Viberate Review: het op blockchain gebaseerde livemuziek-ecosysteem

Viberate is een uniek blockchain-project dat probeert alle deelnemers van de wereldwijde muziekindustrie samen te brengen op één platform.

Viberate is een op Ethereum gebaseerd project gericht op het talent dat aanwezig is in de wereldwijde livemuziekscene. Het brengt de managementbureaus en organisatoren van evenementen samen met de artiesten en fans en omzeilt de grote organisaties die de muziekindustrie zo lang beheersen.

Hoewel ambitieus, kan het project op realistische wijze doorbreken in de industrie?

In deze Viberate-recensie zal ik proberen daar antwoord op te geven en u alles te geven wat u moet weten over het project. Ik zal ook kijken naar de use-cases op de lange termijn en het acceptatiepotentieel van de tokens.

Hoe Viberate werkt

Viberate werkt met zowel bedrijven als consumenten samen om de vele verschillende segmenten van de muziekindustrie te integreren. Omdat er zoveel aspecten van het bedrijfsmodel zijn, kan het enigszins moeilijk te bevatten zijn, maar het volstaat om te zeggen dat als het om livemuziek gaat, Viberate er op de een of andere manier bij betrokken is..

Viberate Banner

Afbeelding via Bitcoin Talk

Met Viberate kunnen kleinere, opkomende artiesten zich profileren en contact leggen met de bureaus en locaties die met hen willen samenwerken. Kortom, Viberate wil de muziekindustrie wakker schudden en voor iedereen eerlijk maken.

Business to Consumer (B2C)

De eerste gedachte die je misschien hebt, is hoe Viberate zal werken om de fans (consumenten) te verbinden met artiesten, locaties en evenementen (zakelijk). In feite heeft het team twee B2C-use-cases bedacht.

Ticketverkoop & Boeking

Het belangrijkste model voor de markten tussen bedrijven en consumenten is het aanbieden van kaartjes voor live-evenementen, festivals, concerten en andere poppodia. Viberate heeft affiliate partnerschappen opgezet met ticketbureaus zoals Ticketmaster en genereert inkomsten uit de verkoop van tickets.

Toekomstige plannen zijn voor Viberate om een ​​eigen ticketbureau te creëren. Gefactureerd als de Digital Ticket Exchange (DTX) stelt het fans in staat om tickets te kopen met cryptocurrencies en zal de tickets rechtstreeks naar hun portemonnee sturen als een ERC-20-token.

Tickets te koop Viberate

Enkele van de tickets die te koop zijn bij Viberate

Ticketkosten worden in bewaring gehouden door slimme contracten, waardoor fans restitutie kunnen krijgen in het geval een concert niet verloopt zoals gepland. Er zijn ook plannen om functionaliteit op te nemen waarmee gebruikers hun kaartjes kunnen doorverkopen als ze deze om de een of andere reden niet kunnen gebruiken.

Crowdfunding voor evenementen

Een ander B2C-plan is om een ​​platform te creëren waarmee fans een optreden kunnen crowdfunds. Hierdoor kunnen fans een crowdfund creëren die hun favoriete artiesten naar hen toe brengt. Het zal werken door een groep VIB-tokens te laten inzetten en wanneer een bepaalde drempel wordt bereikt, wordt de crowdfunding-campagne automatisch naar sociale mediaplatforms gestuurd voor promotie.

Als de crowdfunding genoeg opbrengt, ontvangen de donateurs digitale tickets in hun portemonnee. De artiest wordt gevraagd om op te treden en als ze akkoord gaan, krijgen ze hun deel van de financiering. Als de drempel niet wordt bereikt, worden alle VIB-tokens terugbetaald aan de donateurs.

Business to Business (B2B)

Viberate is eigenlijk niets meer dan een database van vijf verschillende subsets binnen de muziekindustrie. De databases worden bijgewerkt door gebruikers van de Viberate-app, die worden gecompenseerd voor het toevoegen van nieuwe artiesten, evenementen en locaties.

De database houdt ook boekingsagenten en organisatoren van evenementen bij, maar deze secties zijn niet openbaar. In plaats daarvan worden ze apart gehouden voor zakelijke gebruikers. Het platform maakt interacties tussen verschillende groepen op verschillende manieren mogelijk en het VIB-token is de stimulans voor interactie.

Bijpassende artiesten met organisatoren

Viberate vervult een functie die vergelijkbaar is met die van een boekingsagent door muzikanten te matchen met organisatoren van evenementen, maar dan op een veel grotere schaal. En kleinere muzikanten, die zich misschien geen boekingsagent kunnen veroorloven, kunnen gematcht worden met locaties, wat zowel de artiesten als de locaties ten goede komt.

Organisatoren van evenementen Viberate

Artiesten verbinden met organisatoren van evenementen

Slimme contracten worden gebruikt om vergoedingen en betalingen in escrow vast te houden, en deze vergoedingen worden betaald in VIB- of ETH-tokens. Er wordt een kleine commissie in rekening gebracht door het Viberate-platform als boekingskosten, maar deze is veel lager dan de kosten die door traditionele boekingsagenten in rekening worden gebracht.

Het platform maakt het ook voor merchandisers of andere zakelijke belangen mogelijk om de manager- of agentgegevens van de vermelde artiesten te verkrijgen. Voor dit detail wordt een premievergoeding in rekening gebracht, waarbij de premie wordt betaald in VIB of ETH.

Het platform maakt het ook mogelijk voor andere soorten verbindingen. Een voorbeeld hiervan zijn organisatoren van evenementen, die Viberate kunnen gebruiken om te zoeken naar beschikbare locaties voor een evenement dat ze plannen.

Viberate Incentives

Elke gebruiker van het Viberate-platform kan beloningen verdienen uit de dagelijkse VIB-premiepool. Deze beloningen zijn gebaseerd op de activiteit van de gebruiker, met beloningen voor het toevoegen aan de database, het bijhouden van lijsten, het doorverwijzen van vrienden en andere activiteiten. Zowel consumenten als bedrijven kunnen deze beloningen ontvangen.

De VIB-bountypool bestond uit 10 miljoen VIB-tokens. Vijf procent daarvan werd uitgegeven tijdens de ICO en de rest wordt vrijgegeven met een snelheid van 5.000 per dag gedurende de eerste 2.000 dagen dat het platform bestaat.

Draag bij aan Viberate

Hoe u kunt bijdragen aan de Viberate-database

Zodra alle 10 miljoen bounty-tokens zijn vrijgegeven, is het onduidelijk hoe de bounty-pool zal worden bijgevuld. In de whitepaper staat dat het kan worden bijgevuld vanuit andere tokenstreams en dat er geen nieuwe munten worden uitgegeven. We kunnen aannemen dat de bounty-tokens afkomstig zijn van de vergoedingen die door het Viberate-platform worden verzameld.

Het Viberate-team

Viberate is gestart in 2016 en kwam voort uit het succes van de Topdeejays.com-website die in 2013 was begonnen. Viberate 1.0 was geen blockchain-project, maar kort na de oprichting van Viberate zagen de oprichters de voordelen van het op een blockchain en zo huurden ontwikkelaars in om precies dat te doen. Viberate 2.0 werd enkele maanden later gelanceerd.

De oprichters van Viberate zijn drie Sloveense vrienden met een passie voor muziek. Geen van hen heeft enige achtergrond in blockchain, maar ze hebben allemaal uitgebreide ervaring in de muziekindustrie.

Matej Gregorcic is de CEO van Viberate en een van de drie oprichters. Hij was ook mede-oprichter van het blockchain-commerceplatform Eligma. Hij begon in het bedrijfsleven toen hij als tiener een marketingbureau begon. Dat bureau groeide uiteindelijk uit tot het grootste marketingbureau van Slovenië.

De tweede mede-oprichter en COO van Viberate is Vasja Veber, die meer dan 10 jaar ervaring heeft in de muziekindustrie. Hij is ook de manager van de derde mede-oprichter en ambassadeur van het Viberate-platform, Uroš Umek. Ook bekend als DJ Umek, wordt hij gecrediteerd voor het starten van de Sloveense technomuziekscene.

Viberate Founding Team

Het oprichtende team van Viberate

De technische kant van het project wordt verzorgd door Sloveense ontwikkelaars Bostjan Zakelj, Rok Bavec en Rok Babic.

Er zijn andere blockchain-projecten in de muziekindustrie, maar het Viberate-platform is uniek in het creëren van verbindingen tussen alle delen van de industrie. Er is ook Ceek VR, maar het wil fans voorzien van livemuziekuitzendingen in virtual reality. En dan zijn er Soundcoin en Musicoin, maar beide zijn gericht op royaltybetalingen voor artiesten.

Viberate gemeenschap

Iets anders dat erg belangrijk is om een ​​project te laten groeien, is dat er een sterke en enthousiaste community achter zit. Dit is vooral het geval met Viberate, aangezien hun hele ecosysteem is opgebouwd rond gebruikers die gegevens indienen voor de VIB-tokens.

Dus besloot ik een kijkje te nemen in de omvang van de Viberate-gemeenschap.

Ten eerste hebben ze een ambtenaar Twitter account dat heeft iets meer dan 32.000 volgers. Ze lijken daar behoorlijk actief te zijn en houden de gemeenschap constant op de hoogte van de laatste aankondigingen die uit het project komen.

Ze hebben ook een Telegram-kanaal met iets meer dan 4.000 leden. Ik dook erin om te zien wat er daarbinnen gebeurde. Ondanks dat de beheerders behoorlijk responsief en gastvrij waren voor de gebruikers, was er niet veel discussie in de gemeenschap. Niet het ideale ecosysteem om adoptie te bevorderen.

Viberate Telegram

Beperkte Telegram-activiteit

Voor degenen die nog steeds Facebook gebruiken, heeft Viberate meer dan 100.000 likes op hun officiële pagina. Dit wordt echter niet zo up-to-date gehouden als hun Twitter-account. Ten slotte is er ook een reddit subreddit voor Viberate, maar dit is ook vrij stil met niet zoveel gemeenschapsinteresse in de berichten.

Puur gebaseerd op de interesse van de gemeenschap in het project op hun sociale kanalen, lijkt het erop dat Viberate het bewustzijn beter moet verspreiden. Er moet meer nadruk worden gelegd op de voordelen van het inbrengen van gegevens en het gebruik van hun evenementenmarkt.

VIB-token

Viberate hield een ICO kort na de migratie naar de blockchain en haalde $ 12 miljoen op in één dag (5 september 2017), aangezien ze 120 miljoen VIB-tokens voor $ 0,10 elk verkochten. De prijs van de tokens verdrievoudigde bijna op de releasedag, maar zakte snel terug en werd de komende maanden tussen $ 0,15 en $ 0,20 verhandeld..

Nadat het in december bijna tot de ICO-prijs was gedaald, raakte het token verstrikt in de cryptocurrency-bullmarkt van december 2017 / januari 2018. Het bereikte zijn hoogste punt ooit van $ 0,718929 op 4 januari 2018, en na ongeveer een week op en nabij op dat niveau begon de lange daling die zou plaatsvinden in de rest van 2018.

In juni 2018 handelde het token onder zijn ICO-prijs, en het bleef dalen tot het een dieptepunt van $ 0,020143 bereikte op 14 december 2018. Het token kaatste bescheiden terug van dat dieptepunt, maar bleef tot maart 2019 onder het $ 0,03-niveau. Een maand later bereikte het een top het $ 0,04-niveau en vanaf mei 2019 handelde het boven het $ 0,05-niveau. Het is daar niet veel boven uit gekomen en blijft dus bijna 50% korting op de ICO-prijs.

Binance VIB

Registreer bij Binance en koop VIB-tokens

Als je VIB-tokens wilt krijgen, kun je ze krijgen bij Binance of Bittrex of UpBit. Ze zijn ook verkrijgbaar bij OKEx. Ondanks deze selectie wordt momenteel bijna 80% van het volume verhandeld op Binance op hun BTC- en BNB-markten.

Dit opent het volume en de liquiditeit voor het “sleutelwisselrisico”. Als VIB ooit om welke reden dan ook wordt geschrapt, bestaat het risico dat de liquiditeit van het token instort. Momenteel is er echter een redelijk volume van deze boeken en er zijn geen aanwijzingen voor schrapping.

Als je VIB-tokens hebt gekocht of ze hebt verdiend via bijdragen, wil je ze op een veilige locatie bewaren. VIB zijn ERC20-tokens, wat betekent dat je een redelijk goede selectie portemonnees hebt om te gebruiken. De veiligste optie is bijvoorbeeld een Ledger Nano, hoewel je ook MyEtherWallet / MyCrypto kunt gebruiken.

Gevolgtrekking

Wat Viberate doet, is ongelooflijk verreikend en ambitieus. De muziekindustrie is enorm, zoals blijkt uit het feit dat Viberate nu meer dan 460.000 artiesten, meer dan 500.000 evenementen en meer dan 100.000 locaties in hun database heeft.

Het bedrijf heeft ook een first mover-voordeel in zijn niche en is het enige blockchain-project dat zich richt op de hele livemuziekindustrie. Dat is goed, maar zou ook tegen Viberate kunnen werken als ze zichzelf te veel uitbreiden door te veel subsectoren van de industrie na te jagen.

Afgezien van de daling van de prijs van het VIB-token, lijkt het project tot dusver te groeien en succes te boeken. Wat het op dit moment echt nodig heeft van de consumentenkant, is de toevoeging van zijn gedecentraliseerde ticketmakelaar. Dat zou het project naar de voorgrond brengen en meer transparantie in het ticketproces zou zeker ten goede komen aan de fans.

Een laatste positief punt van het project is dat het niet wordt gemotiveerd door geld, maar door de passie van de oprichters. Dit is een groep die echt van muziek houdt en op zoek is naar manieren om livemuziek te verbeteren voor iedereen die bij het ecosysteem betrokken is, van fans tot muzikanten tot de organisatoren en locaties..

Als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van het Viberate-team, kun je hun volgen officiële blog.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me