Wat zijn de vooruitzichten van een door goud gedekte cryptocurrency?

Een door goud gedekte cryptocurrency zal alleen succesvol zijn als het vertrouwen kan opbouwen bij gebruikers, die moeten geloven dat ze waarde veilig kunnen opslaan.

Om dit niveau van vertrouwen op te bouwen, moeten exploitanten transparant zijn over hun onderliggende goudreserves en onomstotelijk bewijzen dat deze posities in verhouding staan ​​tot de munten die ze hebben uitgegeven.

Op het moment van schrijven ontbreekt dit vertrouwen omdat door goud gedekte cryptocurrencies hetzelfde te lijden hebben als andere “gekoppelde” cryptocurrencies, waarvan Tether (USDT) de meest populaire is..

Gesteund door de Amerikaanse dollar en lijden onder zijn eigen geld geloofwaardigheidsproblemen – met name een onduidelijk controlespoor van de veronderstelde onderliggende Amerikaanse dollars – dit heeft niet verhinderd dat de waarde van de Amerikaanse dollar snel stijgt tot $ 2,2 miljard.

Het vooruitzicht van een hoge acceptatiegraad door gebruikers wordt beïnvloed door de prestaties van ‘fiat’ valuta’s. Door goud gesteunde cryptocurrency-operators beweren dat fiat-valuta’s gebrekkig zijn en dat er een alternatief nodig is. De Amerikaanse dollar was tot het begin van de jaren zeventig aan goud gebonden en sindsdien is de inflatie in de Amerikaanse dollar minder volatiel geweest.

Het vermogen van de Amerikaanse overheid om vraag en aanbod van valuta te beheersen, werd door economen genoemd als een sleutelfactor bij het beheersen van de financiële crisis van 2008-2009. Sinds de introductie van fiatvaluta in de VS is de dollar een stabielere beleggingscategorie geweest.

Fiat versus cryptocurrency

Fiat versus cryptocurrency

Cryptocurrency heeft er veel theoretische voordelen boven een traditionele fiat-valuta, namelijk transactiegemak, decentralisatie, privacy en gedefinieerde limieten voor nieuw aanbod. Deze voordelen hebben geleid tot opwinding die de vraag heeft gestimuleerd en heeft geleid tot grote prijswinsten voor veel cryptocurrencies.

De meeste hebben echter bewezen een slechte waarde op te slaan en gedragen zich meer als aandelen met een hoge prijsvolatiliteit, wat betekent dat ze meer als een speculatieve activaklasse worden beschouwd dan als een veilige..

Problemen met beveiliging, mogelijke veroudering van technologie en het verwarrende aantal opties hebben er allemaal toe bijgedragen dat deze cryptocurrencies voorlopig als een slechte opslag van waarde worden beschouwd.

Hoewel ze algemeen worden beschouwd als een veilige waardeopslag, hebben fiat-valuta’s hun eigen inherente risico’s. Omdat valuta’s niet langer gebaseerd zijn op de gouden standaard, vertrouwen ze op regeringen om ze te beheren.

Dit niveau van gecentraliseerde macht stelt overheden in staat om de geldvoorraad te controleren, bankvergunningen toe te wijzen (wat betekent dat ze kunnen beslissen wie krediet mag toewijzen) en toegang te verlenen tot betalingssystemen.

Cryptocurrencies bieden een levensvatbaar alternatief voor door de overheid gesteunde fiat-valuta’s, waarbij met name door grondstoffen gedekte cryptocurrencies in theorie een veilige optie zijn. Zoals vermeld zijn er geloofwaardigheidsproblemen met deze “gekoppelde” cryptocurrencies, met door goud gedekte cryptocurrencies hebben hun eigen problemen.

Afgezien van de problemen met door goud gedekte cryptocurrencies, heeft goud als activaklasse problemen: het kan niet gemakkelijk worden vervoerd, moet te allen tijde worden beveiligd en net als de ervaringen van andere activaklassen schommelingen in prijs.

In tegenstelling tot veel andere activaklassen (inclusief fiatvaluta’s) heeft goud echter een inherente waarde en wordt het al jaren in een of andere vorm verhandeld. Het wordt beschouwd als het beste alternatief voor fiatvaluta’s en wordt al jaren door beleggers gebruikt als bescherming tegen inflatie.

Door goud gedekte cryptocurrencies

GoldCrypto (gevestigd in Belize en geeft AuX-tokens uit) en Flashmoni (in het VK gevestigde fintech-operatiekwesties OZG’s en OZT’s) zijn twee van de vele voorbeelden. Deze markt is nog steeds niet gereguleerd en kopers moeten deze cryptocurrencies zorgvuldig onderzoeken voordat ze investeren. Het risico bestaat dat exploitanten hun goudvoorraad overdrijven of meer munten uitgeven dan ze hebben ten opzichte van hun bezit.

Het is mogelijk dat een wildgroei van door goud gedekte cryptocurrencies de vraag naar goud zal doen toenemen, de prijs zal opdrijven en meer operators naar de markt zal lokken. Nogmaals, dit toont de noodzaak van due diligence van de investeerder aan.

Omdat de markt niet gereguleerd is met veel kwaadwillende operators, is er begrijpelijk wantrouwen ten aanzien van door goud gedekte cryptocurrencies. De meest geloofwaardige aanbieders zijn de Britse Royal Mint en Perth Mint – beide overheidsinstanties.

Vervolgens geven deze providers gebruikers niet de mogelijkheid om afstand te nemen van de overheidscontrole. Om vertrouwen te ontwikkelen hebben gebruikers transparantie nodig waarbij ze gemakkelijk kunnen begrijpen wie de eigenaar is van het goud en hoe het wordt opgeslagen. Als gebruikers duidelijk kunnen zijn over de onderliggende waarde, kan door goud gedekte cryptocurrency een betrouwbare waardeopslag zijn.

Uiteindelijk is de meest succesvolle door goud gedekte cryptocurrency waarschijnlijk gevestigd in een gerenommeerd rechtsgebied met een hoge mate van privacy. Een door goud gedekte cryptocurrency die fysiek in Zwitserland is gevestigd, zou bijvoorbeeld een geweldige kans zijn, gezien de reputatie van Zwitserland en het gedecentraliseerde karakter.

Afbeeldingen via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me