Solana (SOL) recensie: de schaalbare blockchain-klok

Er zijn op het moment van schrijven meer dan 7200 cryptocurrencies. Bijna elk van hen beweert iets unieks aan de tafel te brengen – iets dat geen ander cryptocurrency-project eerder heeft gedaan. Velen van jullie zullen weten dat de meeste cryptocurrency-projecten hun beloften niet zijn nagekomen of nooit echt iets speciaals aan hen hebben gehad om mee te beginnen..

Solana valt niet in deze categorie. Het is een cryptocurrency-project met een radicaal andere benadering van hoe blockchains werken. Het concentreert zich op een element dat zo duivels eenvoudig is dat je je afvraagt ​​waarom je er niet aan dacht: tijd. Het blijkt dat de introductie van een gedecentraliseerde klok in een cryptocurrency-blockchain het efficiënter maakt dan iemand ooit had kunnen denken.

Een korte geschiedenis van Solana

Het verhaal van Solana begint met een zonnig Californisch strand met dezelfde naam. Het strand van Solana ligt op slechts 30 minuten ten noorden van San Diego, waar (cryptocurrency-project) de oprichter en CEO van Solana is Anatoly Yakovenko heeft het grootste deel van zijn leven in de telecommunicatie gewerkt. Dit is een beetje een understatement, aangezien Yankovenko een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de technologie die in al onze smartphones werd aangetroffen tijdens zijn 12 jaar bij Qualcomm..

Solana Beach Californië

Afbeelding via Sunset.com

Yakovenko was aanvankelijk niet zo geïnteresseerd in Bitcoin en Ethereum wekte zijn interesse maar een klein beetje. Hij heeft echter wel even Bitcoin ontgonnen terwijl hij een diep lerend computernetwerk ontwikkelde. Tijdens een zichzelf beschreven “ Cafeïne-geïnduceerde koortsdroom om 4 uur ‘s ochtends’ ‘in 2017, realiseerde hij zich dat de hashfunctie van Bitcoin, SHA256, kan worden gebruikt om een ​​gedecentraliseerde klok op een cryptocurrency blockchain te creëren.

Anatoly Takovenko Solana

Solana-maker Anatoly Yakovenko. Afbeelding via Twitter

Yakovenko theoretiseerde dat tijdstempeltransacties de schaalbaarheid van een cryptocurrency-blockchain exponentieel zouden vergroten zonder de veiligheid of decentralisatie op te offeren. Hij wist dat het mogelijk was om te bouwen aangezien Google en Intel allebei vergelijkbare technologieën in hun eigen databases hadden geïmplementeerd, zij het op een gecentraliseerde manier. Solana’s revolutionaire whitepaper werd stilletjes gepubliceerd in november 2017.

Wat is Solana?

Solana is een krachtige cryptocurrency blockchain die slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties ondersteunt. Het maakt gebruik van een proof of stake consensusmechanisme met een lage toetredingsdrempel en transacties met tijdstempels om de efficiëntie te maximaliseren.

Solana Cryptocurrency-website

Hierdoor kan Solana 50-65.000 transacties per seconde verwerken met een theoretische limiet van meer dan 700 00 transacties per seconde (vergeleken met de 7 TPS van Bitcoin en 15 TPS van Ethereum). In tegenstelling tot andere vergelijkbare projecten zoals Polkadot en Ethereum 2.0 (zodra het is vrijgegeven), is Solana een enkele blockchain (laag 1) en delegeert het geen bewerkingen aan andere gekoppelde ketens (laag 2).

Parachains Polkadot Cryptocurrency

Parachains op Polkadot. Afbeelding via Polkadot Wiki

Het team van Solana heeft hun blockchain ontworpen met een langetermijnvisie in gedachten. Dit komt van oprichter Anatoly Yakovenko’s eigen ervaring met het bekijken van telecommunicatietechnologieën die elk jaar bijna verdubbelen in capaciteit tijdens zijn tijd bij Qualcomm.

Solana is ontwikkeld door een bedrijf met dezelfde naam dat is gevestigd in San Diego, Californië. Het Solana-team bestaat uit voormalige medewerkers van Qualcomm, Google, Apple, Microsoft en Dropbox. De architectuur van Solana is niet alleen gebaseerd op vergelijkbare databasetechnologieën die worden gebruikt door Google en Microsoft, maar is ook geïnspireerd door Filecoin, een gedecentraliseerd cryptocurrency-project voor gegevensopslag..

Hoe werkt Solana?

Disclaimer: Solana is ongelooflijk complex. Laten we beginnen met een term die je misschien hebt gehoord als je het project eerder hebt bekeken: Bewijs van geschiedenis (PoH). PoH is geen consensusmechanisme. Het is eerder een onderdeel van Solana’s Proof of Stake-consensus.

Solana Cryptocurrency-architectuur

PoH omvat tijdstempelingstransacties wanneer ze worden toegevoegd aan een Solana-blok. Elke 400 ms wordt er een nieuw blok op Solana gegenereerd (vergeleken met de ongeveer 15 seconden van Ethereum en 10 minuten van Bitcoin). gedecentraliseerde klok die wordt gebruikt als referentie voor de tijdstempels is de SHA256-hashfunctie. SHA256 klinkt misschien bekend omdat het wordt gebruikt in het consensusmechanisme van Bitcoin’s Proof of Work.

Solana gedecentraliseerde klok

SHA256’s repetitieve uitgangen.

In plaats van te werken aan het ‘oplossen’ van de hash-functies om een ​​nieuw blok te produceren, gebruikt Solana in plaats daarvan de repetitieve outputs van SHA256 als referentie: tijdstempels. Dit produceert een soort ‘kloktik’ waarbij elke kloktik 400 ms is (in plaats van een seconde zoals bij een gewone klok).

PoS versus DPoS

Afbeelding via Cryptoknowmics

Laten we vervolgens een paar misvattingen over Solana uit de weg ruimen. Veel bronnen bestempelen Solana’s consensus als Delegated Proof of Stake DPoS. Dit is niet juist, en het Solana-team heeft dit opgemerkt vele keren. Het is een gemakkelijke fout om te maken omdat er verschillende rollen zijn op de Solana-blockchain (leiders, validators, archiverers, etc.).

Terwijl DPoS-cryptocurrencies deze rollen in wezen zullen delegeren aan netwerkdeelnemers, doet Solana dat niet. Simpel gezegd, alle knooppunten op Solana spelen een rol bij het vervullen van alle netwerkrollen.

Solana Blockchain-leider

Afbeelding via SolanaBeach, Solana’s blockchain-verkenner

Leiders op Solana hebben bijvoorbeeld de taak om nieuwe blokken te produceren. Leiders roteer elke 4 blokken (1,6 seconden). Hoewel een knooppunt een leiderspositie inneemt, proppen ze in feite zoveel mogelijk transacties in de vier blokken die ze produceren en tonen deze blokken met de transacties aan de relevante groepen knooppunten, genaamd Solana-clusters. Deze knooppunten valideren de transacties met behulp van digitale tijdstempels als referentie en geven de records vervolgens snel door aan andere relevante knooppunten op het netwerk.

Solana Blockchain Explorer

In tegenstelling tot andere PoS-cryptocurrencies is dat er wel geen minimum inzet vereist om een ​​knooppunt op de Solana-blockchain te zijn. Uiteraard is het aantal blokbeloningen dat u ontvangt evenredig met het aantal SOL-tokens dat u op het netwerk hebt ingezet. Hoewel Leader-selectie pseudo-willekeurig is, heeft de hoeveelheid SOL die u inzet ook invloed op uw kans om een ​​Leader te worden die daadwerkelijk blokken produceert. Misdragende knooppunten zien hun inzet verlaagd en de verlaagde fondsen worden toegevoegd om beloningen voor het genereren van blokken te blokkeren.

Solana 8 innovaties

Afbeelding via Medium

Er zijn in feite 8 kernfuncties waaruit Solana bestaat. Een van hen is al behandeld (Proof of History). Van de overige 7 zijn er slechts 2 het vermelden waard voor de toepassing van dit artikel. Dit zijn Sealevel en Gulf Stream.

Sealevel maakt het mogelijk om snel alle niet-overlappende transacties te identificeren en ze tegelijkertijd te verwerken. Gulf Stream maakt het mogelijk om een ​​klein aantal opkomende leiders te kennen, zodat ze al kunnen beginnen met het verzamelen van transacties voordat ze beginnen met het produceren van blokken.

Als u zich achter uw hoofd krabt, laten we dan een eenvoudig voorbeeld doornemen dat u zou moeten helpen begrijpen hoe Solana werkt.

Open kantoorruimte

Afbeelding via Unsplash

Stel je een klein bedrijf voor met 180 werknemers (dat is ongeveer het aantal knooppunten / validators dat Solana nu heeft). Ook al zijn er verschillende afdelingen bij dit bedrijf (bv. Boekhouding, verzending en ontvangst, klantenservice), elke medewerker weet hoe hij het werk van elke andere afdeling moet doen. Bovendien wordt elke werknemer pseudo-willekeurig uitgekozen om 1,6 uur per keer de baas (leider) te zijn, waarin ze binnenkomend papierwerk van de verschillende afdelingen moeten ondertekenen.

Hoewel de werknemer die als baas wordt gekozen gedeeltelijk willekeurig is, heeft elke werknemer een klein venster op zijn computerscherm waarop de volgende 10 mensen te zien zijn die tijdelijk de rol van baas zullen vervullen. Hierdoor kunnen ze hun papierwerk aan die werknemer geven voordat ze de baas worden, zodat ze het werk sneller kunnen doen (Golfstroom).

Baas ondertekent papier

Afbeelding via Unsplash

Telkens wanneer de baas wat papierwerk ondertekent, wordt het van een tijdstempel voorzien en teruggestuurd naar de juiste afdeling (en) (Solana-knooppuntclusters) om dubbel te worden gecontroleerd en, indien goedgekeurd, toegevoegd aan de bedrijfsdatabase. Elke afdeling kan tegelijkertijd zijn eigen papierwerk doen, aangezien het niet overlapt (Sealevel).

Elke werknemer heeft een of andere rol bij het bewaren van dit papierwerk, het controleren van dit papierwerk en ervoor zorgen dat de baas echt zijn werk doet en niet verslapt. Dit is eigenlijk hoe Solana werkt.

Solana Cryptocurrency-architectuur

Een technisch overzicht van de architectuur van Solana.

De belangrijkste afweging over Solana is dat het verschillende taken toewijst aan verschillende knooppunten op het netwerk om de snelheid te optimaliseren, en dat alle transacties een tijdstempel hebben om ervoor te zorgen dat ze correct zijn. Dit betekent dat een cluster van knooppunten (Solana Cluster) verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het hosten van een DeFi-platform zoals Uniswap, en een andere Solana Cluster zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het verwerken van microtransacties die in de virtuele wereld van Decentraland plaatsvinden. Dit maakt Solana gedecentraliseerd, schaalbaar en veilig zonder compromissen.

SOL cryptocurrency

SOL is een cryptocurrency die eigen is aan de Solana-blockchain. Het wordt verbrand om de vergoedingen op het Solana-netwerk te betalen. SOL kan ook worden ingezet om een ​​blockchain-knooppunt te worden.

SOL cryptocurrency-token

SOL zal in de toekomst worden gebruikt om te stemmen over wijzigingen in Solana. Op het moment van schrijven is het onduidelijk of SOL inflatoir of deflatoir is vanwege tegenstrijdige documentatie, hoewel het deflatoir lijkt te zijn.

Solana-token ICO

Solana heeft gehad In totaal 5 financieringsrondes, waarbij de openbare ICO de meest recente is. Solana haalde in deze vijf ronden meer dan 25 miljoen USD op aan financiering en bood zelfs een terugkoopprijsgarantie van iets minder dan 20 cent aan degenen die hun tokens registreerden en inzetten tijdens de eerste 3 maanden na de ICO van maart.

Solana uitzetgarantie

Solana’s Uitzetprijsgarantie. Afbeelding via Binance

De eerste private financieringsronde vond plaats in maart 2018 en zag iets minder dan 80 miljoen SOL verkocht voor 3,17 miljoen USD (0,040 $ USD per SOL). De tweede private financieringsronde vond plaats in juni 2018 en zag iets meer dan 63 miljoen SOL verkocht voor 12,63 miljoen USD (0,20 $ USD per SOL).

De derde particuliere financieringsronde vond plaats in juli 2019 en zag iets meer dan 25 miljoen SOL verkocht voor 2,13 miljoen USD (0,22 $ USD per SOL). De laatste private financieringsronde vond plaats in februari van dit jaar en zag iets meer dan 9 miljoen SOL verkocht voor 2,29 miljoen USD (0,25 $ USD per SOL).

Solana Cryptocurrency ICO

Solana’s eerste vier financieringsrondes. Afbeelding via ICOdrops

De Solana ICO vond plaats in maart van dit jaar via CoinList. Er werden 8 miljoen SOL verkocht voor 1,76 miljoen USD (0,22 $ USD per SOL). Dit is slechts 1,6% van het totale aanbod van Solana.

SOL cryptocurrency heeft een totaal aanbod van 500 miljoen. Van dit totale aanbod is 36,2 procent (circa 160 miljoen SOL) in de vier genoemde verkopen verkocht aan particuliere investeerders. 12,8 procent (ongeveer 65 miljoen SOL) is toegewezen aan het Solana-team.

SOL Cryptocurrency-distributie

Verdeling van het SOL-token. Afbeelding via Binance

10,4% (ongeveer 52 miljoen SOL) is toegewezen aan de Solana Foundation, een non-profitorganisatie die zich richt op blockchain-educatie en adoptie. De resterende 39 procent (ongeveer 195 miljoen SOL) is toegewezen aan de Solana-gemeenschap (beloningen voor validatorknooppunten).

Het is belangrijk op te merken dat het verwervingsschema voor Solana behoorlijk agressief is. Terwijl teamgelden langzaam worden vrijgegeven in de loop van twee jaar, tussen 1 januari en 7 januari 2021, alle andere SOL-tokens zullen in omloop zijn.

SOL Prijsanalyse

Solana debuteerde in april van dit jaar op de cryptocurrency-markt voor een prijs van ongeveer 1 $ USD per SOL. Hoewel handelen voor SOL gelanceerd op Binance kort daarna lijkt het de prijs niet te hebben beïnvloed, aangezien het token daalde tot ongeveer 60 cent USD en binnen dat bereik bleef tot begin juli van dit jaar.

Solana Cryptocurrency-prijs

Solana prijsgeschiedenis. Afbeelding via CoinMarketCap

Eind juli werd onthuld dat de populaire cryptocurrency-derivatenbeurs FTX zou zijn het lanceren van Serum, hun gedecentraliseerde uitwisseling, op de Solana-blockchain. Hierdoor steeg de prijs van Solana in de loop van de volgende maand tot bijna 5 $ USD.

Hoewel de prijs sindsdien rond de 3 $ USD is gezakt, blijft SOL in een zichtbare opwaartse trend. Het is onduidelijk hoe lang dit zal duren, gezien de stroom van aanbod die in januari 2021 kan komen. Met een huidig ​​circulerend aanbod van slechts 40 miljoen SOL kan een plotselinge stroom van aanbod een negatieve invloed hebben op de prijs van Solana..

Waar Solana te krijgen

Als je op zoek bent naar een zonnige SOL-cryptocurrency, heb je maar één keuze: Binance. Het handelsvolume op andere beurzen is vrij laag en de reputatie van de meeste andere beurzen is niet erg goed (geen namen noemen!).

Solana Cryptocurrency Exchange

Afbeelding via CoinMarketCap

Het 24-uursvolume van Solana is eveneens vrij laag gezien de marktkapitalisatie en lijkt geleidelijk af te nemen. Dit kan een recept zijn voor een ernstige vluchtigheid, dus handel voorzichtig!

SOL cryptocurrency-portefeuilles

Helaas zijn er op dit moment niet veel Solana cryptocurrency wallets. Wat softwareportefeuilles betreft, bent u beperkt tot de Trust Wallet van Binance. De enige hardware wallet die momenteel SOL cryptocurrency ondersteunt, is de Ledger Nano S.

Solfare Solana Portemonnee

De Solflare webportemonnee voor Solana.

Interessant genoeg is er een Solana-webportemonnee met de naam SolFlare, die niet-bewarend is en ontwikkeld door de Solana-gemeenschap.

Solana-routekaart

Solana heeft momenteel geen duidelijk omschreven roadmap. De laatste roadmap die ze hebben verstrekt, laat zien dat ze zowat elke mijlpaal met een longshot hebben gemist. Dit is echter niet zonder reden. Anatoly Yakovenko genoteerd in maart van dit jaar dat zo ongeveer alles dat fout had kunnen gaan met Solana’s ontwikkeling dat deed. Het hoofdnet van Solana bevindt zich daarom nog in bèta.

Solana Old Roadmap

Solana’s eerste roadmap. Afbeelding via ICOdrops

Ondanks enkele ontwikkelingshindernissen is Solana erin geslaagd om een ​​aantal serieuze partnerschappen te sluiten. Hun samenwerking met FTX’s Serum DEX is bijzonder belangrijk, in de eerste plaats had het team van FTX naar verluidt in de loop van een jaar naar tientallen alternatieve ketens gekeken voordat ze voor Solana kozen..

Het tweede grote partnerschap is met Chainlink, met wie Solana is een supersnel orakel bouwen. Dit orakel zal goedkoper in gebruik zijn en zal in staat zijn om prijsgegevens bij elk Solana-blok (400 ms) bij te werken. Onlangs heeft Solana nog een major binnengehaald partnerschap met Tether om USDT naar het ecosysteem van Solana te brengen.

Solana USDT-ketting

Yakovenko benadrukte het eindspel voor Solana in een recent interview. De meeste hiervan zijn erop gericht ervoor te zorgen dat Solana honderden miljoenen gebruikers en honderdduizenden gedecentraliseerde applicaties effectief kan verwerken.

Op een meer technisch niveau wil het Solana-team de generatietijd van blokken terugbrengen tot slechts 80 ms. Ze hopen ook het mogelijk te maken om cryptocurrency-transacties uit te voeren binnen een tijdsbestek van 1 ms in gedecentraliseerde uitwisselingen die zijn gebouwd op de blockchain van Solana. Voor de context is het kleinste handelstijdsbestek van Binance 1 minuut.

Er zijn geen specifieke mijlpalen voor het toekomstige project. Hoewel er enige discussie is geweest over het introduceren van gemeenschapsbestuur via het netwerk voor alle SOL-tokenhouders, zijn er nog geen gedetailleerd governanceplan en releasedatum opgesteld door het Solana-team..

Onze kijk op Solana

Er is iets dat de maker van Solana is opgemerkt in een interview waar iedereen aan moet denken: wat gebeurt er als gedecentraliseerde uitwisselingen efficiënter worden dan gecentraliseerde uitwisselingen? Het antwoord is natuurlijk dat gecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen zullen overschakelen naar het gebruik van de gedecentraliseerde blockchain die deze hogere efficiëntie biedt. Solana is vastbesloten om die blockchain te worden en heeft een kans om die titel te veroveren.

Solana Cryptocurrency-emissie

Emissieschema voor Solana’s SOL-token. Afbeelding via Binance

Het enige duidelijke probleem met Solana is het emissieschema van SOL. De visuele weergave van die emissie is misschien wel een van de meest angstaanjagende afbeeldingen in cryptocurrency. Het aantal beschikbare tokens gaat van ongeveer 15% van de totale voorraad naar 95% in één week! Het is erg moeilijk in te zien hoe dit geen negatief effect zal hebben op de prijs (althans op korte termijn).

Vitalik Buterin Ethereum

Vitalik Buterin kookt Ethereum 2.0. Afbeelding via CoinTelegraph

Het is ook de vraag of Solana het beter zal doen dan andere concurrenten zoals Ethereum 2.0 en Polkadot. Hoewel het er trots op is dat het geen blockchains van laag 2 gebruikt zoals zij, is het een feit dat het de gemiddelde gebruiker van een gedecentraliseerde applicatie niet kan schelen hoe de onderliggende infrastructuur eruitziet, zolang het maar goed werkt. Dit soort bekrompen ethos zou Solana’s ondergang kunnen zijn als het niet oppast.

Solana Cryptocurrency-team

Het Solana-team. Afbeelding via Coindesk

Al met al is Solana een veelbelovend project en zwaargewichten zoals de slimme CEO van FTX Sam Bankman-Fried geloof van harte dat dit vanzelfsprekend is. Ten eerste is het team rotsvast en vooruitstrevend. Ten tweede, hoewel Solana nog in bèta is, blijkt het meer te zijn dan een gelikte interface met tot nu toe meer dan 3,5 miljard bevestigde transacties. Ten derde heeft het bedrijf een bescheiden begin – het werd niet ondersteund door honderden miljoenen dollars aan durfkapitaalinvesteerders die snel winst willen maken. Alles bij elkaar wijzen deze feiten op één ding: resultaten.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me