Tezos Review: Blockchain-governance en veilige slimme contracten

In deze Tezos (XTZ) recensie zullen we een van de meest controversiële blockchain-projecten van het afgelopen jaar bekijken.

Wat begon als een blockbuster-ICO met sterspelers en een sterk team, veranderde in valse rechtszaken en intense onderlinge strijd. Desondanks lijkt het erop dat het team erin is geslaagd het schip recht te zetten, intern te herstructureren, tokens toe te wijzen en hun mainnet uit te rollen..

Hieronder zal ik de periode van schandalen en rechtszaken schetsen, en daarna uitleggen wat Tezos is voor degenen die misschien willen investeren nu het mainnet bijna een jaar live is en investeerders hun tokens hebben kunnen claimen.

Nu de XTZ-prijs laag blijft na de bearmarkt van 2018, zou het nu een goed moment kunnen zijn om binnen te komen, aangezien het idee achter Tezos nog steeds erg goed is

ICO voor onderlinge strijd

De geschiedenis van Tezos is iets meer dan een jaar oud, maar het is al een behoorlijke achtbaanrit geweest voor investeerders en geldschieters.

Tezos had zijn ICO, die enorm succesvol was, bijna 1 jaar geleden op 14 juli 2017. Het haalde een verbazingwekkende $ 232 miljoen op in één dag, wat 10 keer de verwachtingen van de oprichters was. Het leek erop dat het inderdaad goed ging met Tezos.

Helaas was dat niet het geval, want de zaken liepen al snel uit de hand voor de oprichters Arthur en Kathleen Breitman. Zoals veel cryptocurrency-projecten had Tezos een Zwitserse stichting opgericht om zijn activa te beheren, vanwege de versoepelde bankregels in Zwitserland. Waar het paar geen rekening mee hield, is dat volgens de Zwitserse wet de raad van bestuur van een stichting volledige controle heeft over alle activa van de stichting.

Tezos ICO-voltooiing

Tezos ICO-voltooiing

In dit geval was dat Johann Gevers, die er snel bij was om de Breitman’s weg te sluiten van de bezittingen van Tezos. Sindsdien hebben de Breitmans gevochten om de controle over Tezos te herwinnen, proberen ze Johann Gevers te verdrijven en behandelen ze niet minder dan 4 class action-zaken. De Breitmans behielden wel de controle over de broncode van het project via een in Delaware gevestigd bedrijf, Dynamic Ledger Solutions, maar dat deed hen weinig goed zonder controle over de ICO-activa.

Ondertussen werden alle investeerders in Tezos ook uitgesloten van hun investeringen, zonder de mogelijkheid om de tokens te claimen, laat staan ​​te verhandelen of te verkopen. Het is interessant om op te merken dat het XTZ-token op 2 oktober 2017 op Coinmarketcap.com werd vermeld voor $ 1,66 per token en op 30 juni 2018 werd verhandeld tegen $ 4,44 per token, hoewel nog niemand een enkel Tezos-token had kunnen claimen..

Als gevolg van de stijging van de prijs van Ethereum en Bitcoin sinds de ICO, was de ingezamelde $ 232 miljoen gegroeid tot $ 555 miljoen.

De controle over Tezos herwinnen

Gervers uit Tezos

De boot krijgen. Bron: Youtube

Na maandenlang vechten om Gevers van het bestuur te verwijderen, voegde hij in februari 2018 een nieuw bestuurslid toe om zichzelf aan de macht te houden. Dat was van korte duur en eind februari was het voltallige stichtingsbestuur afgetreden, ook Gevers.

Dat opende eindelijk de deur voor de Breitmans om de controle over de activa van Tezos terug te krijgen, en zij en de gemeenschap stapten snel in en maakten zich klaar om te lanceren. Volgens een persbericht van 22 februari 2018:

“De [Tezos] stichting bereidt zich voor om te helpen bij de tijdige lancering van het Tezos-netwerk.”

Vier maanden stilte

Na dat persbericht en een belofte van Kathleen Breitman om rouge te gaan doen en het token binnen enkele weken gewoon vrij te geven, was er weinig communicatie van de oprichters van Tezos. Dit was begrijpelijkerwijs frustrerend voor investeerders, die hun investeringen sinds de ICO meer dan verdubbeld hadden gezien, maar toch ontoegankelijk bleven.

Ondanks beweringen dat er een gebrek aan technische vooruitgang was omdat ontwikkelaars niet konden worden betaald en het project verlieten, ging Tezos uiteindelijk door met het lanceren van het betanet, bijna een jaar na de ICO. Tokens werden vrijgegeven aan de lang lijdende investeerders, maar hun verhaal was nog niet helemaal klaar.

Onverwachte KYC / AML-vereiste

Beleggers kregen op 10 juni 2018 een lelijke verrassing toen de Tezos Foundation aangekondigd dat ze Know Your Customer / Anti-Money Laundering-verificatie zouden eisen van alle investeerders in het Tezos-project die toegang wilden tot hun tokens.

In een verklaring van de stichting:

We waarderen en respecteren de privacy van onze bijdragers, en samen met talloze anderen over de hele wereld zijn we persoonlijk tegen het onnodig verzamelen van persoonlijke informatie die alomtegenwoordig is op internet. Het is echter belangrijk om te voldoen aan een snel evoluerend regelgevingslandschap. Daartoe is het uitvoeren van een KYC / AML-controle – zoals de norm is geworden voor blockchain-projecten – de beste manier om vooruit te komen

Afzonderlijk een van de oprichters van Tezos, Arthur Breitman, reageerde op een Reddit-gebruiker die klaagde dat er geen KYC / AML-vereisten waren in de eerste ICO-veelgestelde vragen met een korte ‘Niet mijn oproep’.

Het KYC / AML-proces is gestart door de stichting en het verificatieproces kan op elk moment door beleggers worden uitgevoerd.

Het verleden is voorbij

Met de lancering van Tezos eindelijk op 1 juli 2018 hebben sommigen het gevoel dat al het slechte nieuws, de evenementen en de pers achter Tezos zitten, en dat het project nu kan settelen en zijn technische belofte kan waarmaken. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de investeerders die hun Tezos-tokens onmiddellijk na de release hebben gedumpt, waardoor de prijs binnen een paar dagen met meer dan 50% slipt.

U kent de geschiedenis, laten we nu naar de toekomst kijken.

Wat is Tezos?

Tezos is een unieke blockchain, vanaf de basis opgebouwd door zijn ontwikkelaars. Het was niet gebaseerd op een andere blockchain door een extra laag te forken of te bouwen bovenop een bestaand project.

Het gestelde doel van Tezos is bedrieglijk eenvoudig: het wil een blockchain creëren die nieuwe innovaties kan opnemen zonder een harde vork te riskeren die zijn gemeenschap zou kunnen verdelen.

Net als Ethereum zal Tezos slimme contracten mogelijk maken, en het is ontworpen om veilig en toekomstbestendig te zijn, met een gedecentraliseerd, gemeenschapsgestuurd consensusmechanisme.

Tezos versus Ethereum

Tezos vergeleken met ETH. Bron: Medium

Tezos wil blockchaintechnologie bouwen die beter werkt dan bestaande leiders Bitcoin en Ethereum. Het heeft al een blockchain ontwikkeld die veel minder rekenintensief is, minder stroom vereist van mijnwerkers (of bakkers zoals Tezos ze noemt), maar nog steeds een betrouwbaar proof of stake consensusmechanisme handhaaft dat ze Liquid Proof of Stake (LPoS) hebben genoemd..

Met de LPoS-consensus over Tezos zullen gebruikers worden beloond voor het helpen handhaven van consensus over de blockchain. In feite zijn de staking-beloningen van Tezos momenteel de hoogste van alle PoS-staking-munten.

Tezos biedt ook een formeel proces waarmee belanghebbenden het protocol efficiënt kunnen beheren en toekomstige innovaties kunnen implementeren. Ik ben niet op de hoogte van enig ander blockchain-project met een dergelijke visie op governance.

Hoe werkt Tezos?

Tezos werkt op veel manieren op dezelfde manier als andere blockchains, maar met een belangrijk verschil. Dat innovatieve verschil zit hem in de manier waarop toevoegingen en wijzigingen aan de blockchain worden aangebracht. Het werkt als volgt:

Een ontwikkelaar stelt een wijziging of upgrade voor naar het Tezos-protocol. Daarbij kunnen ze ook een factuur bij het voorstel voegen en als de wijziging wordt goedgekeurd door de gemeenschap en wordt toegevoegd aan de volgende upgrade, worden ze betaald in XTZ-tokens. Dit heeft twee voordelen. Het moedigt ontwikkelaars aan om deel te nemen aan de ontwikkeling van Tezos, en het decentraliseert ook het onderhoud en de ontwikkeling van het netwerk.

Omdat ontwikkelaars tokens ontvangen voor hun goedgekeurde upgrades, krijgen ze onmiddellijk een vergoeding voor hun werk op het Tezos-netwerk. Ze hebben geen bedrijfssponsor, werkgever of andere traditionele financiële beloning nodig. Ze zijn vrij om te werken aan wat hen interesseert.

Formele wiskundige bewijzen worden gebruikt om te verifiëren dat de belangrijkste eigenschappen van de blockchain worden gehandhaafd tijdens alle upgrades. Dit was dat Tezos in staat is om technologisch snel te evolueren, terwijl het nog steeds een soort constitutionalisme handhaaft.

Tezos Ecosysteem

Tezos Ecosysteem. Bron: Oxana Kunets

Tezos is ook interessant omdat het het mogelijk maakt om premies aan de ketting te creëren, wat de ontwikkeling van nieuwe functies zou moeten versnellen, en ook dat bugs sneller kunnen worden opgemerkt en geëlimineerd. Deze premies kunnen door elke belanghebbende worden gecreëerd.

Wat Tezos anders maakt

Tezos wil een belangrijke blockchain worden en brengt zichzelf op de markt als alternatief voor blockchains zoals Ethereum, Zcash en de eerbiedwaardige Bitcoin. Dus, wat maakt Tezos anders genoeg om te worden beschouwd als een levensvatbare vervanging voor deze andere grote blockchains??

Elke andere blockchain kan worden beschreven door een triplet (toestand, toepassing en score):

  • Staat: Een intern, veranderlijk staatstype. In bitcoin zou dit bijvoorbeeld de set niet-bestede outputs zijn.
  • Van toepassing zijn: Een transformatie die een toestand S aanneemt, een transactie T, en een nieuwe toestand S produceert.
  • Score: Scorefunctie die de geldige blockchain-vertakking bepaalt. In bitcoin is dit de totale hoeveelheid hashkracht op de ketting.

Tezos onderscheidt zich door de pas- en scorevariabelen onderdeel te maken van de veranderlijke staat, waardoor de grootboekregels zelfregulerend zijn. Dit is essentieel omdat de grootboekregels de evolutie van het grootboek beheersen.

Tezos-functies

Tezos heeft veel van dezelfde functies als andere blockchains. Het is transparant, zeer veilig, gedecentraliseerd en gebaseerd op encryptie om het vrijwel onkraakbaar te maken.

Natuurlijk heeft Tezos ook zijn eigen unieke kenmerken die het onderscheiden van andere blockchains. Deze kenmerken zijn:

Gedecentraliseerde, geautomatiseerde upgrades:

Moderne software heeft de meesten van ons gewend aan eenvoudige upgrades naar nieuwe releases, maar dat was niet het geval met blockchains, waar upgrades complex, omstreden en ronduit moeilijk kunnen zijn. Tezos is een verfrissende uitzondering, waarbij het upgradeproces is gedecentraliseerd, waardoor het bijna net zo eenvoudig is als moderne software-upgrades.

Geen harde vorken:

Tezos heeft een duidelijke reeks overheidsregels opgesteld waarmee belanghebbenden gemakkelijk kunnen stemmen en consensus kunnen bereiken over upgrades. Deze regels worden programmatisch afgedwongen en kunnen niet worden vermeden. Dit zal de politieke impasse vermijden die zo vaak tot harde forks heeft geleid met andere blockchains, omdat geen enkele groep genoeg macht zal hebben om hun wil aan de gemeenschap op te dringen.

Wie zit er achter Tezos?

Tezos is gemaakt door Arthur Breitman, Kathleen Breitman, Vincent Bernadoff, Bozman Çağdaş, Benjamin Canou en een team van andere ontwikkelaars. Momenteel zijn de Breitman’s de enige oprichters die rechtstreeks verband houden met Tezos, terwijl de anderen werken voor partnerorganisaties Nomadic Labs en OCaml Pro.

Arthur Breitman is een in Frankrijk geboren computerwetenschapper, wiskundige en ondernemer die in de financiële sector werkte voordat hij bij Tezos betrokken raakte. Hij was een early adopter van Bitcoin, maar zag al snel zijn fout: een onvermogen om te evolueren, wat leidde tot talloze harde vorken. Zijn voorgestelde verbetering was het Tezos-project dat vandaag bestaat.

Tezos oprichters

Arthur & Kathleen Breitman. Afbeelding via Reuters

Kathleen Breitman deed ook ervaring op in de financiële sector en werkte voor R3 en Bridgewater Associates voordat ze Tezos oprichtte met haar man Arthur. Het was haar werk bij R3 dat haar inzicht gaf in blockchain-technologie.

Ondanks de publiciteit en bekendheid van het Tezos-project, is er weinig informatie beschikbaar over de ontwikkelaars en medewerkers. Veel van het werk wordt waarschijnlijk uitgevoerd door partnerbedrijven en er is geen teaminformatie op de Tezos-website geplaatst.

Het bedrijf heeft de krantenkoppen gehaald omdat het een aantal grote namen erachter heeft. Olaf Carlson-Wee, de oprichter van Polychain Capital, was bijvoorbeeld openhartig over zijn steun aan Tezos. Tim Draper heeft ook plannen genoemd om in het project te investeren.

De Tezos-gemeenschap

Tezos heeft een levendige gemeenschap die door sommigen wordt beschouwd als de sterkste en meest veerkrachtige in de blockchain-ruimte.

Degenen die het project vanaf het begin hebben vastgehouden en gesteund, zijn zeker een sterke en veerkrachtige groep die alle vroege problemen heeft doorstaan. Deze community omvat ontwikkelaars, wetenschappers, bakkers (“netwerkvalidators”), ontwerpers, start-ups en enthousiastelingen die allemaal werken aan het succes van Tezos.

De sociale mediakanalen van Tezos ondersteunen het idee dat de gemeenschap sterk en divers is. Aan Twitter er zijn 43.700 volgers, en de Tezo’s sub-Reddit heeft meer dan 15.000 lezers met meerdere posts per dag en veel reacties.

Het is een van de meest actieve subreddits die ik tot nu toe heb gezien. Ze hebben ook een kanaal op het berichtenplatform Herrie, en toen ik keek, waren er meer dan 8.000 gebruikers in de verschillende kamers.

Het XTZ-token

Tezos hield zijn ICO in juli 2017, en zoals ik al eerder zei, haalden ze een verbazingwekkende $ 232 miljoen op, wat destijds een record was en ik denk dat de belofte van Tezos benadrukt. ICO-tokens werden elk verkocht voor $ 0,47.

Het duurde natuurlijk maanden voordat een van de eerste investeerders hun tokens verzamelde vanwege de betrokken rechtszaken. In feite zijn er rapporten van afgelopen februari die aangeven dat 26% van de XTZ-tokens die in de ICO worden verkocht, niet is geclaimd. Dat vertegenwoordigt meer dan $ 60 miljoen!

Ondanks het feit dat tokens maanden na de ICO niet konden worden opgeëist, bedroeg de prijs van XTZ in oktober 2017 meer dan $ 2. $ 4,24 tegen eind december.

In de eerste helft van 2018 handelde XTZ tussen $ 2,50 en $ 5,00, met de munt richting juli 2018 boven het $ 4-niveau. Het token werd begin juli eindelijk genoteerd op een beurs, Gate.io, en de prijs daalde sterk toen vroege investeerders zich haastten om hun tokens te verkopen..

Tezos prijsprestaties

Tezzies Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

De munt werd op 1 juli verhandeld tegen $ 4,46 en daalde op 6 juli naar een dieptepunt van $ 1,10. Het stuiterde even terug boven $ 2, maar in augustus was het onder dat niveau gedaald en bleef het dalen in de tweede helft van 2018, en bereikte uiteindelijk een all- laagste tijd van $ 0,314631 op 7 december 2018.

De prijs begon onmiddellijk te herstellen nadat hij dat dieptepunt had bereikt, en in april 2019 handelde XTZ weer boven $ 1. Het haalde het in 2019 nog niet boven de $ 2 en vanaf 2 augustus wordt 2019 verhandeld tegen $ 1,45.

XTZ-tokens zijn nu beschikbaar op een groot aantal beurzen, maar Gate.io is nog steeds een van de grootste handelsvolumes. Het ziet ook goede volumes op BitMax, Kraken, Huobi Global en OceanEx. Een uitwisseling die met name XTZ niet vermeldt, is Binance.

Tezos heeft een opdrachtregelportefeuille voor XTZ uitgebracht. Voor degenen die de voorkeur geven aan een gebruikersinterface, zijn er de portefeuilles Galleon (desktop) en TezBox (Desktop, Android). XTZ heeft ook ondersteuning van de Ledger en Trezor hardware wallets.

Kopen & XTZ opslaan

Als je niet hebt deelgenomen aan de crowdsale van Tezos, kun je XTZ op een beurs kopen. Er zijn momenteel slechts twee beurzen die handel in XTZ-tokens aanbieden. Deze zijn momenteel beschikbaar op Huobi en op de Kraken Exchange.

We hebben goede hoop dat naarmate Tezos Betanet verlaat, meer uitwisselingen XTZ-tokens zullen vermelden. Gezien het feit dat Tezos zoveel geld heeft ingezameld in hun crowdsale, hebben ze ongetwijfeld de middelen die nodig zijn om prominente noteringen te krijgen op beurzen zoals de Binance-uitwisseling onder anderen.

Huobi XTZ

Registreer bij Huobi en koop XTZ-tokens

Zodra u uw XTZ heeft gekocht, moet u ervoor zorgen dat u deze van de centrale verwijdert. Dit komt door het inherente risico dat gepaard gaat met het achterlaten van grote hoeveelheden munten onder de controle van een andere entiteit. Zoals het gezegde luidt: “Niet je sleutels, niet je munten”.

Voor grote holdings van Tezos bent u waarschijnlijk het meest geschikt om ze op een hardware wallet te plaatsen die offline wordt gehouden en beschermd is tegen hackers. Tezos heeft ook een optie voor een papieren portemonnee, evenals een reeks portefeuilles van derden. We hebben een lijst gemaakt met de veiligste Tezos-portefeuilles om je XTZ op te slaan.

Conclusie

Tezos is een innovatieve blockchain die vanaf de grond af is opgebouwd en tracht echte gedecentraliseerde gemeenschapsconsensus te creëren en de harde vorken en politieke verdeeldheid te vermijden die je bij andere blockchains ziet. Het is dan ook ironisch dat het project bijna vanaf het begin onder een verdeeldheid verkeerde, waardoor de uitgifte van tokens en het creëren van het betanet een jaar lang vertraging opliep..

Het project blijft even waardevol als het was toen het werd gelanceerd, maar ik vraag me af of het het vertrouwen van de gemeenschap in zo’n mate heeft verloren dat het nooit volledig kan herstellen.

Met Tezos zou de blockchain kunnen evolueren en verbeteren zonder de noodzaak van complexe upgrades of hard forks, en dit blijft een waardevolle functie.

Alles bij elkaar genomen, blijft Tezos een zeer overtuigende use case voor blockchain-technologie, omdat het de problemen met protocolbeheer zou kunnen oplossen waarmee zoveel blockchains te maken hebben gehad – van Bitcoin tot EOS tot de DAO-hard fork.

Daarom kan het succes of falen van projecten met ketenbeheer waardevolle inzichten opleveren voor de hele cryptocurrency-gemeenschap. Tot nu toe ziet Tezos eruit alsof het lukt, zelfs na alle controverse en schandalen rond het project.

Uitgelichte afbeelding via Tezos & Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me