Waarom is zoveel Bitcoin-mijnbouw geconcentreerd in China?

Het is geen geheim dat China verreweg de meest dominante positie heeft als het gaat om Bitcoin-mijnbouw. Momenteel is China goed voor ongeveer 71% van de mijnbouwhash-energie in de wereld. Dit komt neer op eenvoudige economie en de prikkels die deze beslissingen sturen. In een recent analyse door BitMex, China heeft enkele van de laagste belemmeringen voor het opzetten van een mijnbouwboerderij, evenals echt goedkope elektriciteitskosten.

Het opzetten van een mijn in China vergt veel lokale expertise. Dit is wat mijnwerkers in staat stelt om zo snel en efficiënt mogelijk op te zetten. Het hebben van de juiste technische expertise in het gebied kan helpen bij het vinden van medewerkers. Evenzo, gezien het feit dat de meeste mijnbouwchips in China worden geproduceerd, is het gemakkelijker om de hardware te vinden die nodig is om de mijnwerkers te laten draaien.

De studie vermeldt ook de corruptie die aanwezig is in de elektriciteitsindustrieën van China. Zo kunnen sommige Bitcoin miners afspraken maken met eigenaren van energiecentrales waardoor de miners een operatie kunnen opzetten vlak bij het leveringspunt. Aangezien elektriciteit een van de grootste kosten in een mijn is, zijn dergelijke afspraken volgens de tafel voordelig.

China’s waterkrachtboom

De elektriciteitskosten in China behoren al tot de laagste ter wereld. Dit is voornamelijk het gevolg van de overvloed aan steenkool die wordt gebruikt met zeer weinig regelgevende belemmeringen zoals milieubescherming. Maar wat slecht kan zijn voor het milieu, is goed voor Bitcoin-mijnwerkers.

China breidt zijn waterkrachtcentrales echter ook snel uit. Dit is iets dat in gang is gezet toen China in 2003 het Three Gorges Project lanceerde dat 100 TWh elektriciteit kan produceren. In de onderstaande afbeelding ziet u de groei van het aandeel van de Chinese waterkrachtproductie wereldwijd.

Overcapaciteit waterkracht China

Afbeeldingsbron: Bitmex

China bouwt ook nog twee waterkrachtcentrales die samen 90 TWh elektriciteit kunnen produceren. Dit zal worden geproduceerd in de projecten Baihetan en Wudongde. Hoewel deze capaciteit de totale 15 TWh die het hele Bitcoin-netwerk in beslag neemt ruimschoots overtreft, was deze voornamelijk gericht op de groeiende aluminiumsmeltindustrie..

Aluminiumsmelten in China

Door het proces waarmee aluminium wordt gesmolten, vormt waterkracht een echt efficiënte energiebron. In Canada bijvoorbeeld is ten minste 80% van de energie die wordt gebruikt om te smelten afkomstig van waterkracht. Dit is aanzienlijk minder dan de 10% die het in China levert.

Nu de aluminiumproductie in China is toegenomen, is er ook behoefte aan meer vermogen om het te smelten. Dit was de reden voor de enorme investeringen in waterkrachtcentrales de afgelopen jaren. Toen de vraag naar aluminiumproductie in het land echter begon af te nemen, volgde de behoefte aan alle opgewekte stroom. Het onderzoek duikt diep in de onderliggende cijfers. Ze stelden vast dat er de komende jaren mogelijk sprake zou kunnen zijn van overcapaciteit in het aanbod.

Hoewel velen denken dat deze overcapaciteit gewoon naar de bruisende stedelijke centra van China kan worden gestuurd, is het ook niet de meest efficiënte oplossing. Dit komt doordat de waterkrachtcentrales in het westen in het binnenland liggen en ver weg van de steden. Dit betekent dat de elektriciteit lange afstanden moet afleggen, wat kan leiden tot vermogensverlies. Daarom zou het voor een stroomverbruiker zuiniger zijn om dichter bij de bron van de stroom te zijn.

Bitcoin Miners schieten te hulp

Aangezien Bitcoin-boerderijen niet in grote stedelijke centra hoeven te zijn gevestigd, bieden ze een interessante oplossing voor de waterkrachtcentrales die overcapaciteit hebben die ze graag zouden willen gebruiken. Ze kunnen naar het westen van het land verhuizen en hun boerderijen direct naast de planten opzetten.

Deze mijnwerkers kunnen ook overeenkomsten sluiten met de elektriciteitsleveranciers en lokale toezichthouders om zo gunstige tarieven voor de boerderijen te krijgen. Volgens de conclusie van het onderzoek

Naar onze mening hebben de samenvloeiing van onderbenutte waterkracht als gevolg van de overinvesteringen in gesubsidieerde, verliesgevende aluminiumproductie, de bouw van deze faciliteiten in het afgelegen westen van het land en een gebrek aan sterke UHV-transmissie-infrastructuur bijgedragen aan het succesverhaal van China’s Bitcoin-mijnbouw.

Meer concentratie vooruit?

Hoewel dit een natuurlijk neveneffect kan zijn van de economische krachten die aan het werk zijn, zijn er velen die verdere concentratie in de handen van de Chinese mijnbouwbedrijven en pools niet zouden waarderen. Gezien het feit dat de stroomprijzen kunstmatig laag zullen zijn volgens internationale normen, zal dit betekenen dat meer mijnwerkers in staat zullen zijn om veel meer aanbod te hashen.

Dit zou kunnen leiden tot lagere prijzen en daarmee tot het verdwijnen van verdere concurrentie uit andere plaatsen in de wereld. Er zijn echter ook zorgen in China dat de overheid een stuk proactiever wordt bij het handhaven van Bitcoin. Dit betekent dat ze meer regulering kunnen eisen op het gebied van Bitcoin-mijnbouw en dus het opzetten van een boerderij veel omslachtiger kunnen maken. De tijd zal het leren…

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me