Uniswap vs. Sushiswap – Welke DeFi Exchange is beter? Verschillen verklaard

>

Het zou je vergeven zijn als je het verschil niet kent tussen crypto-uitwisselingen met een eenhoorn en een cartoonrolletje sushi voor logo’s. Kijk, cryptocurrency gaat tegenwoordig snel – sneller dan ooit.

Het tempo van de innovatie in gedecentraliseerde financiering is zodanig dat er in de zomer schijnbaar elke dag een nieuwe ruilbeurs, genoemd naar voedsel, op de markt komt. Toen het stof was neergedaald, was het echter de maker – Uniswap – en de eerste pretendent – SushiSwap – die boven op de stapel kwam.

Laten we de kritieke verschillen tussen Uniswap en SushiSwap rechtzetten, inclusief een samenvatting van welke van de twee de betere DeFi-uitwisseling is. Wacht even – terwijl we bezig zijn, laten we eens kijken wat al die DeFi-uitwisselingsonzin in de eerste plaats is.

Wat is er met al deze swap-protocollen? Een snelle inleiding op DeFi-uitwisselingen

Ruil dit, ruil dat – hoe zit het met al dat ruilen in crypto? Wat is er met de handel gebeurd??

Handelen ging nergens heen; het is zojuist vervangen door het idee van ruilen. Het hele swap-ding gaat terug naar atomic swaps, een meme uit 2017 die verwees naar op handen zijnde technologie voor het onmiddellijk uitwisselen van activa tussen blockchains.

Tegenwoordig zijn atomaire swaps enigszins vergeten, vooral omdat ingepakte activa de crypto-wereld in staat hebben gesteld om tokenstandaarden te laten samenwerken zonder daadwerkelijk tussen blockchains te werken..

In tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen zoals Binance en Coinbase, kunnen DeFi-beurzen zoals Uniswap en SushiSwap traders tokens met elkaar ruilen zonder orderboeken, bewaarneming of enig intermediair toezicht..

In plaats daarvan kunt u met DeFi-uitwisselingen rechtstreeks vanuit uw cryptocurrency-portemonnee wisselen. De ruil bestaat uit twee delen:

  1. Het is een ruil omdat u uw token voor een andere ruilt.

  2. En het is ook een ruil omdat u ruilt met een liquiditeitspool die de tokens bevat die u wilt.

OK – genoeg met de ruilpraat. De afhaalmogelijkheid hier is dat DeFi-uitwisselingsprotocollen u laten ruilen voor elk token, zolang er liquiditeit is voor het activum dat u zoekt.

WAT IS DEFI?

Gedecentraliseerde financiering is iets waar crypto-insiders jarenlang hartstochtelijk over hebben gepest uitleggen het concept.

Liquiditeitspools en providers zijn de sleutels tot Uniswap en SushiSwap

Wat Uniswap en SushiSwap echt onderscheidt van traditionele beurzen zoals Binance en Coinbase, is hoe uitwisselingsliquiditeit wordt verkregen.

Binance en Coinbase centraliseren hun activa, slaan ze op in warme en koude portefeuilles, beheren orderboeken en houden over het algemeen toezicht op de hele uitwisseling vanuit een ivoren toren.

Daarentegen laten Uniswap en SushiSwap mensen zoals u en ik de activa en de algehele liquiditeit leveren met behulp van liquiditeitspools. Een liquiditeitspool is een slim contract met een paar activa die elkaar waarde geven.

Om het $ UNI-token van Uniswap als voorbeeld te gebruiken, de reden dat u ETH voor UNI op Uniswap kunt verhandelen, is dat liquiditeitsverschaffers die activa hebben gestort in de UNI-ETH-pool. Dus wanneer u tokens ruilt bij Uniswap of SushiSwap, handelt u direct met de slimme contractbeheerde liquiditeitspool.

Dus, wat is Uniswap-uitwisseling?

Uniswap kent veel mooie namen. Liquiditeitsprotocol, geautomatiseerde geldmarkt, DeFi-uitwisseling, de lijst gaat maar door.

Niets van dit alles helpt je een eenvoudig en fundamenteel feit over Uniswap te begrijpen: het is een uitwisseling. Ja, gewoon een uitwisseling, zij het een gedecentraliseerde open-source die op Ethereum draait. Je kunt Gemini gebruiken om te ruilen voor wat OMG, je kunt Coinbase gebruiken voor hetzelfde, of je kunt Uniswap gebruiken.

Het komt allemaal neer op wat u uit uw uitwisseling wilt halen. Als je het niet erg vindt om Brian Armstrong bij Coinbase een deel van de transactiekosten te betalen, samen met een deel van je pseudonimiteit, dan is Coinbase een sterke optie..

Maar als je gelooft in het uitgangspunt van crypto (alles decentraliseren), dan vind je Uniswap misschien beter.

  1. Er is niemand in het midden om een ​​verlaging van de vergoedingen te nemen (vergoedingen gaan naar liquiditeitsverschaffers).

  2. U hoeft KYC niet uit te voeren om het te gebruiken (Uniswap vraagt ​​nooit om uw informatie).

  3. Verdien geld door liquiditeit te verstrekken aan het protocol.

Een korte uitleg van hoe Uniswap werkt

Uniswap is een gedecentraliseerd op Ethereum gebaseerd liquiditeitsprotocol dat peers verbindt via slimme contracten en een uitstekende, glanzende gebruikersinterface. In wezen stelt Uniswap mensen in staat om twee cruciale dingen te doen:

  1. Handel in Ethereum ERC-20-tokens (inclusief ingepakte versies van niet-Ethereum-activa)

  2. Creëer liquiditeitspools voor alle ERC-20-activa met de mogelijkheid om vergoedingen te verdienen met die pools

Terwijl traditionele beurzen zoals Coinbase een lijst maken van wat ze willen en alle gegenereerde vergoedingen behouden, lijkt Uniswap meer op een uitwisseling door de mensen, voor de mensen. Iedereen kan handelen (geen KYC vereist) en iedereen kan liquiditeit creëren.

Uniswap is het eerste gedecentraliseerde liquiditeitsprotocol in zijn soort. Vóór Uni waren er een paar andere gedecentraliseerde uitwisselingen met vergelijkbare concepten, maar lang niet in de buurt van het acceptatieniveau van Uniswap. Kyber, EtherDelta en IDEX zijn enkele voorlopers van het Uniswap-idee, maar de laatste heeft ze qua gebruik uit het water geblazen.

Wat is Liquidity Mining?

Liquidity mining, ook wel bekend als yield farming, is het verschaffen van liquiditeit via cryptocurrencies aan gedecentraliseerde beurzen (DEX’s).

Hoe SushiSwap werkt in vergelijking met Uniswap

Als je Uniswap begrijpt, dan waardeer je SushiSwap ook.

Hoe kan dat zijn? Is het echt zo simpel?

Ja – dat komt omdat SushiSwap slechts een gevorkte versie (kloon) van Uniswap is.

Het cruciale verschil tussen de twee komt neer op tokenomics. Toen SushiSwap’s bedenker Chef Nomi Uniswap afsloot, was zijn reden om het SUSHI-token te introduceren als een extra beloning voor liquiditeitsverschaffers en boeren..

Dus hoewel alles op SushiSwap precies hetzelfde werkt als op Uniswap, zijn de belangrijkste verschillen:

  1. SushiSwap beloont liquiditeitsverschaffers met 0,25% poolkosten + 0,05% betaald aan houders van SUSHI-tokens.

  2. Terwijl Uniswap zijn UNI-token-landbouwperiode afsloot, blijft SUSHI-oogstlandbouw levend en wel, met beloningen in sommige pools die oplopen tot 80% APY.

  3. Een heel andere gebruikersinterface-ervaring. SushiSwap doet zich voor als een menu in een Japans restaurant, met opties als Onsen Menu en Omakase in de plaats van Uniswap’s zeer gestroomlijnde app-pagina.

Naast deze verschillen met betrekking tot hoe beloningen worden gegenereerd en kleine verschillen in bruikbaarheid, lijken SushiSwap en Uniswap behoorlijk op elkaar.

Was er een drama tussen SushiSwap en Uniswap? Ja, maar SushiSwap viel ook al vroeg uit de kast

Net nadat SushiSwap was aangekondigd, ontvouwde zich nogal wat drama tussen Uniswap’s bedenker Hayden Adams en SushiSwap’s chef-kok Nomi.

Hayden Adams is een publieke figuur met banden met de Ethereum-gemeenschap die jaren teruggaat. Zijn werk aan Uniswap staat hoog aangeschreven en dateert minstens uit 2018.

Chef Nomi is een anonieme ontwikkelaar die in de schijnwerpers sprong na de onthulling van SushiSwap. Na de onthulling beschreef Adams SushiSwap snel als een imitatie van copycat van Uniswap die niets anders willen doen dan waarde stelen met onrealistische beloningsregelingen.

SushiSwap haalde inderdaad liquiditeit van Uniswap en nam uiteindelijk binnen enkele uren meer dan $ 1 miljard aan totale vergrendelde waarde over. Kort daarna, Chef-kok Nomi deed zichzelf geen dienst door $ 14 miljoen aan ETH van een ontwikkelaarsfonds te verkopen.

Iedereen die een Uniswap-niveau van transparantie en decentralisatie van SushiSwap verwachtte, was snel teleurgesteld, wat leidde tot een heen en weer gaan dat eindigde met het teruggeven van het volledige geld en de controle over het SushiSwap-project aan Sam Bankman-Fried van SBF Alameda..

Welke uitwisseling is beter? SushiSwap of Uniswap?

Of u nu kiest voor SushiSwap of Uniswap, heeft uiteindelijk alles te maken met hoe u beloningen wilt verdienen met uw uitwisseling.

Uniswap betaalt hogere vergoedingen aan liquiditeitsverschaffers (0,3% versus 0,25% SushiSwap), maar SushiSwap gooit 0,05% extra betaald aan SUSHI-houders. De laatste stimuleert dus het houden van SUSHI, terwijl de eerste LP’s betaalt

De uitwisselingservaring is echter soepeler, schoner en veel eenvoudiger met de Uniswap-app. De Japanse izakaya-ervaring van SushiSwap is nieuw, maar maakt uiteindelijk de interface van de uitwisseling onoverzichtelijk.

In de strijd tussen Sushi en Uni komt Uniswap als beste uit de bus voor handelaren, liquiditeitsverschaffers en crypto-nieuwsgierigen. Aan de andere kant zullen oogstboeren migreren naar de sappige APY-mogelijkheden van SushiSwap.

Ons sociale handelsplatform

Garnaal is een sociaal handelsplatform voor cryptocurrency. Het is ontworpen voor zowel professionele als beginnende handelaren om te komen leren over de groeiende crypto-industrie. Op Shrimpy kunnen gebruikers de portefeuilles en handelsstrategieën van andere handelaren kopiëren.

Volg ons op Twitter en Facebook voor updates en stel eventuele vragen aan onze geweldige, actieve gemeenschappen op Telegram & Onenigheid.

Bedankt voor het langskomen!

Het Shrimpy-team

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me