Vijf toptips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ICO Exit Scams

Traditionele financiële markten zijn tegenwoordig strak gereguleerd, dus het is erg problematisch voor oplichters om fraude te plegen en ermee weg te komen. De dingen zijn anders in het cryptocurrency-landschap vanwege de ongereguleerde aard ervan.

Enkele van de meest voorkomende zwendelvectoren die zich richten op deze gedecentraliseerde economie, zijn Ponzi-schema’s, afpersingsvirussen, phishingaanvallen die mensen ertoe brengen hun geld te vertrouwen op bedreigingsactoren.

Een relatief nieuw type hoax, ICO exit-scams genoemd, is onlangs op de scène verschenen, waardoor miljoenen verliezen zijn ontstaan ​​voor wannabe investeerders in startups van cryptocurrency.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest uitdagende oplichting van dit soort die de afgelopen maanden opdoken.

LoopX ICO exit scam

LoopX Scam-logo

Het idee achter de LoopX-startup leek lovenswaardig. De bemanning erachter beweerde een uniek algoritme te hebben uitgewerkt om een ​​innovatieve cryptocurrency-handelsapp te bouwen. Helaas bleek dit verhaal een bluf te zijn, aangezien de gewetenloze ‘ondernemers’ 4,5 miljoen dollar ophaalden tijdens een eerste muntenaanbieding en half februari 2018 verdwenen. Ze verwijderden hun website en verwijderden hun Facebook-, YouTube- en Telegram-profielen zonder enig commentaar.

Misschien is het enige goede nieuws dat de fraudeurs niet helemaal $ 12 miljoen hebben opgehaald, een bedrag dat ze ogenschijnlijk nodig hadden om hun pseudoproject uit te voeren. Dat is echter nog steeds een koude troost voor degenen die geld hebben verloren. Degenen die de pech hadden om in LoopX te investeren, werkten samen en zijn van plan een class action-rechtszaak aan te spannen tegen de oplichters.

Interessant is dat sommige gerenommeerde spelers in de cryptocurrency-business dit hadden wees op enkele rode vlaggen met betrekking tot deze ICO kort voordat de bubbel opdook. Het is altijd de moeite waard om dergelijke signalen te volgen voordat u investeert.

Prodeum ICO Fiasco met de smaak van trollen

Prodeum

Prodeum Fiverr “Promo” Girl

Voor de goede orde, Prodeum was een in Litouwen gevestigd project waarvan het beoogde doel was om conventionele PLU-processen (price look-up) te combineren met de blockchain-technologie. In het bijzonder beweerden de oprichters dat ze het volgen van groenten en fruit revolutionair zouden veranderen, zodat kopers de toeleveringsketen konden volgen en konden volgen waar hun voedsel vandaan kwam met behulp van het transactiegrootboek van Ethereum..

Hoewel het idee pakkend was, het allemaal eindigde roemloos eind januari 2018. Het Prodeum-team werd plotseling donker door hun Twitter-account te deactiveren en de inhoud van hun website te vervangen door een enkel woord – “penis”. Zoek uit wat dat moet betekenen. Tegen die tijd had de ICO slechts $ 11 aan Ether opgehaald.

Deze zwendel onderscheidt zich op verschillende manieren van de massa. Allereerst verloren investeerders een belachelijk klein bedrag. Ten tweede had Prodeum een ​​professioneel op maat gemaakte website en goede marketing.

De operators betaalden bijvoorbeeld mensen op Fiverr om hun startup te promoten door foto’s met de naam op hun lichaam te plaatsen. Zo’n goed georkestreerde fraude had mogelijk miljoenen kunnen opleveren, maar dat gebeurde gelukkig niet.

Het vuile spel van het Confido ICO-team

Een ICO voor een ander cryptocurrency-initiatief genaamd Confido schoot wortel op 28 oktober 2017 en voorspelde niet veel goeds voor investeerders, op zijn zachtst gezegd. Nadat ze ongeveer $ 375.000 hadden opgehaald om zogenaamd hun product te bouwen, stopte de groep ermee zonder fondsenwervers op de hoogte te stellen. Ze verwijderden hun website en sociale media-accounts, renden er vandoor met het mooie cent in hun zak en waren sindsdien nooit meer van gehoord.

De verklaarde marktniche van Confido was de implementatie van een fusie van slimme contracten en een geavanceerde functie voor het volgen van zendingen die de interactie tussen een verkoper en een koper mogelijk maakt..

Hun app moest escrow-betalingen beveiligen zonder tussenkomst van een derde partij en pas geld vrijgeven nadat een pakket is afgeleverd. Dit eerste muntenaanbod werd uitgevoerd via TokenLot, een bekend platform dat fondsenwervingscampagnes organiseert. De algemene uitstraling van legitimiteit lokte potentiële geldschieters uit die tijdens de ICO Confido-tokens ter waarde van ongeveer $ 375.000 kochten.

Volgens TokenLot voldeed Confido aan alle vereisten om op hun service te worden vermeld. Nadat de exit-scam was beëindigd, startte deze “ICO Superstore” een onderzoek naar de shenanigans om de fraudeurs op te sporen, maar heeft tot dusver geen succes gehad.

Hoe ICO Exit Scams te vermijden

Nu het aantal frauduleuze ICO’s toeneemt, volgen hier enkele tips om het kaf van het koren te onderscheiden en niet te investeren in iets dat nooit zal leven:

1. Bekijk de LinkedIn-pagina’s van de teamleden van de startup

Bij het hierboven beschreven Confido-incident waren de LinkedIn-profielen van de vier hoofdrollen van het project (CEO, CTO en belangrijkste ontwikkelaars) gloednieuw en hadden ze schaarse connecties. Dit had een wake-up call moeten worden voor belanghebbenden, maar dat is het niet. De les die is geleerd, is om de LinkedIn-pagina’s van de bemanning te bekijken en wat OSINT te doen om hun eerdere werkervaringen te onderzoeken.

2. Stel de beweringen in vraag

Lees tussen de regels door als het gaat om claims van vertegenwoordigers van een project. Terugkomend op de Confido-zaak, de boeven pochte samenwerking met Kettingschakel, een geavanceerde gedecentraliseerde service die slimme contracten mogelijk maakt. Maar dat was in feite een regelrechte leugen. Behandel ernstige claims dus met een behoorlijke mate van paranoia voordat u in een ICO investeert.

3. Zoek het daadwerkelijke product

Blijf uit de buurt van ICO’s die geen werkend product hebben. We hebben het over een levensvatbare service die een implementatieroadmap moet hebben en zich op zijn minst in een bepaald ontwikkelingsstadium moet bevinden, niet alleen een ERC20-token.

4. Ga voorzichtig om met microcap-projecten

Een lage fondsenwervingsdrempel van een ICO betekent niet dat het helemaal geen oplichterij is, maar het kan erop duiden dat criminelen vertrouwen willen wekken en binnen een kort tijdsbestek zoveel mogelijk geldschieters willen aantrekken. Het manipulatieve aspect van deze tactiek draait ook om een ​​ogenschijnlijk groot prijspotentieel van een token dat veel mensen lokt.

5. Onthoud dat alles wat blinkt geen goud is

Als een nieuwe cryptocurrency-startup uit het niets verschijnt, beweert revolutionair te zijn en binnen de kortste keren een aanzienlijk rendement op de investering belooft, kunt u deze beter van naderbij bekijken voordat u investeert. Oplichters zijn goed in het doen van ongegronde beloften en valse claims.

Overzicht

ICO’s zijn een geweldige manier om waar voor je geld te krijgen en deel uit te maken van de grote cryptomuntenstroom. Mensen houden van dergelijke kansen, en fraudeurs weten het. De hierboven besproken ICO-exitzwendel laat zien hoe een investering uiteindelijk een ramp kan worden in plaats van winst op te leveren.

Wees dus voorzichtig wanneer u deelneemt aan dergelijke ondernemingen, neem beloften niet als vanzelfsprekend aan, doe uw eigen onderzoek en volg uw intuïtie om aan de veilige kant te blijven..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me