Wat is een CBDC?

>

Crypto-investeerders handelen niet en leven niet in een bubbel. Hun markt wordt nauwlettend gevolgd door instellingen en organisaties die vrezen dat gedecentraliseerde activa hen zouden kunnen overnemen. Om de ontwrichtende technologie tegen te gaan, hebben banken eraan gedacht om een ​​eigen digitale valuta te creëren: een Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC?

CBDC is geen nieuw woord in het vocabulaire van de gemiddelde liefhebber van cryptocurrency. Het is echter een woord dat beslist vaker wordt gebruikt dan we gewend zijn.

We hebben bijna elke week nieuws en updates over CBDC’s, waardoor velen zich afvragen waar de ‘hype’ over gaat. Het is tenslotte niet dat banken, politici en monetaire experts een hekel hebben aan alles wat te maken heeft met digitale valuta zoals crypto?

De situatie is niet zo eenvoudig. Hoewel degenen met de hoogste bevoegdheden een hekel hebben aan de vrijheid die gedecentraliseerde en digitale activa creëren, houden ze nog steeds van blockchain-technologie (specifiek geautoriseerde netwerken) en alles wat het biedt.

Na de vorige bull-run bloeden Bitcoin en andere activa gedurende het hele jaar 2018. Gedurende die tijd begonnen ondernemingen en andere grote bedrijven stilletjes met het creëren van blockchain-aangedreven oplossingen die het potentieel hadden om beter te presteren dan verouderde systemen.

Evenzo, terwijl investeerders het grootste deel van het afgelopen decennium euforisch de parabolische stijging van Bitcoin vierden, waren financiële instellingen (veel eerder dan bedrijven) op zoek naar manieren om blockchain-technologie en fiat-valuta’s te combineren..

Hoe begon die reis en welke landen namen het eerste initiatief? Wat is bovendien het uitgangspunt van CBDC’s en hoe verschillen ze van cryptocurrencies?

Geschiedenis van CBDC

Geïnspireerd door het succes van Bitcoin, begonnen centrale banken uit alle delen van de wereld rond 2015 onderzoek te doen naar en openlijk te discussiëren over het vooruitzicht van digitale valuta van centrale banken..

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze periode het eerste moment was waarop het idee van CBDC’s opdook, geheime onderzoeken en besprekingen waarschijnlijk veel eerder plaatsvonden. De Cypriotische financiële crisis van 2013 was een keerpunt in de acceptatie van Bitcoin, en het heeft waarschijnlijk ook geleid tot een verschuiving in hoe serieus banken gedecentraliseerde valuta’s zien.


Maar of het nu officieel of niet-officieel is, we verdelen de geschiedenis van CBDC op basis van waar ze het meest zijn onderzocht: west en oost.

CBDC’s in het westen

In het westen werd het idee in september 2015 voor het eerst besproken door Andrew Haldane, de hoofdeconoom van de Bank of England. Tijdens een toespraak stelde hij CBDC’s voor als een methode om negatieve rentetarieven te implementeren. Een jaar later, ook de plaatsvervangend gouverneur van het monetair beleid van de centrale bank hield een toespraak over de digitale valuta van de centrale bank.

Afgezien van het VK hebben slechts enkele andere landen verspreid over de wereld CBDC’s genoemd. Alleen tussen 2016 en 2017 Ecuador, Uruguay, en Zweden hebben dergelijke valuta’s besproken.

De eerste beslissende stap vond plaats in 2019 toen de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde de voordelen en effectiviteit van een CBDC te willen beoordelen. Zoals we later zullen uitleggen, werd Europa ertoe aangezet om dit te doen, omdat een wereldwijde corporate stablecoin de eurozone bedreigde.

In 2020 publiceerde de ECB een rapport over de digitale euro. Het document laat zien dat de centrale bank halverwege 2021 klaar zal zijn met het experimenteren met tal van concepten, regelgevende kaders en ideeën. Daarna is de ECB van plan om te beginnen met de ontwikkeling van de digitale euro.

CBDC’s in het oosten

In het oosten nam de People’s Bank of China (PBoC) het initiatief en overtrof alle anderen. China ging niet alleen veel sneller vooruit dan zijn naaste buren, het slaagde er ook in de westerse wereld met stomheid geslagen te laten.

De centrale bank van China werkte al in 2014 aan de digitale yuan. Destijds huurde de PBoC een team van onderzoekers in om te werken aan een project genaamd DCEP (Digital Currency Electronic Payment). Hoewel dit nog steeds de officiële naam van het project is, zullen we ernaar verwijzen, zoals de meeste doen, als het digitale yuan-project.

In latere verklaringen van de vertegenwoordigers van de bank hebben we dat ontdekt onderzoek alleen al duurde vier jaar. Pas in 2018 begon de PBoC ook met het ontwerpen van de digitale yuan.

Met extra tijd overhield de Chinese regering het CBDC-onderzoek en tegen 2019 was het in staat om het eerste tastbare netwerk te lanceren. In oktober hield president Xi Jinping de beroemde ‘blockchain-spraak.’Xi heeft effectief de start aangekondigd van een nieuw beleid dat de acceptatie van blockchain in het hele land zal stimuleren.

Later kondigde hij ook de lancering aan van een bètafase van het Blockchain Service Network (BSN). Als vertegenwoordiger van de kritieke infrastructuur die de digitale yuan ondersteunt, voltooide het BSN zes maanden later de bètafase.

Wat is een digitale valuta van de centrale bank?

Een CBDC is een op blockchain gebaseerde digitale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank. Omdat ze zich in een ongelooflijk vroege fase bevinden, kunnen de meeste individuen alleen speculeren over de mogelijke kenmerken en kenmerken van CBDC’s. Voorlopig is een dergelijke digitale valuta niet gelanceerd.

De duidelijke uitzondering is de digitale yuan van China. Er wordt echter nog steeds geëxperimenteerd met deze CBDC en er is geen officiële informatie over het ontwerp van de valuta. Gezien de moderne omgeving en situatie van het land, kunnen we er gerust van uitgaan dat de nieuwe yuan (of liever de blockchain) privé zal zijn en bedoeld is voor commerciële online betalingen..

Het definiëren van de exacte details van een CBDC is momenteel moeilijk. Desalniettemin kunnen verschillende rapporten en verklaringen die de afgelopen jaren zijn uitgebracht ons in de goede richting wijzen. De Europese Unie en China hebben tot nu toe de grootste bijdragen geleverd, en hun voorgestelde of ingebeelde ontwerp kan ons meer vertellen over hoe CBDC’s werken.

Hoewel China ironisch genoeg meer publiek heeft gemaakt over zijn project, zullen we in het belang van dit artikel vooral de Europese Unie en de Europese Centrale Bank gebruiken. We zijn van plan om de expansie van China op het gebied van CBDC’s in een later bericht onder de aandacht te brengen.

Hoeveel interesse is er voor CBDC’s?

Vorig jaar hield de Bank for International Settlements (BIS) een onderzoek om de mate van betrokkenheid en interesse van centrale banken in digitale valuta te achterhalen. De resultaten lieten dat zien maar liefst 80% onderzocht, geëxperimenteerd met of actief ontwikkelde CBDC’s.

De BIS verklaarde dat Facebook’s aankondiging van de Weegschaal corporate stablecoin in 2019 veranderde in een omslagpunt voor de CBDC-interesse. Centrale banken vreesden dat Libra niet alleen een negatieve invloed zou hebben op de monetaire stabiliteit van individuele landen, maar van de hele wereld. Als zodanig zijn ze begonnen met het langzaam onder druk zetten van het sociale mediaplatform terwijl ze aan hun eigen oplossingen werkten.

Het rapport beweert ook dat het aantal centrale banken dat van plan was om in de komende zes jaar een CBDC te lanceren, in 2019 is verdubbeld.

Vreemd genoeg lijkt het erop dat Bitcoin een lage invloed had op de introductie van digitale valuta in staatseigendom. Dit kan zijn gebeurd omdat banken begrepen dat de IT-gigant en het grote sociale mediaplatform zijn gebruikersbestand zouden kunnen gebruiken om digitale valuta mainstream te maken.

CBDC vs Cryptocurrency – Wat is het verschil?

Hoewel ze dezelfde technologie gebruiken, wordt een CBDC op een radicaal andere manier geïmplementeerd in tegenstelling tot cryptocurrencies. Om de aard en toekomst van door banken uitgegeven digitale valuta’s beter te begrijpen, is het het beste om eerst te weten te komen wat ze zo onderscheidend maakt.

Privé versus openbaar

Het eerste grote verschil is dat banken geautoriseerde (privé) in plaats van toestemmingloze (openbare) blockchain-netwerken gebruiken. Vanaf het begin zien we dat CBDC’s niet gedecentraliseerd zijn en dat ze een fundamentele functie missen die gebruikelijk is in de meeste moderne blockchain-netwerken.

Elke cryptocurrency die u op de markt bent tegengekomen, is openbaar. Iedereen kan een knooppunt maken en alle transacties lezen die ooit zijn gedaan. U heeft geen speciale toestemming nodig van een gecentraliseerde entiteit, en die is er ook niet.

CBDC’s en netwerken met toestemming in het algemeen zijn enorm verschillend. Om een ​​enorme hoeveelheid particuliere en vaak kritische financiële informatie niet openbaar te maken, gebruiken centrale banken particuliere netwerken waartoe niemand toegang heeft.

Niet iedereen heeft het recht om gegevens van het blockchain-netwerk van het CBDC in te zien. De centrale bank moet specifiek toestemming geven aan een andere bank of een andere financiële instelling om zich bij het netwerk aan te sluiten.

Anonimiteit

Is er enige anonimiteit of op zijn minst pseudo-anonimiteit op CBDC-netwerken? Zeker niet.

Centrale banken behandelen digitale valuta op dezelfde manier als digitale betalingssystemen. Ze worden uitsluitend geïmplementeerd om bestaande online betaalnetwerken te schalen en te digitaliseren, waardoor transacties goedkoper worden en afwikkelingstijden worden verkort.

U ontvangt misschien één kant van de voordelen die cryptografische technologie heeft, maar u ontvangt niet het hele pakket zoals bij cryptocurrencies.

In het rapport over de digitale euro stelde de Europese Centrale Bank het volgende:

“Anonimiteit moet mogelijk worden uitgesloten, niet alleen vanwege wettelijke verplichtingen in verband met het witwassen van geld en terrorismefinanciering, maar ook om de reikwijdte van gebruikers van de digitale euro indien nodig te beperken – bijvoorbeeld om sommige gebruikers buiten het eurogebied uit te sluiten en buitensporige kapitaalstromen te voorkomen of buitensporig gebruik van de digitale euro als investeringsvorm te vermijden. “

Decentralisatie

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd in de zin dat iedereen lid kan worden van een blockchain-netwerk en evenveel kan deelnemen met andere gebruikers. Er is geen gecentraliseerde entiteit die deze digitale activa beheert. Alleen de miners, die iedereen kan worden, met hun nodes kunnen transacties verifiëren en de officiële versie van het netwerk vaststellen door middel van consensus.

In de blockchain van een CBDC is dit niet het geval. Zoals we eerder hebben aangegeven, is hun netwerk toegestaan ​​en controleren centrale banken wie toegang heeft. Zie het als een veredeld cryptografisch en gecentraliseerd datacenter in plaats van een blockchain-netwerk.

Use Case

Zoals we hebben gezien, delen CBDC’s niet de meeste functies die cryptocurrencies hebben. Geloof het of niet, hetzelfde geldt ook voor use cases.

U kunt crypto zowel voor betalingen als voor speculatieve doeleinden gebruiken. Aan de andere kant kunnen digitale valuta die zijn uitgegeven door centrale banken alleen worden gebruikt voor betalingen. Gebruikers kunnen geen CBDC’s kopen om te investeren, net alsof ze dat zouden doen met cryptocurrencies. Ze zullen dat misschien proberen, maar de bank zal er alles aan doen om het beleggen zo onrendabel mogelijk te maken.

Laten we nogmaals kijken naar wat Europa te zeggen heeft met hun CBDC-rapport. Afgelopen herfst onthulde de grootste monetaire autoriteit van Europa dat het het gebruik van de digitale euro als investering om een ​​aantal redenen zou beperken.

Een deel van het digitale eurorapport luidt:

“De digitale euro moet een aantrekkelijk betaalmiddel zijn, maar moet zo worden ontworpen dat het niet wordt gebruikt als een vorm van investering en het daarmee samenhangende risico van grote verschuivingen van particulier geld (bijvoorbeeld bankdeposito’s) naar digitale euro.”

De ECB verklaarde tools te introduceren die het gebruik van een digitale euro als investering beperken. Hoewel er geen specifieke details van het mechanisme zijn, noemt de paper een drempel die voorkomt dat burgers grote bedragen aan CBDC verzamelen.

Op basis van de inhoud van de paper lijkt het erop dat er geen duidelijke beslissing is over hoe de beperking moet worden geïmplementeerd. Hoewel niet direct gepresenteerd, heeft de centrale bank waarschijnlijk veel opties in gedachten.

KOPIEER ‘S WERELDS BESTE HANDELAARS

Wanneer uw leider handelt, handelt u. Garnaal werkt uw portfolio automatisch bij zodat deze altijd overeenkomt met die van uw leider. Blader door honderden cryptocurrency-handelaren om te kopiëren.

Laatste woord

Wat is een CBDC? Een digitale valuta uitgegeven door centrale banken. Geïnspireerd door het plotselinge succes van Bitcoin in 2013, begonnen ‘s werelds grootste financiële instellingen snel manieren te onderzoeken om verouderde systemen te verbeteren met behulp van blockchain-technologie..

CBDC’s en crypto vertegenwoordigen volledig tegenovergestelde kanten van het spectrum. Een daarvan is privé; de andere is openbaar. Een daarvan is gecentraliseerd; de andere is gedecentraliseerd. De ene is gereserveerd voor betalingen, de andere voor betalingen en speculatieve activa. Simpel gezegd, er is niets dat deze twee verbindt, behalve het gebruik van cryptografische technologie.

Aanvankelijk geloofde een meerderheid van de liefhebbers van cryptocurrency dat CBDC’s de positie van cryptocurrencies zouden versterken en hen zelfs zouden helpen bij het bereiken van een brede acceptatie. Naarmate de tijd verstreek, werd het echter duidelijker dat CBDC’s crypto niet zullen helpen, maar vervangen.

Beide digitale valuta kunnen naast elkaar bestaan, zolang instellingen cryptocurrencies niet doden met regelgeving. Zullen ze? Niemand weet. Maar de geschiedenis heeft aangetoond dat centrale banken veel meer bang zijn voor bedrijven dan voor gedecentraliseerde activa.

Garnaal is een sociaal handelsplatform voor cryptocurrency. Het is ontworpen voor zowel professionele als beginnende handelaren om te komen leren over de groeiende crypto-industrie. Op Shrimpy kunnen gebruikers de portefeuilles en handelsstrategieën van andere handelaren kopiëren.

Volg ons op Twitter en Facebook voor updates en stel eventuele vragen aan onze geweldige, actieve gemeenschappen op Telegram & Onenigheid.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me