Waarom de Marshalleilanden hun geldvoorraad symboliseren

Op 21 maart werd een enorme mijlpaal bereikt in de strijd om Cryptocurrencies en Blockchain-technologie te legitimeren.

De Marshalleilanden, een klein land midden in de Stille Oceaan, keurden een wetsvoorstel goed om zijn eigen cryptocurrency genaamd Sovereign (SOV) te ontwikkelen in samenwerking met het Israëlische Tech Company Neema..

Het land met 53.000 inwoners, met een BBP van slechts 183 miljoen dollar, heeft geen eigen munteenheid en gebruikt in plaats daarvan Amerikaanse dollars.

SOV Overzicht

Het team, geleid door CEO Barak Ben Ezer, grijpt deze mogelijkheid al meer dan een jaar aan. Ezer bestudeerde het regelgevingslandschap en ontdekte dat er één belangrijke hindernis was die verhinderde dat Bitcoin en andere cryptovaluta’s als legaal geld werden beschouwd.

Volgens de IRS is de definitie van geld ‘het wettige betaalmiddel van een soevereine staat’. Op dit moment wordt Bitcoin niet als een valuta beschouwd, maar als een commodity.

Het vluchtige karakter ervan heeft ertoe geleid dat toezichthouders hebben voorgesteld om het te onderwerpen aan vermogenswinstbelasting en te behandelen als aandelen.

Om te voldoen aan de IRS en crypto naar mainstream adoptie te duwen, hebben Ezer en zijn team de afgelopen anderhalf jaar op zoek gegaan naar soevereine naties (naties die lid zijn van de VN) die geen eigen valuta hadden..

Ze vestigden zich uiteindelijk op de Marshalleilanden. Zoals Ezer het uitdrukte:

Ik was op zoek naar een land dat open zou staan ​​voor het idee om een ​​cryptocurrency als wettig betaalmiddel aan te nemen. Ik sloot landen als Zweden uit en ging naar de kleinste landen ter wereld. Hoe kleiner het land, hoe gemakkelijker het zal zijn om een ​​dergelijke valuta aan te nemen. Ik heb nog een parameter toegevoegd – een land dat geen eigen valuta heeft. Zo kwam ik op de Marshalleilanden.

Dit plan is niet goedkoop.

Neema Marshalleilanden

Neema-team met Marshall Island-vertegenwoordigers – Afbeelding via Haaretz

Het team geeft tientallen miljoenen dollars uit om de technologie te ontwikkelen die nodig is voor de volkeren van de naties en hun lokale bedrijven om de valuta te accepteren.

Om de Marshalleilanden met succes te overtuigen om SOV als munteenheid in te voeren, moeten financiële instellingen zoals banken en Visa nu ook SOV accepteren als legaal geld voor transacties..

Neema is nu van plan om de Marshalleilanden te helpen geld in te zamelen door een Initial Monetary Offer (IMO) te lanceren, waarbij voor het eerst een soevereine natie zijn eigen valuta aan het publiek uitgeeft zonder enige centrale bank. Tijdens de IMO worden 24 miljoen tokens geleverd.

Het is geen verrassing dat een team van vooruitstrevende tech-ondernemers zo’n prestatie zou willen bereiken. Je moet je echter afvragen waarom de Marshalleilanden ervoor kozen om mee te gaan met dit plan, vooral omdat ze weten hoe volatiel de cryptomarkt is en hoe Blockchain-technologie nog in de kinderschoenen staat en worstelt met schaalbaarheidsproblemen..

Een snelle achtergrond van de geschiedenis van de eilanden geeft veel bewijs waarom ze besloten deze stap te zetten.

Een kleine natie onder de duim van de VS.

In 1944 namen de VS de controle over de Marshalleilanden door hun Japanse bezetters te verslaan. Kort daarna sloten ze een overeenkomst met de VN-Veiligheidsraad om een ​​groot deel van Micronesië, inclusief de Marshalleilanden, te besturen als het trustgebied van de eilanden in de Stille Oceaan..

Kerntest Castle Bravo

Kerntest Castle Bravo. Bron: wikipedia.org

Gedurende de volgende decennia werden de Marshalleilanden zeer behandeld als een veroverd gebied, met weinig tot geen aandacht voor het welzijn van de lokale burgers.

Het Amerikaanse leger begon met het testen van nucleaire raketten rond het eiland en lanceerde tussen 1946 en 1958 maar liefst 67 tests.

De grootste test (genaamd ‘Castle Bravo’) was een waterstofbom die ongeveer 1000 keer zo groot was als Hiroshima, en resulteerde in de evacuatie van honderden Marshallese bewoners uit hun huizen..

Ter compensatie hebben de Verenigde Staten de eilanden in 1986 hun onafhankelijkheid verleend, samen met een schikking van $ 150 miljoen, maar dit verbleekt in vergelijking met de werkelijk veroorzaakte schade. Volgens wikipedia

In de loop der jaren is slechts één van de meer dan 60 eilanden schoongemaakt door de Amerikaanse regering, en de inwoners wachten nog steeds op de 2 miljard dollar aan schadevergoeding die is geëvalueerd door het Nuclear Claims Tribunal. Veel van de eilandbewoners en hun nakomelingen leven nog steeds in ballingschap, aangezien veel van de eilanden besmet zijn met hoge niveaus van straling sinds de tijd van de Amerikaanse kernproeven tot op de dag van vandaag.

De Marshalleilanden hebben klachten ingediend bij de VN, die voor het grootste deel aan dovemansoren gericht zijn.

20% van het geld dat wordt opgehaald met de lancering van SOV gaat naar het fonds dat de slachtoffers van deze kernproeven behandelt.

Klimaatverandering

De stijging van de zeespiegel als gevolg van de opwarming van de aarde is bijzonder rampzalig geweest voor het eiland.

Een nieuwe klimaatstudie, gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, concludeerde dat deze eilanden tussen de jaren 2030 en 2060 waarschijnlijk onbewoonbaar zouden worden vanwege toegenomen schade aan zoet water en infrastructuur door overstromingen van de oceaan.

Momenteel kunnen de eilanden alleen een verzoek om hulp indienen bij de Amerikaanse regering.

Volgens Ezer gaat 10% van het geld dat wordt opgehaald uit de IMO van SOV naar een fonds dat het gebruik van groene energie en andere inspanningen op het gebied van klimaatverandering ondersteunt. 50 procent van het geld gaat naar het Staatsbegrotingssteunfonds en de laatste 20% wordt rechtstreeks onder de burgers verdeeld.

Implicatie voor andere kleine landen

De Marshalleilanden zijn slechts een van de vele kleine naties die onafhankelijk zijn in naam, maar nog steeds worden belast door het ongelooflijke gewicht van de grotere, meer dominante naties die hen ooit beheersten door middel van verovering.

Door te vertrouwen op een valuta die niet van hen is, zijn deze naties in wezen nog steeds veroverde gebieden, niet in staat om hun eigen monetaire beleid te voeren en hebben ze voortdurend behoefte aan steun van grotere landen.

Net zoals de Blockchain individuen in staat stelt hun eigen bank te worden, stelt een nationale cryptovaluta de Marshalleilanden, Palau en andere kleine landen in staat om fiscale autonomie te bereiken.

Wat zijn de risico’s?

Het aannemen van een cryptovaluta als wettig betaalmiddel van een soevereine staat is niet zonder risico’s.

Volatiliteit is nog steeds een groot probleem voor de cryptovalutamarkt. Hoewel een IMO het land op korte termijn zal helpen om een ​​aanzienlijk bedrag aan geld op te halen ($ 30 miljoen), zou het ontbreken van een stabiele valuta grote schade kunnen toebrengen aan een economie waarin 53.000 mensen moeten betalen voor alledaagse goederen en diensten met een gemeenschappelijk begrip. van hoeveel elk item kost.

Risico's voor SOV-tokens

Afbeelding via Fotolia

Ezer en zijn team zullen moeten uitzoeken hoe ze de valuta kunnen beschermen tegen marktspeculatie. Het is niet duidelijk of SOV-munten op een beurs zullen worden genoteerd, of zelfs wie ze mag kopen wanneer de IMO wordt gelanceerd.

Als de munten beschikbaar zijn voor iedereen ter wereld om te verwerven, dan is het gemakkelijk in te zien hoe externe speculanten (AKA cryptowalvissen) grote delen van de valuta zouden kunnen opkopen om er gewoon op te gaan zitten en te wachten tot de waarde omhoog gaat..

Dit zou de economische vooruitgang en productiviteit voor een hele natie verstikken.

Gelukkig lijkt het erop dat de onderliggende technologie van de nieuwe cryptocurrency een openbaar protocol zal zijn met de naam ‘Yokwe’. Het protocol koppelt gebruikersaccounts aan echte door de overheid geverifieerde identiteiten, waardoor de ken-uw-klant en financiële criminaliteitsproblemen die de hierboven genoemde nachtmerriescenario’s zouden kunnen veroorzaken, worden verwijderd..

Bovendien zullen de VS, die onlangs hun burgers verbood de ‘Petro’ cryptocurrency van Venezuela te kopen en Amerikaanse investeerders ervan weerhouden om ICO’s te lanceren of eraan deel te nemen, dit mogelijk niet goedkeuren.

Ten slotte is het argument dat financiële instellingen zoals banken en Visa nu SOV als legaal geld moeten accepteren, slechts gedeeltelijk waar. Als een land met slechts 53.000 inwoners en een BBP van $ 183 miljoen, maken de Marshalleilanden simpelweg niet genoeg gebruik van banken om hun standpunt te wijzigen over het soort geld dat ze accepteren.

Banken konden er simpelweg voor kiezen om SOV niet te accepteren, waardoor de Marshalleilanden in een veel slechtere positie terechtkwamen.

Gevolgtrekking

De Marshalleilanden zetten een gewaagde stap om cryptocurrencies als hun nationale geld te omarmen. Het land is het slachtoffer van ongerechtvaardigde schade veroorzaakt door 12 jaar kernproeven door de Verenigde Staten, waarvan de herstelbetalingen nog steeds niet volledig zijn betaald.

De opwarming van de aarde dreigt ook hun land onbewoonbaar te maken, tenzij ze onmiddellijk kunnen beginnen met het financieren van groene energieprojecten om terug te vechten.

Uiteindelijk zullen de Marshalleilanden dienen als een goed voorbeeld voor andere kleinere landen die op zoek zijn naar hun eigen fiscale autonomie, en een uitstekende case study van hoe Blockchain-technologie niet alleen de zakenwereld ten goede kan komen, maar ook nationale, politieke en humanitaire belangen kan ondersteunen..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me