Wat is Gemini Dollar GUSD? De eerste gereguleerde stabiele munt ter wereld

In de zoektocht naar een meer betrouwbare en transparante stablecoin zijn een aantal bedrijven en emittenten in de kudde gekomen. Een van de meest prominente is die van de Gemini Dollar (GUSD).

Uitgegeven door de Gemini-beurs die de naam draagt, probeert deze stablecoin marktaandeel weg te nemen van de steeds meer omstreden Tether (USDT) stablecoin. Er zijn vragen rond Tether die onlangs tot een hoogtepunt zijn gekomen.

De Gemini Dollar zal het opnemen tegen andere nieuwkomers in de ruimte, waaronder Paxos Standard (PAX) en TrueUSD (TUSD). In deze post gaan we dieper in op de Gemini Dollar stablecoin. We zullen u geven wat u moet weten over de technologie, use-cases en houderbeschermingen.

Gemini Dollar Overzicht

De Gemini Dollar stablecoin (GUSD) is een van de nieuwste stablecoins en werd uitgebracht op 10 september 2018.Het is een ERC-20-token dat werkt op de Ethereum-blockchain en is gemaakt en vrijgegeven door de Gemini-cryptocurrency-uitwisseling die eigendom is van de Winklevoss-tweeling.

Gemini Dollar Stablecoin Use Cases

Gebruik cases voor de Gemini Dollar Stablecoin

Gebaseerd op de informatie in de tokens wit papier, het wordt ‘strikt 1: 1 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar’.

Omdat het is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, zal Gemini State Street Bank gebruiken om de USD-activa aan te houden en heeft het een doorgeefverzekeringsproduct behouden om FDIC-verzekeringen te bieden binnen specifieke limieten.

De Gemini Dollar is ook uniek onder stablecoins omdat deze regelmatig onafhankelijk zal worden gecontroleerd door BPM Accounting and Consulting. De audits zullen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat Gemini een overeenkomstig bedrag aan Amerikaanse dollars aan zijn GUSD houdt, en de resultaten van elke audit zullen openbaar worden gemaakt.

De rest van dit artikel gaat dieper in op de specificaties van het token zoals uiteengezet in de whitepaper, aangezien deze het raamwerk bieden voor het verbeteren van het vertrouwen in deze stablecoin-implementatie..

GUSD uitgifte en aflossing

Omdat Gemini Dollars op een blockchain worden aangemaakt, is het altijd mogelijk om de tokens en het in omloop zijnde bedrag op de Ethereum blockchain te bekijken. Dollarreserves ter ondersteuning van die tokens zullen regelmatig worden gecontroleerd en bevestigd.

De boekhoudkundige audit bevestigt de USD-holdings, terwijl het blockchain-grootboek zelf de levering van munten bevestigt.

Gemini Dollar Network of Trust

De Gemini Dollar “Network of Trust”

Nieuwe Gemini-dollars worden gemaakt telkens wanneer een klant de getokeniseerde dollars van de Gemini-uitwisseling opneemt. Ze worden vervolgens vernietigd wanneer een klant ze inwisselt of terugstort op het Gemini-account.

De Gemini-dollars behouden alle kenmerken van het ERC-20-protocol, wat betekent dat ze gebruikmaken van slimme contracten en kunnen worden opgeslagen op elk Ethereum-adres en in elke ERC-20-compatibele portemonnee.

Governance, logica en grootboek via slimme contracten

Een van de toepassingen voor stablecoins is om een ​​alternatief voor de USD aan te bieden op beurzen die geen fiat-valuta’s bevatten. Dit betekent dat er op deze platforms grote handelsvolumes kunnen zijn voor stablecoins.

Gemini heeft de GUSD gemaakt met strikte controle over het token, zodat ze upgrades kunnen uitvoeren wanneer dat nodig is. In de whitepaper staat dat Gemini met de GUSD het volgende wil bieden:

  1. Los kwetsbaarheden op;
  2. Breid het systeem uit met nieuwe functies;
  3. Verbeter het systeem en optimaliseer de operationele efficiëntie; en
  4. Tokenoverdrachten onderbreken, blokkeren of ongedaan maken als reactie op een veiligheidsincident (d.w.z. een catastrofale gebeurtenis) of indien wettelijk verplicht of gedwongen om dit te doen door een rechtbank of een andere overheidsinstantie.

Ze bereiken dit met behulp van lagen slimme contracten om verschillende functies uit te voeren. De “Proxy” -laag is verantwoordelijk voor het creëren en overdragen van munten, en biedt ook een mechanisme om de uitgifte en overdracht van munten te stoppen als er een veiligheidsincident of een wettelijke verplichting is om dit te doen. De proxylaag is de bestuurslaag, die specificeert wat er op de blockchain kan gebeuren en waarmee slimme contractlogica in het volgende “Impl” kan worden uitgevoerd.

Gemini Dollar Contract Scheiding

Contractscheiding op Gemini Dollar. Bron: whitepaper

De “Impl” -laag is waar de gegevens en logica voor de slimme contracten zich bevinden. Dat omvat de logica voor het maken, vernietigen en overdragen van tokens. De logica op deze laag is vergelijkbaar met die in de meeste ERC-20-tokens. Het belangrijkste verschil is dat de slimme contractfuncties in deze laag alleen werken als dit wordt toegestaan ​​door de proxylaag.

De derde en laatste laag is de ‘Store’. Dit is het eigenlijke grootboek, waar saldi worden toegewezen aan hun eigenaren. Het is ook waar munttransacties openbaar worden gemaakt voor weergave op de blockchain.

Deze opzet is vrijwel hetzelfde als de manier waarop een lokale server werkt om netwerkbronnen te “bedienen”. De Proxy-laag is de lokale server zelf, waar bestanden worden uitgevoerd. De bestanden zelf zijn de Impl-laag en ze bewaren informatie in een database, de Store-laag.

Dat is een vrij vereenvoudigde uitleg, maar de uitleg op drie niveaus laat zien hoe elke laag een andere functie vervult. De architectuur is doelbewust, waardoor ontwikkelaars de flexibiliteit krijgen die ze nodig hebben en waar nodig ook centrale controle.

Offline goedkeuring via bewaarders

Wanneer contractontwikkelaars proberen nieuwe slimme contracten toe te voegen, moeten ze goedkeuring krijgen van een bewaarder of keyset. Vanuit het perspectief van de ontwikkelaar kunnen deze offline of online zijn, maar de custodian blijft zelf zoeken naar een andere custodian totdat hij een offline keyset bereikt. Dit is het offline goedkeuringsmechanisme voor de actie slimme contracten. Of, zoals de whitepaper stelt:

Als het beheer van een smart contract eindigt in een offline sleutelset, is er een offline goedkeuringsmechanisme voor zijn acties gecreëerd

Dit dwingt elke keten van custodians om te eindigen bij de gecentraliseerde offline sleutelset om nieuwe slimme contracten goed te keuren.

Dit stelt Gemini ook in staat om een ​​systeem op te zetten waarmee ze het netwerk kunnen pauzeren als de Impl-laag ooit moet worden vervangen. Het netwerk is gepauzeerd, de nieuwe Impl-laag wordt in plaats van de oude laag geplaatst en de oude slimme contracten worden naar de nieuwe Impl-laag gebracht.

Dit lijkt veel op een zachte vork, en zowel de proxy- als de winkellagen behandelen de nieuwe Impl-laag als de gezaghebbende laag, waarbij de oude laag wordt genegeerd.

Beperkte GUSD-tokens

Vanwege de controverse en vragen rondom de Tether stablecoin, is het printen van nieuwe munten een lastig onderwerp. Elke nieuwe GUSD-token die wordt afgedrukt, moet 1 USD in reserve hebben als back-up. Het custodian-systeem zorgt ervoor dat het aantal tokens dat in omloop is nooit het USD-saldo in reserve overschrijdt.

Deze functie wordt afgehandeld door iets dat in de Impl-laag is ingebouwd, de PrintLimiter. Deze functie stelt een harde limiet in voor het aantal GUSD-tokens dat kan worden gemaakt. Het maakt gebruik van een procedure van checks and balances om te bepalen of nieuwe tokens kunnen worden gemaakt wanneer de tokenvoorraad wordt opgeroepen om te wijzigen. Als er een verzoek om een ​​limietverhoging is, moet er goedkeuring zijn van een offline sleutelset. Verlagingen kunnen worden goedgekeurd door een online bewaarder.

Print Limiter Smart Contract

Beperkt contract afdrukken in de ‘Impl’ chain of custody

Dit betekent dat munten niet zomaar onbeperkt kunnen worden bedrukt. Elke verhoging moet worden goedgekeurd door de keten van bewaarders, en ze zullen zich houden aan de ingebouwde harde dop op het aantal munten.

Gemini Dollar-vermeldingen

Sinds de release van september 2018 is de Gemini-dollar al op een groot aantal beurzen genoteerd. De marktkapitalisatie van de munt is in iets meer dan een maand tijd gestegen van ongeveer $ 14 miljoen naar meer dan $ 23 miljoen..

Deze uitwisselingen gebruiken de Gemini Dollar omdat ze een alternatieve stablecoin willen die volledig gereguleerd is en hen de nodige bescherming biedt. Bovendien is het als het om stablecoins gaat vaak een spel van vertrouwen. Hoe minder vertrouwen een gebruiker heeft met de munt, hoe moeilijker het wordt om de pin te onderhouden.

Beurzenlijst GUSD

Een zich uitbreidende lijst met beurzen die GUSD vermelden

Er zijn ook een aantal andere betalingsplatforms en portefeuilles die de GUSD ondersteunen, waaronder BitPay, Coinomi en Coinsbank. Dit zou het voor gebruikers gemakkelijker kunnen maken om hun GUSD op te slaan en te verzenden.

Het valt natuurlijk nog te bezien of een van de andere grotere beurzen zoals Binance of Bittrex GUSD waarschijnlijk zal vermelden. We weten dat Coinbase GUSD niet zal vermelden, omdat ze hun eigen stablecoin hebben ontwikkeld in samenwerking met Circle, de USDC..

Controverse in de code

Je herkent dit misschien al aan de beschrijving in de Gemini Dollar-whitepaper, maar de GUSD heeft zeker enkele gecentraliseerde functies. Dit werd vrijwel onmiddellijk opgemerkt door de cryptocurrency-gemeenschap. Alex Lebed, de oprichter van een andere stablecoin genaamd Stableunit, beoordeelde de Gemini Dollar-codebase en de dag nadat deze was vrijgegeven, plaatste hij een bericht op de Goed publiek blog met zijn bevindingen.

In wezen ontdekte hij dat de manier waarop GUSD was geïmplementeerd Gemini de mogelijkheid gaf om een ​​oneindig aantal tokens af te drukken, accounts te bevriezen of om alle tokens niet-overdraagbaar te maken. Hij ontdekte dat de bewaarder de implementatie van het token elke 48 uur kan wijzigen.

 “Dit project heeft nog een single point of failure: het bedrijf – Ze kunnen gewoon op een dag zeggen:‘ Weet je wat, sorry, we willen je tokens niet meer omwisselen voor dollars ’”, aldus Lebed..

Het is mogelijk dat Lebed simpelweg FUD naar een concurrerende stablecoin gooit.

Dit controle-element is niet uniek voor de Gemini stablecoin. In plaats daarvan is het een onderdeel van de centralisatie die vereist is door het stablecoin-model. De stablecoin met volledig onderpand biedt stabiliteit in prijs, maar er zijn regelgevende richtlijnen en andere externe druk waaraan Gemini moet voldoen..

Het gecentraliseerde model is een methode om te beschermen tegen beveiligingsincidenten.

Bedenk dat vorig jaar, toen het treasury-adres van Tether werd gehackt, het bedrijf een noodvork moest vrijgeven om te voorkomen dat de ongeveer $ 30 miljoen aan gestolen tokens werd uitgegeven. In dit geval werkte de harde vork omdat de knooppuntoperatoren de nieuwe vork volgden, maar zelfs als ze dat niet hadden gedaan, had Tether gewoon kunnen weigeren de tokens van de oude ketting te eren.

Gemini Dollar Fiat Conversion

Het verzilveren van Gemini-dollars in USD gaat via Gemini

Gemini heeft een vergelijkbare bescherming, omdat GUSD alleen kan worden ingewisseld bij Gemini. Dit geeft hen absolute censuur over de onderliggende activa en stelt hen in staat om de controle te behouden, zelfs zonder de mogelijkheid om accounts te blokkeren of fondsen te bevriezen. Dit vermogen is echter handiger als Gemini moet beschermen tegen diefstal, het witwassen van geld of andere illegale activiteiten.

Uiteindelijk is het niet verwonderlijk dat Gemini deze functies heeft opgenomen, omdat ze een noodzakelijk kwaad zijn in een stablecoin.

Gevolgtrekking

Je kunt duidelijk zien dat Gemini veel aandacht en ontwikkeling in de Gemini Dollar heeft gestopt voordat deze werd uitgebracht. Met een aantal nieuwe stablecoins die allemaal op de markt komen, is het moeilijk te zeggen of GUSD er een zal zijn die de tand des tijds zal doorstaan, maar het is zeker een sterk argument voor de implementatie ervan.

Als wordt bewezen dat het transparanter is dan Tether, zou het vrijwel zeker meer acceptatie en gebruik van de cryptocurrency-gemeenschap moeten krijgen. Het heeft echter een lange klim voor de boeg, aangezien Tether op de meeste beurzen universeel is geaccepteerd als de stablecoin.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia en Gemini

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me