Wat is Ethereum 2.0 en waarom is het belangrijk?

>

Na vijf jaar is het langverwachte Ethereum 2.0 eindelijk hier. De cryptogemeenschap vierde met vreugde de lancering van het nieuwe netwerk in december 2020, en ETH is nu terug bij zijn ATH. Maar wat is Ethereum 2.0 en waarom maakt het uit??

Ethereum was een groot succes in 2015. Vitalik Buterin en zijn team hebben een revolutionair slim contractecosysteem geïntroduceerd in de blockchain-industrie, dat al snel veranderde in een eigen universum binnen de cryptomarkt..

Elke ontwikkelaar wilde een gedecentraliseerde applicatie op Ethereum bouwen, en de enige manier om dit te doen was door crowdfunding via tokenverkoop. Bijna onmiddellijk begonnen Initial Coin Offerings (ICO’s) een investeringsgekte die crypto naar nieuwe hoogten katapulteerde.

Cryptocurrency-veteranen hebben enorm genoten van deze periode. Maar zelfs in 2015 wisten ze dat Ethereum nog een lange weg te gaan had voordat het zijn volledige potentieel bereikte. Een blockchain die is toegewijd aan zowel slimme contracten als dApps kan slechts zoveel gebruikers bedienen en op een gegeven moment zal het een bottleneck bereiken die alle toekomstige groei belemmert.

Om van deze beperking af te komen, heeft de Ethereum Foundation aangekondigd dat ze van plan zijn te migreren van Proof of Work naar Proof of Stake. De nieuwe netwerkupgrade herdefinieert hoe knooppunten blokken valideren en tegelijkertijd schaalbaarheid naar een ongekend niveau brengen.

We zijn er sterk van overtuigd dat Ethereum 2.0 het op een na grootste ding is na Bitcoin. Daarom hebben we een artikel geschreven waarin alles wordt uitgelegd wat u moet weten over dit volgende generatie PoS blockchain-netwerk.

Wat is Ethereum 2.0?

Je weet al alles over Ethereum, maar hoe zit het met Ethereum 2.0? De technische details zijn misschien wat ingewikkeld, maar de missie van het nieuwe netwerk is vrij eenvoudig.

Ethereum 2.0 is gebaseerd op Proof-of-Stake, een consensusmechanisme waarin knooppunten transacties en blokken valideren door tokens uit te zetten. In dit geval kan iedereen deelnemen aan het netwerk en een knooppunt runnen door 32 ETH te deponeren en te vergrendelen.

Elk knooppunt heeft de kans om door het netwerk te worden geselecteerd, wat het recht geeft om een ​​blok voor te stellen. Hoewel het proces een beetje willekeurig is in vergelijking met Proof of Work, hebben gebruikers met een groter aantal activa nog steeds een grotere kans om te winnen. Als het knooppunt de taak met succes voltooit, verdient de eigenaar van het knooppunt geld voor zowel het voorstellen van het blok als het verifiëren ervan.

Ontwikkelaars hebben jarenlang geprobeerd uit te vinden hoe ze Proof of Stake op een praktische manier kunnen implementeren. Het Ethereum-team creëerde en schraapte regelmatig routekaarten, waardoor ze een slechte reputatie kregen die ze tot op de dag van vandaag nog steeds achtervolgt.

De dingen waren echter ten goede veranderd in 2019 toen de Ethereum Foundation eindelijk een oplossing ontdekte die werkt. Ze moesten niet alleen nadenken over hoe ze Ethereum 2.0 konden maken, maar ze moesten ook een plan bedenken om het nieuwe netwerk te lanceren zonder het oude te doden.

Voordat we de fijne kneepjes van Ethereum 2.0 leren kennen, moeten we eerst een mythe uitleggen waarover vaak wordt gesproken.

Heeft Proof of Stake schaal Ethereum?

De meesten binnen de gemeenschap geloven dat Proof of Stake de enige reden is waarom Ethereum 2.0 sneller is dan zijn voorganger, maar dat kan niet verder van de waarheid zijn.

Hoewel PoS een geschikte omgeving biedt voor een sneller blockchain-netwerk, is sharding de kerntechnologie die ze opschaalt. De vraag is: wat doet Proof of Stake en hoe verbetert het Ethereum?

Energie-efficiëntie

Proof of Stake is een concept gemaakt door Sunny King en Scott Nadal, twee ontwikkelaars en Bitcoin-enthousiastelingen die vonden dat PoW te duur is en energie verspilt.

Destijds gaven mijnwerkers slechts $ 150.000 uit aan stroomverbruik op jaarbasis. King en Nadal wisten echter dat het cijfer in de toekomst exponentieel zou stijgen. Om te voorkomen dat het probleem blockchains teistert, hebben de twee PoS als oplossing voorgesteld.

Zoals we al weten, valideren PoW-miners blokken door complexe wiskundige problemen op te lossen. Mijnwerkers hebben krachtige computers nodig om deze problemen op te lossen en hun kansen op het verdienen van een blokbeloning te vergroten.

Om hun mijnbouwbedrijven te verbeteren, hebben mijnwerkers zowel kwaliteit als kwantiteit nodig.

Enerzijds besteedt hoogwaardige computerhardware meer stroom. Aan de andere kant moet de miner meerdere van dergelijke rigs hebben om competitief te blijven. Het uiteindelijke resultaat? Een energie-hongerige node die veel meer energie verbruikt. En raad eens? Blockchains verhogen elk jaar de moeilijkheidsgraad van mijnbouw, wat betekent dat projecten zoals Bitcoin elk jaar meer energie nodig hebben.

PoS is in dit opzicht eenvoudig omdat het het probleem volledig elimineert. Om blokken te valideren, moet u virtuele tokens inzetten en niets anders doen. Het knooppunt vereist geen speciale computerhardware, aangezien uitzetten geen energie-intensief proces is.

Knooppunten kunnen worden afgetopt op 32 ETH, maar dat is niet noodzakelijk een slechte zaak. Een blockchain verhoogt zijn beveiligingsniveau door een groot aantal knooppunten te verzamelen. Omdat Ethereum 2.0 zich richt op het aantal knooppunten in plaats van hun grootte, is duurzaamheid verzekerd.

Toegankelijkheid

PoW-knooppunten verdienen geld door blokken te minen met hun computerhardware. Om winstgevend te kunnen mijnen, moeten mijnwerkers hun boerderijen runnen in een zeer specifieke omgeving die aan meerdere eisen voldoet. Neem een ​​kijkje en ontdek zelf of mijnbouw in uw land winstgevend is:

  • Kracht. Mijnwerkers moeten mijnbouwbedrijven hosten in regio’s waar de elektriciteitskosten ongelooflijk laag zijn. Bekende voorbeelden zijn Rusland, Oekraïne, China, Iran, Pakistan en enkele andere landen in Oost-Europa. Mijnwerkers buiten deze landen profiteren aanzienlijk minder en zijn soms zelfs niet break-even.

  • Ruimte. Professionele mijnbouwbedrijven nemen enorm veel ruimte in beslag. Als een mijnwerker een grote boerderij wil bezitten, moet hij duizenden dollars (zo niet meer) uitgeven aan het huren van het geschikte gebied. Dit is nog een andere beperking, aangezien de activiteit beperkt is tot degenen die in, meestal afgelegen, plaatsen wonen waar de huur goedkoop is.

  • Regulatie. Woon je in een land waar mijnbouw verboden of streng gereguleerd is? Wordt u zwaar belast voor het verdienen van geld door mijnbouw? Pech! Als u niet kunt bewegen, bevindt u zich in een vreselijke positie en zult u waarschijnlijk niet lang winstgevend blijven.

Zoals we kunnen zien, is Proof of Work niet de beste oplossing. Het legt ernstige beperkingen op en blijft exclusief voor slechts een klein aantal mensen. Behalve dat het slecht is, leidt het probleem tot de vraag: is PoW zelfs gedecentraliseerd?

Natuurlijk kan iedereen het netwerk gebruiken. Maar nu de moeilijkheidsgraad van de mijnbouw drastisch is toegenomen, kan niet iedereen een mijnwerker worden. Velen geloven dat dit feit alleen al een fundamenteel aspect van blockchain-netwerken verwijdert: decentralisatie.

Je kunt al zien dat dit een niet-bestaand probleem is voor stakers op Ethereum 2.0. Zolang je het geld hebt om 32 ETH te bezitten, kan iedereen inzetten, ongeacht waar ze wonen.

Wat is sharding?

Nu we hebben uitgelegd op welke manieren PoS helpt, is het tijd om meer te leren over sharding en hoe het Ethereum 2.0 schaalt.

Sharding is een schaalmechanisme dat een blockchain-netwerk opsplitst in meerdere delen die shards worden genoemd. Hierdoor kan de blockchain meerdere transactieblokken verwerken en valideren in plaats van één blok per keer goed te keuren.

Om manipulatie te voorkomen, verplaatst Ethereum 2.0 periodiek validators van de ene scherf naar de andere. Bovendien gebruikt Ethereum de beroemde bakenketen om blokken te coördineren en de communicatie tussen scherven te beheren.

Volgens Buterin, sharding resulteert in een gemiddelde netwerkdoorvoer van 100.000 transacties per seconde. Gebruikers zullen echter maanden moeten wachten voordat Ethereum sharding integreert in fase 1.

Aangezien shards het aantal knooppunten verhogen dat gegevens op een netwerk verwerkt, zal de beveiliging van Ethereum ook verbeteren. Het centrale ethos van het team is dat het hebben van meer knooppunten een betere oplossing is in vergelijking met toenemende knooppuntgroottes.

Ethereum 2.0 zal in totaal 64 blockchain-netwerken hebben na het voltooien van de sharding-upgrade. Voorlopig is het onzeker of shards ook code (smart contracts) zullen uitvoeren.

Dit is de reden waarom Ethereum 2.0 niet onmiddellijk is gestart

Ontwikkelaars hebben in de afgelopen jaren talloze plannen gemaakt die de migratie van Ethereum naar Ethereum 2.0 hebben georganiseerd. Tegen de tijd dat ze definitief klaar waren om actief aan het PoS-netwerk te gaan werken, was het duidelijk geworden dat de grootte van de originele blockchain een reëel probleem is.

Met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid! Hoe migreer je de op een na grootste blockchain zonder de hele markt te verstoren? Omdat het een belangrijke hub was voor bijna alle slimme contracten en dApps in de branche, was het nemen van een goede en veilige beslissing niet zo eenvoudig.

In 2020 realiseerde de Ethereum Foundation zich dat ze maar één slimme keuze hebben: rollups.

Het belangrijkste idee is om Ethereum 2.0 in fasen te lanceren, terwijl ETH1 gewoon draait zoals gewoonlijk. Beide netwerken werken naast elkaar totdat het moment aanbreekt dat Ethereum 2.0 eindelijk kan starten.

Ethereum 2.0-routekaart

Het duurt nog lang voordat we gedag zeggen tegen ETH1 en hallo tegen ETH2. Hoewel Ethereum-ontwikkelaars geen vast schema hebben dat ons vertelt wanneer elke fase wordt gelanceerd, weten we in ieder geval wat deze fasen zullen doen zodra ze aankomen.

Fase 0

Fase 0 van Ethereum 2.0 werd uitgerold in december 2020. Een aanbetalingscontract dat een maand eerder werd gepubliceerd, leverde 524.288 ETH op, het bedrag dat nodig was om de eerste fase van het project te starten.

Waarom specifiek 524.288 Ether? Aangezien elk knooppunt 32 ETH moet inzetten, hebben we een definitief aantal van 16.384. Dit is het aantal validators dat nodig is om Ethereum 2.0 gedecentraliseerd en veilig te houden, aldus de ontwikkelaars.

De gegevens van elke validator worden opgeslagen in de Beacon-keten, een essentieel onderdeel van het netwerk dat de volledige Ethereum 2.0-blockchain coördineert en beheert. Zoals we eerder hebben vermeld, is dit dezelfde entiteit die shards bestuurt.

Afgezien van het markeren van de officiële start van Ethereum 2.0, is fase 0 op geen enkele manier speciaal. Het netwerk kan geen dApps hosten, slimme contracten uitvoeren of transacties verwerken. Het is slechts een hub waarmee de Ethereum-stichting toekomstige updates langzaam kan uitrollen.

Fase 1

Op het moment van schrijven is de lancering van Phase 1 nog niet aangekondigd. Een meerderheid van de gebruikers verwacht dat Ethereum de volgende fase in het tweede kwartaal van 2021 zal lanceren.

In deze fase zijn ontwikkelaars van plan om het sharding-mechanisme toe te voegen. Ethereum 2.0 zal worden onderverdeeld in 64 afzonderlijke ketens die shards worden genoemd. Ze werken op een manier die interoperabel is en schaalbaar is voor het hele netwerk.

Op dat moment moeten ontwikkelaars ook een beslissing nemen over het uitvoeren van slimme contracten. Het meest waarschijnlijke resultaat? Laat de taak over aan scherven. De Ethereum Foundation stelt echter dat de mogelijkheid nog steeds wordt besproken door de gemeenschap en dat er ook andere opties op tafel liggen..

Fase 1.5

Niets is ooit zeker bij de ontwikkelaars bij Ethereum. Het team noemde de (onbevestigde) mogelijkheid om een ​​andere fase toe te voegen tussen fase 1 en fase 2. Tijdens deze fase zou Ethereum 1 worden samengevoegd met het PoS-netwerk en omgezet in een blockchain-scherf.

In wezen laat een dergelijke beweging Ethereum bestaan ​​zonder te stoppen of offline te gaan op enig moment van zijn bestaan. Alle gegevens van het oorspronkelijke netwerk zouden naadloos migreren naar Ethereum 2.0 zonder enige onderbreking in de continuïteit. Het team noemt deze upgrade ‘het docken’ en verwacht dat dit in 2021 of 2022 zal plaatsvinden.

Een ander belangrijk ding om op te merken is dat het docken ETH-investeerders niet zal dwingen hun tokens in te wisselen voor een nieuwe cryptocurrency. Ether blijft hetzelfde ondanks de verhuizing naar een compleet nieuwe omgeving.

Het vermoeden bestaat echter dat fase 1.5 helemaal niet zal plaatsvinden. De community verwacht dat Ethereum in de laatste fase zal fuseren met Ethereum 2.0.

Wat is een bewijs van inzet?

Bewijs van inzet (PoS) is een consensusmechanisme dat mining vervangt door staking. De methode is veel toegankelijker en energiezuiniger dan Proof of Work.

Fase 2

Hoe dieper we gaan, hoe minder duidelijk de toekomst van Ethereum is. Tegen de tijd van fase 2 zou Ethereum 2.0 sharding moeten implementeren en ETH1 in ETH2 moeten koppelen. Tijdens deze specifieke fase verwachten we dat ontwikkelaars eindelijk slimme contractfunctionaliteit toevoegen. De nieuwste versie moet volledig functioneel zijn en alle kernfuncties behouden die Ethereum 1 heeft.

Maar is dit echt de laatste update voor Ethereum 2.0? Helemaal niet. Het einde van fase 2 markeert het begin van een nieuw smart contract en een dApp-ecosysteem. De Ethereum Foundation wil nog steeds het nieuwe blockchain-netwerk verbeteren en innovatieve functies bieden.

Conclusie

Ethereum 2.0 is het op een na grootste ding in de blockchain-industrie na Bitcoin. Het nieuwe Proof-of-Stake-netwerk biedt schaalbaarheid op een niveau dat nog nooit eerder is vertoond met enig ander groot blockchain-netwerk. Crypto-enthousiastelingen hebben jaren op dit moment gewacht en in 2021 zijn we eindelijk dichter dan ooit bij de definitieve lancering van Ethereum 2.0.

Zal het wachten het waard zijn? Experts suggereren dat een netwerk dat tot 100.000 transacties per seconde kan ondersteunen, een hausse in de hele markt zal creëren. Nadat ze hebben ontdekt dat blockchain-platforms inderdaad sneller en goedkoper zijn dan banken, zullen mensen uit alle landen en achtergronden meedoen aan de revolutie.

Ethereum 2.0 en gedecentraliseerde financiering (DeFi) zullen dit decennium langzaam maar zeker hetzelfde doen als Bitcoin voor het laatste. Ben jij erbij om de tweede golf van blockchain-evolutie in al zijn glorie te ervaren??

Garnaal is een sociaal handelsplatform voor cryptocurrency. Het is ontworpen voor zowel professionele als beginnende handelaren om te komen leren over de groeiende crypto-industrie. Op Shrimpy kunnen gebruikers de portefeuilles en handelsstrategieën van andere handelaren kopiëren.

Volg ons op Twitter en Facebook voor updates en stel eventuele vragen aan onze geweldige, actieve gemeenschappen op Telegram & Onenigheid.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me