Wat is de DAI-munt? Volledige gids voor de Stablecoin van MakerDAO

De DAI-munt is een van de oudere stablecoins, die in december 2017 is uitgebracht door Maker. Als u niet weet wat een stabiele munt is, is het een cryptocurrency die is ontworpen om de waarde ervan gekoppeld te houden aan een andere valuta. In het geval van DAI is dit de USD, waarbij elke DAI $ 1 waard is.

DAI verschilt echter van andere stablecoins omdat het gedecentraliseerd is. In plaats van een gecentraliseerde autoriteit te hebben die de waarde van DAI ondersteunt met bezit van werkelijke Amerikaanse dollars, zoals Tether (USDT), wordt DAI ondersteund door onderpand van cryptocurrency-schulden, in dit geval Ether. Dit is van cruciaal belang omdat het betekent dat DAI, net als andere cryptocurrencies, nooit kan worden afgesloten en er geen vertrouwen in een centrale autoriteit vereist is.

Dit is een belangrijk onderscheid en verklaart waarom DAI nodig is. In tegenstelling tot andere stablecoins die worden ondersteund door fysieke fiat-valuta, is DAI niet kwetsbaar. Maker kan op geen enkele manier uw geld stelen, op geen enkele manier kan een overheidsinstantie belasting heffen of uw geld stelen, en op geen enkele manier kan een menselijke fout uw bezit van DAI in gevaar brengen.

Het is volledig gebaseerd op blockchain, leeft op de Ethereum-blockchain en binnen slimme contracten.

Wat is DAI?

In de eenvoudigste bewoordingen DAI is niets meer dan een lening tegen Ethereum. Iedereen die een beetje ETH heeft en de mogelijkheid heeft om een ​​gedecentraliseerde applicatie te gebruiken (via MetaMask of iets dergelijks), kan DAI maken.

Overzicht Dai Stablecoin

USD-stabiliteit in een cryptocurrency

Wat er achter de schermen gebeurt om DAI te creëren en het gekoppeld te houden aan de Amerikaanse dollar, is vrij complex, waardoor sommige tegenstanders beweren dat DAI nooit een levensvatbare stablecoin zal zijn. De waarheid is dat de meeste gebruikers, net als fiat-valuta, nooit hoeven te weten hoe DAI is gemaakt en dat ze geen eigen DAI hoeven te maken.

De meeste gebruikers zullen DAI op een beurs kopen, en zolang het de waarde van $ 1 heeft en gebruikers het kunnen uitgeven en omzetten naar behoefte, zullen ze DAI graag accepteren en gebruiken. Vertrouwen zal voortkomen uit het feit dat DAI zijn waarde behoudt en kan worden gebruikt.

Hoe DAI wordt gemaakt

De Maker team realiseerde zich dat de complexiteit van het vasthouden van DAI werd gecompliceerd door de complexiteit tijdens het maken van DAI. Eerder moest u de stappen doorlopen om eerst uw ETH in WETH (ingepakte ETH) te veranderen en dat vervolgens te gebruiken om pETH (gepoolde ETH) te maken. Alleen dan zou u een collateralized debt position (CDP) kunnen creëren die DAI zou genereren.

Nu is daar een app voor!

Alle bovenstaande stappen gebeuren nog steeds, maar het proces is vereenvoudigd. Het Maker-team heeft gemaakt deze dApp om DAI te genereren uit uw ETH-holdings. Door een portemonnee aan de dApp te koppelen, kunt u gemakkelijker CDP’s maken en DAI genereren om vrij te besteden en te handelen zoals u wilt.

Het is nu gemakkelijker om DAI te maken, maar waarom zou iemand dat willen? Er zijn eigenlijk drie goede antwoorden op die vraag:

  1. U bent geïnteresseerd in het krijgen van een lening en heeft ETH die u als onderpand kunt gebruiken.
  2. DAI is meer dan $ 1 waard. De manier waarop DAI-creatie werkt, is dat elke gemaakte DAI slechts $ 1 kost, wat betekent dat u DAI kunt maken voor $ 1 en deze vervolgens onmiddellijk op een beurs kunt verkopen voor meer dan $ 1. Dit type arbitrage is eigenlijk een methode die Maker gebruikt om de prijs van DAI gekoppeld te houden aan $ 1.
  3. U speculeert dat ETH in waarde zal stijgen. Wanneer u uw ETH vastzet in een CDP, ontvangt u DAI in ruil, en als u denkt dat ETH in waarde zal stijgen, kunt u die DAI gebruiken om meer ETH op een beurs te kopen, waardoor de omvang van de CDP verder kan toenemen, enz. Dit is in feite het kopen van ETH op marge zonder dat hiervoor een gecentraliseerde beurs nodig is.

Hoe DAI de pin bewaart

Het is eigenlijk heel interessant hoe Maker een stablecoin heeft gemaakt die economische prikkels gebruikt om een ​​koppeling aan de Amerikaanse dollar te behouden. Er zijn mechanismen om de prijs van DAI zowel te verhogen als te verlagen om ervoor te zorgen dat het altijd streeft naar $ 1. Deze mechanismen werken omdat gebruikers altijd geld kunnen verdienen als DAI niet $ 1 waard is. Hoe verder het van $ 1 afdwaalt, hoe meer stimulans er is om DAI te creëren of te verbranden.

Wanneer de prijs van DAI boven de $ 1 komt, kunnen ETH-houders DAI maken voor slechts $ 1 en deze voor meer dan $ 1 verkopen. Deze incentive zorgt ervoor dat DAI wordt gecreëerd en dat de prijs van DAI niet veel boven de $ 1 uitkomt.

DAI-prijsaanpassing

Het Maker Target Rate Feedback-mechanisme. Afbeelding via Medium

Wanneer de prijs van DAI onder $ 1 daalt, kunnen degenen die al een CDP hebben, hun schuld aflossen voor minder dan $ 1. Dit geeft hen een korting op hun lening, en zorgt ervoor dat DAI indien nodig wordt vernietigd om de prijs in de buurt van $ 1 te houden.

Hoe DAI reageert op ETH-crash

Vanwege de manier waarop het systeem is ontworpen om zichzelf in evenwicht te brengen, zolang ETH meer dan $ 0 waard is en het niet zo vluchtig wordt dat het binnen 5 minuten met 50% verandert, zal DAI levensvatbaar blijven. Er spelen veel factoren een rol om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, maar de belangrijkste reden is de bovenstaande reden: gebruikers worden gestimuleerd om DAI altijd richting $ 1 te houden.

Als ETH zou crashen, zouden de CDP-eigenaren twee prikkels hebben om hun schuld af te betalen, waardoor het DAI-aanbod wordt verwijderd en de prijs hoger wordt. Een reden is dat ze hun schuld met korting kunnen afbetalen. De andere is om de liquidatieboete van 13% te vermijden die wordt opgelegd als hun CDP onder de onderpanddrempel zou vallen en moet worden geliquideerd.

We zagen het balanceringsmechanisme in actie in het tijdsbestek van januari-april 2018, toen de prijs van ETH daalde van $ 1.400 naar $ 400, maar de prijs van DAI bleef gekoppeld aan $ 1, wat bewijst dat de checks and balances zijn ingevoerd om DAI op $ 1 te houden. werken zelfs als de prijs van ETH daalt.

Hoe MKR Token werkt met DAI

DAI is gemaakt door de Maker DAO en die organisatie gebruikt zijn eigen token genaamd MKR. Het MKR-token is ook op twee manieren in het DAI-systeem opgenomen:

  1. Houders kunnen stemmen over een “wereldwijde nederzetting” van DAI in geval van een aanval op het token of een andere mislukking. Dit is een manier om het systeem uit te schakelen en ETH op een elegante manier terug te sturen naar de CDP-houders. Dus als bijvoorbeeld wereldwijde afwikkeling wordt geactiveerd, u 110 DAI bezit en ETH $ 110 waard is, krijgt u 1 ETH terug.
  2. Alle CDP’s worden geleverd met een jaarlijkse rente van 0,5% van het geleende bedrag. Deze rente kan alleen worden betaald voor het gebruik van MKR, en die MKR wordt vervolgens verbrand. Dit moedigt een toename van de waarde van MKR aan, aangezien het aanbod van MKR altijd daalt, maar de vraag zou moeten toenemen naarmate er meer CDP’s (en DAI) worden gecreëerd.

Met betrekking tot de wereldwijde schikking, een vertrouwde groep individuen bezit de sleutels van de algemene schikking en kan deze starten als de kiezers ervoor kiezen om dit te doen. Dit lijkt op het eerste gezicht voor sommigen te gecentraliseerd. Het enige dat de wereldwijde schikking echter kan doen, is onderpand teruggeven. Niemand heeft namens u toegang tot uw DAI of interactie met het systeem. Het enige risico waarmee u wordt geconfronteerd, is de volatiliteit van het onderpand totdat het opnieuw wordt uitgewisseld.

ETH-onderpand & USD Peg

Het feit dat DAI Ethereum gebruikt en de prijs koppelt aan USD, is grotendeels gebaseerd op hun superioriteit. De Maker-ontwikkelaars kozen ervoor om ETH te gebruiken omdat dit de belangrijkste troef is op de Ethereum-blockchain. Evenzo is de USD de wereldwijde reservevaluta, dus het was logisch om aan de USD te koppelen.

Technisch gezien kan elk activum als onderpand worden gebruikt, zolang het zich op de Ethereum-blockchain bevindt. In de toekomst heeft Maker plannen om ondersteuning voor andere activa op te nemen, en uiteindelijk zou het mogelijk moeten zijn om elk ERC-20-activum te gebruiken om een ​​CDP te maken.

Evenzo kan DAI worden gekoppeld aan de prijs van een andere Fiat-valuta of -activa. Het Maker-team heeft plannen om DAI uiteindelijk te koppelen aan Digix (DAO), een token dat wordt ondersteund door fysiek goud. In de toekomst kunnen en zullen andere stablecoins worden gecreëerd die zijn gekoppeld aan andere belangrijke valuta’s, grondstoffen of zelfs aandelen.

DAI Stablecoin-markten

DAI is beschikbaar voor handel op een aantal verschillende beurzen, waaronder zowel de gecentraliseerde als de gedecentraliseerde variant. Ze hebben het grootste deel van hun volume op Fatbtc met meer dan 35% van het volume. Dit wordt gevolgd door HitBTC met 16% van het volume. De rest bestaat uit een reeks andere beurzen en is onlangs toegevoegd Coinbase Pro.

In termen van historische prestaties heeft DAI zich dynamisch aangepast om zijn 1: 1-peg met USD te behouden. De lokale marktomstandigheden op bepaalde beurzen hebben echter waarschijnlijk op bepaalde momenten invloed op de prijs. Het kost tijd voordat alle uitwisselingen de vaste koppeling weergeven en als zodanig is er sprake van een volatiliteit van ongeveer 3% boven en onder de koppeling.

DAI Stablecoin-prijs

DAI-prijsprestaties op CMC

Sinds de uitgifte van DAI in december 2017, is de marktkapitalisatie gestaag toegenomen. Gezien het feit dat dit een stablecoin is, is deze groei in Market Cap een sterke indicatie van adoptie. Beurzen en handelaren zouden liever een stablecoin gebruiken die protocolgedefinieerd en verifieerbaar is, boven een vage belofte van USD op bankrekeningen.

Stablecoin-concurrentie

Natuurlijk zullen de meesten van ons de Tether stablecoin kennen, maar er zijn een aantal andere munten die hebben geprobeerd de leegte op te vullen en het afgelopen jaar hun eigen oplossingen hebben gelanceerd. Geen van hen heeft echter een mechanisme gebruikt dat vergelijkbaar is met dat van Maker en de DAI.

Je hebt Paxos (PAX) die wordt uitgegeven door de Paxos Trust en 1 voor 1 wordt ondersteund met Amerikaanse dollars en een door New York gereguleerd trustbedrijf is. Niet lang daarna gelanceerd, heb je Gemini-dollars (GUSD) die wordt uitgegeven door de Gemini-beurs en ook wordt gereguleerd en ondersteund door USD op een bankrekening.

Je hebt ook oplossingen van bijvoorbeeld Coinbase en Circle met hun USD Coin (USDC) en de TrueUSD van TrustToken. Deze oplossingen hebben een vergelijkbare opzet als de twee hieronder en hebben volledige onderpand van Amerikaanse dollars op een bankrekening.

Conclusie

Dai heeft al bewezen dat zijn gedecentraliseerde benadering van het creëren van een stablecoin werkt door de waarde van DAI op $ 1 te houden sinds de start in december 2017, zelfs in het licht van een aanzienlijke daling van de prijs van Ether. Aangezien de prijs met succes gekoppeld blijft aan de Amerikaanse dollar, zal het vertrouwen en vertrouwen van gebruikers ook toenemen, wat leidt tot meer gebruik van DAI.

De oprichting van DAI is enorm, omdat het de overdracht van rijkdom over de grenzen heen onmiddellijk mogelijk maakt, zonder kosten of tussenkomst van derden. Het is een nieuw paradigma voor commercie, en aangezien het volledig gebaseerd is op blockchain, is er geen manier om het af te sluiten. Dit is iets dat pas 10 jaar geleden kon worden voorgesteld, vóór de komst van blockchain-technologie.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me