt.

Beloningen voor het uitzetten van serum

SRM-beloningen

Hoewel knooppuntbeloningen niet in steen gebeiteld zijn, is het jaarlijkse opbrengstpercentage vastgesteld op 2% per jaar, met een maximum van 13% op basis van knooppuntprestaties. Deze opbrengsten zijn afkomstig van een deel van de ecosysteemvergoedingen van Serum, momenteel vastgesteld op 10%. Deze vergoedingen kunnen in de toekomst worden gewijzigd door stemming door de gemeenschap. Het lijkt erop dat de enige plaats waar u momenteel SRM kunt inzetten, is via de FTX-uitwisseling.

Serum SRM stemmen

In de context van stemmen kunnen validatorknooppunten op Serum worden ingesteld op ‘stem-inzet’ of ‘gedelegeerde inzet’. Bij het stemmen van ringknooppunten kan de SRM die wordt gedelegeerd naar het knooppunt onafhankelijk van de knooppuntleider stemmen. Alle SRM die aan gedelegeerde ringknooppunten zijn gedelegeerd, stemmen automatisch op dezelfde manier als de knooppuntleider op een bepaald voorstel stemt. Er wordt gestemd via Ecoserum.

Serum Cryptocurrency Stemmen

Het kost 50.000 SRM om een ​​voorstel in te dienen dat is overgenomen van het totale bedrag dat wordt ingezet op een knooppunt (al dan niet gedelegeerd). Meer dan 60% van het totale SRM dat momenteel wordt ingezet, moet vóór het voorstel stemmen voordat het wordt aangenomen. Indien geslaagd, wordt de 50000 SRM teruggestuurd naar het knooppunt. Indien afgewezen, wordt de 50000 SRM verbrand. Knooppunten kunnen regelwijzigingen in het protocol voorstellen, zoals vergoedingen.

Serum cryptocurrency prijsanalyse

Binnen 12 uur na de Serum IEO op 11 augustus werd het SRM-token verhandeld tegen meer dan 15x zijn IEO-prijs van 11 cent USD. De prijs bleef stijgen in afwachting van de release van de Serum DEX die eind augustus plaatsvond.

Serum Cryptocurrency-prijs

SRM-prijsgeschiedenis. Afbeelding via CoinMarketCap

In de dagen na de lancering bereikte het SRM-token zijn hoogtepunt van bijna 4 $ USD. Hoewel SRM de afgelopen maand is teruggekeerd, lijkt het een ondersteuningsniveau te hebben gevonden van rond de $ 1,20 $ USD.

Waar kun je Serum-cryptocurrency krijgen

Als u op zoek bent naar SRM-cryptocurrency, lijken uw beste opties Binance en OKEx te zijn. Hoewel SRM wordt aangeboden op meer dan twee dozijn cryptocurrency-beurzen, is het volume verreweg het hoogste op deze beurzen.

Serum Cryptocurrency-uitwisselingen

SRM-marktparen. Afbeelding via CoinMarketCap

Merk op dat het 24-uurs volume van SRM de afgelopen weken aanzienlijk is afgenomen. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogde volatiliteit, dus handel verstandig!

Serum cryptocurrency-portefeuilles

Als u uw SRM-cryptocurrency wilt opslaan, heeft u niet te veel opties. SRM is een op Solana gebaseerd token en Solana is een nieuw project. SRM is ook een van de eerste cryptocurrencies die op de Solana-blockchain is gebouwd.

Coin98 Cryptocurrency-portemonnee

Als je een fan bent van mobiele portemonnees, is dat je beste optie Coin98-app dat werd eerder genoemd. Anders is uw beste gok de Sollet.io web portemonnee. Zowel de Coin98 mobiele portemonnee als de Sollet.io webportemonnee geven je toegang tot de Serum DEX.

Routekaart voor serum

De roadmap voor Project Serum lijkt te zijn verdeeld in vijf delen. Deel een en twee zijn al voltooid. Deel één betrof het lanceren van het Serum-token en de Serum DEX. Deel twee betrof het bouwen van een cross-chain bridge, het openen van de deur voor DEX-ontwikkeling door derden op Solana en het introduceren van ecosysteemsubsidies voor veelbelovende projecten met betrekking tot serum.

Serum Roadmap onvolledig

Het eerste deel van de Serum-roadmap

Van de overige drie delen is momenteel alleen het derde deel zichtbaar. Het is gericht op het implementeren van vertrouwde DeFi-goodies zoals gedecentraliseerd lenen en lenen, opbrengstlandbouw en zelfs de integratie van geautomatiseerde slimme contracten van marktmakers (dit is de technologie die ten grondslag ligt aan de huidige DEX-leiders zoals Uniswap​Het is onduidelijk wanneer het derde deel zal zijn voltooid, aangezien er geen specifieke tijdlijnen zijn die door Project Serum worden verstrekt.

Serum Stablecoin

Serum’s FUSD stablecoin (AKA SerumUSD)

Een specifiek element dat ontbrak in de huidige roadmap werd opgemerkt in de whitepaper van Serum en promotie video omvat twee unieke tokens, SerumBTC (FBTC) en SerumUSD (FUSD). Beide zullen “echt gedecentraliseerde” tokens zijn die respectievelijk Bitcoin en USD vertegenwoordigen.

Hoewel details voor de eerste een beetje speculatiever zijn en betrekking hebben op een reeks eeuwigdurende futures-contracten, zal de laatste zijn prijs eenvoudig baseren op een mand met stablecoins. Dit om ervoor te zorgen dat er geen centraal faalpunt is voor de stablecoin.

SushiSwap op Solana

Afbeelding via Solana Collectief Blog

Meer in het algemeen hoopt Serum voldoende aandacht te verleggen naar Solana om andere projecten te overtuigen om erop voort te bouwen. Sam Bankman-Fried kijkt ook naar de mogelijkheid om vrij te geven Sushiswap op Solana met de hulp van de gemeenschap. Het is onduidelijk hoe de gecentraliseerde routekaart voor Serum zal passen in het gedecentraliseerde beheer van het protocol, dat zich ook nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt..

Onze kijk op Serum

Serum is een heel ambitieus project. Hoewel de lange lijst met beloften het voor velen een afschrijving zou maken, zit het bewijs in de pudding; het team en de tokenomics. Sam Bankman-Fried is niets minder dan een gekke DeFi-wetenschapper. Degenen die hebben gezien zijn interviews zijn waarschijnlijk bekend met zijn angstige knieprong bij het bespreken van alle verschillende manieren waarop de cryptocurrency-ruimte kan worden verbeterd.

Serum en Binance

Sam Bankman-Fried met Binance CEO Changpeng Zhao. Afbeelding via TheBlockCrypto

Met betrekking tot de tokenomics van Serum beweerde Sam in een Serum blogpost dat de beslissing om fondsen te vestigen over een periode van zeven jaar veel grote durfkapitalisten die in het project geïnteresseerd waren, wegjoeg. Zoals velen van jullie misschien weten, zijn durfkapitalisten de afgelopen maanden, misschien zelfs jaren, de vloek van de crypto-ruimte geweest. Hun aanwezigheid heeft vaak geresulteerd in onbillijke symbolische distributies en zelfs schaamteloze pump and dump-schema’s.

Hoewel de dubbele IEO voor het SRM-token redelijk eerlijk lijkt te zijn, is het een beetje verrassend dat er slechts 6 miljoen SRM zijn verkocht. Ter vergelijking: dat is minder dan 0,06% van het totale aanbod van 10 miljard SRM. Hoewel dit een onderdeel kan zijn van het waarborgen van de levensduur van het serum-ecosysteem, is het niettemin een rode vlag waarvan alleen kan worden gespeculeerd dat de reden om te worden opgeheven.

Serum DEX-ranglijst

De huidige ranglijst van de Serum DEX-ranglijst op CoinMarketCap

Er is nog een lange weg te gaan voor Project Serum. Het Serum DEX staat nog in de kinderschoenen, maar er is vooruitgang. Het aantal DEXen dat bovenop Serum werd gebouwd, ging binnen een maand van een handvol naar bijna 20. Degenen onder jullie met een goed oog hebben misschien ook het Serum DEX opgemerkt CoinMarketCap.

Het 24-uursvolume van de DEX is meer dan 1 miljoen USD en lijkt langzaam maar gestaag te stijgen. Dat is binnen 6 weken na lancering! Zou het zwaargewichten als Uniswap kunnen inhalen? We zullen kijken, en jij ook!

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me